Goldog Posted June 21, 2012 Posted June 21, 2012 Dominika, nie jeżdżę na kantarze, bo się boję ryzykować, a wykłócać się nie umiem niestety... Caine, dletego ja nie pozwalam :evil_lol: bo jak by się rozłożył w autobusie to by nie było miejsca dla ludzi :evil_lol: Co do tej baby co wzięła ją na ręce to poraża jakaś -.- Co ona sobie wyobraża... Co zrobiłaś wtedy? Quote
Caine Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 Goldog, na początek się na nią wytrzeszczyłam, bo pierwszy raz takie coś zobaczyłam, a potem tylko powiedziałam "Proszę postawić mojego psa.." a babka mi zaczęła nudzić, jak ona bardzo kocha pieski, że mój to się chyba boi, bo ona to ma yorki i one tentego.. xd Hahaha, no w sumie, rzeczywiście. :D W ogóle, Laura jestem xd A ma ktoś listę? Bo potrzebuję coś zmienić :D Quote
Molowe Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]OZP1(1.07-12.07)[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif] Hela+ Bafi (mix) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Aga+ Lora (mix)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Nina+ Tiga (DON[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif])[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]basza95- Karolina (17l.) + Basza (nowofundland) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]OZP2(13.07- 24.07) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Eta_carinae- Dominika (15l.) + Kala (w typie ONka)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]P.Gdańsk [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Hela+ Bafi (15l.) (mix) - [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]odOZP1[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]patusiove- Patrycja (12l.)+ Nadia (w typie labka)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Weronika(15l.) + Luna (w typie labka) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Natalia+ Fanta (Cavalier King Charles Spaniel)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Caine(13l.)+ Nika (Jack Russel Terrier)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]P.Gdańsk [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Weronika+ Flo (border collie)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Casablanca- Kasandra (14l.) + Narina (cocker spaniel angielski) + Blanca(chihuahua)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]P.Gdańsk [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Whatever- Gabriela + Keja (labrador)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]P.Słupsk [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Kasia+ Jack (golden)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]D.własny [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Alicja(14l.) + Vivo (labek) [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]OZP3(25.07- 5.08 ) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]MakeBelieve- Marta(16 l.) + Daisy (w typie yorka) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]D.własny[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif] Molowe- Ola (16 l.) + Molly (w typie spaniela) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]D.własny [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif] Klaudia.