Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:( nie chce tego wszystkiego wysłuchiwać... dzieki za informacje pewnie i tak jestem tak samo głupia jak tu przyszłam ale o wiele bardziej w..rwiona... nie wiem czy tu mozna przeklinac a zresztą:/ przecież ja nic nie wiem...

• Replies 318
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niufomanka:) napisał(a):
:( nie chce tego wszystkiego wysłuchiwać... dzieki za informacje pewnie i tak jestem tak samo głupia jak tu przyszłam ale o wiele bardziej w..rwiona... nie wiem czy tu mozna przeklinac a zresztą:/ przecież ja nic nie wiem...
Teoretycznie nie można,ale jak się zdaży to wykropkuje, również w słowach typu obwą****e:evil_lol: Poczytaj wątek "jak z kanapowca zrobić sportowca" Ozuzi się nie zniechęciła i otrzymałą co najmniej kilka sensownych rad.
Aśka ja biol-chem-mat-fiz a na historii nie uważam:cool3:

Posted

Nathaniel- łosiuwo? ja Ci dam:mad::evil_lol: dobra, wiem zem choleryczka...wiem:roll:

Niufomanka, Ozuzi tyż dostala niezłe wciry na poczatku, a teraz jest wzorowa włascicielką i nawet jej mama do nas zagląda:cool3://Ozuzi ma bodaj 12 lat:razz: zreszta wiek nie ma znaczenia:p

Władczyni, bo Ty pewnei jsteś na dobrym profilu:lol: a ja nie...za poźno sie przekonałam ze ja kocham historie:loveu:

Posted

PRzeciez my jesteśmy bardzo mili :)
Ozuzi się strasznie zmieniła, krzyczy na mamę kiedy ta chce psa "dokarmić" :)
A mama zadowolona , że córka wreszcie spojrzała na psa inaczej :)

Posted

Niufomanka ja na szczescie az takich opierdzieli nie mialam bo mam rasowego CK ;] (czyt. Czysty Kundel) wiec mam jedno z glowy ale czasem mi glupio ze nie wiem niektorych rzeczy i sie pytam i okazuje sie ze niektorzy tez nie wiedza i jest nam razniej ale zaraz znajdzie sie jakas super zinformowana osoba i nas uswiadomi :] Nie booj sie pytac i wiesz nawet jak zrobisz cos glupiego to warto napisac bo nawet jak dostaniesz opierdziel to sie on przyda i na pewno dostaniesz cenna rade ale wiesz i tak warto najpierw sie jakos wiecej doinformowac bo pozniej moze cos wyniknac co moze psu bardzo zaszkodzic ja caly c zas szperam po dogo bo wiesz ja to jestem glupia przyznaje sie i czasem az przeraza mnie ta wiedza od innych ah ...
Najpierw bedziesz na nas wsciekla ze tak na ciebei "najezdzamy" ale pozniej stwierszisz ze to potrzebne bo takie przymusowe uswiadamianie narodu na niektore sprawy pozwala zlikwidowac przynajmniej czesc pseudohodowli (jesli chodzi o rasowy=rodowodowy) lub dzieki temu uswiadamianiu twoja sucz nie bedzie miala pozniej niepotrzebnych chorob wynikajacych z braku sterylki(bo naprawde wierze ze uda ci sie do niej przekonac rodzicoW)

A ha jak juz pisalam jestem glupia i mam pytania sucz po sterylce jest normalnie wystawiana ? czy np jest jakas specjalana kategoria czy sie ich w ogole nie wystawia(to chyba raczej bezsens)

Posted

Psy wystawowe muszą być "kompletne";) Ktoś ostatnio nawet na dogo proponował np. wystawianie zaświadczęń przez weta i ZK że np. pies ma normalne jądra i dopiero kastracja ale to troszkę bez sensu- wystawy są po to zeby ulepszać rasy, żeby hodowlane były te najlepsze a co z pięknego psa który mógłby byc świetnym reproduktorem jak go wycieli.;)

Posted

Niufomanka:) napisał(a):
Chyba bym sie z nią zrozumiała:) wredni jesteście ale wydaje mi sie że was polubię:p

Wredni - czasami, ale to wynika z przewrażliwienia :evil_lol: Myślę,z enidługo do nas dołączysz :cool3: Sympatyczna z nas rodzinka :lol: trochę kłótliwa :shake: Ale rodziny sie nie wybiera :loveu: łaczą nas nasze psy :oops:

Wiecie, ze cały czas offtopickujemy ?? :mad:

Wracając do tematu: MOi rodzice nigdy nie dalibymi tyle kasy na szkolenie psa. Mozesz to zrobić sama. Jest psem łatwym do wyszkolenia jesli jest podoby na niufka :loveu: Zacznij teraz póki jest mały :razz:

Jesli chodzi os kzolenie to tam nie ma żadnych spięć - ewentualnie co do metod szkolenia,a el tam jest ebz wyzwisk ;) Wszyscy polecają kliker, podobno jest świetny - nie miałam okazji wypróbować na swojej bestii :evil_lol:

