WŁADCZYNI Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 3-4 razy dziennie po ok. 3 gdoziny daje jakieś 12 godzin, gdzie szkoła, czas na naukę, jakiś wypad ze znajomymi i sen? Nie wierze że przez 12 godzin intensywnie zajmujesz się psem, zwykły spacer to nie dla tej rasy. Ma 3 lata, z Toba jest od 2,5 czyli dostalaś ją jak miała pół roku- to było jeszcze młode szczenie i wiele można było zmienić. Linkę powoli się skraca aż zostaje tylkokrótki sznurek przy obroży jako znak że pańcia dalej czuwa;) Dużo ludzi uwiązuje psa do drzewa i porzuca go w lesie tez mam tak robić? Nie równajmy w dół tylko w górę poziom! Widziałam szczęśliwe haszczaki w mieście-nawet bez smyczy a usłuchane o czym to świadczy? O tym że trzeba chcieć z psem biegać, uczyć go. Dałabyś psa do szkółki? A to nie wiesz że skzolenie głwnie polega na uczeniu właściciela jak ma z psem pracowac. Czyli nie oddajesz psa na tydzień i nie dostajesz już nauczonego tylko Ty ćwiczysz, uczysz a Ciebie uczą. Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Jeszcze coś zacytuje: Kamel napisał(a):. Z Wracając do spacerów- znudzony husky to nieszczęśliwy i złośliwy husky:evil_lol: . Ja, aby temu zapobiec mniej więcej co 2 dzień późnym wieczorem (około 22-24 ze wzgl. na upały) biorę rower, psa i ciągnie rower na dystansie około 5-10km, jeżeli więcej to jedziemy po południu w chłodny dzień poza miasto samochodem, zabieramy rowery i psa. Wtedy jest to dłuższy dystans ale z większą ilością odpoczynku dla psa. Dopiero wtedy widać, że ten pies jest najszczęśliwszym psem na świecie:multi: . Jednak z własnego doświadczenia wiem, że rower ciągnięty przez psa osiąga dosyć dużą prędkość ( ostatnio mierzona ok 35km/h, więcej nie chciałam sprawdzać :cool3: ), a w przypadku spotkania innego psa lub czekokolwiek co odwróci uwagę naszego psa, nie chcę mówić jak to może się skończyć. W najlepszym przypdaku skończy się wleczeniem rowerzysty wraz z rowerem za psem:eviltong: . Nie będe tu opowadać przypadków ekstremalnych:huh: . Zeby nie bylo, chcialam miec malamuta, dalej jest moim marzeniem, ale nie sprostam, mama wylala na mnie kubel zminej wody, ze jest to pies za duzy, masywny, ciezki , silny (cechy fizyczne) i klops. Ale to lepiej, bo po roku , kiedy mialam isc na kontrole do lekarza(angina), nie moglam sie zwlec z lozka, mam chore stawy, tymbardziej przy obciazonych stawach bym nnie sprostala... A szkoda, bo piekne, niezalezne psy...ale to nie wystarczy...niestety Quote
nesta Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Jest na wszystko czas...Na znajomych nie mam czasu od poniedzialku do piatku (w okresie szkolnym),tak wiec zostaja weekendy,a przewaznie wszyscy razem wychodzimy na spacer. A podczas wakacji wiadomo,male spacery w poludnie ,dlugie wieczorami... Fakt ze snem jest ciezej,ale przyzwyczailam sie do poznego chodzenia spac,tak wiec juz nie ma z tym problemow... Nesta ma 3 lata,dostalam ja jak miala 9 mies. tak wiec jakies 5,6 mies. w plecy i to waznych miesiecy. Oczywiscie trzeba z psem biegac i go uczyc i tak sie staram,ale te jej glupawki mi przeszkadzaja,nie jestem w stanie z nia normalnie biegac. Wiem,ze szkolenie polega nie tylko na uczeniu psa ale i rowniez jego wlasciciela,tak wiec pojawiloby sie dodatkowe zajecie... Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 nesta napisał(a): Nesta ma 3 lata,dostalam ja jak miala 9 mies. tak wiec jakies 5,6 mies. w plecy i to waznych miesiecy. Teoretycznie sie z Tobą moge zgodzić, ale musiala juz przejść okres buntu ! Przed 18 miesiącem mozna było wszystko cyk, cyk , a teraz dużo pracy Cię czeka, ale są 2 miechy wakacji. Z jakiego jesteś miasta? I już mi czyta c te strony, im szybciej zaczniesz tym lepiej dla was obu :) Quote