(15l.) + Fanta (mix)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]P.Katowice[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Marta+ Fido (labek) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]D.własny[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Ola+ Ivo (golden) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]P.Szczecin[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Karolina+ Vasco (golden)[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]P.Szczecin[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Weronika+ Luna (w typie labka) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]-od OZP2[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif] Marysia+ Emi (golden)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]D.własny[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Monika( 14l.) + Max (sznaucer)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Karolina(14l.)+ Tesska(kundelek)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Dominika+ Vanilla (mix)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]D.własny[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Kasia+ Jacky (w typie goldena) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]-[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]odOZP2[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif] [/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]OZP4(6.08- 17.08 ) [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]MakeBelieve- Marta (16 l.) + Daisy (w typie yorka) Molowe - Ola (16 l.)+ Molly (w typie spaniela)[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif] [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]Ala+ Chrup (mix)[/FONT] [FONT=Verdana, Arial, Tahoma, Calibri, Geneva, sans-serif]OZP5(18.08- 29.08 )[/FONT] Quote
Fantowa Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 OZP1(1.07-12.07) Hela+ Bafi (mix) Aga+ Lora (mix) Nina+ Tiga (DON) basza95- Karolina (17l.) + Basza (nowofundland) OZP2(13.07- 24.07) Eta_carinae- Dominika (15l.) + Kala (w typie ONka)P.Gdańsk Hela+ Bafi (15l.) (mix) - odOZP1 patusiove- Patrycja (12l.)+ Nadia (w typie labka) Weronika(15l.) + Luna (w typie labka) Caine(13l.)+ Nika (Jack Russel Terrier)P.Gdańsk Weronika+ Flo (border collie) Casablanca- Kasandra (14l.) + Narina (cocker spaniel angielski) + Blanca(chihuahua)P.Gdańsk Whatever- Gabriela + Keja (labrador)P.Słupsk Kasia+ Jack (golden)D.własny Alicja(14l.) + Vivo (labek) OZP3(25.07- 5.08 ) MakeBelieve- Marta(16 l.) + Daisy (w typie yorka) D.własny Molowe- Ola (16 l.) + Molly (w typie spaniela) D.własny Klaudia.(15l.) + Fanta (mix)P.Katowice Marta+ Fido (labek) D.własny Ola+ Ivo (golden) P.Szczecin Karolina+ Vasco (golden)P.Szczecin Weronika+ Luna (w typie labka) -od OZP2 Marysia+ Emi (golden)D.własny Monika( 14l.) + Max (sznaucer) Karolina(14l.)+ Tesska(kundelek) Dominika+ Vanilla (mix)D.własny Kasia+ Jacky (w typie goldena) -od OZP2 OZP4(6.08- 17.08 ) MakeBelieve- Marta (16 l.) + Daisy (w typie yorka) Molowe - Ola (16 l.)+ Molly (w typie spaniela) Ala+ Chrup (mix) OZP5(18.08- 29.08 ) Quote
patusiove Posted June 22, 2012 Posted June 22, 2012 (edited) Ale nie wiem czy ona nie jest za mądra na takie coś. Bo przecież tam są dzieci chore, pies przecież na pewno o tym wie i mimo wszystko musi być zadowolony z tego, że te dzieci są smutne... Taka prawda, on je ma pocieszać, a nie chodzić z podkulonym ogonem po szpitalu. | Mój kantar też pełni rolę kagańca, nie kupię jej fizjologa, bo wiem, że to nie wyjdzie, a kasy bez sensu nie będę tracić. Jeszcze NIKT nie doczepił się, że mam kantar, a nie kaganiec. Dużo ludzi nie zna zastosowania kantara, widziałam jak prowadzili owczarka, kantarek pełnił rolę obroży, wbijał mu się w oczy, a pies szedł koło nogi właściciela, bo ten go złapał blisko zapięcia. Też przecież na