amstaffikowa Posted May 10, 2011 Posted May 10, 2011 Pisalam juz, ze mam psa w typie amstaffika. wyglada niemal identycznie jak rasowiec, jednak jesli nie ma rodowodu to jest w typie. Jade na ozp4 tylko ten termin mi w sumie odpowiada, jeszcze ozp3 lecz tam za duzo psow jest, raczej by jakiś się na Dyzia rzucil takze nie ma sensu. mam nadzieje ze na ozp4 sie żaden agresor nie trafi który by się na Dyzia rzucal bo wtedy sie postaram zeby cos z tym psem zrobic bo jaka osoba jedzie z psem, wiedzac, że jest agresywny. Dyzio nie jest agresywny jesli go nikt nie zaczepia jesli jednak by byl to rodzice by po niego przyjechali i dali mi moją suczke. wiem ze nie do konca przewidzimy zachowanie psa jednak mam nadzieje, ze osoby się trzymają regulaminu, zeby z agresorami nie jechac bo to w ogole nie ma sensu, czasami warto pomyslec o tym ze agresywny pies/suka psuje wyjazd wszystkim. a jesli trafi sie jakis szczegolny agresor to co wtedy? wyrzucenie z obozu? wiem ze to moze nie byc mile jednak nikt chyba nie chce na turnusie ciąglego gryzienia sie bo jedziemy po to, żeby wypoczać. nie chce zeby to zabrzmialo jakos tak ze moj pies jest najwazniejszy czy cos ale za oboz płacimy niemałą kase i chyba powinno byc w miare bezpiecznie bez uprzykrzania wypoczynku innym psom. Quote
Merenwen Posted May 10, 2011 Posted May 10, 2011 [quote name='amstaffikowa'] ...bo wtedy sie postaram zeby cos z tym psem zrobic bo jaka osoba jedzie z psem, wiedzac, że jest agresywny. [/QUOTE] Nie zawsze przewidzisz zachowanie psa w dużej grupie, jeśli na co dzień ma kontakt góra z dwoma, trzema psami naraz... Ze szczególnym agresorem niektórzy mają problemy z wyjściem na spacer, więc wątpię, że na obóz będą się pchać. Quote
basza95 Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 [quote name='Chein']Sprytnie. Do mnie ludzie kiedyś podeszłi i mówili, jakiego mam cudownego dalmatyńczyka, a szłam z kilkumiesięcznym terierrem tybetańskim, także wiesz :D[/QUOTE] Mój niuf był "owczarkiem nowofunlandzkim", czarnym bernardynem a ogólnie mówią ludzie na nią miś, niedźwiedź. Quote
MakeBelieve Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Moja ogółem psów się boi, mooże z małym się czasami pobawi.. a tak to izolacja kompletna ;dd Moim zdaniem, jesli ktos wie, ze pies sie moze rzucic, to nie powinien jechac, albo wziac innego psa. i tyle. agairiki- o, to w sumie lepszy odpowiednik mojego- d70 ;dd Quote
Guptasek Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 No obozie kiedyś byl rottek .. Ja bym brała staffika ! Może dlatego ,że kocham takie kochane agresorki ! <3 Jej no jedź na ozp5 ! będę mogła się namiziać za wszyskie czasy ! :) Tylko wiesz mogą być osoby które będą się czepiac Twojego psa , chociażby ze strachu o własnego pluszaczka... Na mnie się zawsze dziwnie patrzą ,że pozwalam Jake'owi się bawić z "mordercami" wychodzę na złą pańcie .. :D Quote
MakeBelieve Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Rysiu, to o mnie? :D:D:D Mój pies i tak nie bawi sie z innymi, więc mi to zwisa w sumie kto jedzie :PP Ojj, to ja wgl jestem zla, jeśli 2kg psu pozwoliłam się bawić z 33kg labradorką? ;>> Quote
Eta_carinae Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 A kto z was jedzie na ozp2 pociągiem i z jakiego miasta? Ja jadę z Poznania :smile: Ja jadę pociągiem na OZP2 - z Gdańska. Quote
