Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam posiadam małego szczeniaczka mam go 5 dzień wgl. się nie boi od pierwszego dnia szaleje i nawet normalnie spał ma ponad 2 miesc.
Ale zawsze gryzie wszystkich np. siedzę gryzie mnie w nogi usiądę na podłodze lub z nim się bawię gryzie we wszystko :( Nawet 1 raz już w nos ;P I nie wiem jak go od uczyć ??
Bo boję się,że jak będzie dorosły to będzie tak dalej :(

Posted

Ja tez mam z moim to samo. Moj shih podgryza palce na przemian z lizaniem :lol: Ogolnie mi to nie przeszkadza, ale mowie mu, ze nie wolno i przestaje.
To szczeniak musi wszystkiego poprubowac :lol: Ostatnio u mojego zauwazylam, ze im starszy tym mniej podgryza.

Poprostu podczas zabawy czy czego kolwiek gdy cie podgryza mow mu 'nie wolno' i przestan sie z nim bawic za kare... i tak w kolko za kazdym razem. Mysle, ze to pomoze.

Posted

Nasza Nandunia tez lubi "podgryzać" ale bardzo delikatnie nasze palce. Nanda ma 9 m-c i jest to z jej strony taka pieszczota. Chyba większość Shih-tzu lubi "podgryzać" palce.

Posted

Wszystkie szczeniaki podgryzają palce;) zwłaszcza jak wymieniają ząbki - tak jak małe dzieci, dziąsła swędzą ;)
Po za tym szczeniaki tak się uczą 'wyczucia' .
Gdy psiak w czasie zabawy odgryza to przerywaj zabawę i ignoruj małego. Jeśli podgryza Cię w innych sytuacjach możesz powiedzieć 'fe' i podstawić mu pod pysio zabawkę :) z czasem się nauczy kiedy można kiedy nie.

• 2 weeks later...
Posted

Gdy podgyza palce mozesz mu palcem przygrozic i stanowczym glosem powiedziec, ze niewolno. Powtrzac tak i z czasem nauczy sie.
:) notomiast moj Don Toffino jak byl maly to nie gryzl a teraz przy zabawie zdarza sie, ze podgryza palce albo delikatni ucho podgryza:)