Olga7 Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Nie twierdzę,że my tu w kraju lepiej znamy sytuację psów w niem.schroniskach.Na pewno informacje xxxx52 są bardziej miarodajne,gdyż mieszka tam w Niemczech i zna ten problem lepiej.Może osobiście porównać rozwiązywanie problemu bezdomności w Niemczech a u nas.Ja nie bylam nigdy w żadnym niem.schronie a czytalam o duzej ilości psów w ich niektorych schronach wlasnie na jakimś wątku dogo.Nie wiem,czy uda się teraz go odszukać,ale piszący opierali się chyba na artykulach z prasy /nie wiem ,czy pol.czy niem./Nie oznacza to broń Boże ,że taka konkretna pomoc niem.schroniska,czy fundacji nie jest potrzebna ,jeśli ma to pomoc w ratowaniu naszych psów.Nie chcę tez umniejszać roli i pracy ludzi w to zaangażowanych. Z tego co zapamietalam z materialu pokazanego w tvp ,to schron ten b.przeszkadzal mieszkającym w pobliżu ludziom . Nie tylko halas/szczekanie ,ale i podobno gryzonie ze schronu przedostawaly się do ich domow.Ile w tym prawdy ,ja nie wiem.Może to oni wywierali też nacisk na weta,by kazal zamknąć schron.Na pewno cioteczki z Wlkp. są blizej tych problemów schronu oraz psów z tego schronu.Wydaje się mi jednak,że duzo wiecej schronów w PL mają jeszcze gorszą sytuację lokalowo /przepelnienie/ a jakoś nie wyrzuca się tak w ciągu kilku m-cy bezdomnych psów.Mam nadzieję ,że jednak TOZ miejscowy wywalczy utrzymanie tego schronu ,zanim w koncu nie ruszy budowa tego obiecywanego dawno nowego schronu kolo Kostrzyna. Dziwi chyba jednak stanowisko powiat. weta ,gdyż poprawiono niedawno warunki higien.oraz bytowe psów a także zaplecza /remont kuchni itp/-jak pokazywano w reportażu. Quote
What May NN Posted November 27, 2010 Author Posted November 27, 2010 [quote name='olga7']Mam nadzieję ,że jednak TOZ miejscowy wywalczy utrzymanie tego schronu ,zanim w koncu nie ruszy budowa tego obiecywanego dawno nowego schronu kolo Kostrzyna. też mam taką nadzieję! tym bardziej, że obecnie psów jest ok.140 - zmniejszenie ich liczby do 100 do końca roku wydaje się być realne, a wtedy schron chyba nie będzie przepełniony. psiaki w swarzedzu m.in. dzieki wspanialym sponsorom mają porządne budy, słomę i codzienne pełne michy jedzenia.. a kojce, pomieszczenia wew. są remontowane! mam wielką nadzieje, że schron nie bedzie zlikwidowany, a pozostanie zamknięty - tak by dać czas na znalezienie domów dla mieszkających tam psów! od września od kiedy chodzę do schronu naprawdę się tam poprawiło - psów jest mniej, mają więcej przestrzeni! kojce małe, czy w złym stanie zostały zlikwidowane! kuchnia jest super, zbudowany został wybieg, , trwają remonty w budynku.. Quote
Olga7 Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Po tych wszystkich remontach i poprawie ogolnego stanu i poziomu schroniska i warunkow bytowych psom ,tym bardziej ta placowka powinna dzialać w tym miejscu aż do czasu rozpoczęcia i wybudowania tego nowego ,międzygminnego schroniska kolo Kostrzyna.Jesli prawdą jest ,że coś innego utrudnia okolicznym mieszkancom życie codzienne ,to kierownictwo schroniska jest chyba w stanie nad tym zapanowac i usunąć powod narzekań tych ludzi. Quote
What May NN Posted November 27, 2010 Author Posted November 27, 2010 ja słyszałam o jednym powodzie - hałas! fakt - psiaki szczekają i to głośno.. w szczególności jak wchodzą osoby obce: adoptujący i my - wolontariusze! no i koło się zamyka - jak będą adopcje, odwiedziny, wolontariusze, spacery, zdjęcia itp. to będzie hałas. a jak nie będzie w schronie nikogo to będzie cisza, ale psów będzie tylko przybywać! Quote
Rudzia Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Tak What ma rację warunki w schronie się poprawiły. Ale jeżeli tu nie chodzi tylko o poprawę bytu tych zwierząt? To klamka zapadła i schron zostanie zlikwidowany. A my już nic nie zrobimy. Quote