takich kantarkach BEZ kółeczka, jest napisane KAGANIEC więc jak dla mnie czy z kółeczkiem czy bez to naprawdę różnica aż za wielka. ;o co do głaskania, wrr! też mnie to denerwuje. Kiedyś jak jechałam z Nadią autobusem, ona była w kagańcu i naprzeciw siedział chłopczyk z babcią/mamą, bardziej na babcie wyglądało ale ok, nie ważne. Chłopczyk po prostu wstał, zaczął Nadię przytulać, głaskać, całować BEZ pytania, nawet ta babcia/mama nie zareagowała... Wytrzeszcza takiego złapałam, że po prostu zaniemówiłam. A co gdyby Nadia go ugryzła? Bo powiedzmy coś, by jej odbiło, albo gdyby był to labrador źle wychowany? W sensie, że agresywny.. Ugryzłaby przecież prosto w twarz i co? Ja bym miała wtedy przerąbane, nie to dziecko, które bez pytania zaczęło obmacywać mojego psa... -.- | a jak miałam jedną taką akcję, Nadia na spacerze jest zawsze odpięta, pilnuję się i ja robiłam po parku kółka. Na jednej z ławek siedziała dziewczyna z wózkiem, bodajże jej mama i golden (samiec). Kiedy do nich podchodziłam ten pies podbiegł do Nadii, no i zaczął się bawić w najlepsze. Nadia to już taka cnotliwa nie jest, ale broni swojego. Zaczęła go ustawiać, dziewczyna go wołała, a potem tylko do mnie rzuciła: - Ona ma cieczkę? Zakłopotana odpowiedziałam: - Nie. Bezinteresownie usiadła i już psa miała w głębokim poważaniu. On szedł za nami dobre 600 m, a ona nic, nadal jak siedziała tak siedzi, potem ten pies od nas się odczepił i poszedł w inną stronę. Jak robiłam kolejne kółko, przeszłam również koło nich. Ta dziewczyna już tego psa miała na smyczy, ale on mocno sięwyrywał do niej. Ona do niego powiedziała "No nie! już tam nie pójdziesz.". Wnet odezwała się jej mama: "A bo one muszą tak tutaj chodzić". A ja oczywiście wytrzeszcz. To przepraszam. Mój pies ucieka? Ona powinna się przystosować, bo park jest wspólny. Skoro jej pies ucieka to niech go zapnie, problemu nie widzę. Niech zadzwoni na straż miejską. :D NIKT się nie odważy, a każdy straszy. Jestem w stu procentach pewna, że straż, by mi NIC nie zrobiła. :) Edited June 23, 2012 by patusiove Quote
Whatever Posted June 23, 2012 Posted June 23, 2012 patusiove napisał(a):Ale nie wiem czy ona nie jest za mądra na takie coś. Bo przecież tam są dzieci chore, pies przecież na pewno o tym wie i mimo wszystko musi być zadowolony z tego, że te dzieci są smutne... Taka prawda, on je ma pocieszać, a nie chodzić z podkulonym ogonem po szpitalu. Chyba nie bardzo rozumiem... Jak pies ma być zadowolony z tego, że dzieci są smutne? Psy mają z natury wbudowane, żeby nie zbliżać się do tego, co chore. W momencie, gdy mają dawać się głaskać chorym, niepełnosprawnym dzieciom muszą "złamać" swój instynkt. To trzeba z psem ćwiczyć, wydaje mi się, że najlepiej od szczeniaka. Wiadomo, że niektóre rasy lub też pojedyncze psy mają większe predyspozycje. Tu nie chodzi o to, że pies ma je pocieszać, a o to, że ma cierpliwie znosić wszelkie macania, pociągania za uszy, wkładanie palców do nosa itp. Poza tym taka sytuacja dla psa jest bardzo stresująca. Ciężko, żeby zwierzak czerpał z tego przyjemność, ale za to łatwo o nadmierny stres. Tak poza tym, to przykro mi straszliwie, ale niestety w tym roku (u nas) nici z wyjazdu na ozp :-( Niestety, ale wynikły zdarzenia zupełnie niezależne od naszej woli - jak pisałam na fb - Keja się zaraziła od kocura sąsiadów. Leczenie jest czasochlonne, więc na obozie musialaby przyjmować jeszcze lekarstwo, poza tym nie mialabym kontaktu z wetką, no i istnialoby ryzyko zarażenia przez innego psa. Tak więc, do zobaczenia za rok, niestety #placz Quote
