Molowe Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 Jak pojedziesz na obóz to Twój pies spędzi właśnie większość czasu na smyczy chociażby dlatego że okej słucha się Ciebie ale psiego zachowania w 100% procentach nie przewidzisz szczególnie że będzie to dla niego nowe miejsce dużo obcych ludzi dużo psów których się boi, zresztą zakładając nawet że Miki jest zawsze odwoływalny to jeśli trafi się pies który Mikiego nie polubi i będą warczeć na swój widok to już jest powód dla którego musi być na smyczy.Na naszym turnusie były 4 spaniele z czego jeden mój.Dwa z nich rzucały się na widok Molly ona na nie nie reagowała ale jednak większość czasu gdy np. inne psy z naszej grupy biegały na spacerze spuszczone moja musiała być na smyczy bo gdyby podeszła do któregoś z nich to nie byłoby ciekawie no i co niby z moim psem wszystko okej a na smyczy i tak większość czasu chodziła.Ale nie uważam żeby była tym jakoś specjalnie pokrzywdzona zresztą ja nie jestem w całości pewna że ona zawsze niezależnie od sytuacji do mnie przyjdzie w nowym miejscu dużo dzieci które ją zaczepiały to jednak psa muszę mieć pod kontrolą a wierz mi że na obozie pies na pewno nie będzie niewybiegany czy też znudzony chodzeniem na smyczy bo jest wiele okazji żeby go spuścić. I uwierz mi że dla psa smycz to nie tortura czy też nie wiadomo jaka kara tak jak Ty to przedstawiasz :) Quote
patusiove Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 Właśnie, PSIEGO ZACHOWANIA NIE PRZEWIDZISZ, wystarczy jakiś zapach czy cokolwiek. Jeszcze do tego ten pies się boi innych psów, niech jakiś pies będzie uparty i będzie za nim gonił i polecą gdzieś razem. Tak jak napisała molowe "smycz to nie tortura" - w 100 % się zgodzę. Quote
Fantowa Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 Ej, ale trzymanie psa na smyczy to nie jest zabieranie wolności, a bardziej dbanie o jego bezpieczeństwo. Psy na OZP cały czas na smyczach nie są, na spacerach do lasu można spuścić ze smyczy(o ile nie rzuca się na inne:roll:), na placu mogą być bez smyczy, o ile panujesz nad własnym psem... Zaawansowane posłuszeństwo(u Pani Karoliny) jest często bez smyczy, agility w większości też... Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby na OZP wszystkie psy były bez smyczy, a Twój uprzywilejowany pod tym względem nie będzie, już pomijam, że ktoś może sobie nie zyczyć, aby Twój pies podchodził do jego psa ima do tego pełne prawo. Quote
:** Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 Wie ktoś może gdzie można dostać coś takiego w dobrej cenie? http://allegro.pl/camon-dlawik-2-0x500mm-i2180475211.html Fajny bajer ale sporo kosztuje. ;) Widzialam takie dziś na wystawie ale były tańsze. Może być używany ale nie zniszczony. Długość taka jak na aukcji. :roll: Quote
tweety92 Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 w kazdym sklepie zoologocznym to dostaniesz Quote
tweety92 Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 moze i sie zgadzam z niektorymi kwestiami ale i tak mnie nie przekonacie ja raczej i tak nie pojade wiec o czym my dyskutujemy Quote
Kirinna Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 tweety92 napisał(a):moze i sie zgadzam z niektorymi kwestiami ale i tak mnie nie przekonacie ja raczej i tak nie pojade wiec o czym my dyskutujemy dobra nie dyskutujmy, masz rację ten wątek nie jest odpowiedni do takich dyskusji twój pies twoja sprawa ale jak ci zaginie lub wpadnie pod samochód to będzie tylko twoja wina ps ja też nie jade Quote
Eta_carinae Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 U mnie w zoologu są takie. Złote i srebrne. Sama chciałam kupić - do szkolenia nam taki "bajer" zbędny, ale do wielu innych rzeczy się przydaje ;) Z tym, że cena mnie odstraszyła... u nas są jeszcze droższe Quote
:** Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 No ja waśnie myślałam odnośnie wystaw o takim cudzie :lol: Popatrzę jeszcze jutro na wystawie. Widziałam taki komplecik dławik+smycz za 80zł. Tylko zastanawiam się nad długością czy nie będzie za krótka. Bo to ma trochę służyć. Mam w domu normalne łańcuszkowe ale zawsze trzeba mieć takie coś dla szpanu. :cool3: Quote
:** Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 Eta_carinae napisał(a):U mnie w zoologu są takie. Złote i srebrne. Sama chciałam kupić - do szkolenia nam taki "bajer" zbędny, ale do wielu innych rzeczy się przydaje ;) Z tym, że cena mnie odstraszyła... u nas są jeszcze droższe Odnośnie szelek. Jesteś pewna że na Kalę one są dobre? Tak z ciekawości sprawdziłam i nie wiem czy lenka przytyła czy jak ale na nią są ok. A nawet co więcej na najkrótszej regulacji są za małe. Ona waży teraz 20kg. Boję się czy Axel w nie wejdzie jak trochę podrośnie :) Quote
