Jump to content
Dogomania

Obóz z psem :) - organizowany przez "Wandrus"

Recommended Posts

Posted

Ale wnikliwiej rzecz biorąc, ludzie z dogo też ciągle się zapisują i wypisują - po prostu wpisujmy osoby spoza forum, które są pewne, że jadą, lub z którymi mamy kontakt i możemy na bieżąco korygować listę

Posted

[FONT=Verdana]OZP1(01.07.-12.07)[/FONT]
[FONT=Verdana]Hela+ Bafi (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Aga+ Lora (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Nina+ Tiga (DON)[/FONT]
[FONT=Verdana]basza95(17l.) + Basza (nowofundland)[/FONT]
[FONT=Verdana]Roksana+ Frida (w typie labka)[/FONT]

[FONT=Verdana]OZP2(13.07 - 24.07)[/FONT]
[FONT=Verdana]Eta_carinae(15l.) + Kala (w typie ONka) P.Gdańsk[/FONT]
[FONT=Verdana]Hela+ Bafi (15l.) (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Ola+ Ivo (12l.) (golden)[/FONT]
[FONT=Verdana]patusiove(12l.)+ Nadia (w typie labka)[/FONT]
[FONT=Verdana]Dominika(13l.) + Vanilia (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Karolina+ Vasco (golden)[/FONT]
[FONT=Verdana]Weronika(15l.) + Luna (w typie labka)[/FONT]
[FONT=Verdana]Natalia+ Fanta (Cavalier King Charles Spaniel)[/FONT]
[FONT=Verdana]Caine(13l.)+ Nika (Jack Russel Terrier) P.Gdańsk[/FONT]
[FONT=Verdana]Weronika+ Flo (border collie)[/FONT]
[FONT=Verdana]Natalia+ Lenka (mix czegoś z czymś wysokość do kolana 20kg) + axel(prawdopodobnie tak będzie miał na imię) owczarekaustralijski[/FONT]
[FONT=Verdana]Oliwia(13l.) + Xara (w typie shar-pei)[/FONT]
[FONT=Verdana]Kasandra(14l.) + Casablanca (chihuahua)[/FONT]
[FONT=Verdana]Gabriela+ Keja (labrador)[/FONT]
[FONT=Verdana]Kasia+ Jack (golden)[/FONT]
Alicja (14l.) +Vivo (labek)

[FONT=Verdana]OZP3(25.07 - 5.08 )[/FONT]
[FONT=Verdana]Marta(16 l.) + Daisy (w typie yorka)[/FONT]
[FONT=Verdana]Ola(16 l.) +Molly (w typie spaniela)[/FONT]
[FONT=Verdana]Klaudia.(15l.)+ Fanta (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Marta+ Fido (labek)[/FONT]
[FONT=Verdana]Ola+ Ivo (golden)[/FONT]
[FONT=Verdana]Kamila+ Laki (w typie goldena)[/FONT]
[FONT=Verdana]Weronika+ Luna (w typie labka)[/FONT]
[FONT=Verdana]Marysia+ Emi (golden)[/FONT]

[FONT=Verdana]OZP4(6.08 - 17.08 )[/FONT]
[FONT=Verdana]Ola(16 l.) + Molly (w typie spaniela)[/FONT]
[FONT=Verdana]Kamila+ Laki (w typie goldena)[/FONT]
[FONT=Verdana]Ala+ Chrup (mix)[/FONT]

[FONT=Verdana]OZP5(18.08 - 29.08 )[/FONT]

Posted

No i trza było tak od razu xd

Ey, może niech każdy opisze co już umie i czego chce się nauczyć, powie trochę o charakterze psa i i problemach z jakimi się boryka? Bo to mogłoby być ciekawe, a towarzycho by się rozruszało przynajmniej ^^

Posted

wolałam spytać żeby potem nie było że zamieszanie robię :eviltong: zaczęłam rozkminiać jakie mam kupić smakołyki Moll żeby przez ponad 3 tyg mieć dla niej coś atrakcyjnego macie jakieś dobre za którymi psiaki szaleją ? (to tak w ramach rozruszania tematu :diabloti: )

