What May NN Posted March 24, 2011 Author Posted March 24, 2011 itaka - zastanawiam się jednak by założyć nowy wątek adopcyjny psów swarzędzkich.. ciężko się tu odnaleźć w chwili obecnej.. Quote
Rudzia Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 To dobry pomysł. Giną informacje o psiakach, a organizacją schroniska zainteresowane osoby zajmowałyby sie na drugim wątku. Trzeba porobić psiakom nowe zdjęcia i zacząć je prezentować, bo w zasadzie nie ma adopcji w schronisku. Quote
itaka Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 What May NN napisał(a):itaka - zastanawiam się jednak by założyć nowy wątek adopcyjny psów swarzędzkich.. ciężko się tu odnaleźć w chwili obecnej.. Uważam to za dobry pomysł ale zastanawiam się czy można dać wybranym użytkownikom bana by nie pisali w nowym wątku. Quote
ookami Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 Hej :) http://www.dogomania.pl/threads/204812-Twingo-pies-o-sercu-anio%C5%82a.-Szukamy-DS-lub-cho%C4%87-DT?p=16566284 wątek Twinga, serdecznie zapraszam w jego imieniu ;) Quote
ookami Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 What May NN napisał(a):itaka - zastanawiam się jednak by założyć nowy wątek adopcyjny psów swarzędzkich.. ciężko się tu odnaleźć w chwili obecnej.. Też myślę, że to dobry pomysł :) Wątek na którym skupimy się na PSIAKACH a nie innych rzeczach. Quote
Rudzia Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 Dziś byłam w schronie z Moniką Moj. Wyprowadziliśmy Twinga i Nemo. Nie było żadnych problemów. Psiaki szczęśliwe, że mogły wyjść na wolność i że zostały wyklepane i wygłaskane. Itaka cały czas myślę o tekście o Nemie. Chciłąbym żeby był taki by chwycił. Może wirtualnie w ogłoszeniach przemianujemy go na Cezar? Chyba że masz inne propozycje. Quote
ookami Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 Rudzia czy Nemuś też chodzi tak jak Twingo na smyczy czy jest bardziej aktywny? :) Jeszcze nigdy z nim nie szłam na spacerem :) Może uda mi się za tydzień... Quote
Zyga Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 Rudzia napisał(a):To dobry pomysł. Giną informacje o psiakach, a organizacją schroniska zainteresowane osoby zajmowałyby sie na drugim wątku. Trzeba porobić psiakom nowe zdjęcia i zacząć je prezentować, bo w zasadzie nie ma adopcji w schronisku. Ale niestety do adopcji potrzebny jest tez rzeczywisty kontakt ,czyli np działajacy lub odbierany telefon,który od lat jakby nie istniał Quote
itaka Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 Kontakt w sprawie danych psiaków jest z wolontariuszami a nie ze schronem. Quote
Rudzia Posted March 27, 2011 Posted March 27, 2011 Nemo też ładnie chodzi na smyczy. Na początku trochę ciągnie, ale potem sie uspokaja. Z Nemem jest jeden mały problem: nie lubi psów. Wczoraj zaryzykowałam i wzięłam go jak Monika MOj była z Twingiem. NIe powiem na początku sie rzucał na Twinago, ciągle próbował dominować, ale dałąm radę nad nim zapanować. Ładnie szedł przy nodze i sie uspokoił. Myślę że przy szybkim treningu dobrego wychowania Nemuś by nabrał dobrych manier. Był kiedyś w schronie bulterier Buli i też był strasznie cięty na psy. Poszedł do adopcji i jest aniołkiem wpatrzonym w swojego pana.Nawet za bardzo nie trzeba było go wychowywać. Quote
Rudzia Posted March 27, 2011 Posted March 27, 2011 ja również zapraszam na wątek Twinga http://www.dogomania.pl/threads/2048...-DT?p=16566284 Quote
Rudzia Posted March 27, 2011 Posted March 27, 2011 [FONT=Times New Roman]Oto kilka zdjęć które dziś zrobiłam w schronie.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Daffi, wpadł w depresję, w styczniu to był otwarty i kontaktowy psiak. Teraz bał się wyjść z budy. P. Piotr bardzo o niego dba, ale pewnie Daffi już nie ma siły siedzieć za kratami. Udało się zrobić zdjęcia, bo P. Piotr wywołał Daffiego. Trzeba się za niego wziąść bo pies marnieje!!!!!!![/FONT] Quote
