basza95 Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Guptasek napisał(a):W ogóle te zawody na koniec dla mnie nie mają sensu . po co to robić ? tylko grupe rozwala. Niektóre psy się dopiero uczą inne już załapały lub intensywnie trenują agi i posłuszeństwo. Jedne szybciej drugie wolniej przyswajają wiedzę (z myślą o moim potworze :D ). A po za tym jedne są wooolne a drugie szybciutkie nawet w przyswajaniu komend :) Quote
Eta_carinae Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Napisał Guptasek W ogóle te zawody na koniec dla mnie nie mają sensu . po co to robić ? tylko grupe rozwala. Niektóre psy się dopiero uczą inne już załapały lub intensywnie trenują agi i posłuszeństwo. Jedne szybciej drugie wolniej przyswajają wiedzę (z myślą o moim potworze :-D ). A po za tym jedne są wooolne a drugie szybciutkie nawet w przyswajaniu komend :smile: Ja nie wiem jak wy - Kala przyswaja prostszą komendę w 15 min, a nieco trudniejsze w kilka sesyjek treningowych. Quote
Aleksandrossa Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 ale zawsze to jakies urozmaicenie :p a czemu ma grupe rozwalac? Przeciez to ma byc zabawa :p Estowa- no ja to grzeczna dziewczynka jestem xD a mama juz zaplacila zaliczke ^^ Quote
Guptasek Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Są osoby które kochają rywalizować. i to się robi z czasem chore.. Quote
basza95 Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Eta_carinae napisał(a):Ja nie wiem jak wy - Kala przyswaja prostszą komendę w 15 min, a nieco trudniejsze w kilka sesyjek treningowych. Oj, Basza to potrzebuje sporo czasu z jej tempem myślenia. No "łapa" to na początku była wyzwaniem. Ale ostatnio nauczyłam ją łapy w 10min i wyszło. Więc to zależy ale nie wiem od czego :cool3: Ale jeżeli to nie jest na zasadzie rywalizacji to super zabawa. Tylko zauważyłam na zdj. że tylko 3 pierwsze psy dostają puchary. Dla wszystkich powinny być takie same nagrody. Nasz turnus za 48 dni!!! Quote
Aleksandrossa Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 ja z N.otatnio nauke zadbalam :/ ma 9 miesiecy (rowno :p) a umie tylko siad, lezec, zdechl pies, lapa, turlaj i czolgaj... I to perfekty tyko siad, lezec i lapa... Jakos nie mamy weny ;p Quote
Estowa Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Każdy uczestnik dostaje medal/rozetę :D przynajmniej ja w 2009 roku dostałam medal, a w 2010 były rozetki. Jak dla mnie zawody to fajna rzecz, bo można się sprawdzić, ile daliśmy radę zrobić na obozie i nie traktować to jak zawody, walkę o miejsce tylko jako sprawdzian, podsumowanie lub dobrą zabawę :D ja jestem za tym, żeby były zawody :) Quote
basza95 Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Estowa napisał(a):Każdy uczestnik dostaje medal/rozetę :D przynajmniej ja w 2009 roku dostałam medal, a w 2010 były rozetki. Jak dla mnie zawody to fajna rzecz, bo można się sprawdzić, ile daliśmy radę zrobić na obozie i nie traktować to jak zawody, walkę o miejsce tylko jako sprawdzian, podsumowanie lub dobrą zabawę :D ja jestem za tym, żeby były zawody :) też fajny sposób na interpretację zawodów i chyba taki sobie wezmę do <3 Quote
Fantowa Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Wg mnie zawody to fajna rzecz, o ile nie ma chorej rywalizacji. Wiadomo, że nie każdy pies załapie wszystko, niektóre się stresują przy innych itd... Nie wiem, jak oceniane są zawody, lecz można by było oceniać również podejście do psa, bo to się chyba na ozp liczy? Jeśli chodzi o mnie, to pomysł zawodów ogólnie podoba mi się :) Quote
MakeBelieve Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 U nas były 3 puchary, reszta medale.. I powiem Wam, ze to zalezy od uczestników. Bo wlasnie czasami tworzy się chora rywalizacja, każdy tylko aby wygrać, aby wygrać etc.. I to bez sensu ;/ Frotka, Frotka! hahahahahahahhahaha Quote
Ola164 Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Tylko są takie osoby, które jak usłyszą slowo "zawody", to najchętniej by z psem z toru nie schodziły w ogóle... A przecież nasz pies też ma odpocząć... Quote
Guptasek Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Bo mój psiapsiulek musi być naj naj naj ! ... Jeśli poziom psów jest podobnyto ok zawody mają sens :D ale jeśli jest naprawdę różny to zawody sensu nie mają Quote
