Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Romka napisał(a):
Tak,już pojechał,byliśmy pożegnać naszego Astonka a oto komitet pożegnalny:

ja jak zwykleo wszystkim czytam na końcu ale nie omieszkam skomentować, na tej focie to wygladacie jakbyscie z Królem Astonem pozowali :D

• Replies 504
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dzisiaj Budrys miał spotkanie z Wetem w sprawie kulejącej łapy. I okazało się przy okazji, że ma dysplazję i niewydolność trzustki.. :( I dlatego bidak taki chudy, bo nie przyswaja całego pokarmu... Ale nic to, będę go podkarmiać nieco częściej.
Teraz słodziak znowu sobie śpi :) Z dnia na dzień się czuje coraz pewniej i spokojniej, chociaż on nie z tych co pokazują stres. Mam nadzieję, że już niedługo zupełnie uwierzy, że to faktycznie jego dom na stałe..

Posted

cannary napisał(a):
dzisiaj Budrys miał spotkanie z Wetem w sprawie kulejącej łapy. I okazało się przy okazji, że ma dysplazję i niewydolność trzustki.. :( I dlatego bidak taki chudy, bo nie przyswaja całego pokarmu... Ale nic to, będę go podkarmiać nieco częściej.
Teraz słodziak znowu sobie śpi :) Z dnia na dzień się czuje coraz pewniej i spokojniej, chociaż on nie z tych co pokazują stres. Mam nadzieję, że już niedługo zupełnie uwierzy, że to faktycznie jego dom na stałe..

Cannary ,napisz coś więcej...czy to wymaga leczenia i czy jest to bardzo drogie i uciążliwe...skąd wiadomo,ze ma niewydolność trzustki(badanie krwi?)i ,ze ma dysplazję...mam nadzieję,ze nie jest to bolesne a Wy poradzicie sobie z tym...napisz proszę więcej...

Posted

O kurczę... Niewydolność trzustki, mam nadzieję, jest przejściowa po zbyt ciężkim i niewłaściwym karmieniu schroniskowym, dopiero w schronisku zaczął chudnąć...

A jeśli chodzi o dysplazję, to też mam nadzieję ;-(, że jest na tyle młodym psem, że uda się odkręcić skutki, choroba nagła!

Dostał jakieś leki?

Posted

Romka napisał(a):
Cannary ,napisz coś więcej...czy to wymaga leczenia i czy jest to bardzo drogie i uciążliwe...skąd wiadomo,ze ma niewydolność trzustki(badanie krwi?)i ,ze ma dysplazję...mam nadzieję,ze nie jest to bolesne a Wy poradzicie sobie z tym...napisz proszę więcej...

oczywiście, że sobie poradzimy - nawet nie myślcie, że chcemy go oddać - za nic na świecie.
Dysplazja została wstępnie zdiagnozowana na podstawie chodzenia, podobno tylne łapy stawia trochę za mało stabilnie, a diagnoza trzustki nie na podstawie krwi tylko ogólnych oględzin i badania psa - jest chudzina, robi dużo dużych qp (6-7 dziennie) i ciągle jest głodny - prawdopodobnie dlatego, że nie przyswaja całege jedzenia. Dostał kropelki i rózne inne preparaty, badanie krwi jest zaplanowane na jakiś czas. Pani weterynarz zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Leczy psy sąsiadki od dłuższego czasu i ma naprawdę świetne referencje, więc nie sądzę, żeby mówiła od rzeczy. Budrysowi też baaardzo przypadła do gustu :)
Generalnie musimy uważać, zapobiegać i już. Na razie nic na pewno nie jest bolesne, i wierzę, że możemy nie dopuścić do jakiegoś zaawansowanego stanu. I wszystko będzie ok :)

Posted

mamanabank napisał(a):
O kurczę... Niewydolność trzustki, mam nadzieję, jest przejściowa po zbyt ciężkim i niewłaściwym karmieniu schroniskowym, dopiero w schronisku zaczął chudnąć...

A jeśli chodzi o dysplazję, to też mam nadzieję ;-(, że jest na tyle młodym psem, że uda się odkręcić skutki, choroba nagła!

Dostał jakieś leki?

Tak masz rację,on zaczął chudnąć w schronisku...myśleliśmy,ze to po pogryzieniu przez Pepe,amstaffa,ze stresu a tu proszę...

Posted

Ale się porobiło. Cannary czy będziecie robić prześwietlenie w kierunku dysplazji? Bo powiem szczerze, że stwierdzanie tego czy pies ją ma czy nie na podstawie chodzenia jakoś nie przemawia do mnie...jakbyście chcieli namiary na dobrego lekarza to dajcie znać na pw.
A jeśli chodzi o tą trzustkę to jest to tymczasowe czy już na stałe zostanie z Astonem/Budrysem? Da się to wyleczyć?

Posted

desktop19 napisał(a):
Ale się porobiło. Cannary czy będziecie robić prześwietlenie w kierunku dysplazji? Bo powiem szczerze, że stwierdzanie tego czy pies ją ma czy nie na podstawie chodzenia jakoś nie przemawia do mnie...jakbyście chcieli namiary na dobrego lekarza to dajcie znać na pw.
A jeśli chodzi o tą trzustkę to jest to tymczasowe czy już na stałe zostanie z Astonem/Budrysem? Da się to wyleczyć?

nie, nie będziemy na razie prześwietlać - dostanie po prostu tabletki wzmacniające na stawy (E.Derek potwierdziła, że dobre ;)) i tak jak planowaliśmy utrzymamy w życiu zakaz chodzenia po schodach - głównie na przyszłość, żeby się nie przyzwyczajał, tym bardziej, że schody są kręte i strome. Zresztą Budrys i tak się nie pali, żeby na nie się wspinać. Absolutnie nie planujemy żadnych zabiegów operacyjnych - zarówno ja jak i Wet Budrysa traktujemy to jako ostateczność, a do ostateczności bardzo daleko i mamy nadzieję, ze nigdy nie dojdzie.

Badanie krwi jest w planie, ale za jakieś 2-3 miesiące, jak psiak się trochę odbuduje po diecie schroniskowej, no i jak mu minie stan zapalny w łapce. Zalecenia Weta też tu są głównie profilaktyczne: częściej podkarmiać (3 razy mniejsze porcje i drobne przegryzki co jakiś czas na ewentualną zgagę) i nie dawać tłustego jedzenia. Dostał też leki homeopatyczne. I będziemy obserwować :) I żyć normalnie :)

• 2 weeks later...
Posted

hej,
kilka nowych wieści o Budrysie: z dnia na dzień z łapą coraz lepiej - już praktycznie nie kuleje :) Apetyt mu dopisuje i mam wrażenie, że troszkę przybrał na wadze, chociaż to nadal chudzina. Zaprzyjaźnił się też z psami sąsiadów, biegał z nimi po łące za domem jak wariat ;) Wszyscy go uwielbiamy, nawet koty pozwalają mu czasami wypijać mleko ze swojej miski :)

Posted

Romka napisał(a):
Cannary,Gordon okazał się 8 miesięcznym szczeniakiem,dopiero zmienia zęby...: :crazyeye:

to tak jak ja:evil_lol: tylko czy ja mam 8 m-cy? Hm

Posted

Romka napisał(a):
Cannary,Gordon okazał się 8 miesięcznym szczeniakiem,dopiero zmienia zęby...:crazyeye::crazyeye:wyobrażasz to sobie...:crazyeye:

hmm, to zabawne ;) a ile mu dawaliście wcześniej? i czy to znaczy, że Gordon jeszcze urośnie? ;)