nesta Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Napisze tak...Od kiedy ja mam nigdy sie tak nie zachowywala (tzn. pokazywala,ze ma mase energii,ale nie w taki sposob)... Jestem z Boleslawca Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Może zaczniesz klikać? Kilkanie to podobno fajna rzecz, mnie osobiście nudziło, psa nie. :) Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Wiem, że jestem upierdliwa :) Ale warto bo szkoda, żeby się psiunia zmarnowała. Tu masz adres internetowy sklepu ManMat http://manmatpl.republika.pl/ Cena jest dośc wysoka, ale warto, tutaj na DGM wszyscy sobie chwalą. Wózki są dość drogie , gdzieś koło 1000zł ... -:roll: , ale warto odkładać :) Quote
nesta Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Heheh,nie zaprzecze,to moja wada,ale...poprostu czasami ludzie nie maja racji,oceniaja sytuacje powierzchownie a w takich momentach nie da sie byc uleglym. Cos sie wymysli,zeby kupic ten wozek;) Dzieki ;) ( po raz 3) Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Tak apropos (wszystkim o tym jęcze) to ja chce galerie, wogóle to jak sie zwie ? A ja się nie obrażę, bo wiem , że upierdliwa jestem :D Quote
nesta Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Tzn. wlasna galerie na forum tak? Czy na stronie? Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Naturalnie, że na forum, ja nikogo nie zmuszam, żeby strony robił :D Ale galerie to i owszem :) Quote
nesta Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Czemu?Mozesz zrobic przeciez fotologa np.? Poza tym ja sie jeszcze tak na te forum 'nie wbilam',wiec narazie to sama 'zielona jestem' ;) Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Zielonym się pomaga, fotolog, e fotolog to blog, to tam róźnicy prawie nei ma, bo szablon można wziąść gotowy, strone też można komuś zlecić, ale satysfakcja jest, ze to twoja wlasna. Wchodzisz w Galeria >> Żeby wstawić zdjęcie klikamy : Zdjęcie nie może być większe niż 500 x 500 czyli: No i to chyba tyle :) Żeby zmniejszyć zdjęcie to polececam Gimpa: Evelina napisał(a):GIMP-2- bardzo dobry i w dodatku darmowy program graficzny dostępny w sieci. Instalacja GIMP-a - Obowiązkowo w pierwszej kolejności instalujemy GTK+ !!! Linki do GIMP-a: GIMP najnowsza wersja (aktualizowane 19 listopada 2005) Wersja GIMP-a dla starszych Windows (aktualizowane 19 listopada 2005) GTK+ musi być zainstalowany w pierwszej kolejności (po czym zalecany jest restart komputera) A zmniejszamy tak: Otwieramy sobie zdjątko. Wchodzimy w menu kontekstowe (prawy przycisk myszy ... na obrazku klikamy :evil_lol:) Szukamy napisu Obraz , klikamy tam myszką, rozwija nam się kolejne menu i mamy tam skaluj. W skrócie: Menu>> Obraz>> Skaluj (obrazek :http://img217.imageshack.us/img217/2067/tr5nh.png ) Koniec OFFA Quote
nesta Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Szablon mozna samemu zrobic ;) Poza tym masz wlasna strone,wiec wydaje mi sie to fajne;) Ja tam nie musze wstawiac zdjec,podam linka i juz;) Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 nesta napisał(a):Szablon mozna samemu zrobic ;) Poza tym masz wlasna strone,wiec wydaje mi sie to fajne;) Ja tam nie musze wstawiac zdjec,podam linka i juz;) Podaj, ale i tak Cię nie zwalniam z przymusu założenia gAlerii :mad: :evil_lol: Quote
