Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

"wczoraj wieczorem zaczeły sie znowu problemy z łapkami u Aresa tzn strasznie gryzł poduszeczki:-( i na spacerze szedl powoli nie chcial biegac. Dzisiaj rano zaczął kuleć na jedną z łapek wiec pojechaliśmy do weta. W łapakch nic nie ma ale wet podejrzewa młodzieńcze zapalenie kości (łapa mu drętwieje i dlatego moze je gryźć) Aresik dostał zastrzyk i jakies tabletki, jedna juz dostal widac poprawe juz nie kuleje, a i jeszcze kleszcza mu dzisiaj musialam wyciagac :-(
Dzisiaj przemywalam mu miejsca po wyciagnieciu kleszy i zobaczylam wrescie ta jego lape:-( miedzy poduszeczkami mial pelno siersci a teraz cala wyciagnal, i ma takie czerwone chyba troche spuchniete....Juz nie wiem co robic u weta ostatnio 3 osoby trzymaly Aresa bo wet nie mogl nic zobaczyc (szapral sie i warczal:-() Dzisia tez mialam problemy zeby cos z obaczyc z łapka odrazu chowa pod siebie." Co mam robic?????
A tak to wygląda:

P.S. Przepraszam przekopiowałam to z Galerii ale tu wiecej osob zagląda a ja nie wiem co zrobi. Wet nie jest w stanie tego dokładnie zobaczyc bo pies sie wyrywa caly czas:(:(:(

Posted

Mój pies w okresie zimowym miał coś podobnego i weterynarz ocenił to jako "zapalenie przestrzeni międzypalcowej" (czy jakoś podobnie ;)). Atos nie miał problemów z chodzeniem, ale obsesyjnie wylizywał sobie tą skórę między palcami (i wygryzał włoski). Najpierw próbowaliśmy z maściami, ale ostatecznie skończyło się na antybiotyku ogólnym.

Musisz jakoś popracować nad psem, żeby pozwolił się weterynarzowi obejrzeć. Bo inaczej trudno będzie postawić diagnozę :roll:

Posted

Ares tylko raz rano kulal ale teraz jest dobrze tylko to lize caly czas tzn chodzi, biega normalnie, a czy moge robic oklady z rumianki???
Do weta jutro idziemy na szczepienie na wscieklizne to moz epo tym bedzie troche spokojniejszy i pokaze lapke

Posted

Przede wszystkim bezwzględnie pracuj nad psem,zeby spokojnie pozwalał na wszystkie zabiegi pielegnacyjne.Po wyleczeniu,na spokojnie kazdego dnia przyzwyczajaj go do dotykania i przegladania łap.(uszu,zebów itd.też).Przyjdzie zima,trzeba będzie smarować łapy,może wycinać sierść miedzy poduszkami i jeżeli pies nie będzie chetny i spokojny,to przed wami kilkanascie lat koszmaru.Poza tym czeka was jeszcze obcinanie pazurów,mozliwość leczenia skaleczeń itp.

Posted

Ares domownikom pozwala na wszytsko czyszcze mu uszy, kiedys obcinalam pazury, moge wszystkiego dotykac i nawet nie zawarczy. Tylko teraz jak to jedna łapke ma chora to wlasnie jej nie chce pokazwywac, ale przed chwila robiłam mu opatrunek z ruminku zawinelam lapke i przy tych czynnosciach nic nie robil lezal grzecznie:loveu: a teraz spi na swoim poslaniu.
chodzi o to ze u mnie w miescie jest tylko jeden wet i Ares ma juz do niego uraz bo kiedys jak moj tata z nim poszedl na obcinanie pazurow to wet na sile go trzymal i nawet lekko go skaleczyl bo pies mu sie wyrwal, dlatego on tak zle na tego weta reaguje:(

Posted

Marta_Ares, znasz masc tormentiol?
Jest znakomita, zalecza wszystko, ja uzywalam dla dzieci, psow, krolikow, konia..... Dla psa miedzy innymi jak zjadl sobie kawalek poduszki :-(
Kupuje sie ja w aptece, po dniu juz jest roznica.
Posmaruj ta mascia i zabandazuj - domyslam sie ze nie masz nic do stracenia.....

Posted

Masc i rumianek pomoglo łapka jest już tylko troszeczke czerwona, w piątek miał gorąco cały czas dzisiaj i wczoraj byla juz zimna, Aresik biega i chodzi normalnie, DZIEKUJE WSZYTSKIM ZA POMOC, a szczegolnie Osiołkowi za doradzenie masci :):)