MakeBelieve Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Aaaa, to sory zwracam honor, źle zrozumiałam piłeczkę ;DD Eta- 'wybieram rase pod kątem osiągniec w dogfrisbee' i tu na peirwszym miejscu stawiasz, bo nie mają problemów z vaultami czy flipami. Ale to nei każdy pies taki jest wbrew pozorom i one nie są jedyną rasą do tego sportu. Znam yorczki co moga dorównać niejednym borderom. Sporty sa nie tylko dla borderów więc dziwi mnie, że skoro większośc przedstawicieli jest fajnie wyszkolonych do dogfrisbee, to znaczy, że każdy taki jest i brać tą rasę dla dogfrisbee. Quote
Kasia&Mela Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Co do ras to mi się marzy bokser... a mi kolejna goldenka... :loveu: Quote
Yuveza Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 ja chciałabym BC po prostu zakochałam się a szczególnie w red marle (ale to tak na marginesie) są inteligente i mają fajną budowę pozwalającą na wykonywanie fajnych sztuczek, ale chciałabym kształcić ją w sportach ale nie tylko ze względu na rasę ale ogólnie z predyspozycji np: moja westiczka nie ciągnie do frisbee i nie zbyt wychodzi jej hopkanie wzwyż ale agi lubi i chciałabym z BC też ćwiczyć;) Quote
Guptasek Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Ale West to West. Moje bydle się stara mnie rozweselić , kocha się miziać i jest w miarę żywy jak na coś takiego :P Nie powiem żeby z wyglądu to to mi się podobało... bo to po prostu nie mój typ. Fajne w nich jest to ,że moge go wszędzie zabrać i nie ma problemu jak lata luzem. np. jak jedziemy na plażę. :) A tak na koniec. doceńmy to co mamy... Bo później może być za późno... Quote
Fantowa Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Piłeczkę zdarza się nam często przez baardzo długo rzucać, ale w zamian za np. "turlaj się", czy inne xD Także mogę powiedzieć, że 2 w 1. Wg mnie to, że wybieramy psa pod kątem osiągnięć czy coś, nie jest złą sprawą jeśli umiemy się tym psem dobrze zająć, zapewnić odpowiedni wysiłek fizyczny i umysłowy. Jeśli ktoś chce z psem uprawiać agility, to mastifa czy doga sobie raczej nie kupi, bo piesek by się do tunelu nie zmieścił. To samo z frisbee, pies by je rozgryzł od razu, nie pisząc o jego chęci oderwania się od ziemi. Nie wiem dlaczego jeśli teraz ktoś pisze, że che mieć bordera, bo jest np. świetny w agility, to ludzie się zaczynają rzucać, że oprócz bordera inne psy sobie świetnie radzą... To znaczy, że skoro bordery sobie super radzą, to mamy ich z tego powodu nie mieć? Nie mam na myśli tego, że tylko z borderami da się jakieś sporty uprawiać, bo tak nie jest. Wg mnie każdy może mieć takiego psa, jakiego chce i nikt nie powinien wpływać na jego decyzje. Sama mam psa podobnego do ONka i nie uważam, aby sobie nie radziła w agi czy frisbee. Bordery są o wiele szybsze, mają lepsze predyspozycje. Moje zdanie na ten temat. Nikogo obrażać nie chcę ani nic ;) Quote
Fantowa Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Kasia&Mela napisał(a):a mi kolejna goldenka... :loveu: a mi dog niemiecki, ale żyją za krótko. Ciężko byłoby mi się pogodzić z rozstaniem. Czechosłowacki wilczak lub Saarlooswolfhond, to jest to! Ciężkie psy w wychowaniu, ale dałabym radę :loveu: Quote
Yuveza Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Estowa napisał(a):westie_justa, pluszak to Shaggy będzie :P fajne imię:) powodzenie w socjalizacji i nauce sportowca:D! Quote
Yuveza Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Klaudia. napisał(a):Bordery są o wiele szybsze, mają lepsze predyspozycje. Właśnie ! otóż to:D! moja niunia mimo tego ze jest bardzo inteligenta i rozumie dużo to nie wszystko jej moze wyjść pod względem fizycznym.. choćby krótkie łapy jako terier krótkonożny;) Quote
Estowa Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 westie_justa napisał(a):fajne imię:) powodzenie w socjalizacji i nauce sportowca:D! dziękuję i nie dziekuję :D mam nadzieję, że tym razem mi się uda :P dobija mnie to, że nie ma klubu u nas, ale za dwa lata ja i On będziemy mieszkać w Lublinie/Krakowie/Poznaniu i wtedy rozkręcimy się ! ^^ Quote