ookami Posted March 27, 2011 Posted March 27, 2011 O NIE!!! Biedny Daffi ;( Jak byłam w schronie z 2 tygodnie temu to był dość kontaktowy tzn. podchodził do krat żeby go głaskać... Biedny a to taki śliczny i sympatyczny psiaczek. Nie można go tak zostawić!!! Czy on umie chodzić na smyczy..? Może zabrać by go na spacerek? Biedactwo ;( Może też zacznijmy go ogłaszać jak Twinga? Zasługuje na to 100% procentach...zresztą Nemo też! Kurcze..takie wspaniałe psy, dlaczego jeszcze siedzą w tym więzieniu.. :( Quote
monika moj Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 przydałoby sie jak najwiecej rąk do wyprowadzania psinek... Quote
Rudzia Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 ja też przeżyłam szok jak Daffiego zobaczyłam. Nie chciał podejść do krat i chował się do budy jak wypłoszek!! Już nie wspomnę o zrobieniu mu zdjęcia. Wysłaby tylko buda. Do P. Piotra podszedł ale widać było że się boi. Nie wiem czy wyjdzie na spacer. Trzeba będzie coś z tym zrobić Może poproszę p. Piotra by z nim w wolnej chwili wychodził na spacer. Daffi się ośmieli i nam łatwiej będzie w sobotę wyprowadzić na trawkę. I tak jak pisze Monika MOj - przydałoby się więcej rąk do wyprowadzania psiaków! Quote
xxxx52 Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 Nie tylko powinny sie zglaszac osoby do wyprowadzania psow ,ale powinien odwiedzac psy psi psycholog i wspomoc te wystraszone ,"trudne psy" Bylaby to dobra lekcaja dla psow jak i dla ludzi. Quote
itaka Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 To co dziewczyny zakładamy nowy wątek ?? Tutaj jest naprawdę burdel. Ja mogę się podjąć zadania prowadzenia go. Chociaż tak pomogę skoro nie mogę być na miejscu. Quote
beataczl Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 dziewczyny nie macie banerka na Swarzedz, jest taki bazarek banerkowy to zglosze . i jaki napis na banerku -ten co w tytule watku czy inny..? i ktore zdjecie najlepiej umiescic z watku,a wlasciwie moze kilka to bylby taki dluzszy banerek. (moze Ola sama wybierze wlasciwie...) Quote
monika moj Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 myślę, że z tymi banerkami to bardzo dobry pomysł Quote
ookami Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 Dzięki Beataczl :) Banerek super sprawa :) Chciałam taki zrobić ale zielonego pojęcia nie mam jak :( Biedny Daffi :( Trzeba go ogłaszać, żeby chociaż DT znalazł, bo się psina całkiem tam załamie :( W sobotę idę do schronu i jak nie wyjdzie na spacer to może chociaż z nim posiedzę w boksie..może się jakoś ożywi.. Rudzia z tego co pisałaś rozumiem, że można przychodzić do schornu też w piątki..tak? Quote
ookami Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 Tak przydało by się więcej ludzi do wyprowadzania, czesania, głaskania... Czas w schronie biegnie tak szybko, że nigdy nie zdążę wyjść więcej niż z 4-5 psiakami i to jak dobrze pójdzie. Tylko, że to tak szkoda mi zawsze zawracać z psiakiem do schronu jak widać, że jeszcze by pospacerował :( Problem w tym, ze nas malutko a przecież nie wystarczy poświęcić każdemu psiakowi 5 minut :( Quote
Wiktor z Warszawy Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 Doświadczenia na psach ze schroniska? Justyna Suchecka2011-03-28, ostatnia aktualizacja 2011-03-27 19:00 - Badania USG, które przeprowadzano na psach ze swarzędzkiego schroniska, to eksperyment naukowy - mówi powiatowy inspektor weterynarii i zgłasza sprawę do prokuratury Fot. Łukasz Cynalewski / Agencja Gazeta Schronisko w Swarzędzu ZOBACZ TAKŻE Gdzie w Poznaniu jest najtańsza benzyna? Rozpoczynamy polowanie na najgorsze dziury Karmią gołębie, najedzą się i szczury Psy ze schroniska w Swarzędzu dwa razy zostały wykorzystane do prezentacji nowoczesnych ultrasonografów w jednym z kórnickich hoteli. Zawoziła je tam Stefania Kozłowska, prezes wielkopolskiego okręgu Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, która opiekuje się schroniskiem. W Kórniku lekarze na psach ćwiczyli wykonywanie badania USG. - Samo badanie może nie jest problemem, ale to nic innego jak prowadzenie doświadczeń na zwierzętach, a na to trzeba mieć zgodę. Pani Kozłowska by jej nie dostała, bo w świetle prawa do takich eksperymentów nie można wykorzystywać bezpańskich zwierząt. - Pani Kozłowska zawoziła tam psy ze schroniska - opowiada Ireneusz Sobiak, powiatowy lekarz