Chein Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 amstaffikowa, jeśli boisz się o psa, to nie lepiej od razu wziąć suczkę? :) Mój warknąć może, nie mówię, że nie, ale głos na niego podniosę i mu przejdzie. Zresztą przed ozp cały czas się socjalizujemy z innymi psami i postępy są. W każdym razie na OZP4 mają być jak na razie 4 psy (oprócz twojego i to lista osób, które jadą z dogo) - mój tt (panuję nad nim, ale czy nie warknie na psa to głowy nie dam), Draco (właścicielka pisała, że to dominujący pies), sheltie i sznaucer, który, z tego co wiem, może się zachowywać agresywnie. I oprócz tego duużo innyc psów spoza forum, także radzę ci się zastanowić. ;-) Quote
MakeBelieve Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 na czwórce ma byc sznaucer? na liscie nic nie ma ;dd Quote
Rudawa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Wiecie co dziewczyny... Mi się wydaje, że przesadzacie z agresją psa stafikowej. Każdy zrównoważony psychicznie pies odwarknie na zaczepkę innego. Nie znam ani jednego agresywnego stafika, a znam ich sporo. To są psy idealne wręcz do freesbe, agility. Wszystkie "normalne" są bardzo nastawione na kontakt z ludźmi i pracę z nimi. Każdy kto jedzie na OZP (zakładam optymistycznie) zna na wylot swojego psa choć jak psiarze wiedzą ze zwierzęciem można mieć zawsze pewność na 99%, nigdy na 100% i nie ma tu znaczenia jak długo pies jest u nas, relacje między mną a psem czy cokolwiek innego, po prostu zawsze jest 99%. Jeśli każdy zna swojego psa to bd wiedział np. jakich psów się boi, w stosunku do jakich jest agresywny, czy łatwo go sprowokować, czy jest agresywny itd. Każdy na samym początku mówi wszystko co ważne o swoim psie. Więc od razu bd wiedziała, że do tego można podejść z psem a do tego nie, że ten lubi się bawić a ten nie. Nie zastanawiaj się tylko jedź ;). Taka jest moja rada :D. Ewentualne problemy bd rozwiązywać na miejscu z pomocą kadry, jeżeli bd taka potrzeba oczywiście. Quote
Guptasek Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Ja bym jechała i tyle. Twój pies nie ma rodowodu więc nie masz psa z listy psów agresywnych a jedziesz na ten obóz żeby psa uczyć/oduczać :) Więc jedź. Marta to nie o Tobie :) Quote
Chein Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Ja oczywiście zapraszam, nie mówię, że pies agresywny jest. Po prostu amstafikowa pisała wcześniej, że jak jakieś pies się rzuci, to może pogryźć. A w tak dużej ilości psów, nie należy wykluczać takiej sytuacji. Nie mam nic do TTB. U mnie na osiedlu są może trzy. Ruffy ich unika, ale to już wina tylko spapranych właścicieli (nie licząc jednego). Także z moim nie powinno być problemu. ;-) Quote
amstaffikowa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 [quote name='Chein']amstaffikowa, jeśli boisz się o psa, to nie lepiej od razu wziąć suczkę? :) Mój warknąć może, nie mówię, że nie, ale głos na niego podniosę i mu przejdzie. Zresztą przed ozp cały czas się socjalizujemy z innymi psami i postępy są. W każdym razie na OZP4 mają być jak na razie 4 psy (oprócz twojego i to lista osób, które jadą z dogo) - mój tt (panuję nad nim, ale czy nie warknie na psa to głowy nie dam), Draco (właścicielka pisała, że to dominujący pies), sheltie i sznaucer, który, z tego co wiem, może się zachowywać agresywnie. I oprócz tego duużo innyc psów spoza forum, także radzę ci się zastanowić. ;-) laska nie przeginasz