marcinx25 Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Witam! Brałem dziś udział w pierwszej w swoim życiu wystawie ze swoim pupilem labradorem retriverem. Piesek jest czarny, rasowy i ma ok. 14 miesięcy. Wydawało mi się że wszystko jest ok. Ale dziś sędzina powiedziała mi, że pies ma nieprawidlowy zgryz i to go dyskwalifikuje w przyszłości - przodozgryz i cengowate zęby. Pies przy sprawdzaniu był bardzo kapryśny i nie chciał w zasadzie pokazać ząbków. Dostaliśmy ocenę bardzo dobrą bo reszta była super. Czy sędziowie często się mylą? Zmartwiłem się bardzo tą informacją. Czy można to jakoś sprawdzić. Pies nie chciał pokazać ząbków sędzinie. Dziś wyczytałem że przy oporze może rzeczywiście ustawić źle szczęke. Jak teraz w domku śpi to mam wrażenie że zgryz jest ok. Zawsze marzyłem aby piesek był (miał) ocenę doskonałą i został reproduktorem. Czy mam szanse? czy ktoś miał podobny problem? Pies jest po dobrych rodzicach. Pozdrawiam, Marcin. Ps. Zdołowała mnie ta sędzina. Będąc u weterynarza też nic do tej pory nie stwierdzono. Quote
Madzika Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 W zlym miejscu post popros o przeniesienie na forum wystawy:roll: Quote
nathaniel Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Naucz go pokazywania ząbków za smaczki :) I na nastepną wystawę, jeśli sędzia dalej będzie mówił , ze piesek ma zły zgryz...Trudno się mówi. Quote
bellatriks Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Może sprawdź jego zgryz na spokojnie, bo wystawa to było na pewno dla niego stresujące miejsce. Jeśli zgryz naprawdę okaże się nieprawidłowy - trudno. Przecież i tak będziesz go kochał i psiak będzte Twoim wiernym przyjacielem;) Quote
Patka Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 myśle ze na spokojnie trzeba pokazać ten zgryz dobremu hodowcy labków zajrzyj do odpowiedniej grupy i pogadaj z labkowiczami :) Quote
Gazuś Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Marcin, a na jakiej wystawie teraz będziesz? Może poproś kogoś kto się zna na retrieverach i ma psa wystawianego, zeby ocenił zgryz Twojego? Gdzie teraz najbliżej będziesz? Quote
Elitesse Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 najszybciej to chyba moze isc z psem do swojego oddzialu Zwiazku i tam poprosic zeby ktos obejzal zgryz przodozgryz i cegi raczej nie ida w parze :roll: Quote
nefre Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Jesli w twoim mieści jest oddział ZK mozesz zawsze udać się na sekcje z psemi tam poprosić zeby psiaka "obejrzeli" i przy okazji to bedzie dobre ćwiczenie dla psa do pokazania zębów przed innymi Quote
SuperGosia Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Podpisuje sie pod Elitesse i Nefre. Sedziowie czasem sie myla, weterynarze (o ile nie sa hodowcami danej rasy) baaaardzo czesto. Pewna lek. wet. powiedziala, ze moj pies NIE NADAJE sie na wystawy z powodu wady zgyzu. Tylko nie miala pojecia, ze akurat w przypadku "mojej" rasy przodozgryz jest jak najbardziej OK, natomiast nozycowy - dyskwalifikuje z hodowli. Tacy sa niektorzy weci niestety, nie znaja sie, a strasza biednych wlascicieli :eviltong: Quote
Elitesse Posted July 4, 2006 Posted July 4, 2006 moj wet zawsze widzi nieprawidlowosci w zgryzie szczeniat :lol: :lol: ale juz go nie poprawiam hihihi Quote
Matagi Posted July 4, 2006 Posted July 4, 2006 W każdą środę dyżurują kierownicy sekcji,żadnego problemu nie będzie stanowiło obejrzenie zebów labradora.Można sie też umówic telefonicznie. Quote
Recommended Posts