Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zauważyłam, że jeden z moich psów ma nieciekawą ranę.
Pies ciągle ją liże, poleciałabym z nim od razu do weterynarza, ale jest juz dawno zamknięty, a jak dzwonie aby umówić sie na wizytę nikt nie odbiera :roll:
Nie wiem co robić, przy ranie nic nie robiłam oprócz przyjrzeniu się, a nie chce niczym smarować co by jej jeszcze bardziej nie pogłębić, jednak coś trzeba zrobić.
Więc może wy coś doradzicie?

Posted

Witam:lol:

Przykro mi z powodu twojego psa, tym bardziej, że niedawno sami przerabialiśmy podobną historię. U nas rana goiła się sama na wolnym powietrzu, czyli bez żadnych opatrunków. Na początku po każdym spacerze przemywaliśmy Ryvanolem ze strzykawki. Pies oczywiście obowiązkowo w kołnierzu co by sobie w tym nie gmerał. Potem jak już się trochę podgoiło pozwalaliśmy Azji wylizać łapę po spacerze. Poza tym ograniczyliśmy jej bieganie, no i oczywiście z daleka od wszelkich stawów, strumieni i kałuż. Wszystko to trwało prawie miesiąc ale pięknie się zagoiło i traz nie ma nawet śladu.

Mam nadzieję że to trochę pomoże:lol: Oczywiście wizyta u weta jak najbardziej wskazana. Szybkiego powrotu do zdrowia życzę:lol:

Pozdrawiam

Posted

obetnij włoski wokół rany, nie pozwalaj natarczywie psu tego lizać, niczym nie przykrywaj ale odkaź np delikatnym roztworem nadmanganianu, można kupić w aptece a jutro wybierz się z psem do weta, bo lepiej żeby takie rany się goiły z antybiotykiem i lekiem przeciwzapalnym...