Fantowa Posted June 23, 2012 Posted June 23, 2012 (edited) Szkoda :-( OZP1(1.07-12.07) Hela+ Bafi (mix) Aga+ Lora (mix) Nina+ Tiga (DON) basza95- Karolina (17l.) + Basza (nowofundland) OZP2(13.07- 24.07) Eta_carinae- Dominika (15l.) + Kala (w typie ONka)P.Gdańsk Hela+ Bafi (15l.) (mix) - odOZP1 patusiove- Patrycja (12l.)+ Nadia (w typie labka) Weronika(15l.) + Luna (w typie labka) Caine(13l.)+ Nika (Jack Russel Terrier)P.Gdańsk Weronika+ Flo (border collie) Casablanca- Kasandra (14l.) + Narina (cocker spaniel angielski) + Blanca(chihuahua)P.Gdańsk Kasia+ Jack (golden)D.własny Alicja(14l.) + Vivo (labek) OZP3(25.07- 5.08 ) MakeBelieve- Marta(16 l.) + Daisy (w typie yorka) D.własny Molowe- Ola (16 l.) + Molly (w typie spaniela) D.własny Fantowa(15l.) + Fanta (mix)P.Katowice Marta+ Fido (labek) D.własny Ola+ Ivo (golden) P.Szczecin Karolina+ Vasco (golden)P.Szczecin Weronika+ Luna (w typie labka) -od OZP2 Marysia+ Emi (golden)D.własny Monika( 14l.) + Max (sznaucer) Karolina(14l.)+ Tesska(kundelek) Dominika+ Vanilla (mix)D.własny Kasia+ Jacky (w typie goldena) -od OZP2 OZP4(6.08- 17.08 ) MakeBelieve- Marta (16 l.) + Daisy (w typie yorka) Molowe - Ola (16 l.)+ Molly (w typie spaniela) Ala+ Chrup (mix) OZP5(18.08- 29.08 ) Edited June 23, 2012 by Fantowa Quote
Goldog Posted June 23, 2012 Posted June 23, 2012 Trzeba jakiś temat zapodać miśki :) Jak tam u Was? Jakieś postępy? Coś nowego? :razz: Quote
Goldog Posted June 23, 2012 Posted June 23, 2012 Zamulacie. Nikomu się nie chce napisać, co? :cool3: Quote
Kasia&Mela Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 a tak wgl jestem Kasia ;-) hahaha, nieprawda jesteś Jackowa (Dżekowa) i tak już zostanie :loveu: Tak samo jak ja jestem Melowa (a na imię też mam Kasia) :D Jak tam u Was? Jakieś postępy? Coś nowego? :razz: Melczi robi slalom po prostej :loveu: Myślę, że jak dobrze pójdzie to po wakacjach startujemy w A1. Dołączymy do Fantowej, w końcu przyjaciółki trzymają się razem :) Quote
agairiki Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 Hej, ja wybieram się na OZP 4 ;) Razem z Rysiem- Westie. Jak na terriera przystało jest charakterny :) Najlepiej dogaduje się z mniejszymi psami od siebie np. Yorkami :) No to będzie raczej jego pierwszy raz na torze agility ;) A ja mam na imię Agata i mam 14 lat ;) Dojeżdżam pociągiem z Poznania :) Quote
Fantowa Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 Kasia&Mela napisał(a): Melczi robi slalom po prostej :loveu: Myślę, że jak dobrze pójdzie to po wakacjach startujemy w A1. Dołączymy do Fantowej, w końcu przyjaciółki trzymają się razem :) Jak po wakacjach Was w A1 nie zobaczę, to Cię zabiję. Ejj, 8-9 września się do A1 zgłosiłaś MAM NADZIEJĘ? Byś debiutowała w A1 u tej samej sędziny, co w A0, czy mi się coś pomieszało? agairiki napisał(a):Hej, ja wybieram się na OZP 4 ;) Razem z Rysiem- Westie. Jak na terriera przystało jest charakterny :) Najlepiej dogaduje się z mniejszymi psami od siebie np. Yorkami :) No to będzie raczej jego pierwszy raz na torze agility ;) A ja mam na imię Agata i mam 14 lat ;) Dojeżdżam pociągiem z Poznania :) Heej :loveu: Ty przypadkiem nie jesteś JH? Czy mi się coś pomyliło? :evil_lol: Quote
Goldog Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 A ja myślałam, że Melczi już była w A1 na Top Agility Dogu .. XD Cześć! A ja jestem, jak się dowiaduję Jackowa :) Mam 13 lat i goldena :loveu: Gdzie są 8-9 września? Gadaj! :mad: Quote
