Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

wiem, u mojego weta tez tak jest ale schroniskowy wet musialby oddac chyba do labo...nie mam pojecia, umieszczenie go w klinice na badania to koszty, no i jeszcze transport..ehhh

tak czy inaczej dzieki i przepraszam za offa

Posted

Rudzia wiesz jakie są efekty kontroli weta ??

Dziś dowiedziałam się, że w poniedziałek jednak nie było kontroli. Co do sprawy likwidacji schronu to wet podobno nie chce ustąpić i będzie nakładał wysokie kary pieniężne bez udzielania upomnień z powodu nie podporządkowania się jego decyzji....

Byle w tym wszystkim psiaki nie ucierpiały... Oj, żeby te adopcje lepiej szły:shake:

Posted

przed chwilą widziałam migawkę w lokalnej tv,że tam pozostało jeszcze ok 80 psów
ja jestem od chartów głównie i stąd moje pytanie-są tam jakieś charciole do wyciągnięcia?

Posted

A tak szczerze są jakieś uregulowania prawne odnośnie swarzędza ? przecież można powiedzieć że to jest prywatny teren i że psy też są prywatne. Przecież nie ma to statusu schroniska ani przytuliska. Nie ma w Polsce wytycznych ile jedna osoba może mieć psów na danym terenie.

Posted

Ten teren nie jest terenem prywatnym,ta dzialka z domem zapisana zostala testamentarnie na TOZ poznanskie z szefowa p.Kozlowska i na dozgonne zamieszkanie w tym domu przez P.Dorote.

Posted

xxxx52 napisał(a):
Ten teren nie jest terenem prywatnym,ta dzialka z domem zapisana zostala testamentarnie na TOZ poznanskie z szefowa p.Kozlowska i na dozgonne zamieszkanie w tym domu przez P.Dorote.

Ale nie jest terenem państwowym takim jak np. szkoła czy urząd. W rozumieniu prawa to jest teren prywatny należący do takiej fundacji jak TOZ.

Posted

przed chwilą widziałam migawkę w lokalnej tv,że tam pozostało jeszcze ok 80 psów
ja jestem od chartów głównie i stąd moje pytanie-są tam jakieś charciole do wyciągnięcia?

Na szczęście takich psiaków w typie nie ma

Posted

[FONT=Times New Roman]http://www.dogomania.pl/threads/198262-FUNDACJA-AST-przygarnie-amstaffkę-łagodną-do-ludzi-i-psów-do-DT[/FONT]
[FONT=Times New Roman]To jest ten wątek - apel Fundacji. Ja mogę pomóc przy wyborze, spacerach i rozmowie z schronem, ale niestety nie znam się na tej rasie zupełnie. Czy ktoś ma pomysł jak można pomóc astom z naszego schronu? One tam skazane są na dożywocie. Schron ma być domem Seniora, a w takim przypadku mało kto tam zajrzy. Już nie wspomnę o Astach, które nie wydaje się po prostu ludziom z ulicy. I słusznie to musi być doświadczony i przede wszystkim super domek. DT to dla nich szansa. [/FONT]

Posted

Rudzia-dobrze by bylo zaoprosic osobe-szkoleniowca znajacego sie na tej rasie.Moze ta osoba zapozna sie z tymi psami i oceni ,ktore nadaja sie do adopcji.Psy te nalezy sprawdzic chodzac na spacerach ,chodzac miedzy innymi psami.Sprawdzac powinny osoby tylko doswiadczone ,zeby mozna je pozniej przygotowac do adopcji.Psow z kojcow za drutow nie mozna wydawac,gdyz najczesciej bywa tak ,ze zwierzeta zachowuja sie inaczej w schronisku ,a inaczej w domu.Moze wybrac psa i chodzic z nim do psiej szkoly.
Widzialam testy sprawdzajace,ktore trwaly prawie 2 godziny.W tych testach bral udzial pasywny trener -kontrolujacy i notujacy spostrzezenia i osoba majaca pod opieka psa.Ta kontrola odbywala sie na ulicy miasta,na przystanku ,podczas zgromadzenia psow ,ludzi,kolo wozka dzieciecego w ktorym byla wlaczona kaseta z nagraniem wrzeszczacego dziecka,podczas sytuacji stressowych(otwieranie parasolki przed psem,,krzyczacych ludzi,biegnacych sportowcow itd.