Posted

Ja przestawiłam Kalę na zabawki - teraz nagrodą jest szarpanie i chwilowa szajba, co wszystkim polecam spróbować - u nas praca od razu przybiera inne znaczenie :cool3:

Ale smaki - wiadomo - potrzebne są... NIE polecam parówek ani nic mokrego w upały - masakrejszyn jednym słowem :diabloti: Najlepsze są suszone łapki, żwacze, płucka (choć na płuca akurat u nas szału nie ma)

Posted

u nas też zabawa szarpanie czy ganianie za piłką jest najlepszą nagrodą ale smaczki trzeba mieć, parówki moim zdaniem też nie sprawdzają szczególnie tak jak piszesz w upały, suszone czy jakieś ciastka chyba najlepsze :)

co do tego czego byśmy się chciały nauczyć to na pewno przede wszystkim jedziemy żeby pohasać sobie w agi u nas w mieście nie mamy takiej możliwości a dla Molly to super rozrywka skupianie się przy większej ilości psów ignorowanie ewentualnych agresorów,ciesze się że będzie miała możliwość pobawić i pointegrować się z innymi psami na naszym osiedlu jest tylko pare psów które faktycznie bawią się z Moli i mogą sobie poszaleć ;)

Posted

Mela kiedyś pracowała tylko na smaczki a wszystkie zabawki olewała, ale przechytrzyłam ją. Zaczęłam w nagrodę rzucać zabawką, za jej przyniesienie był smaczek. I tak Mela pokochała zabawki, bo skojarzyła że jest zabawka = jest smaczek. Teraz już nie muszę nagradzać smaczkami, nawet pojawiły się u niej fazy na szarpanie :loveu: Dominika - my mamy miękki Sofflite (tylko do przeciągania, bo jest mocno zajechany) i 2 dyski Dog Chow (wygrane na ostatnich zawodach). Na razie Mela jeszcze ich nawet nie widziała, ale boję się czy przypadną jej do gustu, są twarde w porównaniu z sofflite :roll:

Posted

Taka tam integracja w 3 osoby :P Trudno xDD Hmm.. My jedziemy na obóz boo.. jest fajnie : ) A tak na serio to z agility muszę do obozu i na obozie nauczyć dobrze Daisolka slalomu, strefy dopracować i głównie prowadzenie po torze. Z posłuszeństwa komendy z marszu/biegu i komendy z przywołania. A tak poza tym to socjalizacja z innymi psami.
Jeśli chodzi o smaczki.. My na 2 turnusy na pewno bierzemy Lets bity, Natures menu wezme ze 2-3 opak, ciastka samoróbki i pewnie Doggie Woogie kupię..

Posted

Bo się wszyscy uczą, ot co xdd

My tam jedziemy na socjalkę z innymi psami, bo co prawda już jest lepiej, to Keja nadal się boi dużych, obcych psów (nie wszystkich, nie wiem na czym to polega, ale np.: boi się brutalnego w zabawie ONka, kiedy z takim miala do czynienia od szczeniaka, a nie boi się brutalnej goldenki i dorównuje jej kroku). Ostatnio miala spotkanie z trzema posokowcami - z suczką i jednym samcem chciala się bawić, a przed trzecim się uniżala... A tak poza tym to chcemy poćwiczyć agi - na spokojnie przelamać jakieś lęki (jeśli jeszcze jakieś będzie miala, bo teraz porządnie ćwiczymy utrzymywanie równowagi, chodzenie po ruchomych rzeczach itp.). I to chyba tyle, chociaż pewnie będzie sporo nauki przy wracaniu od innych psów, bo chociaż teraz wraca ladnie, to jak znam życie na ozp jej coś odwali :evil_lol:

Posted

U nas właśnie obóz baardzo pomaga w oswajaniu z psami, byłam już 3 razy i po każdym widzę wyraźną poprawę. Na początku Daisy bała się KAŻDEGO psa, nawet najmniejszego, uciekała w popłochu za mnie albo w ogóle gdzieś na ulicę, nie potrafiła się skupić, nawet zrobić siad gdy w pobliżu był inny pies. Praca i obozy dały to, że teraz Daisy do każdego yorka podbiega i prawie z każdym chce się bawić- jest rasistką, wiem :PP Co prawda za bardzo nie wie jak się bawić, no ale.. ;> Do innych psów też podchodzi ale tak wielkościowo max beagla, do reszty jest nadal zachowawcza.. ;>>
Fajnie tak przez 12 dni poznać super psiarzy, być nad jeziorem, spędzić miło ten czas a i dla psa to super rozrywka, dla niektórych socjalizacja itp ;)

