anita_happy Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 [FONT=Comic Sans MS]OTO ON - Księciunio wirtualnego świata.... Pojawił się miesiąc temu w radomskim schronisku... Ktoś wywalił psie dziecko na śmietnik - bo ... bo był słaby...może ostatni z miotu nielegalnego rozmnażacza... TERAZ jak zawojował facebook pojawia się na Dogomnii aby mieć więcej swoich fanów i kibiców... MALUSZEK moze przebierać w domkach, ale 1. ma alergię - nawet na trawę 2. ma krzywicę tylnych lapinek - tu potrzeba diagnozy specjalisty 3. słabowite zdrowie - bo albinoskowaty JAK KTOŚ MÓGŁ WYWALIĆ MALCA NA PEWNĄ ŚMIERĆ!!! z tego kosza byłby przesypany do niszczarki śmieci i rozdrobniony na kawałki!! KTOŚ ZROBIŁ TO CELOWO TERAZ MALUCH JEST U MNIE na awaryjnym DT... pomagają w jego diagnostyce Fundacja AST w schronisku dostał to co mógł, a nawet więcej - jak każde dziecko niepełnosprawne... Dostał miłość pracowników, co widać bo jego charakterku ON KOCHA WSZYSTKICH kontakt bezdomne.szydlowiec@wp.pl od czego się zaczęła Moja PRZYGODA Z ŻABOLKIEM zamieściłam jego zdjecie na Fb - licząc, że ktoś go zauważy http://www.facebook.com/profile.php?id=100001647945860&v=wall#!/photo.php?fbid=107746502623614&set=a.106141526117445.8699.100001647945860 MALUSZEK JEST TEZ U ASTOW http://www.facebook.com/note.php?note_id=149163055125434&id=114274318629720 12 października 2010 ROZPOZNANIE WET - Fundacja AST /doddy/ [/FONT][quote name='doddy']To ja nieco sprostuję wieści wetowe. Doktory wykonały: USG - serca, jamy brzusznej RTG RTG z kontrastem badanie krwi oddana krew do rozmazu ręcznego w kierunku kwasochłonnych Ogólnie stan Żabola jest bardzo słaby i nie wiadomo co jest pierwotną przyczyną. Podejrzewane są: - nosówka (ale raczej jako jedna z dalszych diagnoz) - niewydolność krążeniowa - zarobaczenie - problem z przełykiem, spowodowany np. uderzeniem Głównym problemem jest oddech Żabola, łapy, krążenie. Mały ma: - anemię - głęboki przełyk (póki co nie wiadomo, czy potrzebna będzie korekta) - olbrzymi żołądek, zgazowane jelita, wątrobę wchodzącą pod płuca, a cała otrzewna naciska na płuca, powodując zmniejszenie ich objętości - nacieki na płucach - coś z tylnymi łapami, trzeszczenie w panewce (łapy zostawiamy do dalszej diagnostyki) - problemy z oddychaniem, najprawdopodobniej spowodowanie zmniejszonym światłem tchawicy. Żabol dostał antybiotyk na 5 dni. Jutro po wyniku rozmazu podamy mu Advocata jeśli potwierdzi się robaczyca. Jest szansa, że larwy robali zalęgły mu się w płucach i przełyku. Drażniąc gardło, spowodowały mniejszy prześwit w układzie oddechowym. Trzymajcie kciuki aby to było "tylko to". Robaczyca tłumaczyłaby u niego wiele objawów - wzdęty brzuch, kaszel, trudność w oddychaniu, rzężenie, reakcję alergiczną, która pojawiła się w schronisku. Jeśli to nie robale to malucha czeka dalsza diagnostyka. Później zajmiemy się nóżkami. Ewentualnie pewnie będzie skierowanie do kardiologa. Żabolek jest cudny, pomimo tego że nas obsikał, obsrał i obrzygał. Taki biduś z niego straszny. :-( Oby teraz już było tylko lepiej. W piątek kolejna wizyta u doktorów. Teraz przed Anita_Happy ciężkie dni. Malutki musi mieć super opiekę. Wierzę, że jednak szybko wyjdzie na prostą. [quote name='doddy']A ja dodam, że wizyta ortopedyczna wypadła super i Sid łapki ma zdrowe. Efekt krzywych łapek wynikał z zaniedbania. Trzymam jutro kciuki by dr zakończył już antybiotykoterapię. ROZLICZENIE [quote name='doddy']Rozliczenie Żabolka: Wpływy: Kamila K. 50zł Andzia69 500zł Wydatki: 290zł [quote name='doddy']Uzupełnienie rozliczenia Andrzejka. Później