Fantowa Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 [quote name='Goldog'] Gdzie są 8-9 września? Gadaj! :mad: Na Bemowie ;) OZP1(1.07-12.07) Hela+ Bafi (mix) Aga+ Lora (mix) Nina+ Tiga (DON[COLOR=#000000]) basza95- Karolina (17l.) + Basza (nowofundland) [COLOR=#000000]OZP2(13.07- 24.07) Eta_carinae- Dominika (15l.) + Kala (w typie ONka)[COLOR=#000000]P.Gdańsk Hela+ Bafi (15l.) (mix) - [COLOR=#000000]odOZP1 [COLOR=#000000]patusiove- Patrycja (12l.)+ Nadia (w typie labka) Weronika(15l.) + Luna (w typie labka) Caine(13l.)+ Nika (Jack Russel Terrier)[COLOR=#000000]P.Gdańsk [COLOR=#000000]Weronika+ Flo (border collie) Casablanca- Kasandra (14l.) + Narina (cocker spaniel angielski) + Blanca(chihuahua)P.Gdańsk Kasia+ Jack (golden)[COLOR=#000000]D.własny Alicja(14l.) + Vivo (labek) [COLOR=#000000]OZP3(25.07- 5.08 ) [COLOR=#000000]MakeBelieve- Marta(16 l.) + Daisy (w typie yorka) [COLOR=#000000]D.własny[COLOR=#000000] Molowe- Ola (16 l.) + Molly (w typie spaniela) [COLOR=#000000]D.własny Fantowa(15l.) + Fanta (mix)[COLOR=#000000]P.Katowice Marta+ Fido (labek) [COLOR=#000000]D.własny Ola+ Ivo (golden) [COLOR=#000000]P.Szczecin Karolina+ Vasco (golden)[COLOR=#000000]P.Szczecin Weronika+ Luna (w typie labka) [COLOR=#000000]-od OZP2 Marysia+ Emi (golden)[COLOR=#000000]D.własny [COLOR=#000000]Monika( 14l.) + Max (sznaucer) [COLOR=#000000]Karolina(14l.)+ Tesska(kundelek) Dominika+ Vanilla (mix)[COLOR=#000000]D.własny Kasia+ Jacky (w typie goldena) [COLOR=#000000]-[COLOR=#000000]od OZP2 [COLOR=#000000]OZP4(6.08- 17.08 ) [COLOR=#000000]MakeBelieve- Marta (16 l.) + Daisy (w typie yorka) Molowe - Ola (16 l.)+ Molly (w typie spaniela) [COLOR=#000000]Ala+ Chrup (mix) Agariki - Agata(14l.) + Rysiu(west highland white terrier) P.Poznań[COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000] [COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000]OZP5(18.08- 29.08 ) Quote
Goldog Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 Hie hie! Nie uwolnicie się ode mnie! Jadę! Mwahahahhahaha! :diabloti: Quote
Fantowa Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 [quote name='Goldog']Hie hie! Nie uwolnicie się ode mnie! Jadę! Mwahahahhahaha! :diabloti: [FONT=Verdana]Park Górczewska (dojazd od ul. Raginisa lub ul.Czumy), współrzędne GPS: N: 52.234476, E: 20.903935 Żebyś nie zbłądziła [/FONT]:evil_lol: Quote
MakeBelieve Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 Z gryzaków to takie naturalne najlepsze wlaśnie :> Łapki płucka itp itd :) U nas jako gryzaczki sprawdzają się twarde ciacha z Boscha. Quote
Casablanca Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 [quote name='Eta_carinae']No i tak mi przyszło do głowy, że: organizuje się w szkołach wiele spotkań z psami, ale najczęściej mówi się co zrobić, kiedy pies już zaatakuje i odradza się w ogóle podchodzenie do obcych zwierząt. Ok, sama uważam że dzieci powinny raczej omijać obce psy... ale wiadomo, że żadne się do tego nie stosuje - z wyjątkiem tych, które są już nastraszone i omijają ogólnie psy z daleka. Owszem, nieraz mówi się JAK podchodzić do innego psa, ale to niestety rzadkość... (mam na myśli między innymi wytłumaczenie dzieciom, żeby podchodzić nie na wprost, nie nachylać się i nie głaskać psa po głowie, jak to najczęściej robią.) gdybym tak mogła w swojej szkole przeprowadzić kilka takich zajęć? Tak pomyślałam, że po odpowiednich kursach itd, mogłabym się za coś takiego zabrać i zorganizować dwa, trzy spotkania z dzieciakami z podstawówki. U nas nie ma za wiele takich zajęć, a chciałabym się nieco uaktywnić ;) Co o tym