agairiki Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Tzn z psami mniejszymi od niego to nie ma problemu i z większością suk, tylko niektóre psy takie też dość charakterne go jarają na początku, potem przechodzi :) Quote
MakeBelieve Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Czyli do mniejszych jak? ; >>> Tak spokojnie? ^^ Bo jak moja się zrazi na początku, to potem już ciężko :P Dzisiaj będziemy ostatecznie wiedzieć czy jedziemy na 2 turnusy ;333 Quote
agairiki Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 MakeBelieve napisał(a):Czyli do mniejszych jak? ; >>> Tak spokojnie? ^^ Bo jak moja się zrazi na początku, to potem już ciężko :P Dzisiaj będziemy ostatecznie wiedzieć czy jedziemy na 2 turnusy ;333 Tak, z mniejszymi to bez problemu :) One mu mogą nawet na głowę wchodzić, a on nawet nie warknie :) Quote
MakeBelieve Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Oo, to może się polubią :PP Są wakaaaaaaaacje! <33333 Quote
agairiki Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 MakeBelieve napisał(a):Oo, to może się polubią :PP Są wakaaaaaaaacje! <33333 No oby ^^ Wreeeeeszcie spanie do 12, dłuuugie wieczorne spacery z psem i więcej wystaw ^^ <333 Quote
MakeBelieve Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Taa, spanie do późna więcej czasu dla psa <3 Wreszcie odpocząć! No i tak bym już chciała się szykować na obóz.... <333 Quote
Molowe Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 agairiki napisał(a):Jakoś tak wyszło, że większość moich znajomych ma yorki, więc już mu tak zostało :D No oby się polubiły! :) ^^ // Ooo jak ja bym chciała mieć tak pozytywnego psa jak twoja Molly! <33 Ale na mojego psa typu 'JA, JA i tylko JA' nic nie poradzę :P :D ja wiem czy pozytywna po prostu lubi psy i tyle :) wszystko okaże się na obozie w zeszłym roku tak było ale bardzo się zmieniła przez ten rok fakt do psów na ulicy cieszy się praktycznie do każdego ale spięcia się zdarzają także nie mówię,że na obozie będzie wszystko zawsze idealnie :) jeeeeej też się ciesze-wakacje <33 chociaż dla mnie tak naprawdę zaczną się dopiero gdy zobaczę,że dostałam się do liceum ^^ Quote
Casablanca Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 MakeBelieve napisał(a): Kasandra- ja dla Daisolka halterek kupiłam, bo w kaganiec zwątpiłam. A całe miasto objechałam ^^ Gdzie znalazłaś taki mały halterek *.* bo jak nie znajdę do OZP niczego, to sama szyję...na mej maszynie, którą dostałam na Gwiazdkę -_- Ile Twoja Daisy waży? Goldog napisał(a):A ja biorę kaganiec dla mojego potworka :evil_lol: Bo jakby mu się zachciało zasmakować Blaneczki , czy cuś... XD ale Jacky wtedy nie chce nic zrobić, ruszyc sie nawet ciężko, w autobusach to masakra, a mnie Dominika i Patusiove namówiły to jeżdżę w kantarze. XD Ahaha :D Blanka niesmaczna, spytaj innych :diabloti: Fantowa napisał(a): A jeżeli chodzi o sprawę kantar czy kaganiec - wybrałabym kaganiec, konkretnie fizjologa, pies się w nim nie męczy i nikt mi nie zarzuci, że pies może ugryźć podróżnego. Gdzie ja znajdę fizjologa dla Blanki...? :-( Koniec, muszę tego psa na jakieś sterydy przeżucić, może urośnie :diabloti: UWAGA UWAGA! Potrzebuję na gwałt (:cool3::evil_lol:)...w sensie że szybko: -szelki norweskie dla Blanki -derkę przeciwdeszczową dla Blanki -"małe" frisbee, może mi ją ktoś na OZP nakręci -gumową obróżkę dla Nariny i trochę mniej ważne: -norwegi dla Nariny -jakiś ładny półzacisk dla Nariny -derkę przeciwdeszczową dla Nariny i milion rzeczy, o których przed chwilą pomyślałam, że są mi bardzo potrzebne, a teraz ich nie pamiętam... Quote