Posted

Na poprzednim ozp tak sobie ją puszczalam do innych psów, chociaż i tak zrobila sporo postępów - bawila się z suczką Natalii, która przecież na początku warczala itp., co z reguly natychmiast skutkowowalo tym, że Keja przewracala się na brzuch. Samca cocker spaniela się nie bala, ale już przed haszczakiem się korzyla ;/ No i chociaż Kala starala się jak mogla, niestety nie udalo jej się pobawić z Keją, bo mój tchórz, przy plaśnięciu lapą uciekal z podkulonym ogonem xdd Ale w tym roku to już muszą razem pohasać :evil_lol:
Cieszę się, że teraz będzie więcej samców, to może się jakoś do nich przekona ;D
Noo, takie obozy to super sprawa ; >

Posted (edited)

A my jedziemy dla znajomych ;) Taki obóz jak Wandrusowy, powiedzmy sobie szczerze - nie jest profesjonalny, nie dla kogoś z ambicjami sportowymi - za to dla relaksu i zabawy czemu nie.

Wychodzę z założenia, że najlepiej jest trenować w klubie, a na poważniejszym obozie agility (jak Graf na przykład) doszlifowuje się swoje umiejętności. I my tak z Kalą zrobimy właśnie - w tym roku klub i Wandrus "dla zabawy" a za rok na Grafa, bo w tym roku nic by nam nie dał, jeśli nawet podstawy porządnie nam nie wychodzą z racji braku kontaktu z torem. Obecnie jestem na etapie umawiania się z Panią Urszulą Grzegorzewską z NA FALI i nie sądzę, by nasze umiejętności skoczyły w dwa miesiące do stopnia zawodowego, by się doszlifowywać na profesjonalnym obozie.

Jakie mamy problemy? Strachliwość i wrażliwość, łatwo Kalisko zniechęcić. Wcześniej bała się innych psów i na nie szczekała, obecnie wita się bez problemów z niemal każdym psem (niektórych "olbrzymów" wciąż się boi i podchodzi z ogromną rezerwą).

Jak do tej pory nasze pole popisowe ograniczało się do sztuczkowania, bo niczym innym "na poważnie" się nie zajmowałyśmy i w tym roku dopiero wszystko się zmienia - gdyż w związku z faktem, że sucz skończyła 2 lata, możemy się rozkręcić na stałe. Zajmujemy się więc czym się da - posłuszeństwo ogarniamy na tyle na ile jest przydatne, za to skupiam się na frisbee, bikejoring i podejmuję próby oswojenia wiewióry ze skokami do wody, do których straszliwie i okrutnie ją zniechęciłam na obozie, spychając ją z barki do jeziora tak, że poszła cała pod wodę... wiem, genialna jestem, zabijcie mnie przy najbliższej okazji.

Dominika- a Ty czego chcesz Kalę nauczyć na ozp i wgl?:>>

Przede wszystkim chcę sprawdzić SIEBIE - czy już dostatecznie dobrze umiem współpracować z psem i motywować go. W zeszłym roku wszyscy widzieli Kalę skuloną na środku toru, z niewiadomych do tej pory przyczyn - NIGDY nie uderzyłam jej na torze, nigdy nie miała okazji nabyć jakiś negatywnych skojarzeń... ale coś się w niej zmieniło po tej nocnej ucieczce, strasznie to przeżyła... No i teraz zobaczymy, ja zmieniłam swoje nastawienie i o nic się nie denerwuję (nie daję tego po sobie poznać, pracuję nad sobą tak, by zawsze w czasie pracy dawać z siebie maximum radości). Obecnie wszędzie stosuję metodę marchewki (był taki moment, że uważałam iż pies ma coś zrobić, bo "ja jestem panem i ja tak chcę" :shake:) a teraz wszystko robimy jako DUET i moje motto to: "Pies się nie myli a wszystkie rzekome błędy jakie popełnia, są tak na prawdę błędami przewodnika." No i każda rzecz jest brana na wesoło, jako zabawa.

