Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rozmawiałam z pracownikiem schroniska. Nie wiem ile warte jest to co mówi, ale powiedziała, ze pomysłu na przeniesienie psów nie mają żadnych i prawdopodobnie będzie dalej. Tyle, że mają nie przyjmować już nowych psów. W weekend zrobić banner Marcinka? Pytam, bo widzę, ze tego schroniskowego nie korzystacie.

Posted

Do góry psiaczki!!!!
Co do tego pisma..moze by tak petycje i podpisy pozbierać?? Ale do kogo trzeba by je posłać?? Kurczak pieczony, czasu coraz mniej a pomysłów jakoś mi nie przybywa. Caromina ja słyszałam dwie wersje, obie niezbyt optymistyczne ale w lepszym wypadku- psiaki po likwidacji schronu pójdą do innych a w gorszym...chyba wiadomo :(

Posted

ookami napisał(a):
Do góry psiaczki!!!!
Co do tego pisma..moze by tak petycje i podpisy pozbierać?? Ale do kogo trzeba by je posłać?? Kurczak pieczony, czasu coraz mniej a pomysłów jakoś mi nie przybywa. Caromina ja słyszałam dwie wersje, obie niezbyt optymistyczne ale w lepszym wypadku- psiaki po likwidacji schronu pójdą do innych a w gorszym...chyba wiadomo :(

wiadomo! to będzie tragedia psów i moja osobista!!
obecnie jest ok. 140psów - jeszcze część z nich pojedzie do niemiec! a co z resztą? masakra..

Posted

To będzie tragedia dla nas wszystkich...co robić z tą resztą? Straszne jest to jak mało ludzi może i chce wziąść takiego zwierzaka pod swój dach. Tak to już jest, że jak ktoś kocha psy to albo ma już psa albo nawet nie ma do niego warunków w domu :/ Co za kiszka :(

Posted

Odnośnie drugiej wersji tej mniej optymistycznej to przypominam że w Polsce nie wolno usypiać zdrowych psów !!! Jedynie chore i agresywne. Tak wiec nawet jak będą chcieli to prawnie nie mogą.

Posted

Chorych i agresywnych nie mozna usypiac.Usypianie dozwolone jest tylko kiedy psy chore nie rokuja na wyzdrowienie i cierpia.
Co do agrysywnosci to jest sprawa dyskusyjna ,gdyz psy sa czesto agresywne ze strachu ,ale w warukach domowych zsocjalizowane staja sie psami nadajacymi sie do adopcji.Uspia sie psy czy tak czyni sie z psami ktore atakuja czlowieka ,albo gryza i po niezaleznych konsultacjach z bahowirystami i opiekunami sie stwierdza ,ze nie nadaja sie socjalizacji ,rowniez psy ktore w rekach band byly przeznaczomne do walk.takie psy dla ich dobra sie usypai zeby nie przebywaly do konca yacia za kratami,gdyz schronisko jest tylko miejscem przejsciowym dla zwierzat ,a nie miejscem dozgonnym.

najlepszam rozwiazniem ,jezeli chodzi o schronisko w/w byloby zachowanie tego schroniska ,unowoczesnienie ,ograniczenie stanu zwierzat .walczcie.Trzymam kciuki

Posted

http://www.epoznan.pl/index.php?section=news&subsection=news&id=18722
http://gniezno.naszemiasto.pl/artykul/593910,swarzedz-co-zrobic-z-psami-odroczono-decyzje-o-likwidacji,id,t.html
http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8333922,Schronisko_do_likwidacji__a_psow_przybywa.html
http://forum.gazeta.pl/forum/w,67,117329150,,Schronisko_w_Swarzedzu_do_konca_grudnia.html?v=2

Dziś w TVP Info /chyba/ byl poruszany temat likwidacji lub przeniesienia schroniska w Swarzędzu .Chyba to byl Raport z Polski,ale teraz nie jestem pewna.
Mam tylko nadzieję,że te psy wywożone już dluzszy czas do Cottbus w Niemczech są tam w miarę bezpieczne.Czytalam w tym roku na dogo ,iż te niem.schroniska są w wielu przypadakach bardzo przepelnione.Jaki zatem los czeka tam te nasze psy ze Swarzędza ? Czy one są tam tylko przejsciowo i wrócą jednak do kraju,czy też zostaly tam na stale ..

Posted

olga7 napisał(a):
Mam tylko nadzieję,że te psy wywożone już dluzszy czas do Cottbus w Niemczech są tam w miarę bezpieczne.Czytalam w tym roku na dogo ,iż te niem.schroniska są w wielu przypadakach bardzo przepelnione.Jaki zatem los czeka tam te nasze psy ze Swarzędza ? Czy one są tam tylko przejsciowo i wrócą jednak do kraju,czy też zostaly tam na stale ..

tego sie niestety nie dowiemy!

a co do schronu - moge powiedziec jedno - tam są cudowne psy!

Posted

Co to znaczy w miare bezpieczne?:crazyeye: jak macie watpliwosci to wsiadajcie do auta i zobaczcie ,granice sa otwarte.
Schroniska sa przepelnione?:crazyeye:ach ,to zle okreslenie Poniewaz w przeciwienstwie do polakow niemcy pierwsze kroki kieruja do schronisk po psy ,nie kupuja na bazarach i od hodowcow,dlatego tez jest duzo adopcji.Poniewaz duzo psow opuszcza schronisko ,dostrczane sa ciagle nowe psy z roznych krajow.
To co obserwwuje to odbywa sie na forum systematyczne pranie mozgow,dlatego powtrzam nalezy chociaz raz sie wybrac i sprawdzic zobaczyc jak sie psy maja zagranica.