ata Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Może dla niektórych niestety...., ale jedynym wyjściem jest współpraca z np. niemieckimi organizacjami. Od września udało się Wam wyadoptować 3 psy. Więc jak do końca tego roku wyadoptować do dobrych domów jeszcze z 40 ?? Zaznaczę, że również kiedyś byłam wolontariuszką w Swarzędzu i zaadoptowałam z niego suczkę. Juz w tedy było zawsze pod górkę..... I nikt mojej adopcji nie kontrolował;) Jeżeli mój post może Wam zaszkodzić w adopcjach oczywiście go skasuję. Quote
What May NN Posted November 27, 2010 Author Posted November 27, 2010 nie będę dyskutować bo nie do końca rozumiem o co chodzi.. do końca roku uda się zmniejszyć liczbę psów do 100 dzięki pomocy fundacji niemieckiej właśnie - za co dziękujemy i się z tego cieszymy! być może moje działania są nieudolne, że nie wyadoptowałam więcej niż 3 psów, ale.. nic na to nie poradzę! inaczej nie umiem niestety za co mogę jedynie przeprosić te psiaki.. ps. proszę Cie o wykasowanie pierwszych dwóch zdan!! Quote
Olga7 Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 W tym reportażu Tv byla jedna wypowiedz kobiety mieszkającej blisko schronu ,ktora twierdzila ,że nie tylko szczekanie psow im dokucza ,ale i podobno przez ten schron to szczury im chodzą po parapetach i dostają się do domów. No i że oni od lat walczą by pozbyć się stamtąd tego schronu. Może te szczury to wymysł tych ludzi ,by zmusić Powiat.Weta do zamknięcia schroniska ,bo niby jest zagrożenie epidemiolog. ? Nie mogli inaczej ludzie ,to zmyslili te szczury pochodzace ponoc ze schronu ? Na zasadzie: każdy sposob jest dobry ,byle tylko pozbyć się sąsiedztwa bezdomnych psów ? A wet niby z troski o warunki sanitarne wydal nakaz zamknięcia schronu ? A nie interesuje go wcale ,że ok.180 psów nie będzie mialo gdzie się podziać ? http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,8479411,Schronisko_w_Swarzedzu_do_konca_grudnia.html Quote
Rudzia Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Ata nie bardzo rozumiem Twoje intencje. Chodzi Ci o dobro psów? Jeżeli tak to przyłącz się do akcji wyciągania następnego psiaka. Bardzo zapraszamy. Naszym zamiarem jest pomoc tym psom i w miarę naszych możliwości to robimy. Jeżeli więcej ludzi weźmie w tym udział to damy radę więcej wyciągnąć na DT. Każda pomoc tu się przyda również ogłaszanie, roznoszenie ulotek. No i czekamy na inne propozycje. My nie stawiamy na ilość tylko na jakość. Quote
Rudzia Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Do schroniska chodze od sierpnia i szczurów nie widziałam. Rozumiem mieszkańców- samo szczekanie może być uciązliwe, ale jakoś przeżyli gdy było tam 300 psów. A było. Teraz jest mniej i myślę ze jest możliwość zmniejszenia do 100 psiaków. Rozwiązaniem byłoby wybudowanie nowego schronu i spokojne przeniesienie psiaków. Ale jak widać długo jeszcze nowego schroniska nie będzie. Quote
xxxx52 Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Juz od wielu lat podpowiadalam szefowej schroniska o postawienia z przodu schroniska plotu z plyt ktory wplynalyby na wyciszenie zwierzat.Pieski nie musialby sie denerwowac . halas ,szczekanie mozna zredukowac poprzez postwienie takiego plotu. Quote
ata Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 Rudzia, ja również patrzę na jakość adopcji i dlatego wolałabym 10 wyadoptować do Niemiec (oczywiście sprawdzonej organizacji) niż jednego w Polsce. Niestety juz dawno straciłam wiarę w polskie adopcje ...... Życzę Wam powodzenia, aby psiaki miały jak najlepiej i aby współpraca ze schroniskiem Wam się układała. Pozdrawiam Aneta What May NN, post poprawiłam ;) I jeszcze jedno, jak już uporacie się z z tą beznadziejną schroniskową sytuacja, to zacznijcie proszę sprawdzać schroniskowe adopcje... Quote