czasami? Sama pisalas poza tym Klaudia mi pisala, ze Twoj pies jest często agresywny wiec co mnie będziesz pouczala? od razu uprzedzam, ze nie pozwole aby jakis agresor na mojego psa sie rzucal, waidomo, ze czasami tego nie przewidzimy ale skoro Twoj pies jest agresywny w stosunku do innych to po co sie pchasz na oboz? poza tym nikt sobie chyba nie życzy aby jakiś agresor na jego psa cały czas się rzucał, jeśli tak będzie to moi rodzice coś zrobią w tej sprawie bo nie będe sobie psuła psa na obozie przez niezrównoważonego psychicznie innego psa, regulamin zabrania wyjazdu z agresywnymi psami./ Ekspertem nie jestem lecz nad agresją psa długo się pracuje do lata masz niedługo. chcesz innym wyjazd zepsuc? z dominującym psem nie ma problemu, bo Dyzio sie podporzadkuje lecz jesli jakis sie na niego rzuci, to moze byc różnie. poza tym - Twój pies jest rasowy? bo po avatarze jakos tego nie widac. jak sie zwracasz do innych do z WIELKIEJ litery. Nie chce sie klocic, ale mnie zrozumcie ze za ozp płacimy duze pieniądze i nie za to aby ktoś łamał regulamin i z agrsorem jechal, który innym wyjazd zepsuje. Guptasku ozp5 mi kompletnie nie pasuje, może za rok? Quote
Guptasek Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Kurcze szkoda ,że Ci nie pasuje ozp5 :( miałabym swojego obozowego ulubieńca ! :D Wkurza mnie to ,że ludzie mają takie uprzedzenie do "agresywnych" ras. nie mówię teraz tu o forumowiczach rzecz jasna. :) Ale gdy np. beagl jest agresywny i sie rzuca to nikt tego nie traktuje powaznie ... a gdy staffik burknie to od razu jest wielkie halo.. [nie mówię tutaj o obozie teraz] Wszystko zależy od ułożenia psa i jego charakteru a nie od rasy ! Quote
amstaffikowa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 racja, psa trzeba umieć wychować, bo wychować agresora z psa, który do agresywnych nie należy z rasy to już trzeba byc udanym. Dyzia kiedys pogryzl pies, teraz wręcz nieznosze osób które wiedzą że mają agresywnego psa a pchają sie z nim wszędzie, nie panuja nad nim. widziałam i agresywnego laba, goldena itd. reakcja ludzi oczywiście inna niz na warczącego dobermana czy cos. Quote
Chein Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Sama pisalas poza tym Klaudia mi pisala, ze Twoj pies jest często agresywny Nie, nie pisałam. Mówiłam, że może warknąć na innego, ale podniosę na niego głos i nie ma problemu. Poza tym przed ozp się cały czas socjalizujemy do innych psów i są znaczne efekty. Nawet przed chwilą bawił się norlamnie z 5 obcymi psami i żadnego problemu nie było (nie licząc tego, że na końcu jeden się na mojego rzucił i szukamy, czy obrażeń nie ma ;/) jak sie zwracasz do innych do z WIELKIEJ litery Masz nick z małej litery, także myślałam, że tak wolisz. ;) Twój pies jest rasowy? Nie, pisałam wcześniej, że ma psa w typie teriera tybetańskiego. z dominującym psem nie ma problemu Także spoko. Przynajnmiej jeśli chodzi o mojego. ;) Quote