Posted

itaka napisał(a):
Odnośnie drugiej wersji tej mniej optymistycznej to przypominam że w Polsce nie wolno usypiać zdrowych psów !!! Jedynie chore i agresywne. Tak wiec nawet jak będą chcieli to prawnie nie mogą.

Niby nie wolno, ale co rusz wybuchają afery z usypianiem psów ze słynnymi fundacjami w rolach głównych:(

Posted

Rzeczywiście są dwie wersje: pracownicy mówią ze ich nie ruszą bo nie ma pomyslów co zrobić z psami. Druga - że schronisko zostanie zamknięte i taka jest decyzja Powiatowego Lekarza Weterynarii. Jak będzie tego się dowiemy już niedlugo.Czas biegnie bardzo szybko, więc 30 12 juz niedługo.
Myślę że trzeba przygotować się jednak na tą mniej optymistyczną wersję. I pomyśleć o psiakach.
Zorganizujmy się na dogo i zróbmy wszystko by zwiększyć liczbę adopcji.
Na razie udało się wyciągnąć i znaleźć dom dwóm szczęśliwcom: Dinie i Filusiowi. Kaukaz miał dziś jechać do Krakowa, ale transport się nie udało zorganizować. Może ktoś ma pomysł w tej sprawie. Kaukaz ma zapewniony super domek. sprawdzony u miłośniczki tej rasy - i tylko transport jest potrzebny.
Jeżeli się zorganizuje wiecej ludzi wokól tego problemu to więciej damy radę zrobić. Pomóżmy tym psiakom. Bo na dzień dzisiejdszy nie mają przyszłości.

Posted

Z tego co sie dowiedzialam ,to schronisko bedzie zlikwidowane ,a psy przekazane komus X,nie beda usypiane .I co wtedy? ja niestety na tak szybko nie jestem nic w stanie zalatwic
Najlepiej udajcie sie grupowo do wet powiatowego ,to moze uzyskacie odpowiedz ,mam nadzieje inna od mojej.
Walczcie o schronisko na miejscu ,gdyz jest juz to prawie sytuacja podbramkowa.:-(

Posted

Czy my bedziemy mieli jakiś wplyw na decyzje Powiatowego Lekazra Weterynarii? Oby.
Jednak moim zdaniem tu ważne jest zatroszczenie się o los tych bidul. Kiedy jest jeszcze trochę czasu. Pójść z delegacją można. Zawsze coś osiągniemy przez spotkanie, ale im więcej psiaków znajdzie dom przed ferelną datą tym lepiej.

Posted

Rudzia-a tak na marginesie juz ladnych kilka lat temu pomagalismy i sie zwiedlismy i to przeogromnie, myslalam ze sie cos zmienilo w niektorych glowach .Niestety nie .Dlatego po tym sa slysze i czytam nie mam ochoty kogokolwiek prosic o pomoc.Zal mnie tylko tych biednych zwierzat.Wszyscy oddani psimistotom sie wykruszaja ,a zwierzata pozostaja.Tylko jak dlugo?

Posted

tak często bardzo wartościowi.... Wiemy dobrze dlaczego jest taka sytuacja. Jak na razie nie można tego zmienić. Więc moim zdaniem trzeba zacisnąć zęby, trwać i pomagać tym psiakom. Bo tu przede wszystkim chodzi o PSIAKI. O czym niestety przez emocje zapominamy...

pozdrawiam XXX52

Posted

A jeszce trochę tych wolontariuszy jest i ludzi sympatyzujących. Był moment że nie było w ogóle . Teraz trochę się sytuacja zmieniła. Wierzę że będzie tylko lepiej. Teraz trzeba pomóc schronisku w Swarzędzu, ratować psiaki i to jest najważniejsze.

Posted

tak minilmalne adopcje nie uratuja tej duzej ilosci zwierzat-Musialby opuscic schronisko min 60 zwierzat jak na poczatek.<tylko pikieta ,nachodzenie wladz wet i miasta ,podanie programu dzialan moze przyniesie efekt.

Posted

xxxx52 napisał(a):
tak minilmalne adopcje nie uratuja tej duzej ilosci zwierzat-Musialby opuscic schronisko min 60 zwierzat jak na poczatek.<tylko pikieta ,nachodzenie wladz wet i miasta ,podanie programu dzialan moze przyniesie efekt.

Ratujac jednego psa świata nie zmienisz, ale świat zmieni się dla tego jednego psa!!!
staramy się z Rudzią robić co w naszej mocy, jakoś powoli się udaje - na dzień dzisiejszy 3 psy, za chwilę może następne.
dziś owczarek niemiecki pojechał do swojego domku - widok psa uśmiechniętego na tylnej kanapie samochodu = bezcenny :-)

Posted

Zamieścimy info o zamykanym schronie u nas na stronie i apel o przygarnięcie zwierzaków
Prosze tylko by Rudzia lub Aneta, które najlepiej znają temat, go napisały. Omówie też z kilkom osobami co robić dalej, ale najpierw apel, zeby mogli przeczytać op co chodzi