Antynówka Posted October 10, 2010 Posted October 10, 2010 Mam pytanie... Wychowując psa, trzeba nauczyć go reguł panujących w domu, dać do zrozumienia co mu wolno, a co nie... Na co w Waszych domach pozwalacie swoim psom? Bardzo proszę o odpowiedzi, bo zastanawia mnie to czy każdy pies ma wyznaczone granice, bo jeżeli ma wstęp do wszystkich pomieszczeń, na kanapy, albo nawet śpi w łóżku to czy jest jakaś rzecz której mu NIE WOLNO? No i jak te reguły wprowadzić w życie? Quote
Izura Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 Mój ma ograniczone przebywanie w domu do mojego pokoju, może leżeć i spać gdzie chce, ale na komende ma zejść z łóżka. Nie ma skakania i szczekania, wycia do okna bo kolega psi przechodzi Quote
Martens Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 U mnie psy wchodzą gdzie chcą, mogą spac na moim łóżku, ale muszą zejść kiedy im każę czy po prostu ustąpić mi miejsca; nie wolno im drzeć się na balkonie, nie wolno żebrać w sposób uciązliwy (zaczepiać łapą, hałasować). Do egzekwowania tego wszystkiego wystarczają raptem dwa polecenie (właściwie jedno): na miejsce i wyjdź/zejdź (jeśli chcę żeby pies zszedł z łóżka na chwilę bo poprawiam pościel, a nie mam potrzeby, żeby tam nie wchodził długi czas czy szedł koniecznie do siebie) wyuczone w możliwie pozytywny, bezkonfrontacyjny sposób (szczególnie zejdź). Darcie się na balkonie = natychmiastowa ewakuacja z balkonu + na miejsce (moja suka po dłuższym czasie rozwaliła mnie, kiedy pod blokiem przechodził naprawdę wkurzający pies - wymknęło jej się jedno szczeknięcie, po czym sama się skarciła ładując się czym prędzej do domu i zmykając na posłanie :lol:). Żebranie w sposób namolny - też "na miejsce" - siedzieć i gapić się jak jem pozwalam, bo mi to nie przeszkadza. Psy szybko łapią, że spokojne przyglądanie się może zaowocować oddaniem przeze mnie resztek jedzenia, a próby jego wymuszenia skończą się wycieczką na posłanie ;) Quote
marta9494 Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 U mnie jest prawie identyczne jak u Martens,może tylko komendy się nieco różnią.I do małej suki muszę czasem k...wą rzucić,wtedy wie,ze nie żartuję:) lub w magiczny sposób odyskuje słuch:)Duża reaguje nawet na gesty,czy spojrzenia:)Kot również na moje polecenia reaguje jak pies.Nigdy mi się żadne z nich nie zbuntowało.Jak sie bawią z mężem i się rozszczekają(mąż ma strasznie durnowate zabawy z nimi),włącznie z gonitwą po całym domu i wskakiwaniem na łóżko,tarzaniem się i gryzieniem(on gryzie je:) )To właśnie wtedy jak są już rozjuszone i zaczynają drzeć japy,kontrolnie łypią co chwilę na moją reakcję.Jak mam dość wrzasków,to wystarczy,że powiem"cisza"albo "dość" i od razu się uspakajają:) Quote
Sybel Posted October 13, 2010 Posted October 13, 2010 U mnie psy mają całe mieszkanie do dyspozycji, ale na hasło wyjdź wychodzą z kuchni (np. jak smażymy i mogą oberwać gorącym tłuszczem), na łózka włażą, ale jak są mokre, to szlaban. Wystarczy czasem rykną "E!" i już jest cisza. Nie żebrzą - próbowały, ale już wiedzą, że nie ma to sensu. Na hasło ciasteczko lecą z wrzaskiem do kuchni (niestety, nie umiemy nauczyc ich cichego zdobywania ciach). Wiedzą, że to ich dom i mają prawa, jak wszyscy mieszkańcy, ale bez szaleństw. Quote
Recommended Posts