Alsza Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Po co kupować wózek, jeśli nie jesteś w stanie nauczyć psa biegania przy nodze czy rowerze? Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Alsza napisał(a):Po co kupować wózek, jeśli nie jesteś w stanie nauczyć psa biegania przy nodze czy rowerze? JA wierzę ,że do czasu zakupu wózka nesta nauczy swojego psa biegAnia przy rowerze, 1000 zł to nie jest mało, od tak mało osób sobie może pozwolic na ich wyłożenie . Zresztą wózek to mój pomysł, bo myśle, że tak chyba najprościej jest wybiegać psa, przy rowerze, z człowiekiem (trzeba mieć kondyche) . Jednak wozek wydaje mi sie satbilniejszy niz rower :). Nesta zapowiedziała poprawę :) Quote
Alynkaaa Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 ojjjooojooojj przeczytalam wszystko z uwaga:) <kuzynka kupila sobie haskiego i tez chyba beda z nim male problemiki wiec czytam aby jej pozniej pomoc:) ahhh jaka ze mneizlota kuzynka:P> a wracajac do tematu to z tym wozkiem i galeria zgadzam sie w 100% takze jak juz bedzie galeria to prosze dac znac:) pozdrawiam:) i licze ze piesek szybko sie "poprawi":).... Quote
nesta Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Alsza: Bo w rekach nie jestem w stanie jej nawet utrzymac,a moze jak poczuje wiecej ciezaru to wiecej zrozumie? W zasadzie to nawet glupie myslenie,ale czasami trzeba probowac czegos innego...:-? Quote
nesta Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 Alynkaa: ja rowniez mam taka nadzieje,a kuzynce mozesz smialo powiedziec,ze te psy z osobowosci,zachowan sa ciezkie. Dla nich trzeba poswiecac mase czasu... Ale to poswiecenie wg. mnie daje pozniejsze radosci ;) Ja pomimo tego problemu,nigdy nie stwiedzilam,ze mam dosc tego psa i nie uwazam by moj wybor byl niesluszny... A kilka linkow podaje nizej: http://img434.imageshack.us/my.php?i...20060096on.jpg http://img434.imageshack.us/my.php?i...20060266fv.jpg http://img434.imageshack.us/my.php?i...20060313io.jpg http://img55.imageshack.us/my.php?im...20060438hp.jpg http://img387.imageshack.us/my.php?image=nesti26zz.jpg http://img55.imageshack.us/my.php?image=obraz0306ly.jpg http://img387.imageshack.us/my.php?i...braz0215on.jpg Jak narazie tylko tyle,poniewaz jestem na wakacjach i nie mam dostepu do galerii Nesty,ale jak wroce to jeszcze cos dodam;) (o ile ktos bedzie chcial) Pozdrawiam...;) i dzieki za wsparcie (ono sie bardzo przydalo) ;) Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Mi się wydawało czy tym masz ją na smyczy automatycznej? Mi o wiele wygodniej chodzi się z knypkiem na parcianej smyczy :) Quote
Alynkaaa Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 piekna sunia:loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:....mamnadzieje ze moje kuzynce tez sie tak poszcesci i bedzie miala takiego pieknego haska....choc jej lobuz juz jest sliczny :):):):)....zreszta obojetnie co z tego wyrosnie bedzie kochane tak jak moje rude szczescie ktore mialo byc chihuahua a potem mialo byc mixem chihuahua z ratlerkiem....a co wyszlo hehe rude smieszne ale za to kochane(zapraszam do galerii) hehe a ja znowu z tematu zbaczam:) tak czy inaczej piesek piekny gratulacjie:):) :loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
WŁADCZYNI Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Moim zdaniem spacery + znajomi to nie to ja zrobiłam taki spacer raz i nigdy więcej bo ani nie moge się w 100% skupić na psie ani na znajomych a robienie czegoś "na pół gwizdka" jest bez sensu. Moim zdaniem zależność jest taka: dopóki nie wybiegasz psa pies będzie miał głupawki, dopóki pies ma głupawki Ty nie będziesz z nią biegać bo za bardzo ciągnie - sytuacja ciut patowa. Pa trzeba przyzwyczajac do ciągnięcia, nauczyć komendy stój! itd Może jednak choć jedna lekcja- żeby ktoś nakierował Cię co masz robić żeby pies nie miał głupawek, nie ciągał etc. Przepadło sporo cennego czasu, ale wszystko można wypracować. Quote
Recommended Posts