Merenwen Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Mój następny pies będzie ćwiczył różne sporty już od małego i na pewno nie będzie miał nic z ras ozdobnych. A w Chapsi najbardziej lubię jej niemiziastość kompletną i wrodzoną jędzowatość :diabloti:. Swoją drogą - jak myślicie, na ile reakcje psa są uzależnione od jego charakteru, temperamentu, rasy, a na ile podpatrzone u właściciela (jako sposób na rozwiązywanie problemów wyniesiony z "domu rodzinnego")? Bo tak się zaczęłam zastanawiać, skąd to się wzięło, że mój piesozaur w wielu sytuacjach zachowuje się tak, jak ja bym się zachowała. Quote
Estowa Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Merenwen napisał(a):skąd to się wzięło, że mój piesozaur w wielu sytuacjach zachowuje się tak, jak ja bym się zachowała. jaki właściciel taki pies ^^ Quote
Merenwen Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Klaudia. napisał(a): Czechosłowacki wilczak lub Saarlooswolfhond, to jest to! Są piękne! A spacery z nimi niczym scena z "Białego Kła"! :D Quote
Estowa Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Merenwen napisał(a):Są piękne! A spacery z nimi niczym scena z "Białego Kła"! :D ale charakterki tez mają :evil_lol: Quote
Yuveza Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 ojej wilczak czechosłowacki mi sie bardzo podoba jest imponujący:D Quote
Guptasek Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Pies ma bardzo wiele cech po nas. przynajmniej mi się tak wydaje :) Quote
Rudawa Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 A ja Wam pokarzę co ze mną mieszka od wczoraj <serduszka>. Zowie się Kulka :D http://imageshack.us/f/812/kulka001.jpg/ http://imageshack.us/f/835/kulka003.jpg/ Jest u mnie od wczoraj więc bidulka ma jeszcze "oczy głodowe" ale patrząc na to jaki ma apetyt bd szybko rosła i zanikną. Quote
zielony Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Klaudia. napisał(a):Piłeczkę zdarza się nam często przez baardzo długo rzucać, ale w zamian za np. "turlaj się", czy inne xD Także mogę powiedzieć, że 2 w 1. Wg mnie to, że wybieramy psa pod kątem osiągnięć czy coś, nie jest złą sprawą jeśli umiemy się tym psem dobrze zająć, zapewnić odpowiedni wysiłek fizyczny i umysłowy. Jeśli ktoś chce z psem uprawiać agility, to mastifa czy doga sobie raczej nie kupi, bo piesek by się do tunelu nie zmieścił. To samo z frisbee, pies by je rozgryzł od razu, nie pisząc o jego chęci oderwania się od ziemi. Nie wiem dlaczego jeśli teraz ktoś pisze, że che mieć bordera, bo jest np. świetny w agility, to ludzie się zaczynają rzucać, że oprócz bordera inne psy sobie świetnie radzą... To znaczy, że skoro bordery sobie super radzą, to mamy ich z tego powodu nie mieć? Nie mam na myśli tego, że tylko z borderami da się jakieś sporty uprawiać, bo tak nie jest. Wg mnie każdy może mieć takiego psa, jakiego chce i nikt nie powinien wpływać na jego decyzje. Sama mam psa podobnego do ONka i nie uważam, aby sobie nie radziła w agi czy frisbee. Bordery są o wiele szybsze, mają lepsze predyspozycje. Moje zdanie na ten temat. Nikogo obrażać nie chcę ani nic ;) Brawo. Bardzo dojrzała wypowiedź. Dodałbym do "zapewnić odpowiedni wysiłek fizyczny i umysłowy." odpoczynek! Pozdrawiam do zobaczenia Maro Boss San Quote
MakeBelieve Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Grzywki są słooodkie! <33 Może przed obozem będe miała u siebie jednego na parę dni. Powdera ^^ Mi sie osobiście marzy toller i wiem, że raczej innego psa przed nim nie wezmę.. A wgl mamy problem, bo Daisy kuleje na lewą tylną łapke. Ostatnio zauważyłam, że tez trochę czasami na prawą. Dostawała witaminy, zastrzyki nic nie pomogło. W ubiegly piątek miałyśmy wizyte u ortopedy z Olsztyna. Stwierdził, że mój pies jest zdrowy, bo chodząc nie kuleje, chociaż kilka razy mówiłam, że jak biega to kuleje (podbiega w zasadzie). I mam problem ;// Bo niby ją to nie boli, prześwietlenie ok, a nei wiem co z moim psem.. I nie wiem co z obozem, żeby się nie pogorszyło;/ Quote
Eta_carinae Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Absolutnie się zgadzam z przedmówcą (zielony). Dzięki że to zostało powiedziane, bo nie umiałabym lepiej tego ująć. Quote