myślicie? Wykonalne? Największym problemem byłoby chyba załatwienie formalności - bo przecież muszę mieć jakieś uprawnienia do tego, nie? No i jestem osobą niepełnoletnią... nie wiem jak to się ma do takich zajęć. Ktoś się orientuje? Wiesz co :cool3: Ja chodzę z moimi psiakami po przedszkolach, na festyny. Mówię na początku kilka słów o pracy z psem, cierpliwości, 'myśleniu' psa itd., potem kilka sztuczek i posłuszeństwa. W czasie gdy później ja robię mini-pokaz agility moja mama przez mikrofon mówi kilka słów o przeszkodach, zawodach itd. Na koniec jest zbiórka pieniędzy na schronisko, skarboneczki dzielnie pilnuje Blanka :diabloti: Dzieci pokoleji mogą podchodzić, wrzucać pieniążki i głaskać psy. Wtedy mówię im jak psa głaskać, żeby go nie zestresować, one już nas znają to starsze upominają młodsze. Oczywiście odpowiadam przy tym na milion nie do końca zaawansowanych pytań :lol: np. czy psy czują ból, czy tęsknią, rozróżniają twarze itp. Upominam dzieci o kulturze, że zawsze należy spytać właściciela czy psa można pogłaskać, a jeśli nawet pozwolą, a pies się stresuje (tłumaczę im jak wtedy wygląda) żeby odpuściły i popatrzały z daleka. Nikt ode mnie nie wymaga jakichkolwiek uprawnień, bo nie mówię na to kynoterapia, tylko pokaz tresury psa ;) Myślę, że Ty możesz iść już z Kalą po podstawówkach chodzić, ja na razie ograniczam się do przedszkoli. [quote name='Whatever']Tak poza tym, to przykro mi straszliwie, ale niestety w tym roku (u nas) nici z wyjazdu na ozp :-( Niestety, ale wynikły zdarzenia zupełnie niezależne od naszej woli - jak pisałam na fb - Keja się zaraziła od kocura sąsiadów. Leczenie jest czasochlonne, więc na obozie musialaby przyjmować jeszcze lekarstwo, poza tym nie mialabym kontaktu z wetką, no i istnialoby ryzyko zarażenia przez innego psa. Tak więc, do zobaczenia za rok, niestety #placz O jena :-( zdrowia dla Kejuchny! Już nie ma żadnej nadzieji, że pojedziecie w tym roku? [quote name='Goldog']Trzeba jakiś temat zapodać miśki :) Jak tam u Was? Jakieś postępy? Coś nowego? :razz: U nas słabo... Zapisujemy się z Blanką na zawody w Sopocie, a Blanka z kondycją słabo, z wysyłaniem no i biegam z jedzeniem, a na zawodach podobno nie warto. Narina wszystko ok, znaczy agilitowo, bo gorzej zdrowotnie, bo jak wiadomo najmłodsza nie jest, chociaż w ogóle tego po sobie nie pokazuje... No cóż, ćwiczymy po troszeczku i delikatnie, liczę, że na zawody w Sopocie jakoś Blankę ogarnę :) Jestem dobrej myśli, choć na razie nie wygląda to najlepiej, bo Blanka nie może biegać całego torku, bo jeszcze resztki pokarmu produkuje. [quote name='agairiki']Hej, ja wybieram się na OZP 4 ;) Razem z Rysiem- Westie. Jak na terriera przystało jest charakterny :) Najlepiej dogaduje się z mniejszymi psami od siebie np. Yorkami :) No to będzie raczej jego pierwszy raz na torze agility ;) A ja mam na imię Agata i mam 14 lat ;) Dojeżdżam pociągiem z Poznania :) Ryszard :loveu: OZP1(1.07-12.07) Hela+ Bafi (mix) Aga+ Lora (mix) Nina+ Tiga (DON[COLOR=#000000]) basza95- Karolina (17l.) + Basza (nowofundland) [COLOR=#000000]OZP2(13.07- 24.07) Eta_carinae- Dominika (15l.) + Kala (w typie ONka) [COLOR=#000000]P.Gdańsk Hela + Bafi (15l.) (mix) - [COLOR=#000000]od OZP1 [COLOR=#000000]patusiove- Patrycja (12l.)+ Nadia (w typie labka) Weronika(15l.) + Luna (w typie labka) Caine - Laura (13l.)