Jump to content
Dogomania

Dodek-terier walijski czeka na ten jedyny domek na zawsze. Za TM!

Recommended Posts

Posted

Ano, raz lepiej raz gorzej. Niestety deszczowa pogoda mu zdecydowanie nie służy. Trudniej mu wstać, a i pojękuje troszkę. Po schodach go nosimy, bo nie daje rady sam wchodzić (jak pada, bo na codzień powolutku wchodzi). Chyba jednak coś przeciwbólowego na stałe trzeba będzie mu dawać, choć tabletki bardzo podrażniają żołądek (a on ma i tak wrażliwy), a robić mu codzinnie zastrzyki... ech
Za to wczoraj było już słonecznie i cieplutko i Maksiu znów zapałał chęcią do zabaw. Nawet zdażyło mu się podbiec :)
Generalnie uwielbia masaże, które robimy mu codziennie. Kupiłam takie fajne coś do masowania (jakby 4 łapki, zakończone kuleczkami) - chyba mu się podoba, bo stęka i się wykręca aby go wszędzie pomasować :)

Czy ma ktoś pomysł, jak go transportować przy dłużych wycieczkach? Myślimy o wyjeździe nad morze, ale domku nad samym brzegiem raczej nie znajdziemy ;) a nosić go na dłuższą metę nie damy rady. Myślałam o jakiejś dużej spacerówce dziecięcej :oops: takiej niskiej, żeby się nie bał (?)
Wszelkie rady mile widziane :)

• Replies 1.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Starość nie radość...ale przy takiej opiece,to warto życ malenki i cieszyc sie z każdego dnia:loveu:teraz bedzie już słoneczka coraz więcej i ciepełko,to wygrzejesz swoje kosteczki. Jeśli chodzi o transport,to jakoś nie mam pomysłu,może cioteczki coś zaradzą.
Serdecznie pozdrawiam Twój kochający domek,a dla ciebie całus w ten czarny nochalek.

Posted

dziewczyny ruszyła wewnętrzna ankieta dogomani na kandydata do Krakvetu, nasze schronisko kandyduje, bardzo Was proszę o głos dla Radomia, banerek w moim podpisie prowadzi do wątku gdzie można głosować. Z góry dziękuję:)

Posted

[quote name='Igam']Znalazłam wózki dla psów - fajne, na dużych kołach, można i do roweru przyczepić - cena ponad 600 pln ... :([/QUOTE]
To drogo:shake:

Posted

a On nie chce chodzić ze względu na serce czy na kości/stawy??
bo może być i to i to.. jesli serducho to leki trzeba zmienić, a jesli stawy to polecam arthroflex - pomaga smarować ;-) łatwiej się chodzi.. przeciwbolowe same nie wystarcza, warto podawać przeciwzapalne..
radziłabym jednak sprawdzić czy to nie jest serducho w przypadku Dodka

Posted

What May NN - byłam z nim u kardiologa - post 1102
Na stawy dostaje Stabil Forte. Jest też pod stałą opieką weterynaryjną (raz na tydzień). Dostaje też witaminy i minerały. Je karmę dla staruszków 7+ i gotowane lekkie dania.
Podobno nic na razie więcej nie mogę zrobić :( Jeden dzień ma lepszy, drugi gorszy. Martwię się jak ciężko oddycha i go tulę i mówię mu do uszka jaki jest kochany. Jak nie ma siły wstać to mu pomagamy. Przenosimy na kanapę, aby miał cieplutko w plecki.
Niestety pracuję i nie mogę być z nim przez cały dzień :( Nad czym bardzo ubolewam.
Staram się jak mogę, aby miał jak najlepiej. Zmieniliśmy plany wakacyjne pod niego. Nie pojedziemy na "psi obóz", żeby się nie stresował dużą ilością psów i ludzi i wspólnym mieszkaniem z obcymi, tylko gdzieś do cichego domku, żeby miał spokój.
Tak bardzo chciałabym, żeby był młodszy, ale nie umiem cofnąć czasu. Wyobrażam sobie czasem jaki był pare lat temu, jak biegał w pełni sił, jak tarzał się po trawce...
Nowe leki dostaje od niedawna, więc może potrzeba jeszcze trochę czasu aby jego organizm zaczął lepiej funkcjonować?

Posted

Zagladam a tu takie smutne wiesci :shake: Dodus :loveu: Masz domek,masz kochanych i kochajacych cie ludzi - stawaj na lapy i do przodu.