amstaffikowa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 w kulki lecisz? w poptrzednim poscie pisalas, ze masz tt. nigdzie nie było w typie. pewna osoba mi pisala ze nawet na ulicy na inne warczy. uprzejmie uprzedzam ze jesli jakieś cyrki do Dyzia będzie odstawial to ja tego tak nie zostawie bo nie zamierzam placic takiej kasy za to zeby jakis inny samiec na mojego sie rzucał. Pisalam ze jesli moj bedzie agresywny to rodzice zrobia wymiane i przywiaza suczke. zebym jie było, ze do każdego skaczę a sama mam niewiadomo jakiego psa. jest to obóz z psem przyjadą osoby w wieku 12 lat i jak jakiś agresor zaatakuje ich psa to wątpie, żeby sobie poradzily, kadra też nie jest wszędzie 24h. potem niektorzy pisza jaki to ten obóz głupi a moze popatrzcie ze przez to ze ze zlymi psami jedziecie? czytam to forum od dluzszego czasu - jak Klaudia zauwazyla - moze znowu nas oklamujesz? jak moglas Goldka wystawiac w nd skoro byly w sob? moze raczysz odpowiedziec skoro na wszystko inne masz odpiowiedz? Quote
Ola164 Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Skomentuje to tak. Wszystkim nam zależy na dobrze naszych pupili. W takiej grupie nikt z nas nie jest w stanie powiedzieć co się może stać. Dziś byłam na spacerze. Szłam z Korą, za nami szedł beagle, który czesto biega luzem i wyprowadza się sam. Z ogrosu obok wypuścił się agresywny berneńczyk (do ludzi i do psów). Kora była bez smyczy. Pies momentalnie rzucił się na beagla. Kora ruszyła za nimi. Mój pies ktory jest idealnie odwoływalny, tym razem nie zareagował. Dopiero po trzecim haśle wróciła i siadła przy nodze. Wlaścicielka berna szybko zareagowała i puscił beagla, który uciekł w swoją stronę. Na 100% zachowania psa nie ocenimy. Kora pierwszy raz oddalila się gdy coś się działo. Amstaffikowa - ja nie mam nic do psów typu bull. Sama wyprowadzam czasami psy w typie astów. Są naprawde cudowne. Ale zarówno ja, jak i Ty nie wiemy co może się stać. Może pies będzie zestresowany w takiej grupie? Był kiedyś na takim wyjeździe? Chein ma takie samo prawo jechać. Nie znasz jej psa. Dlaczego oceniasz, że jest agresorem? Gdyby nad nim nie panowała nie zapisałaby się na obóz. Może chce go socjalizować i obóz powinien dać jej taką możliwośc. To niemile z Twojej strony. Czy jesteś tak obeznana, że po zdjęciu 100x100 px możesz ocenić czy jest rasowy? Na koniec: Hipoktyci uczą nas milości. Ludzie bez szacunku uczą pisać z wielkich liter. Ludzie z psami bez rodo besztają innych za ich "kundle" A tak naprawde nikt się nad sobą nie zastanowi. Quote
Rudawa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Ja jak najbardziej zgadzam się z Wiki. Po pierwsze z szacunku należy zwracać się do innych z wielkiej litery. Po drugie jeżeli pies nie ma rodowodu to piszę się, że jest w typie a nie "mój TT...". Wiki ma rację pies z twojego awataru nawet odrobinkę nie przypomina Teriera Tybetańskiego. Raczej podróbkę Pekińczyka :/. Nie to, że mam coś do właścicieli kundelków ale jak ktoś na siłę próbuje "urasowić" swojego psa to to jest wkurzające. A tak wg to z tego co czytam twoje posty to wychodzi na to, że na OZP2 to twój pies bd najbardziej agresywny, więc to może Ty się zastanów czy jechać :/. Quote
MakeBelieve Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 amstaffikowa- to juz chyba Ty za bardzo przesadzasz.. mowisz od razu, ze Karolina (Chein) ma agresora. znasz ja? jej psa? nie. wiec po co oceniasz? sama przyznalas, ze nie masz idealnego psa, wiec o co bunty stroisz? Ja mam strachliwego, malego psa i to bardzo. I nie pozwole, zeby ktos z psem, ktory bedzie agresywny zepsul nam obóz i mojego psa. Piszesz tak, ze Klaudia pisala Ci to, tamto. ale to chyba Karolina zna swojego psa lepiej? Klaudia zna swojego, Ty swojego, ja swojego etc. Ja juz pamietam sytuacje sprzed 2 lat, jak na ozp byl z nami goldek, który prawie do kazdego psa sie rzucał, wiec po co brac psa, skoro SIE WIE, ze moze sie rzucic?? I tego zdania nie kieruje do nikogo konkretnie. Quote