+ Nika (Jack Russel Terrier) [COLOR=#000000]P.Gdańsk [COLOR=#000000]Weronika+ Flo (border collie) Casablanca- Kasandra (14l.) + Narina (w typie cocker spaniela angielskiego) / Blanca (chihuahua) P.Gdańsk Kasia+ Jack (golden) [COLOR=#000000]D.własny Alicja(14l.) + Vivo (labek) [COLOR=#000000]OZP3(25.07- 5.08 ) [COLOR=#000000]MakeBelieve- Marta(16 l.) + Daisy (w typie yorka) [COLOR=#000000]D.własny[COLOR=#000000] Molowe- Ola (16 l.) + Molly (w typie spaniela) [COLOR=#000000]D.własny Fantowa(15l.) + Fanta (mix)[COLOR=#000000]P.Katowice Marta+ Fido (labek) [COLOR=#000000]D.własny Ola+ Ivo (golden) [COLOR=#000000]P.Szczecin Karolina+ Vasco (golden)[COLOR=#000000]P.Szczecin Weronika+ Luna (w typie labka) [COLOR=#000000]-od OZP2 Marysia+ Emi (golden)[COLOR=#000000]D.własny [COLOR=#000000]Monika( 14l.) + Max (sznaucer) [COLOR=#000000]Karolina(14l.)+ Tesska(kundelek) Dominika+ Vanilla (mix)[COLOR=#000000]D.własny Kasia+ Jacky (w typie goldena) [COLOR=#000000]-[COLOR=#000000]od OZP2 [COLOR=#000000]OZP4(6.08- 17.08 ) [COLOR=#000000]MakeBelieve- Marta (16 l.) + Daisy (w typie yorka) Molowe - Ola (16 l.)+ Molly (w typie spaniela) [COLOR=#000000]Ala+ Chrup (mix) Agariki - Agata(14l.) + Rysiu (west highland white terrier) P.Poznań [COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000] [COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000]OZP5(18.08- 29.08 ) Karolina od Vasco rezygnuje z OZP2? Quote
Caine Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 OZP1(1.07-12.07) Hela+ Bafi (mix) Aga+ Lora (mix) Nina+ Tiga (DON) basza95- Karolina (17l.) + Basza (nowofundland) [COLOR=#000000]OZP2(13.07- 24.07) Eta_carinae- Dominika (15l.) + Kala (w typie ONka)[COLOR=#000000]P.Gdańsk Hela+ Bafi (15l.) (mix) - [COLOR=#000000]odOZP1 [COLOR=#000000]patusiove- Patrycja (12l.)+ Nadia (w typie labka) Weronika(15l.) + Luna (w typie labka) Caine(13l.)+ Nika (Jack Russel Terrier)[COLOR=#000000]P.Gdynia Casablanca- Kasandra (14l.) + Narina (cocker spaniel angielski) + Blanca(chihuahua)P.Gdańsk Kasia+ Jack (golden)[COLOR=#000000][COLOR=#000000]D.własny Alicja(14l.) + Vivo (labek) [COLOR=#000000]OZP3(25.07- 5.08 ) [COLOR=#000000]MakeBelieve- Marta(16 l.) + Daisy (w typie yorka) [COLOR=#000000]D.własny[COLOR=#000000] Molowe- Ola (16 l.) + Molly (w typie spaniela) [COLOR=#000000]D.własny Fantowa(15l.) + Fanta (mix)[COLOR=#000000]P.Katowice Marta+ Fido (labek) [COLOR=#000000]D.własny Ola+ Ivo (golden) [COLOR=#000000]P.Szczecin Karolina+ Vasco (golden)[COLOR=#000000]P.Szczecin Weronika+ Luna (w typie labka) [COLOR=#000000]-od OZP2 Marysia+ Emi (golden)[COLOR=#000000]D.własny [COLOR=#000000]Monika( 14l.) + Max (sznaucer) [COLOR=#000000]Karolina(14l.)+ Tesska(kundelek) Dominika+ Vanilla (mix)[COLOR=#000000]D.własny Kasia+ Jacky (w typie goldena) [COLOR=#000000]-[COLOR=#000000]od OZP2 [COLOR=#000000]OZP4(6.08- 17.08 ) [COLOR=#000000]MakeBelieve- Marta (16 l.) + Daisy (w typie yorka) Molowe - Ola (16 l.)+ Molly (w typie spaniela) [COLOR=#000000]Ala+ Chrup (mix) Agariki - Agata(14l.) + Rysiu(west highland white terrier) P.Poznań[COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000] [COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000]OZP5(18.08- 29.08 ) Weronikę od Flo już z listy wykreślałam, bo ona nie jedzie, a sama zmieniłam tylko dojazd, bo startujemy z Gdyni :) U nas nic szczególnego ;D A mogłybyście mi powiedzieć, jeżeli mój pies nauczył się chodzić przy prawej nodze i do prawej dostawiać [wiem to nieprawidłowo, ale uczyła ją tego, jak miałam mają wiedzę o zasadach xd] to będziemy musiały się od początku uczyć do lewej nogi, czy podarują nam to? :D Quote