MakeBelieve Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 OZP1(1.07- 12.07 ) Hela+ Bafi (mix) Aga+ Lora (mix) Nina+ Tiga (DON) basza95- Karolina (17l.) + Basza (nowofundland) [COLOR=#000000]OZP2(13.07- 24.07) Eta_carinae- Dominika (15l.) + Kala (w typie ONka)[COLOR=#000000]P.Gdańsk Hela+ Bafi (15l.) (mix) - [COLOR=#000000]od OZP1 [COLOR=#339933]Weronika(15l.) + Luna (w typie labka) Caine(13l.)+ Nika (Jack Russel Terrier)[COLOR=#000000]P.Gdynia Casablanca- Kasandra (14l.) + Narina (cocker spaniel angielski) + Blanca(chihuahua)P.Gdańsk Kasia+ Jack (golden)[COLOR=#000000][COLOR=#000000]D.własny Alicja(14l.) + Vivo (labek) [COLOR=#000000]OZP3(25.07- 5.08 ) [COLOR=#000000][COLOR=green]MakeBelieve- Marta(16 l.) + Daisy (w typie yorka) D.własny[COLOR=#000000] [COLOR=green]Molowe- Ola (16 l.) + Molly (w typie spaniela)[COLOR=#000000] D.własny Fantowa(15l.) + Fanta (mix)[COLOR=#000000]P.Katowice Marta+ Fido (labek) [COLOR=#000000]D.własny Ola+ Ivo (golden) [COLOR=#000000]P.Szczecin Karolina+ Vasco (golden)[COLOR=#000000]P.Szczecin Weronika+ Luna (w typie labka) [COLOR=#000000]-od OZP2 Marysia+ Emi (golden)[COLOR=#000000]D.własny [COLOR=#000000]Monika( 14l.) + Max (sznaucer) [COLOR=#000000]Karolina(14l.)+ Tesska(kundelek) Dominika+ Vanilla (mix)[COLOR=#000000]D.własny Kasia+ Jacky (w typie goldena) [COLOR=#000000]-[COLOR=#000000]od OZP2 [COLOR=#000000]OZP4(6.08- 17.08 ) [COLOR=#000000][COLOR=green]MakeBelieve- Marta (16 l.) + Daisy (w typie yorka) -od OZP3 Molowe - Ola (16 l.)+ Molly (w typie spaniela) -od OZP3 Ala+ Chrup (mix) Agariki - Agata(14l.) + Rysiu(west highland white terrier) P.Poznań [COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000] [COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000]OZP5(18.08- 29.08 ) Tyrytyry <333 Quote
Casablanca Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 MakeBelieve, odpowiedz mi proszę na powyższe wiadomości :cool1: Quote
MakeBelieve Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Sory sory sory! Nie zauważyłam Twojego posta! :P A więęęc. Kantarek z trixie. Rozmiar S, a był jeszcze XS! :D Trochę zmniejszyłam przerobiłam ale jest spoko. Pomijam fakt, że pies ruszy łbem mocniej i spada, ale ważne, że jest :PP Derka derka... zobacz tutaj: http://royalstyle.xt.pl/ Ja mam od taks, ale już nie szyje. Szele norwegi hm... Jakie wymiary ma Blanka? Są juliusy za 7 dych na zooplusie, ale one z deka grzeją.. Z Activa wątpię, że Ci uszyją.. Z Dogstyle ewentualnie, chociaż nie lubię za bardzo ich wyrobów.. Bo z gotowców jest Hurtta, Ezydog, Juliusy wspomniane ale z deka inny model. Ja mam 2 pary, których nie używamy za bardzo, ale wątpię, że pewnie będą ok :P Daisolek waży ok 2.5 kg.. Przytyło się pannnicy ; >> Gumowa obroża. Dziewczyny na Decathlonie pokazywały jakieś. Jak Ci nie szkoda kasy, to Dublin Dog jest pro :)) Ew z Rogza są też gumowe. Małe frisbee teraz w ogóle ich nie ma.. A ile potrzebujesz? To ja bym mogła Ci odsprzedać bo mam w sumie mało używane ;>> Quote