Posted

W dyskusję nie będę się wdawać -masz ulotkę "rasowy=rodowodowy". Zapoznaj się z nią i dobrze przemyśl. Jeśli 10 osób mówi ci, ze masz ogon, zamiast sie odszczekiwać warto się przynajmniej obejrzec, czy tam aby gdzieś nie dynda (ogon of kors)

Szkolenie.
Bardzo potrzebne. Zwłaszcza w wypadku takiego wielkiego psa. I masz rację - nie powinien do każdego się łasić. Nie każdy zna usposobienie nowofunlandów i może zareagować na próbę integracji negatywnie.
Nie zrażaj się jedną treserką. Choć... co to za dziwny treser. Sprawdziłaś jego uprawnienia czy też, podobnie jak w przypadku psa - papier ci na nic?
Na kursie "pies towarzysz" wbrew pozorom nie uczą jak być psem do towarzystwa, spać na kanapie i grywać w szachy tylko podstawowych zachowań przydatnych w waszym normalnym, codziennym życiu.

Powodzenia.
Może psie predszkole lub grupowe szkolenie, co?

Posted

aha czyli wszystkie psy wystawowe sa zdolne do bycia rodzicem taak ?:>

a co do szkolenia wiem pewno gdzies byl juz poruszany temat ale tak dla mnie i pewno Niufomance tez sie przyda napiszcie dokladnie o klikerze bo wszyscy o tym pisza a ja nie wiem o co chodzi :((

Posted

O klikerku- takie coś co klika, i jak pies robi coś co mi się podoba to mu klikam i podaje smakołyka (zawsze klik i zaraz nagroda). Możesz wyłapywać zachowania które są- np. pies przeciąga się i przypada przednimi łapami do ziemi chcesz coś takiego na komende wiec klikasz, jak już pies robi to często w sesji (w sesji tylko jedno zachowanie się ćwiczy) to dodajesz komende np. "ukłon" itd:)
Moja sucz lubi klikanie chyba, a efekty są fajne- np. pies przybija piątkę, siada przed ulicą komenda "ulica" itd (ulice robiła bez klikania).
Niufomanko możesz coś bliżej napisać o tym machaniu czymś przed psem bo bardzo mnie intryguje czemu ( to już nie zlośliwość). Posłuszeństwo ćwicz od poczatu-siad i takie tam rzeczy późnej luźna smycz i wogóle przyda się z takim dużym psem.

Posted

diabelkowa napisał(a):
aha czyli wszystkie psy wystawowe sa zdolne do bycia rodzicem taak ?:>
(

Psy - tak.Suki niekoniecznie.Całkiem nierzadko wystawia sie sterylizowane.Przede wszystkim dla przyjemności pokazania pięknej psicy,ale są też względy praktyczne.Jeżeli jest to piękna suka o dobrej psychice i zdobywa czołowe lokaty,tym samym robi świetną reklamę swojemu ojcu-reproduktorowi,matce i oczywiście hodowli z której pochodzi.Wiem,że są suki ras długowłosych,pięknie zbudowane,o wyjatkowo obfitej szacie,których jedynym zadaniem jest zdobywanie CACIBów dla hodowli.Często wraz ze spadkiem poziomu hormonów po wykarmieniu miotu,suka traci włos.Ponieważ odrasta on nawet latami (np.u puli,bergamasco),a czasem nie dochodzi nigdy do pierwotnej kondycji,dlatego one nigdy nie mają szczeniąt.Maja tylko pięknie wyglądać i reklamowac hodowlę.Są i takie ,które maja na koncie 200 CACIBów.

Posted

Bo ja powiedziałam treserce że chciała bym ją szkolić w przyszłości na psa obronnego (juz nie chcę:D) i ona sprawdzała czy funia odpowiednio reaguje na "atak". Własciwie sama nie wiem co to było to czym ona machała;) ale to był jakis taki pasek specjalny. Żeby sprawdzić czy nie jest tchurzliwa. No i okazało się że nie jest. A baba ma dobre wyniki w szkoleniu (nie poszła bym gdyby znajomi nam jej nie polecili) ale z podstawowym szkoleniem dam sobie radę sama. Oczywiście z waszą pomocą:) mam nadziehje że będziecie pomagac?

Posted

Pewnie,że pomożemy.
A zamierzasz może iść z sunią na skolenie PT(pies towarzyszący)?
Myślę,że byłoby dobrze gdybyś z sunią popracowała w grupie innych psów i ludzi.Wtedy treser służy radą i pomocą i mogłabyś nauczyć sunię jak nie witać się ze wszystkimi(niektórzy mogą się przestraszyć :) ).

Trzymam kciuki.

A jeśli chodzi o dysplazję ,o którą pytałaś to służę linkiem :)
http://vetserwis.pl/dysplazja.html