ewentualnie dopiszę kilka słów. Wpłaty: Mirosława K. 25zł Beata T. 700zł Olga N. 10zł Beata B. 50zł Wypłaty: weterynarz 140zł Karma 30zł RAZEM ZOSTAŁO: 875zł Dziękujemy darczyńcom. [quote name='doddy']Rozliczenie Żabolka na dzień 22.10.2010r. Wpłaty: Magdalena S. 30zł Marta P. 300zł Anna M. 50zł RAZEM: 1255zł Dziękujemy darczyńcom :loveu::loveu::loveu: Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 tutaj - JESZCZE w schroniskowej KLATCE Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 JUZ u mnie....Kurdupel w CITY Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 FOTKI http://www.dogomania.pl/threads/194424-%C5%BBabol-3mc-AST-kt%C3%B3ry-zawojowa%C5%82-%C5%9AWIAT...a-zacz%C4%85%C5%82-niezdarnie-wy%C5%82owiony-ze-%C5%9Bmietnika/page7 http://www.dogomania.pl/threads/194424-%C5%BBabol-3mc-AST-kt%C3%B3ry-zawojowa%C5%82-%C5%9AWIAT...a-zacz%C4%85%C5%82-niezdarnie-wy%C5%82owiony-ze-%C5%9Bmietnika/page9 http://www.dogomania.pl/threads/194424-%C5%BBabol-3mc-AST-kt%C3%B3ry-zawojowa%C5%82-%C5%9AWIAT...a-zacz%C4%85%C5%82-niezdarnie-wy%C5%82owiony-ze-%C5%9Bmietnika/page9 http://www.dogomania.pl/threads/194424-%C5%BBabol-3mc-AST-kt%C3%B3ry-zawojowa%C5%82-%C5%9AWIAT...a-zacz%C4%85%C5%82-niezdarnie-wy%C5%82owiony-ze-%C5%9Bmietnika/page10 http://www.dogomania.pl/threads/194424-%C5%BBabol-3mc-AST-kt%C3%B3ry-zawojowa%C5%82-%C5%9AWIAT...a-zacz%C4%85%C5%82-niezdarnie-wy%C5%82owiony-ze-%C5%9Bmietnika/page11 Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Żabo 1 [video=youtube;RxSd5Ywpbm4]http://www.youtube.com/watch?v=RxSd5Ywpbm4[/video] Quote
IVV Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 jest przecudowny!!!!! a co dziewczyny na to ?;) Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 [quote name='IVV']jest przecudowny!!!!! a co dziewczyny na to ?;)[/QUOTE] obrażone!!!!!!!!!!!! Tylko Tula coś się przałamuje, ale jak Tekla sie pojawia - zaraz i ona warczy NAWET LATIKA!!!!!!kóra lubi towarzystwo - warczy!!!jak ją malu za ogon łapie i nawet fuka na niego!!! szok ale wiesz co.... te moje trzy pipki - zbratały się!!!!!!!!!!!!!! Quote
IVV Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 przejdzie im ;) Ksieciunio nie do podrobienia !!!! i ten piekny rozowy brzunio do calowania !!!! Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 juz pachnie domem!!!!!!!!!wczoraj go przetarłam woda... dzis zrobiłam ZASTRZYK !!! - sama.. jedzie do WETA z doddy z Fundacji AST :) Quote
Aimez_moi Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Cudny jest......:) a Ty juz poplynelas tak jak bylo z Asti......:):) Quote
matrioszka2 Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Zjawiskowy prosiaczek.A te podusie na łapkach .... kurcze ... cukiereczki.Rozwaliły mnie te kopytka.:mdleje: Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 [quote name='matrioszka2']Zjawiskowy prosiaczek.A te podusie na łapkach .... kurcze ... cukiereczki.Rozwaliły mnie te kopytka.:mdleje:[/QUOTE] kopytka ma słodkie....to prawda..i już pachnie szczeniakiem..a nie koopą szczeniaka:P aha MAŁY pojechał z doddy do weta na oględziny...sprawdzamy czy nadaje sie do transportu do DT Poznań /z FB/ ale coś on lichy jest..kaszle jakby miał zapalenie płuc :( ale antybiotyk w schronie dostawał i nawet ja zastrzyk dzis robiłam... mozliwe, ze to Astma:/ czy psy mają astme?? Quote
matrioszka2 Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Mają.Mają wszystko, co i ludzie.Skoro jest alergikiem, to może mieć kaszel powysiłkowy.No a temperatura ? Jeśli pojechał do weta, to będzie wszystko wiadomo. Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Żabol wraca od weta - jest źle Quote