Fantowa Posted June 29, 2012 Posted June 29, 2012 Casablanca napisał(a): Gdzie ja znajdę fizjologa dla Blanki...? :-( Koniec, muszę tego psa na jakieś sterydy przeżucić, może urośnie :diabloti: Jakbym miała cziłkę, to bym jej transporter kupiła, nie dość, że nie płacisz tych 15,20zł w jedną stronę, to wydaje mi się, że podróż w transporterze, gdzie pies ma swój kocyk/zabawki jest dla niego bardziej komfortowa. Po co w ogóle Wam derki na deszcz na OZP? Nie wiem, może jestem jakaś dziwna, no ale na posłuszeństwie bym z psem w derce nie ćwiczyła, bo po co, wydaje mi się, że to nawet mniej wygodne dla psa, o agility nie wspomnę :evil_lol: Jak deszcz leje, to na egzaminie PT/zawodach obi w derkach psy nie startują :eviltong: Quote
MakeBelieve Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 Ja właśnie z racji tego, że materiałowa klatka jest z deka niestabilna i w ogóle jakaś duża :D To wylicytowałam na bazarku za parę zł torbę do noszenia na ramieniu. Ale pies tam normalnie siedzi itp i taka jest mi wygodniejsza w podróży. Co do derek.. Ok na agility nie, a i to jak trenowałam w klubie i były przymrozki to pies biegał w ubranku i to nie tylko ja tak robiłam. Ciągle powtarzasz egzaminy PT itp itd... Ale to jest obóz i skoro widzę, że mój pies w deszczu bez ubranka nie chce ćwiczyć, a po założeniu tak nie moknie to po co mam ją męczyć? Masz dużego psa, któremu w zasadzie zwisają warunki pogodowe, więc i tak tego nie zrozumiesz.. Quote
Eta_carinae Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 Ja biorę derkę nie na treningi, a na wypady w deszczu - pies mokry, ubłocony, który zaraz ma Ci się władować na łóżko to niezbyt przyjemne doświadczenia, nie sądzisz? Poza tym Kali derka nie przeszkadza, jej wszystko zwisa xd Quote
agairiki Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 Ja też biorę jakąś derkę, bo niestety z białą sierścią westa łatwo nie jest. I tak jak Eta_carinae tylko na spacery, bo biegać w tym mu chyba zbyt wygodnie by nie było ... :) Quote
basza95 Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 Casablanca napisał(a): Koniec, muszę tego psa na jakieś sterydy przeżucić, może urośnie :diabloti: A jest coś żeby pies zmalał. Ostatnio wymierzyłam Baszę. Poszłam do zoologa, kupiłam największe szelki jakie mieli (jej rozmiar :lol:). W domu na nią wsadzam i... za małe :angryy: Quote
agairiki Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 [quote name='Casablanca']Gdzie znalazłaś taki mały halterek *.* bo jak nie znajdę do OZP niczego, to sama szyję...na mej maszynie, którą dostałam na Gwiazdkę -_- Diabeł, ja będę miała stąd- http://allegro.pl/prof-kantar-halter-treningowy-pa-na-wymiar-hifica-i2427901787.html ;) Szyte na miarę i nawet kolor do wybrania <lol2> gama uboga, bo uboga, ale zawsze xd :P Quote
Molowe Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 już jutro zaczyna się jedynka i oby szybko zleciało do kolejnych turnusów <3 ^^ Quote