Estowa Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 O bożeee, znam z ozp takie osobu, dla których nie ma : PIES MUSI ODPOCZĄC, lecz jest PIES MUSI TRENOWAĆ, ABY WYGRAĆ ! ale to nie znaczy, że pies na podsumowaniu (może to zamiast zawodów jest lepsze słowo:D) może pobiec dobrze, bo może być zmęczony. I od razu uśmiecham się wspominając moje i Esty treningi agility w 2009 roku, kiedy to na jednych zajęciach wystarczylo jej przeleść dwa razy tor, bo później odmawiała współpracy :D Quote
basza95 Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Basza ostatnio - ja coś do niej mówię ona jakby mnie nie słyszała i nie widziała więc mam nadzieję że jej to przejdzie do lipca a może jeszcze do soboty bo w niedzielę wystawa jeszcze. Quote
Eta_carinae Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 Niestety niektórzy nie rozumieją do końca znaczenia zawodów i egzaminów w świecie psów - tu nie chodzi o rywalizację, tylko o sprawdzenie co się już umie, a nad czym trzeba popracować. W przypadku zawodów - zawodnicy dopingują się i sobie gratulują świetnych występów z psem, a nie próbują innym dokopać. Zawody łączą ludzi - nie dzielą Quote
karola&gacek Posted May 24, 2011 Posted May 24, 2011 (co wy, chemia jest fajna :]) u nas w 2009r. (?) był konkurs na przebieranie się i przestańcie mnie wyrzucać z tej listy! LISTA UCZESTNIKÓW Z DOGO OZP1 ( 28.06- 9.07 ) Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka Kasia&Mela 14 lat, z suczką golden retriever Aga 16 lat, z suczką w typie goldena Magda z suczką on'ka Nina z suczką on'ka OZP2 ( 10.07- 21.07 ) Kasia&Mela 14 lat, z suczką golden retriever Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka basza95 15 lat, z suczką nowofundland Marika14 14 lat, z psem husky Eta_carinae 14 lat, z suczką on'ka agairiki 13 lat, z psem westie OZP3 ( 22.07- 2.08 ) Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka Tuni, 16 lat z psem basenji. Joy106, 15 lat z psem bassetem houndem Aga, 15 lat z psem sznaucerem miniaturowym Av, 16 lat z suką chińskiego grzywacza bezwłosego Shetanka, 16 lat z psem kundlem OZP4 ( 3.08- 14.08 ) MakeBelieve 15 lat, z yorkiem suczką Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka P (Wawa) Estowa 17 lat, z suczką berneńczyk i pieskiem sheltie szczeniak P (Kato) Merenwen 17 lat, z kundlicą Gaba 14 lat, z piesiek sheltie Doma 13 lat, z sunią setera irlandzkiego amstaffikowa z psem w typie amstaffika P (Wawa) Aleksandrossa, 15 lat, z psem w typie spaniela P(Kato) karola&gacek, 17 lat, pies, pinczer mini OZP5 ( 15.08- 26.08 ) Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka Ola164 17 lat, z suczką mieszaniec Guptasek 16 lat, z pieskiem west Mati 16 lat, z suką Labrador Kadra: OZP1- P. Karolina, P. Gosia OZP2- P. Karolina, P. Gosia OZP3- P. Karolina, P. Gosia OZP4- p. Marek, Ciocia Aga OZP5- p. Marek, Ciocia Aga P ( Wawa) - jedzie pociągiem z Warszawy itp. :) Quote
Guptasek Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 O ale fajnie ,że na OZP5 jest tak mało uczestników :) nie będę musiała psa douczać posłuszeństwa przed obozem :D Karola z którym psiakiem jedziesz ?:) Quote
karola&gacek Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Ja biorę Draco- także uwaga niewyrośnięty doberman :smile: Quote
Estowa Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Przepraszam Karola, chyba ja Cię przez przypadek wyrzuciłam :D Quote
MakeBelieve Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Nie noo, Paula na ozp każdy jest mile widziany! :D:D:D Patrzcie jak juz mało do obozu! Już u mnie do 31 poprawy tylko... i niedługo wystawienie ocen a potem bajlando witajcie wakacje ^^ Quote
Nikuśka Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Są jeszcze miejsca?? Ile to trwa? Czy aglity jest obowiązkowe?(mam shih) Ozp1 itd to stopnie tresury tak? Quote
Merenwen Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Miejsca są na pewno. Trwa dwanaście dni. Na agility poradzi sobie nawet shih-tzu. A ozp1 to numery turnusów. Stopnie zaawansowania to rzymskie cyfry za numerami turnusów. Quote
Kasia&Mela Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Nikuśka nie wiem czemu uważasz, że shih tzu nie poradzi sobie/nie moze trenować agility :roll: Quote
Recommended Posts