caromina Posted November 27, 2010 Posted November 27, 2010 What May NN napisał(a):caromina haszczak nadal siedzi w schronie, kwarantanna minęła i nikt po niego się nie zgłosił niestety.. chłopak jest u nas na stronie, ma na imię Biały Kieł, przenosimy do adopcji. Ludzie nawet mogą go szukać, ale kto wpadnie na pomysł, ze on w Swarzędzu? Trza plakaty porobić W te szczury nie wierzę, akurat burki szczury w całej okolicy pewnie wytępiły. Hałas owszem jest, ale czy oni sobie jaja robią? Mieszkają koło głównych ulic, zdaję sie kolei, marketów. Kilku pijaków mnie mijało na ulicy. To miejsce to nie eden, a brudne, głośne ulice. Nie jest moim zamiarem nikogo urazić, chcę tylko przedstawić prawdę. Quote
Rudzia Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Tak to właśnie w rzeczywistości okolica wygląda. Tak jak mówilam tu nie chodzi o poprawę losu tych psiaków, bo dzięki sponsorom nie maja psiaki tak źle. Ale wisi nad schroniskiem likwidacja. Wolę się nastawiać na tą gorszą wersję , bo jeszcze coś można zrobić Jest mało czasu ale jest. Quote
xxxx52 Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Witam ata na watkach :lol:.Widze ze,pojawilas sie lotem blyskawicy ,no a czy ta szybkosc zawdzieczasz nowemu komputerowi?;) Quote
ata Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 xxxx52 napisał(a):Witam ata na watkach :lol:.Widze ze,pojawilas sie lotem blyskawicy ,no a czy ta szybkosc zawdzieczasz nowemu komputerowi?;) Komputer ten sam ale nastąpiło zwiększenie mocy i zmiana operatora :) Swarzędzkie psiaki pokazujcie się !! Quote
Borówka16 Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Zaznaczam.... What May NN , w 1-szym poście napisałaś o jakimś pinczerowatym psiaku ? On jest nadal w schronie ? Bo jego zdjęć tak jak napisałaś nie ma na ósmej stronie. Quote
What May NN Posted November 28, 2010 Author Posted November 28, 2010 [quote name='Borówka16']Zaznaczam.... What May NN , w 1-szym poście napisałaś o jakimś pinczerowatym psiaku ? On jest nadal w schronie ? Bo jego zdjęć tak jak napisałaś nie ma na ósmej stronie. jest na 9, coś się poprzesuwało - sorry! oto on: on tak na moje oko jest pinczerowaty, jesli nie jest to prosze mnie wyprowadzic z bledu, zmienie.. fajny psiak! Quote
What May NN Posted November 28, 2010 Author Posted November 28, 2010 caromina napisał(a):chłopak jest u nas na stronie, ma na imię Biały Kieł, przenosimy do adopcji. Ludzie nawet mogą go szukać, ale kto wpadnie na pomysł, ze on w Swarzędzu? Trza plakaty porobić plakaty moge zrobic, ale nie mam jak dojechac w tyg. do komornik - tam go straz miejska odlowila.. czy ktos jest moze z okolic?? w SM podobno maja na stronie info o znalezionych psach, ale nie wiem czy to prawda. niektore psiaki wracaja do wlascicieli - ludzie przychodza do schronu - szukaja lub dzwonia.. Quote
Borówka16 Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Fajny bardzo jest ,ale chyba taki średniak , nie ? On jak menchester terier wygląda bardziej według mnie :razz: Quote
What May NN Posted November 28, 2010 Author Posted November 28, 2010 raczej średniak, choć dla mnie mały bo ja wielkoludy lubię :-) na pewno nie sięga do kolana.. no i taki chudziutki! Quote
olivetshka Posted November 28, 2010 Posted November 28, 2010 Przed 30. minutami oglądałam problem swarzędzkiego schroniska w wiadomościach na Polsacie. Oto więc jestem :) Dziś już czasu brak na prześledzenie wątku, ale może jutro się uda. Bardzo chciałabym w jakiś sposób pomóc. Mogę porobić psiakom allegro i inne ogłoszenia. Dajcie tylko znać. Quote
Rudzia Posted November 29, 2010 Posted November 29, 2010 Dzięki bardzo. Ogłoszenia przydadzą się psiakom. Mogłabys zrobić ogłoszenia: Dziadziusiowi. Jemu potzrebane bardzo. Rudzi się skończyło allegro, więc bym jej powtórzyła. Ale można by jej zrobićinne ogłoszenia w internecie. What May NN komu jeszcze? Nie chcę by się powielały. Quote
olivetshka Posted November 29, 2010 Posted November 29, 2010 A tekst do ogłoszeń dajecie, czy samemu coś tworzyć? Musiałabym trochę przestudiować poszczególne psiaki, bo nic o nich nie wiem... Namyslcie się i dajcie znac komu są najbardziej potrzebne. Quote
Recommended Posts