Fantowa Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 [quote name='Eta_carinae']Ja biorę derkę nie na treningi, a na wypady w deszczu - pies mokry, ubłocony, który zaraz ma Ci się władować na łóżko to niezbyt przyjemne doświadczenia, nie sądzisz? Poza tym Kali derka nie przeszkadza, jej wszystko zwisa xd Aaa to jak na deszczu, to inna sprawa :eviltong: Choć i tak wolę dać psu "normalnie" chodzić w deszczu, a potem wytrzeć, ale kwestia indywidualna ;) [quote name='MakeBelieve'] Co do derek.. Ok na agility nie, a i to jak trenowałam w klubie i były przymrozki to pies biegał w ubranku i to nie tylko ja tak robiłam. Ciągle powtarzasz egzaminy PT itp itd... Ale to jest obóz i skoro widzę, że mój pies w deszczu bez ubranka nie chce ćwiczyć, a po założeniu tak nie moknie to po co mam ją męczyć? Masz dużego psa, któremu w zasadzie zwisają warunki pogodowe, więc i tak tego nie zrozumiesz.. Skoro mówimy o deszczu - pisałaś już gdzieś, że Twój pies nie siada/waruje itd. na mokrej trawie - więc po co mu derka, skoro nie potrafi współpracować z przewodnikiem, gdy jest mokro? A ze współpracą w deszczu problem mają nie tylko małe psy, duże również, ale istnieje coś takiego jak chęć psa do pracy, niezależnie od warunków atmosferycznych, bo gdy Wasze relacje są OK, to dla psa najważniejszy jest przewodnik. No ale to oceń sobie sama. O mrozie się tutaj nie będę wypowiadała, bo na OZP śniegu nie spotkamy ;) Tyle w tej sprawie ode mnie. Quote
Molowe Posted June 30, 2012 Posted June 30, 2012 sugerujesz że Daisy nie ma dobrego kontaktu z Martą ? O.O jak dla mnie to,że Marta zakłada psu derkę czy też nie idzie z psem na zajęcia jak pada deszcz świadczy o tym że patrzy na dobro psa i to jak Daisy się czuje a nie tylko na swoje widzimisię że ja chce chodzić na zajęcia to idę nieważne że pies nie jest zmęczony czy warunki atmosferyczne nie są dogodne,bez przesady oczywiście pies ma się słuchać w każdej sytuacji ale po co zmuszać małego psa do siadania czy leżenia w trawie bez niczego skoro w derce jest mu 100 razy przyjemniej i przynajmniej nie moczy brzuszka?Tobie ciężko to ogarnąć bo masz dużego psa który jak idzie po trawie po deszczu nawet brzucha sobie nie moczy a Daisy czy inny mały pies idąc po zmoczonej trawie jest mokry praktycznie po czubek głowy.Tak dla psa najważniejszy jest przewodnik a dla przewodnika najważniejszy powinien być pies i jego dobro :) ale chyba już wszyscy przyzwyczaili się do tego że dla Ciebie najważniejsza jest praca z psem niezależnie od wszystkiego a że dla innych równie ważne jest dobre samopoczucie psa i to żeby nie stwarzać mu sytuacji niekomfortowych to trudno musisz to jakoś uszanować :D Quote
Estowa Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Fantowa napisał(a):, niezależnie od warunków atmosferycznych, bo gdy Wasze relacje są OK, to dla psa najważniejszy jest przewodnik. Abstrachując kompletnie od tematu, bo nie wiem i tak o co chodzi i nie zamierzam się kłócić, tu trafiłam przez przypadek w tym momencie i sobie przeczytałam. I z tym powyższym zdaniem się nie zgodzę. Nie każdy pies super współpracuje załóżmy w 30 stopniowym upale. Nieważne jak masz go nakręconego jest zasada 'słuchaj stara ja już nie mam siły, w takim słońcu mam biegać?'. I na tym się kończy. Owszem są psy, którym nic nie przeszkadza (mniemam, że Fanta), ale jednak nie każdy tak ma. Ok, kończę poszwędać się gdzieindziej. Miłej dyskusji i pamiętajmy, że forum służy do wypowiadania swojego zdania. Jeśli sądzicie, że jestem w błędzie (a nie mówię, że jestem nieomylna) to bardzo chętnie poczytam Wasz tok rozumowania ;) Quote