Goldog Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 [quote name='Fantowa'][FONT=Verdana]Park Górczewska (dojazd od ul. Raginisa lub ul.Czumy), współrzędne GPS: N: 52.234476, E: 20.903935 Żebyś nie zbłądziła [/FONT]:evil_lol: Teraz chyba się nie zgubie, jednak mam talent.. :D :p DOŁĄCZAM SIĘ DO PYTANIA CAINE BO MAM IDENTYCZNĄ SYTUACJĘ!:-( Gryzaki ja biorę różne: płuca, żwacze, nosy i uszy świńskie, królicze uszy, penisy.. i co jeszcze mi w ręce wpadnie :evil_lol::evil_lol: Tak Karolina od Vasco jadą tylko na trójkę ( o ile się nie mylę.. ) Dla Blanki życzę powrotu to szalonego życia mamuśki i udanych zawodów:) Ile Narina ma lat? Wymiziajcie psiska :loveu: edit: Dopiero teraz ogarnęłam, że Caine jedziesz na dwójke! Twój pies nie będzie mógł się ode mnie odpędzić.. <3 JRT <3 Quote
agairiki Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 Fantowa napisał(a): Heej :loveu: Ty przypadkiem nie jesteś JH? Czy mi się coś pomyliło? :evil_lol: Tak, tak, ale ostatnio częściej można mnie zobaczyć tylko na zwykłym ringu Westów ew. Goldenów ;) Quote
Fantowa Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 [quote name='Caine'][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000]A mogłybyście mi powiedzieć, jeżeli mój pies nauczył się chodzić przy prawej nodze i do prawej dostawiać [wiem to nieprawidłowo, ale uczyła ją tego, jak miałam mają wiedzę o zasadach xd] to będziemy musiały się od początku uczyć do lewej nogi, czy podarują nam to? :D[COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000][COLOR=#000000] Na OZP na pewno podarują - w końcu pies zna komendę "równaj", "noga", więc nie ma z tym problemu. P.Karolina akceptuje to, że robisz coś inaczej, więc z nieprzyjemnościami ani próbami zmiany "na siłę' się nie spotkasz ;) Co do obi - nie wiem, ale jeżeli chodzi o PT: "Możliwe jest prowadzenie psa po prawej stronie przewodnika, a nie po lewej, tak jak jest to w opisie ćwiczeń, o ile przewodnik widzi taką konieczność. Opis ćwiczeń należy wówczas interpretować jak w lustrzanym odbiciu" A co do gryzaków - nie ma po co ich brać aż tak dużo(No chyba, że macie pociachane na małe kawałki), w końcu nagroda ma być mała i taka, żeby pies ją szybko zjadł i nie wybił się z pracy - ma szybko zjeść i być gotowym do kontynuacji ćwiczenia, czy też następnej czynności, a nie minutę pochłaniać nagrodę. No i nie powinien się tym najeść, bo z pełnym żołądkiem motywacja do pracy maleje ;) Osobiście daję jeść psu raz dziennie(przestawiłam już ją na takie żywienie, bo na obozie agilitowym, gdzie treningi są od rana - niedopuszczalne jest karmienie psa rano) - i jak najbardziej polecam ;) Zwróćcie też uwagę na to, że na OZP dajecie psom o wiele więcej smaczków niż na co dzień - trzeba trochę odjąć psu z dziennej dawki karmy, żeby go nie utuczyć ;) A Karolina od Vasco już dawno wycofała się z OZP2. Quote
Fantowa Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 doglove napisał(a):Fantowa, dzięki za tak wiele, cennych rad :loveu: W takim razie na czas obozu moje psisko pzesawię na jeden wieczorny posiłek ;) Ale wiesz, według uznania, na OZP nie masz aż tyle wysiłku, aby to było konieczne ;) A jakbym miała jeszcze raz przestawiać psa, to na pewno nie na obozie, gdzie nowe miejsce, ludzie, psy, rozkład dnia jest stresem - tylko trochę przed obozem. Ale - jak już pisałam - na OZP nie jest to żadnym wymogiem, rok temu Fanta jadła 2 razy dziennie i było ok ;) I wpisz się na listę obozową, bo Cię tam nie widzę :eviltong: Quote
Goldog Posted June 24, 2012 Posted June 24, 2012 Fantowa, może byś tak odpisała, co? :eviltong: Na post Caine :P Quote
Recommended Posts