weterynarii. Kup opony Dunlop! Wygraj wyjazd do Le Mans i inne atrakcyjne nagrody. dunlop-promocja.pl Nowy Nissan Micra Już od 36 900zł Sprawdź szczegóły na stronie! www.nissan.pl Infolinie od DIALOGu 80x Ogólnopolski zasięg Obniż koszty obsługi klienta już dziś! dialog.pl Gazeta Biznes Sobiak postanowił zgłosić sprawę prokuraturze. - To może nie były inwazyjne badania, ale dla tych zwierząt to ogromny, niepotrzebny stres - przekonuje. - Na dodatek psy na potrzeby badania zostały ogolone na brzuchach, a po powrocie z Kórnika, mimo kilkunastostopniowego mrozu, wpuszczone do boksów na dworze. To narażanie ich na cierpienie. Mam zdjęcia, na których widać, jak to fatalnie wygląda i przekażę je prokuraturze - dodaje. Kozłowska tłumaczy, że chciała tylko skorzystać z darmowego badania. - Normalnie nie byłoby nas stać na to - mówi. - A wygolone brzuchy? To były duże psy, a budy są ocieplane słomą. Nic im się przecież nie stało - przekonuje. Zgłoszenie psów do badań nie wiązało się z wynagrodzeniem. - Dostałam za to 200 zł, to koszty paliwa - podkreśla Kozłowska. Arkadiusz Dworczak, prezes firmy Vetmedical, która prowadziła badania, tłumaczy: - Kursy ultrasonograficzne organizujemy dla lekarzy weterynarii na terenie całego kraju pod kierownictwem najwybitniejszych specjalistów w tej dziedzinie. Służą poznawaniu i doskonaleniu jednej z metod diagnostyki obrazowej. Podczas zajęć praktycznych każdy właściciel psa lub kota może skorzystać z bezpłatnego badania USG i fachowej diagnozy. Zdarza się, że uczestnicy szkolenia przywożą na nie swoje zwierzęta. Skąd zatem psy ze schroniska na prezentacji? - Podopieczni schroniska w Swarzędzu mogli skorzystać z bezpłatnego badania USG i wnikliwej diagnozy lekarskiej. Podczas zajęć zwierzęta były zawsze pod fachową opieką lekarzy specjalistów - zapewnia Dworczak. - Takie psy nie mogą być zwierzętami doświadczalnymi, a stresowanie ich jest nieetyczne - mówi prof. Paweł Maćkowiak, przewodniczący lokalnej komisji etycznej ds. doświadczeń na zwierzętach. - Czy USG to doświadczenie naukowe? To trudne pytanie. Ale psów nie wykorzystano w tym przypadku w celu diagnostycznym, tylko żeby zaprezentować sprzęt. Komisja nie mogłaby zaakceptować takich badań również ze względów formalnych - do badań na zwierzętach kieruje się tylko jedną rasę psów. Schronisko, które w Swarzędzu prowadzi Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami, powinno być zamknięte już we wrześniu zeszłego roku. PIW zdecydował się na to, ponieważ obiekt był przepełniony, mieszkało tam ponad 260 psów, a kontrolerzy wskazywali na bałagan i tragiczne warunki sanitarne. - Dziś sytuacja się już znacznie poprawiła, mieszka u nas mniej niż 70 psów - zapewnia Kozłowska. Jednak decyzja inspektora jest ostateczna. - Czas, żeby coś tam poprawić, minął już dawno i myślę, że ta historia to tylko kolejny dowód na to, że podjąłem dobrą decyzję - mówi Sobiak. Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań Więcej... http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,9330422,Doswiadczenia_na_psach_ze_schroniska_.html#ixzz1HtbS4SFO Quote
What May NN Posted March 28, 2011 Author Posted March 28, 2011 jak najbardziej jestem za założeniem nowego wątku! banerek jest, zrobiła go caromina już jakiś czas temu Quote
Rudzia Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 jak najbardziej jestem za założeniem nowego wątku! banerek jest, zrobiła go caromina już jakiś czas temu Ale przydalby sie nowy bardziej aktualny banerek. Beataczl zaproponowala zrobienie banerka ogolnego dla schroniska i dla Twinga. Sytuacja schroniska nie jest najlepsza. Wiec uwazam ze nalezy zmienic tytul banerka: Schronisko w Swarzędzu zlikwidowane. Psy zostaly. Co z nimi bedzie Tak uzgodnilam z Beataczl, ale moze macie inny pomysl. Tak prawde mowiac malo kto jest tego swiadomy. Quote
itaka Posted March 28, 2011 Posted March 28, 2011 What May NN napisał(a):jak najbardziej jestem za założeniem nowego wątku! banerek jest, zrobiła go caromina już jakiś czas temu To mam tylko pytanie, lista psiaków do adopcji z pierwszej strony jest aktualna ? Quote
Recommended Posts