Fantowa Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Estowa napisał(a):Abstrachując kompletnie od tematu, bo nie wiem i tak o co chodzi i nie zamierzam się kłócić, tu trafiłam przez przypadek w tym momencie i sobie przeczytałam. I z tym powyższym zdaniem się nie zgodzę. Nie każdy pies super współpracuje załóżmy w 30 stopniowym upale. Nieważne jak masz go nakręconego jest zasada 'słuchaj stara ja już nie mam siły, w takim słońcu mam biegać?'. I na tym się kończy. Owszem są psy, którym nic nie przeszkadza (mniemam, że Fanta), ale jednak nie każdy tak ma. Ok, kończę poszwędać się gdzieindziej. Miłej dyskusji i pamiętajmy, że forum służy do wypowiadania swojego zdania. Jeśli sądzicie, że jestem w błędzie (a nie mówię, że jestem nieomylna) to bardzo chętnie poczytam Wasz tok rozumowania ;) Choć się z tym nie zgadzam - takie opinię lubię, bo przynajmniej są jakieś logiczne argumenty ;) A co do 30*C upału - nie wymagam wtedy od psa dużo, zawody w takiej temperaturze miałyśmy nie raz - nie uważam, aby kilka takich przebiegów w takiej temperaturze było katowaniem psa. A komendy siad/waruj wykonuje mi w każdej temperaturze, nie wymagam wtedy super tempa ze względu na owe warunki, co nie zmienia faktu, że ma wykonać komendę - nie we względu na moje widzimisię, a konieczność :eviltong: Quote
Estowa Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 Fantowa napisał(a): A co do 30*C upału - nie wymagam wtedy od psa dużo, zawody w takiej temperaturze miałyśmy nie raz - nie uważam, aby kilka takich przebiegów w takiej temperaturze było katowaniem psa. tak, zawody co innego, czy też np 'rozbieganie psa' dwoma przebiegami ot tak, założmy z racji zlotu, czy pokazu to ok, grunt, żeby nie męczyć. Ale tez musimy liczyć się z tym, że to nie jest max, na którego stać naszego psa (najczęściej). Fantowa napisał(a): A komendy siad/waruj wykonuje mi w każdej temperaturze, nie wymagam wtedy super tempa ze względu na owe warunki, co nie zmienia faktu, że ma wykonać komendę - nie we względu na moje widzimisię, a konieczność :eviltong: Z tym się zgodze, załózmy jesteśmy na spacerze, przechodzimy przez ulicę czy coś w tym stylu to wiadomo, siad i nie ma gadania. Ja tu zaczełam mówić czy też miałam na myśli 'zajęcia' z posłuszeństwa :) Quote
Fantowa Posted July 1, 2012 Posted July 1, 2012 [quote name='Estowa']Z tym się zgodze, załózmy jesteśmy na spacerze, przechodzimy przez ulicę czy coś w tym stylu to wiadomo, siad i nie ma gadania. Ja tu zaczełam mówić czy też miałam na myśli 'zajęcia' z posłuszeństwa :) A jeżeli chodzi o posłuszeństwo w upale - staram się unikać, bo wolę nie zrobić, niż żeby mi pies pracował na 50% :eviltong: No a w deszczu, to jeszcze inna sprawa, bo tu nie grozi jej przegrzanie itd. - wielkiej różnicy nie widzę w jej pracy, motywacja praktycznie ta sama. No i jestem zwolenniczką przekonywania psa do nowych rzeczy, a nie zasłaniania się wymówkami, że pies tego nie robi, bo to źle wpływa na jego samopoczucie, czy coś tego typu. Skoro nie sprawia bólu, czy jakiegoś zagrożenia - nie widzę powodu, żeby odpuścić, bo psa da się przekonać do czegoś, tylko trzeba chcieć :lol: Kiedyś Fanta nie do końca przepadała za wodą, nie była tak pewna siebie, jak jest teraz, bała się huku huśtawki, strzałów - teraz jak widzi wodę, to wyrywa rękę z barku, motywacji na huśtawce nie muszę opisywać (:diabloti:), na strzały nie reaguje strachem, wytrzymuje np. w warowaniu, gdy ktoś obok strzela "straszakiem". A więc da się, co jeszcze raz podkreślam. Quote
Recommended Posts