Aleksandrossa Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 MakeBelieve napisał(a): A wgl mamy problem, bo Daisy kuleje na lewą tylną łapke. Ostatnio zauważyłam, że tez trochę czasami na prawą. Dostawała witaminy, zastrzyki nic nie pomogło. W ubiegly piątek miałyśmy wizyte u ortopedy z Olsztyna. Stwierdził, że mój pies jest zdrowy, bo chodząc nie kuleje, chociaż kilka razy mówiłam, że jak biega to kuleje (podbiega w zasadzie). I mam problem ;// Bo niby ją to nie boli, prześwietlenie ok, a nei wiem co z moim psem.. I nie wiem co z obozem, żeby się nie pogorszyło;/ My mieliśmy to samo... Nero kulał na przednią łapkę, miał prześwietlenie i nic nie wykazało. Dostał leki p.bólowe i p.zapalne ale nie pomogło... Później już dostał zastrzyki podchodzące pod sterydy i przeszło... Quote
Guptasek Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Marta a ona już wcześniej nie miała problemów z tylną łapą ? tzn. też kulała czy mi się wydaje ? Quote
paulina&lucy Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Ja mam moją Lusię i nic bym w niej nie zmieniała : żywiołowa, bardzo mądra, kochana, uwielbia mizianki i inne cechy które w niej kocham :loveu: Ale BC też mi się marzy..:cool3: Quote
Estowa Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 (nowe osoby - na czerwono) LISTA UCZESTNIKÓW Z DOGO OZP1 ( 28.06- 9.07 ) Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka Kasia&Mela 14 lat, z suczką golden retriever Aga 16 lat, z suczką w typie goldena Magda z suczką on'ka Nina z suczką on'ka Kamila od goldena Max1412 (Paulina) 16 lat, z psem posokowcem bawarskim OZP2 ( 10.07- 21.07 ) Kasia&Mela 14 lat, z suczką golden retriever Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka basza95 15 lat, z suczką nowofundland Marika14 14 lat, z psem husky Eta_carinae 14 lat, z suczką on'ka agairiki 13 lat, z psem westie Gabi 15 lat, z suczką labradora OZP3 ( 22.07- 2.08 ) Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka Tuni, 16 lat z psem basenji. Joy106, 15 lat z psem bassetem houndem Aga, 15 lat z psem sznaucerem miniaturowym Shetanka, 16 lat z psem kundlem P (Kato) Dancingqueen, 13 lat z suczką cocker spaniel angielski P (Kato) Chein, 13 lat z psem w typie teriera tybetanskiego OZP4 ( 3.08- 14.08 ) MakeBelieve 15 lat, z yorkiem suczką Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka P (Wawa) Estowa 17 lat, z suczką berneńczyk i pieskiem sheltie szczeniak P (Kato) Merenwen 17 lat, z kundlicą Gaba 14 lat, z piesiek sheltie amstaffikowa z psem w typie amstaffika P (Wawa) Aleksandrossa, 15 lat, z psem w typie spaniela P(Kato) karola&gacek, 17 lat, pies, pinczer mini Emisiowa, 13 lat, z suczką golden retriever Marta, 12 lat, z psem w typie spaniela Ola, 15 lat, z suczką spanielką paulina&lucy, 13 lat, z suczką w typie westa Ola164 17 lat, z suczką mieszaniec Guptasek 16 lat, z pieskiem west Mati 16 lat, z suką Labrador OZP5 ( 15.08- 26.08 ) Klaudia. 14 lat, z suczką mieszaniec owczarka Kadra: OZP1- P. Karolina, P. Gosia OZP2- P. Karolina, P. Gosia OZP3- P. Karolina, P. Gosia OZP4- p. Marek, Ciocia Aga OZP5- p. Marek, Ciocia Aga P ( Wawa) - jedzie pociągiem z Warszawy itp. przerzuciłam, żeby nie szukać :) Quote
Eta_carinae Posted June 21, 2011 Posted June 21, 2011 Ja nie zamieniłabym owczarka na żadnego innego psa - nie ma dla mnie ładniejszego (jak dla wielu ich psy są najpiękniejsze - to normalne, że dla mnie to moj pies, a dla kogo innego jego pies) uważam, że BC to psy niewątpliwie bardzo inteligentne... ale nie powiedziałabym, że bezkontrowersyjnie inteligentniejsze od owczarków - zdarzają się głupsze bordery, jak i wybitne owczarki. Uważam, że rasa nie jest tak istotna - podobają mi się charty afgańskie, dobermany, pudle, border collie i owczarki niemieckie - co nie znaczy, że inne uważam za gorsze. O borderach wspomniałam w poprzednich odpowiedziach, gdyż uważam je za psy z największymi predyspozycjami do szkoleń wymagających nie tylko łatwości przyswajania nowych danych, lecz także możliwości fizycznych - owczarki niemieckie są dla mnie wspaniałe, jednak to widac, że nie tak latwo przychodzą im wyczyny w powietrzu. Nie zamierzam więc przetrenowywac owczarka (co z pewnością są zdolne nauczyc się tych rzeczy) tylko zając sie psem o większych możliwościach - nie lubię małych psów, a z dużych musi to byc pies pasterski w typie owczarków (stojące uszy, ciekawe maści, inteligencja i sprawnośc) - padło na bordera. Równie dobrze mógłby to byc aussie - tyle że charaktery tych psów mi nie odpowiadają. Proszę o szanowanie mojego zdania, gdyż ja nie oceniam wypowiedzi innych. Chciałam tylko wprowadzic małe sprostowanie. edit: cieszę się, że doszłyśmy od porozumienia. Quote
Recommended Posts