Posted

Fundacja nie weźmie psa, który oceniony jest tylko na podstawie kilku spacerów..
Widziałam ten wątek już dawno - osobiście uważam, że psiaki ze swarzedza się nie kwalifikują - trzeba myśleć rozważnie! i myśleć o bezpieczeństwie przede wszystkim..

Posted

What May NN napisał(a):
Fundacja nie weźmie psa, który oceniony jest tylko na podstawie kilku spacerów..
Widziałam ten wątek już dawno - osobiście uważam, że psiaki ze swarzedza się nie kwalifikują - trzeba myśleć rozważnie! i myśleć o bezpieczeństwie przede wszystkim..

Nie wydaje sie psy na podstawie opini ze spacerow .nawet te malutkie pieski mozna w warunkach domowych sprawdzic,a nie w schronisku i na spacerach.Coz mozna powiedziec?
Te rasy musza byc sprawdzone przez osoby kompetentne ,a nie przez wolontaruszy .Widzalam jak wydawano stafforda bialego z cyckami do ziemi do gospodarza na dzialki ,na karte rowerowa(schronisko poznanskie)ze trzymaja w budach ,bez bud na dzialkach.

Posted

xxxx52 napisał(a):
Rudzia-dobrze by bylo zaoprosic osobe-szkoleniowca znajacego sie na tej rasie.Moze ta osoba zapozna sie z tymi psami i oceni ,ktore nadaja sie do adopcji.Psy te nalezy sprawdzic chodzac na spacerach ,chodzac miedzy innymi psami.Sprawdzac powinny osoby tylko doswiadczone ,zeby mozna je pozniej przygotowac do adopcji.Psow z kojcow za drutow nie mozna wydawac,gdyz najczesciej bywa tak ,ze zwierzeta zachowuja sie inaczej w schronisku ,a inaczej w domu.Moze wybrac psa i chodzic z nim do psiej szkoly.
Widzialam testy sprawdzajace,ktore trwaly prawie 2 godziny.W tych testach bral udzial pasywny trener -kontrolujacy i notujacy spostrzezenia i osoba majaca pod opieka psa.Ta kontrola odbywala sie na ulicy miasta,na przystanku ,podczas zgromadzenia psow ,ludzi,kolo wozka dzieciecego w ktorym byla wlaczona kaseta z nagraniem wrzeszczacego dziecka,podczas sytuacji stressowych(otwieranie parasolki przed psem,,krzyczacych ludzi,biegnacych sportowcow itd.

Może jestem w stanie załatwić szkoleniowca. Musiałabym mieć tylko wyraźny sygnał, a zacznę się orientować. Macie więcej zdjęć Kapoka?

Posted

a może ściągnąć też ludzi od psiaków w typie bull na wątek, może coś poradzą, pomogą, mają doświadczenie w szukaniu i sprawdzaniu domków dla tych specyficznych ras, może założyć osobny wątek gdzie będą skupione wszystkie psiaki w tym typie w jednym miejscu? szkoleniowiec - gdyby się udało byłoby super!

Posted

wszystko pięknie i fajnie, ale... fundacje wielokrotnie prosilam o pomoc i od ASTów i od Bullterierów i niestety.. fundacja AST szuka psa do DT z innym psem i ja osobiscie nie ryzykowałabym oddania tam psa, który całe życie siedzi w klatce sam i raz czy dwa został sprawdzony przez szkoleniowca! DT bez innych psów i dzieci - jak najbardzoej, ale takich brak..
kto zapłaci za szkoleniowca?? czy schron pozwoli wyjsc astom na spacer?? a później je wydać do domków??
wybaczcie, ale ja ostatnio dołek mam i stąd mój pesymizm..