andzia69 Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 [quote name='anita_happy']Żabol wraca od weta - jest źle[/QUOTE] tzn????????:(:( kaszel kenelowy??? Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Lista jest długa... Doddy przywiozła mi zipolka :/ 1. powiększona otrzewna a. moze z powodu uderzenia...moze sie myle, ale maly ma złamany ogonek i mozliwe, ze debil walnął malcem o kosz i wywalił bo myślał, ze zabił, a gnojek przeżył... 2. powiekszona otrzewna przepchała płuca i serce..płuca nie pracują w ok 30 proc. 3. charkoczenie - mozę to robale...bo maly dostał delikatne leki... 4. ma opadajacą tchawice ZROBIONO a. badanie krwi i badanie na robale b. prześwietlenie jak narazie nie jest dobrze... ma dostawać leki te co dostawał plus inne,,, w piatek kolejna droga do weta... wrrrr..bidak dostał jakieś leki zwiotczajace do przeswietlenia i kima... Quote
Paja Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 To niedobrze,noz sie normalnie w kieszni otwiera na tych zwyrodnialców.Maluszku zdrowiej napewno jakis domek czeka juz gdzies na Ciebie.. Quote
doddy Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 To ja nieco sprostuję wieści wetowe. Doktory wykonały: [LIST] [*]USG - serca, jamy brzusznej [*]RTG [*]RTG z kontrastem [*]badanie krwi [*]oddana krew do rozmazu ręcznego w kierunku kwasochłonnych [/LIST] Ogólnie stan Żabola jest bardzo słaby i nie wiadomo co jest pierwotną przyczyną. Podejrzewane są: - nosówka (ale raczej jako jedna z dalszych diagnoz) - niewydolność krążeniowa - zarobaczenie - problem z przełykiem, spowodowany np. uderzeniem Głównym problemem jest oddech Żabola, łapy, krążenie. Mały ma: - anemię - głęboki przełyk (póki co nie wiadomo, czy potrzebna będzie korekta) - olbrzymi żołądek, zgazowane jelita, wątrobę wchodzącą pod płuca, a cała otrzewna naciska na płuca, powodując zmniejszenie ich objętości - nacieki na płucach - coś z tylnymi łapami, trzeszczenie w panewce (łapy zostawiamy do dalszej diagnostyki) - problemy z oddychaniem, najprawdopodobniej spowodowanie zmniejszonym światłem tchawicy. Żabol dostał antybiotyk na 5 dni. Jutro po wyniku rozmazu podamy mu Advocata jeśli potwierdzi się robaczyca. Jest szansa, że larwy robali zalęgły mu się w płucach i przełyku. Drażniąc gardło, spowodowały mniejszy prześwit w układzie oddechowym. Trzymajcie kciuki aby to było "tylko to". Robaczyca tłumaczyłaby u niego wiele objawów - wzdęty brzuch, kaszel, trudność w oddychaniu, rzężenie, reakcję alergiczną, która pojawiła się w schronisku. Jeśli to nie robale to malucha czeka dalsza diagnostyka. Później zajmiemy się nóżkami. Ewentualnie pewnie będzie skierowanie do kardiologa. Żabolek jest cudny, pomimo tego że nas obsikał, obsrał i obrzygał. Taki biduś z niego straszny. :-( Oby teraz już było tylko lepiej. W piątek kolejna wizyta u doktorów. Teraz przed Anita_Happy ciężkie dni. Malutki musi mieć super opiekę. Wierzę, że jednak szybko wyjdzie na prostą. Quote
anita_happy Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 dzięki za te cięzkie dni! sprostowanie, ze ho ho ho bozeeeeeeeee jak stałaś z nim na przystanku jakos lepiej to brzmialo Quote
doddy Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 [quote name='anita_happy']dzięki za te cięzkie dni! sprostowanie, ze ho ho ho bozeeeeeeeee jak stałaś z nim na przystanku jakos lepiej to brzmialo[/QUOTE] Będzie dobrze, bo musi być dobrze. Teraz wytępimy robale i za kilka dni Żabol będzie brykać jak należy! Nie ma szans, aby było inaczej! Quote
Recommended Posts