Martens Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Moja suka ma 11 lat i sika ilościowo bardzo mało. Wcześniej nie zwracałam na to uwagi, dopiero teraz przy młodszym psie bardzo mi się to rzuca w oczy. Po calusieńkiej nocy 2-3 razy przykucnie dosłownie na kilka sekund, sika więc wg moich obserwacji jakieś 5 razy mniej (ilościowo) od połowę od niej mniejszego psa... Na drugim spacerze też ze 2 razy albo i raz kucnie dosłownie na 2-3 sekundy, podobnie wieczorem. Przypomina mi się, że jako młody pies sikała więcej, i to sporo. Czuje się dobrze, w wynikach badań krwi nigdy nic nie wskazywało na choćby najmniejsze problemy z nerkami. Dwa razy przeszła babeszjozę, choruje na niedoczynność tarczycy - czy to może mieć jakiś związek? Jest na barfie, jedzenie jest wilgotne i nie pije dodatkowo dużo wody. Czy to może być objaw choroby, jakichś zaburzeń? I co brać pod uwagę jeśli już? Jakie badania wykonać, martwić się tym czy ona już po prostu tak ma? Quote
ewtos Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Jak dla mnie to wygląda na zapalenie pęcherza, kamienie moczowe. Objawy przy tym schorzeniu są takie jak opisujesz, czasem w stanach ostrych występuje krwiomocz. A czy sunia pozwala się chętnie głaskać po brzuchu ? czy nie odczuwa bolesności w okolicach dołu brzucha? to może być stan przewlekły, badanie moczu powinno to wyjaśnić, czy są krwinki białe i czerwone w moczu, osady, jeśli tak to jakie(wapniowe, szczawiany itp). Dalsze badanie to usg. Jak wyjdą kamienie to określa się ich rodzaj i od tego uzależnia leczenie. Przyczyny powstawania kamieni moczowych są albo skutkiem infekcji bakteryjnych albo zależne od diety. Quote
Abrakadabra Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Zrób USG. Mój pudelek miał takie same objawy w wieku 11 lat. Badanie wykazało kamienie w nerkach i w przewodach moczowych. Operacja była jedynym wyjściem. Nie mógł się do końca wysikać. Po zabiegu wszystko wróciło do normy. Kamienie do tej pory mam w woreczku "na pamiątke". Co do reszty - zgadzam się z Ewtos. Quote
taks Posted October 15, 2010 Posted October 15, 2010 Suki sikają szerszym strumieniem niz psy więc w tym samym czasie są w stanie wydalic znacznie wiecej moczu. Dlatego to piszę bo może mając psa i sukę porównujesz ich "czasy sikania" a musisz przyjąc inną miarę dla kazdego z nich. Suczka jak piszesz ma dobre wyniki badan krwi więc same nerki powinny byc sprawne. Jak chcesz mieć szybko pewnośc czy ten "skąpomocz" nie jest tylko Twoim złudzeniem to złap troche porannego moczu i zanieś nawet do "ludzkiego" laboratorium na badanie ogólne. Koszt to kilka/kilkanaście zł. Jesli ciezar własciwy jest w normie i w osadzie nie ma elementów swiadczacych o stanie zapalnym dróg moczowych to nie widzę sensu szukać dziury w całym;) Dopiero jesli w tym badaniu cos wyjdzie warto diagnozować dalej. Jak ktos "rodził" kamyki to wie o czym piszę - samo utrudnione oddawanie moczu to pikuś wobec koszmarnego bólu i raczej trudno przyjać, że suka w tym wypadku zachowywała by sie normalnie Quote
sonia1974 Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 Martens napisał(a):Moja suka ma 11 lat i sika ilościowo bardzo mało. Wcześniej nie zwracałam na to uwagi, dopiero teraz przy młodszym psie bardzo mi się to rzuca w oczy. Po calusieńkiej nocy 2-3 razy przykucnie dosłownie na kilka sekund, sika więc wg moich obserwacji jakieś 5 razy mniej (ilościowo) od połowę od niej mniejszego psa... Na drugim spacerze też ze 2 razy albo i raz kucnie dosłownie na 2-3 sekundy, podobnie wieczorem. Przypomina mi się, że jako młody pies sikała więcej, i to sporo. Czuje się dobrze, w wynikach badań krwi nigdy nic nie wskazywało na choćby najmniejsze problemy z nerkami. Dwa razy przeszła babeszjozę, choruje na niedoczynność tarczycy - czy to może mieć jakiś związek? Jest na barfie, jedzenie jest wilgotne i nie pije dodatkowo dużo wody. Czy to może być objaw choroby, jakichś zaburzeń? I co brać pod uwagę jeśli już? Jakie badania wykonać, martwić się tym czy ona już po prostu tak ma? Witam Mam taki sam problem z moją suczką , sika bardzo mało i prawie wcale nie pije wody . Miała robione badania krwi , które są ok. Wetka zaleciła antybiotyk i hormon . Jeżeli to nie pomoże za 2 tygodnie będzie miała cewnikowanie w celu pobrania moczu do badania . Napisz co z Twoją sunią , jak sobie poradziliście Quote
gryf80 Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 w zalezności od tego jaki pokarm pies spożywa,pije więcej lub mniej wody.nie bardzo rozumiem po co antybiotyk i hormon(jaki)jeśli wyniki są ok?może spróbuj złapać ten mocz.do badania nie potrzeba dużych ilości.nawet z 3-5 ml można zrobić badanie Quote
sonia1974 Posted January 21, 2012 Posted January 21, 2012 Złapać moczu nie dam rady bo mała jest bardzo płochliwa , jak zacznę podchodzić jakoś dziwnie to zwieje . Na początku jak sikała w domu (jest ze schroniska a u mnie od pół roku) kałuża była spora a teraz jest bardzo mało , widzę na śniegu . Ponadto nie sika raz tylko kilka razy po parę sekund . Mała je gotowane typu ryż makaron mięsa warzywa ,czasami puszki . Leki jakie dostaje to Marbocyl i Incurin . Quote
Recommended Posts