Igam :lol: kazdy przypadek inny i nie ma sensu przyrownywac,jednak chce Ci powiedziec,ze mam staruszenke sznupe z Olsztyna - kochana Neriske,ktora wg daty urodzenia liczy sobie ok 16 lat.Ma apetyt,jest radosna,za soba ma 2 operacje, w tym jedna bardzo powazna. Mamy dni dobre i bardzo kiepskie.Neruska odzywa, gdy na zewnatrz nieco chlodniej.Upal nie dla niej.Tylne lapinki siadaja,za pozno na leczenie,mozna jedynie wspomoc ich zywotnosc.Ma ogromna wole zycia i tego sie trzymamy :lol:
Zycze Ci,zycze Dodkowi,zeby tez byl taki ochotny.Serducho to nie zarty, ale my ludzie tez zyjemy z roznymi sercowymi dolegliwosciami i jakos sobie radzimy.Wierze, ze Dodus tez da rade.Ma ku temu wspaniale warunki :multi: No to kochany psiaku bierz sie w garsc i kuruj sie :lol: a niebawem pojedziesz na wakacje :multi:

P.S. Igam, szukalas psiowej przyczepki do roweru. W Holandii jest ich wiele, ludzie masowo zabieraja psiaki na wycieczki rowerowe.
Znalazlam takie ogloszenie.Przyczepka juz uzywana.Ktos zyczy sobie cene od 50 euro wzwyz,zalezy jak sie dogadasz. tego typu przyczepy sa skladane wiec i praktyczne.Oferty nie czekaja,chetnych wielu.Trzeba szybko reagowac i nie czekac,az ktos podbije cene ;)
http://link.marktplaats.nl/446159095

ewentualnie typowy wozek/tu ktos sobie zyczy 70 euro/

http://link.marktplaats.nl/446930649

Generalnie, mozna wyrwac uzywana za min 70 i max 100 euro.Jesli chcesz, moge Ci pomoc w nabyciu/ ustale warunki fin.,zarezerwuje,odbiore - pozostaje kwestia wysylki /drogo, wiec najlepiej,gdyby ktos mogl zabrac do PL/ Jakby co,daj znac na PW

Posted

[quote name='dusje'] Igam, szukalas psiowej przyczepki do roweru. [...]
Generalnie, mozna wyrwac uzywana za min 70 i max 100 euro.Jesli chcesz, moge Ci pomoc w nabyciu/ ustale warunki fin.,zarezerwuje,odbiore - pozostaje kwestia wysylki /drogo, wiec najlepiej,gdyby ktos mogl zabrac do PL/ Jakby co,daj znac na PW[/QUOTE]

Jak napisałam pare postów wyżej właśnie o takiej myślałam :) W jednym ze sklepów internet. tego typu przyczepka ("przyczepka do roweru Globetrotter + Jogging-Kit") - razem z rączką i dodatkowym kółkiem z przodu (wtedy jest jak wózek dziecięcy) kosztuje ponad 600 pln...

Tylko czy on nie będzie chciał w czymś takim jeździć? :) On generalnie boi się wielu rzeczy.

Posted

Weterynarz wie najlepiej, jaki lek mu podać.
Natomiast mogę podzielic sie doswiadczeniem...
Poprzednia schroniskowa terierka, która trafiła do nas w wieku 10-12 lat, i dostawała "rimadyl".

Posted

W taką pogodę to dobrze. Słonko świeci, ale jeszcze nie jest zbyt ciepło to i w duszy Maksiowi gra :)
Rozbrykał się chłopak ;) Za piłeczką biega, dołki dopie (słodki taki zapiaszczony pycholek), z Belcią się ładnie bawi, z nami także.
Ostatnio nawet na plecki się wywrócił, żeby go drapać :) A i przeciągać się zaczął, czego wcześniej nie robił (leki ustawione, więc zaczął dostawać p/bólowy, już tak na stałe chyba i widać duża różnicę w funkcjonowaniu).
Muszę się zabrać i w końcu filmiki ponagrywać, to sami zobaczycie :lol:

Posted

Gorąco, więc i ruszać się ciężko. Spacerki od cienia do cienia. Opitoliłam więc chłopaka jak najkrócej ;) smuklejszy się od razu jakiś zrobił ;)
Jedyne, co zawsze mógłby robić to jeść. Ulubione miejsce - kuchnia pod lodówką (no bo jak tu nie dać tym wpatrującym się w ciebie oczkom).
Słuch doskonały, otwieraną lodówkę usłyszy choćby z najdalszego miejsca ;)
Lubi chodzić swoimi dróżkami. Dobrze, że Belcia go pilnuje, bo już nie raz mi się zawieruszył w krzaczorach (spokojnie, teren ogrodzony). Jak poproszę "poszukaj Maksia" to wnet leci jego tropem i od razu wiadomo w cieniu którego drzewka lub w środku którego krzaka się schował przed słońcem.
Filmiki mam, a jakże, ale niestety ja nie umiem ich zgrać i obrobić. Poproszę znów, może się zlituje i mi TZ pomoże to powstawiam.
Generalnie OK. Drapanie i masaże mogłyby być non stop ;)
Nie lubi burzy. Przeszczekał dziś pół nocy. I to tyle na razie :)

Posted

No widzisz mały,jak przydaje się czujna i odpowiedzialna psia "kobietka " brawo Belcia:loveu:pilnuj tego naszego słodziaka. Jesli chodzi o lodówkę,to widze słuch absolutny:evil_lol:ale jak go wołasz,to pewnie już sie nie sprawdza:razz:Pozdrawiam serdecznie ciebie i twoje psiuńcie:lol:

• 2 weeks later...