Edited by Eta_carinae
Posted

No właśnie najgorzej, jak nie ma się gdzie trenować -.-
Dla mnie agility na wandrusie to bardziej udostępnienie przeszkód żebym sama mogła trenować :)
Zresztą gdyby nie łapy Daisola (z którymi sama nie wiem co jest, bo żaden wet nie umie postawić jednoznacznej diagnozy), to na bank bym ćwiczyła w klubie i pojechała np. na Grafa właśnie..

Posted

Przede wszystkim chcę sprawdzić SIEBIE - czy już dostatecznie dobrze umiem współpracować z psem i motywować go

o nic się nie denerwuję (nie daję tego po sobie poznać, pracuję nad sobą tak, by zawsze w czasie pracy dawać z siebie maximum radości).
teraz wszystko robimy jako DUET i moje motto to: "Pies się nie myli a wszystkie rzekome błędy jakie popełnia, są tak na prawdę błędami przewodnika." No i każda rzecz jest brana na wesoło, jako zabawa.

Dominika właśnie zostałaś moim mentorem! Idę sobie wydrukować motto i wieszam nad łóżkiem. Dziękuję, że to napisałaś.

Posted

Cieszę się bardzo, że moje mądrości i przemyślenia zasłużyły na Twoją aprobatę :multi:

Ale to nic innego, jak stwierdzenie prawdy, która (moim skromnym zdaniem) powinna stać się mottem każdego właściciela psa. Bo nie ma psów głupich, mylących się, popełniających błędy - przecież pies jest lustrzanym odbiciem tego, jak go wychowano.

Posted

[FONT=Verdana]OZP1(01.07.-12.07)[/FONT]
[FONT=Verdana]Hela+ Bafi (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Aga+ Lora (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Nina+ Tiga (DON)[/FONT]
[FONT=Verdana]basza95(17l.) + Basza (nowofundland)[/FONT]
[FONT=Verdana]Roksana+ Frida (w typie labka)[/FONT]

[FONT=Verdana]OZP2(13.07 - 24.07)[/FONT]
[FONT=Verdana]Eta_carinae(15l.) + Kala (w typie ONka) P.Gdańsk[/FONT]
[FONT=Verdana]Hela+ Bafi (15l.) (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Ola+ Ivo (12l.) (golden)[/FONT]
[FONT=Verdana]patusiove(12l.)+ Nadia (w typie labka)[/FONT]
[FONT=Verdana]Dominika(13l.) + Vanilia (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Weronika(15l.) + Luna (w typie labka)[/FONT]
[FONT=Verdana]Natalia+ Fanta (Cavalier King Charles Spaniel)[/FONT]
[FONT=Verdana]Caine(13l.)+ Nika (Jack Russel Terrier) P.Gdańsk[/FONT]
[FONT=Verdana]Weronika+ Flo (border collie)[/FONT]
[FONT=Verdana]Natalia+ Lenka (mix czegoś z czymś wysokość do kolana 20kg) + axel(prawdopodobnie tak będzie miał na imię) owczarekaustralijski[/FONT]
[FONT=Verdana]Oliwia(13l.) + Xara (w typie shar-pei)[/FONT]
[FONT=Verdana]Kasandra(14l.) + Casablanca (chihuahua)[/FONT]
[FONT=Verdana]Gabriela+ Keja (labrador)[/FONT]
[FONT=Verdana]Kasia+ Jack (golden)[/FONT]
Alicja (14l.) +Vivo (labek)

[FONT=Verdana]OZP3(25.07 - 5.08 )[/FONT]
[FONT=Verdana]Ola(16 l.) +Molly (w typie spaniela)[/FONT]
[FONT=Verdana]Klaudia.(15l.)+ Fanta (mix)[/FONT]
[FONT=Verdana]Marta+ Fido (labek)[/FONT]
[FONT=Verdana]Ola+ Ivo (golden)[/FONT]