Posted

Wiecie co jezeli psy mialby do konca swego psiego zycia siedziec w malych boksach dla mnie sa klateczki ,nie chodzic na spacery ,nie miec kontaktu z czlowiekim to lepiej je uspic

Posted

Też napisałam do astków w sprawie psów ze swarzędzkiego schronu. Pytałam czy kogoś tam mają. Odpisali, że nie. I tyle. Koszty szkoleniowca jakie są nie potrafię w tej chwili powiedzieć. Można negocjować to psy ze schronu. Bezdomne w końcu. A poza tym, 10 minut będzie trwało zrobienie allegro z prośbą o wpłaty na pomoc astkom
Zróbmy im też wirtualne adopcje

Posted

[FONT=Times New Roman]Szkoda że nikt z tej Fundacji do swarzędzkiego schronu nie przychodzi, oni najwięcej mogli by pomóc tym bidakom. Ale jeżeli jest teraz szansa wyciągnięć choć jednego, to dlaczego nie powalczyć?! Przecież pies nie poszedł by do domu, tylko do doświedczonego DT, a przedtem był by profesjonalnie sprawdzony. Fundacja od astów nie pomagała prędzej naszym bidakom nie dlatego, że żyją tu krwiożercze bestie tylko byli zapchani psami. Wchodziły w grę tylko tragiczne przypadki. To nie jest nowość że ze schronu wychodzą asty, bulterriery, rotki czy dobki. Przez takie Fundacje mają szansę normalnie żyć wśród ludzi. [/FONT]
[FONT=Times New Roman]Moim zdaniem super pomysłem jest behawiorysta. Już zaczęłam szukać a moze znacie kogos takiego? Może Fundaja od astów z kimś profesjonalnym współpracuje? Zobaczymy ile to będzie kosztować. I tak jak pisze Caromina - może by cena ze względu na schroniskowe bidy nie była by tak wygórowana. A i tak można jakoś poradzić. Bazarki i cegiełki, czy wirtualna adopcja...to też pomysł jak zorganizować kasę... Wiecej ludzi by sie tu przydało, którzy mają doświadczenie z tą rasą....[/FONT]

Posted

Może jestem w stanie załatwić szkoleniowca. Musiałabym mieć tylko wyraźny sygnał, a zacznę się orientować. Macie więcej zdjęć Kapoka?

To było by super, najlepszy jest taki z polecenia. Zorientuj się ile to by kosztowało?

Niestety to są najnowsze zdjęcia Kapoka, w sobotę zrobimy więcej

Posted

Mam sprawdzonego przez siebie:) Jeździł do mnie gdy moje sucze oszalały i gryzły się. Koszt za h 70 zł, ale był u mnie ponad 2 godziny i ponieważ mąż go przywiózł wziął 40 zł. Facet pracuje z rasami agresywnymi. Do mnie przyjechał bo sam ma malamuty.
Poza tym jest jeszcze jeden facet, Akity mi kiedyś zaproponowały jego pomoc gdybym potrzebowała. Napisze do nich i dowiem się o koszty. Dobry szkoleniowiec to ważna sprawa. Gdy jeździłam z moimi suczyskami, byłam u kilku, tylko rady tego faceta pomogły. Trzeba też jak pisałam negocjować ceny. Można zaproponować im reklamę w necie na sforze jeśli spuszczą z ceny. Nie wiem kto będzie rozmawiał bo ja nawet nie wiem o jakiego psa chodzi. I trzeba zabrać się za kombinowanie pieniędzy

Posted

Dziewczyny, szukam do adopcji młodego owczarka niemieckiego - lub mixa, najlepiej tak do 6 mcy. Szukam dla pewnego małżeństwa - mieszkają na wsi, ale takiej nowoczesnej, nie zabitej dechami i zacofanej (no, pod miastem). Mają dom z ogrodem, pies miałby być w budzie - kupili ocieploną, dużą budę, nową, mieli jakiegoś psiaka, ale niestety albo ktoś im ukradł, albo otruł... Psiak zaginął.
Chcą samca, młodego jak wspomniałam. Pies mógłby wchodzić do domu.
Państwa mają kury i chcieliby, aby piesek im tych kur nie zagryzał - pewnie dlatego młodego chcą, by ukształtować charakter wcześnie.
Jeżeli macie takiego pieska, to dajcie mi znać. Obiecałam, że im coś znajdę.