blacky. Posted October 9, 2010 Posted October 9, 2010 Witajcie. Dzisiaj o godzinie 10 odebrałam moją sunię po sterylce. Siedziałam w poczekalni, wszystko przebiegało dobrze, nie było komplikacji. Po powrocie do domu Dejzi spała, ale co jakieś 20 minut starałam się ją budzić, żeby zobaczyć czy wszystko w porządku. Od wyjścia z domu na zabieg (godzina 7.30) moja sunia nic nie piła. Podstawiam jej wodę pod nos, napiła się jedną małą łyżeczkę wody, bo i łyżeczką starałam się jej dawać. Już się zesiusiała na posłanko, także wiem że jeszcze nic nie czuje. Nie wymiotowała. Od kilkunastu minut cicho piszczy - już nie śpi. Obserwuje wszystko co się dzieje do okoła i ciężko dyszy. Krew się nie sączy ze szwów, dostałam dla niej kołnierz, którym o wszystko chaczy i próbuje sobie go ściągnąć na wszelkie możliwe sposoby. Czy ktoś może mi odpowiedzieć czy podane wyżej przeze mnie informacje co do stanu mojej Dejzi to rzecz normalna ? Martwię się, bo zastrzyki przeciwbólowe chyba przestają działać, i w ogóle nigdy nie sterylizowałam ani kastrowałam zwierzaka. Powiem jeszcze że jutro mam iść z nią na zastrzyki (przeciwbólowe? nie wiem). Monika & Dejzi Quote
Martens Posted October 11, 2010 Posted October 11, 2010 Pewnie weterynarz już rozwiał wszelkie wątpliwości, ale napiszę dla potomnych - nic niezwykłego w twoim opisie nie ma ;) Wiele psów popiskuje czy nawet wyje wniebogłosy przy wychodzeniu z narkozy w reakcji na same anestetyki a nie na ból. Quote
blacky. Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Martens dzięki ;) Jesteśmy już po serii zastrzyków za tydzień na ściągnięcie szwów :) Niunia ma się dobrze już zasuwa sama po schodach. Temat niech zostanie może ktoś ma jakieś pytania też Quote
Sybel Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Potwierdzam, mój Felek po obu zabiegach, jakie przeżył darł się w niebogłosy, myślałam, że go mordują... Ale jak się wybudził, poleciał po piłeczkę :D Dzień - dwa i zapomni o zabiegu. Niektóre psy na kołnierz reagują ogromnym stresem, więc moze zda egzamin koszulka (duzy t-shirt) przywiązana jakoś do tylnycj łapek w ramach takiego kombinezonu? Albo kombinezon pooperacyjny. Quote
ruda megi Posted October 12, 2010 Posted October 12, 2010 Moje psy i koty tez wyły po sterylkach. jedna z kotek to po wybudzeniu się nawet nas nie rozpoznała i atakowała wszystkich , potem przez tydzień była obrażona. Najlepiej zdają egzamin fartuchy pooperacyjne , tylko też trzeba uważać bo pies potrafi to rozerwać zębami , żeby wylizać ranę. Pilnować , żeby nie wyciągał sobie szwów. Quote
blacky. Posted October 12, 2010 Author Posted October 12, 2010 Moja Dejzi dostała kołnierz, ale że to (typ budowy) paróweczka to nawet nie dosięga do rany ;) W ogóle jej nie interesuje rana, szwy :) Chodzi bez kołnierza, fartuszka. Quote
vege* Posted December 12, 2010 Posted December 12, 2010 słuchajcie mam kilka pytań co do sterylizacji mojej Nuki, a więc: -ile może kosztować sterylizacja w Klinicie małych zwierząt w warszawie? -Nuka ma już 2 tyg cieczkę (drugą w swoim życiu, w marcu będzie miała 3 lata), kiedy będę mogła ją wysterylizować? -czy te popuszczanie moczu zawsze się zdarza po sterylizacji? wiem, że banalne pytania, ale pierwszy raz mam suczkę i wgl pierwszego psa który będzie sterylizowany ;-) Quote
gops Posted December 12, 2010 Posted December 12, 2010 vege* napisał(a):słuchajcie mam kilka pytań co do sterylizacji mojej Nuki, a więc: -ile może kosztować sterylizacja w Klinicie małych zwierząt w warszawie? -Nuka ma już 2 tyg cieczkę (drugą w swoim życiu, w marcu będzie miała 3 lata), kiedy będę mogła ją wysterylizować? -czy te popuszczanie moczu zawsze się zdarza po sterylizacji? wiem, że banalne pytania, ale pierwszy raz mam suczkę i wgl pierwszego psa który będzie sterylizowany ;-) w Warszawie nie wiem ile, ja dalam 250zl wiec mysle ze u was moze byc 2 razy tyle... sterylizuje sie w polowie cyklu , kazda suczka moze miec inaczej ale wiekszasc 3 miesiace po cieczce popuszczanie nie zdarza sie zawsze, w jakims procencie tylko Quote
Martens Posted December 12, 2010 Posted December 12, 2010 gops napisał(a): popuszczanie nie zdarza sie zawsze, w jakims procencie tylko Im większa suka tym większe ryzyko, że się zdarzy. U małych ras to rzadkość, u olbrzymich psów dochodzi do tego nawet w 30% przypadków. Quote
gops Posted December 12, 2010 Posted December 12, 2010 Martens napisał(a):Im większa suka tym większe ryzyko, że się zdarzy. U małych ras to rzadkość, u olbrzymich psów dochodzi do tego nawet w 30% przypadków. a wiesz moze jaki % u malych i srednich suk ? moja na szczescie nie popuszcza chociaz to dopiero 2 lata po sterylce Quote
taks Posted December 12, 2010 Posted December 12, 2010 przy czym zwłaszcza u molosowatych suk także nie sterylizowanych z wiekiem może pojawić się nietrzymanie moczu (osłabienie zwieraczy pęcherza?)zwłaszcza przy wysiłku, zmianie pozycji. Przyczyn tej przypadłości nie poznano do końca ale najprawdopodobniej jest tu nie tylko tło hormonalne Zwykle problem rozwiązuje podawanie srodków zwiększających tonus mięśni gładkich Nietrzymanie moczu nie do opanowania farmakologicznego (i np konieczność pampersów ) to na prawdę rzadkość Quote
vege* Posted December 12, 2010 Posted December 12, 2010 Nuka nie jest duża waży 21 kg, wet u mnie w mieście za sterylke bierze 180 zł, ale jak Nuce się skończy cieczka to może ją wysterylizuje w ten ogólnopolski dzień sterylizacji zwierząt? to wtedy pewnie będzie tak akurat po tej cieczce? ;-) Quote
Recommended Posts