Eta_carinae Posted March 18, 2012 Posted March 18, 2012 Co do szelek, to jestem pewna. Kala ostatni raz miała je jakieś trzy miesiące temu na sobie, bo robiłam zdjęcia do ogłoszenia, no ale wiele się zmienić nie mogło od tamtej pory. Po prostu były już przyciasne, więc kupiłam większe... No ale fakt faktem, że weszła w nie bez problemu xd Nie gadaj, że na Lenkę dobre ;o Może urosła od obozu xd.... ? To rozmiar dla psów średniej wielkości, Mka - Kala w tej chwili ma Lkę Quote
:** Posted March 18, 2012 Posted March 18, 2012 Heh sama się dziwiłam. tak jak napisałam waży 20 kg ale to może po zimie. Quote
:** Posted March 18, 2012 Posted March 18, 2012 To zdjęcia z Katowickiej wystawy. https://picasaweb.google.com/102029443649911943065/Wystawa?authkey=Gv1sRgCNqh47vwlOiaSA Ja poprostu nie rozumiem jak można tak oceniać psy. Dajmy przykład owczarka niemieckiego tegoż otóż https://picasaweb.google.com/102029443649911943065/Wystawa?authkey=Gv1sRgCNqh47vwlOiaSA#5721312967266052146 https://picasaweb.google.com/102029443649911943065/Wystawa?authkey=Gv1sRgCNqh47vwlOiaSA#5721313852621782642 . Nie dość że szarpał się na wszystkie stron i często biegł po złej stronie wystawcy to do tego ta kobieta na szpileczkach była ciągnięta przez psa po całym ringu, a do tego niekiedy zamiast kłusu był sprint. Następnym przykładem może być zwycięzca młodzieży pewnej rasy. Nie dość że dilut, to wydziwiała na ringu a o umaszczeniu to już nie wspomnę. Psy które powinny być brane pod uwagę przy klasyfikacji generalnej nie zostały docenione. Ba... nawet sędzia nie raczył na nie spojrzeć Quote
patusiove Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 [quote name=':**']Wie ktoś może gdzie można dostać coś takiego w dobrej cenie? http://allegro.pl/camon-dlawik-2-0x500mm-i2180475211.html Fajny bajer ale sporo kosztuje. ;) Widzialam takie dziś na wystawie ale były tańsze. Może być używany ale nie zniszczony. Długość taka jak na aukcji. :roll: Jezus najdroższy! 60 zł?! O.o poglupieli czy co?! Ja takie za 5.30 zł w moim sklepie zoologicznym widzialam... Quote
:** Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 [quote name='patusiove']Jezus najdroższy! 60 zł?! O.o poglupieli czy co?! Ja takie za 5.30 zł w moim sklepie zoologicznym widzialam... Jesteś pewna że widziałaś właśnie to http://images.search.conduit.com/ImagePreview/?q=d%C5%82awik%20dla%20psa&ctid=CT2786678&searchsource=2&start=35&pos=5 Quote
patusiove Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 Nie, inne ale podobne do tego.. Ja mam taki dławik, podobny właśnie za 5.30 zł, ale go nie używam w ogóle. Od czasu jego kupienia, ale oks. XD Poza ty, te ogniwka co ja mam to widać, że są wytrzymałe, a tutejsza hodowczyni wystawia na tym dogi O.o Cena mnie zjadła.. O.o A ogólnie, chcesz to kupić? Eta - Kiedy Ty masz urodziny? :P A właśnie Nadia ma jutro urodziny ; D Quote
Eta_carinae Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 Patusiove - dzisiaj, 19.03 ;) Eyy, u mnie w zoologu taki dławik kosztuje 119 zł :mad: Quote
Molowe Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 w takim razie Eta_carinae wszystkiego najlepszego! :new-bday: Quote
Fantowa Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 Patusiove, za 5.30 to kupiłaś zwykły, chiński szajs. Jakość kosztuje, czasami lepiej zapłacić więcej i mieć coś solidnego. Przykładowo porównaj sobie huśtawkę z Trixie, a taką, która jest w klubach. Może małemu psu to lotto, bo Trixie nie wywróci, ale jak większy, nakręcony pies na nią wleci, to przewróci. Quote
:** Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 Najlepszego niech ci się spełnią marzenia :multi: Quote
patusiove Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 Zróbmy dogomaniową imprezę urodzinową ; - * Quote
Eta_carinae Posted March 20, 2012 Posted March 20, 2012 Dzięki dziewczyny za życzenia, miło się czyta ;D , ale błagam, bez imprezowania ;) Chciałam to jakoś po cichu spędzić xd. Patusiove... my mamy dławik taki standartowy... nie widziałam nawet takich jak ten mój za mniej niż 9 zł... co dopiero mówić o tamtym ze skomplikowanymi łączeniami.... Quote
Estowa Posted March 21, 2012 Posted March 21, 2012 Ej przeglądałam ostatnio zdjęcia i zatęsknilam :loveu: wróciłabym... jednak mam inne plany noo :P Quote
patusiove Posted March 21, 2012 Posted March 21, 2012 No ja Ci mogę zrobić foto jakiego ja mam, jest krótki i gruby, ale w sam raz na Nadię. Ja go nie używam jako "dławik", tylko jako obroża, zwykły łańcuszek, tak by się nie zaciskało.. Hahaha eta, przecież żartuję z tym imprezowaniem :D Quote
Angela... Posted March 26, 2012 Posted March 26, 2012 No hej kochani :) wybieracie się może na OZP4 w tym roku? ;p Quote
Recommended Posts