agairiki Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 Tu chyba nie chodzi o psy, ale o właścicielki tych psów... Tak zauważyłam... Żadna z was tego drugiego psa nie widziała i nic o nim nie wie, a kłócicie się(zapewne nazwiecie to tylko rozmową) praktycznie o nic... PROSZĘ NIE NASKAKUJCIE NA MNIE JA TYLKO WYRAŻAM SWOJE ZDANIE.... NIE MAM ZAMIARU SIĘ W TO WTRĄCAĆ! Quote
amstaffikowa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 kumpela z którą byłam na obozie pisała mi wiele o psie Chein. Dyzio nie był na obozie lecz na takim większym wyjeździe rodzinno-kolezenskim gdzie bylo 11 psow(suki i psy). wszystko bylo OK. Olu, wystarczy zobaczyc wpis Chein w jej profilu cyt. "No więc. Mam na imię Karolina. Jest fanką psów. ;* Mam 9-miesięcznego potworka w typie Shih-Tzu o imieniu - Ruffy. Choć mam małego psa wolę duże rasy. :smile: Moje ulubione to Owczarek Australijski i Seter Irlandzki. Dalej można by było dłuugo wymieniać m.in. - ON, Husky Golden, Labrador. Heey! :]" Nie chcialam byc niemila tylko po prostu uważam, że agresywne psy nie powinny jechac na ozp, bo długo zbieralam na ten wyjazd i nie chce go sobie psuc tzn. zeby psy sie gryzly itd. skoro Chein miala obvawe przed jakimstam turnusem bo za duzo psow - o czym to swiadczy? Quote
MakeBelieve Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 o tym, że chce mieć spokojny i udany wyjazd ;)) amstaffikowa- Ty sama napisałaś, ze jesli którys pies warknie, to Twój może sie rzucić. Czasami któryś pies warknie, ale bez chęci zagryzienia, wtedy Twój pies załózmy rzuci sie na tamtego i to tamtego będzie wina, tak? Powiedz, czemu od razu nei pojedziesz z tą suczką, jesli wiesz, że istnieje ryzyko problemu z tym psem? Quote
amstaffikowa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 agairiki napisał(a):Tu chyba nie chodzi o psy, ale o właścicielki tych psów... Tak zauważyłam... Żadna z was tego drugiego psa nie widziała i nic o nim nie wie, a kłócicie się(zapewne nazwiecie to tylko rozmową) praktycznie o nic... PROSZĘ NIE NASKAKUJCIE NA MNIE JA TYLKO WYRAŻAM SWOJE ZDANIE.... NIE MAM ZAMIARU SIĘ W TO WTRĄCAĆ! Masz racje, na zywo nie widzialam lecz pewna osoba mi napisala o zachowaniu tego psa, co tu ma znaczenie czy go lepiej zna czy gorzej? wystarczy zaobserwowac sytuacje. spk, zdanie kazdy moze wyrazac, ja bym to nazwala bardziej dyskusja niz klotnia ale każdy postrzega wszystko inaczej przeciez. Quote
amstaffikowa Posted May 11, 2011 Posted May 11, 2011 MakeBelieve napisał(a):o tym, że chce mieć spokojny i udany wyjazd ;)) amstaffikowa- Ty sama napisałaś, ze jesli którys pies warknie, to Twój może sie rzucić. Czasami któryś pies warknie, ale bez chęci zagryzienia, wtedy Twój pies załózmy rzuci sie na tamtego i to tamtego będzie wina, tak? Powiedz, czemu od razu nei pojedziesz z tą suczką, jesli wiesz, że istnieje ryzyko problemu z tym psem? dlatego ze chce z nim wypoczac, on jeszcze nigdy pierwszy na psa sie nie rzucil. reaguje na warkniecia takie bardziej agresywne a nie, ze go pies odgoni od zabawki. nie moja wina ze ktos pojedzie z agresywnym psem, ktory sie bedzie na mojego rzucal. poza tym jaki pies by sobie lezal spokojnie gdyby inny go gryzl? Quote
Recommended Posts