Jump to content
Dogomania

Celje (Słowenia) 3.X.2010 (Specjalistyczna)

Recommended Posts

Posted

Celje (Słowenia) 3.X.2010
(Specjalistyczna)

Sędzia: Sophia Kaluzniacki (USA)

PSY

Klasa szczeniąt:
JAMES L'EAU DES CALANGES - wo2
WOORLOCK CHICAGO - wo1
BANDIT BOY - nb
CHEVEYO BORN TO BE WILD - nb

Klasa młodzieży:
LEGENDARY RED BARON DE GABRITHO - V3
CLONROOT THAT'S MY BOY AT MELODOR - V2
NEKMAR EXPRESS YOURSELF - V1, Zw.Mł., Best Junior, BIS Junior 1 m.
SONDAISA HIGH FIVE - nb
WOORLOCK YANKEE'S AVATAR - bdb4

Klasa pośrednia:
LORD OF THE RING BUNTARO - bdb2
BUCKRIDGE'S YUKON GOLD - V1, CAC

Klasa otwarta:
LORIEN BUNTARO - V4
WOORLOCK WOODOO - nb
TORAZO'S CAPTAIN AMERICA - V3
REGALIA'S MEANT TO BE - V2, Res.CAC
MAROTEAM LEGENDARY STONE - V
MELODOR SHAKA ZULU - V1, CAC
DE KANER'S WOLVERINE REVENGE - nb

Klasa championów:
AMADAR TRUE COLOUR AT REDWITCH - V1, CAC, NPwR, Best Sex, BOB, BIS 1 m.
NAMIKA'S BORN IN THE USA - V4
BUCKRIDGE'S DRIVING FORCE - V3
REDWITCH TURNING HEADS - V2, Res.CAC

SUKI

Klasa baby:
SATREBOR WALK MY TALK - wo, Best Baby, BIS Baby 2 m.

Klasa szczeniąt:
CHEVEYO WILD AT HEART - wo1, Best Puppy
SENSEO THE WORLD IS NOT ENOUGH - nb
NEKMAR TRUE SPIRIT - wo2

Klasa młodzieży:
KEEP THE DISTANCE DE GABRITHO - nb
LEGEND OF THE FALL DE GABRITHO - nb
NOSFERATU'S DARK PHOENIX - V3
OWELAN CHIPPEWA - V4
SENSEO SO DAMN BEAUTIFUL - V1, Zw.Mł, Best Sex
CHEVEYO DAPPER DRAKE - bdb
MARA-SHIMAS ONE WORLD ONE DREAM - V2

Klasa pośrednia:
WOORLOCK YAZMINE - V1, CAC

Klasa otwarta:
MOONLIGHT'S SHADOW DE L'EAU DES CALANGES - nb
WOORLOCK VENUS - V1, CAC
KYODAI SHINKA - nb

Klasa championów:
HOTTER THAN HELL DE GABRITHO - nb
RUTHDALES SUPERMODEL - V2, Res.CAC
LORD OF ODATES INHERITANCE ENIGMA MAYA - V3
BUCKRIDGE'S ALWAYS ON MY MIND - V1, CAC, NSwR
MELODOR CAUSE I'M WORTH IT - nb

Wyniki dzięki niezłemu mojemu kombinowaniu - muszę się nauczyć kląć w kilku językach - bo by na tej wystawie przydało się :diabloti:. Resztę opiszę jutro, bo jest co opisywać i wyjaśniać. Skrótowo - to ja jeszcze takiej wystawy nie widziałam. :crazyeye::evil_lol:

Pzdr

Posted

Od czego by tu zacząć?

Pewnie każdy zauważył odwiedzając stronę wystawy europejskiej, że nie było tam informacji dotyczących wystaw klubowych i specjalistycznych. Ani w jakiej hali, ani o której godzinie będą się odbywać. Już na miejscu od osób wystawiających w dniach wcześniejszych dowiedzieliśmy się, że ich klubówki/spec. odbywały się po ocenie ras wystawianych na euro na tych samych ringach - mniej więcej o godzinie 17 - 18. Trochę się tym zdenerwowaliśmy, bo nikomu nie uśmiechało się siedzieć na halach do nocy. Wystawcy jedynie dostali na maila karteczkę/potwierdzenie do wydrukowania, z informacją że ocena odbędzie się na hali C. W sobotę poszliśmy więc do informacji, żeby się wszystkiego dowiedzieć. Panie tam będące po konsultacji ze sobą stwierdziły, że nie wiedzą jeszcze o której godzinie ma się zacząć wystawa specjalistyczna. Dzień przed wystawą?!?!?!?!?! Ciekawe prawda. No i kazały nam przyjechać na 10. Na całe szczęście hala C od rana była wolna i sędziowanie spec. zaczęło się od tej 10.
Hala C duża za to ringi małe, dywaniki na ringach oblepione sierścią i innymi śmieciami (czyżby na Słowenii był brak odkurzaczy i ekip sprzątających???). Nawet sędzia patrzyła na to zniesmaczona.
Sama ocena dosyć sprawnie przebiegała, aż do pewnego momentu (ale o tym za chwilę). Tym razem można było zauważyć co lubi sędzia - duże psy (samce). Z sukami miała wyraźny kłopot, bo czasem długo się zastanawiała nad werdyktem (kilkukrotnie kazała biegać i dłużej się przyglądała, porównywała). Jak dla mnie trochę zbyt łagodne oceny, zwłaszcza porównując dzień poprzedni. Najbardziej zdziwiła mnie ocena dla suczki NEKMAR TRUE SPIRIT - po tym co wyprawiała powinna zejść z obniżoną oceną. Suczka wpadła w histerię, wiła się, piszczała, a nawet próbowała ugryźć handlera (dzień wcześniej robiła dokładnie to samo).
Najciekawsze rzeczy zaczęły się dziać przy wyborze BOB-a. Wcześniej zostały wybrane NJwR (wygrał piesek), NPwR i NSwR. Tak więc na ring weszły w takiej o to kolejności:
NEKMAR EXPRESS YOURSELF
AMADAR TRUE COLOUR AT REDWITCH
BUCKRIDGE'S ALWAYS ON MY MIND
Sędzia spojrzała i... kazała zejść suce z ringu. Sama podeszła do stolika i zaczęła coś tłumaczyć obsłudze ringu, ta z kolei poleciała konsultować się z sędziami z sąsiednich ringów. Zrobiło się niezłe zamieszanie, nikt nie wiedział o co chodzi. Po jakiś 10 min. gospodarz ringu wyszedł na środek z tabliczką gdzie było napisane: "BEST SEX nr.82 i 89" - i zaczęło się porównanie psów juniora z dorosłym - wygrał AMADAR TRUE COLOUR AT REDWITCH. Następnie ogłoszono wybór "BEST SEX nr.108 i 118" czyli porównianie suk juniorki z dorosłą - wygrała juniorka SENSEO SO DAMN BEAUTIFUL. Po tych wyborach do porównania o BOB-a stanęli AMADAR TRUE COLOUR AT REDWITCH i SENSEO SO DAMN BEAUTIFUL (suka która przegrała porównanie o NJwR!!!!!). Rasę wziął Mitch, ale gdyby wygrała suka mielibyśmy dziwny przypadek.
Zastanawiające jest dlaczego sędzina zmieniła zasady sędziowania, czyżby jej własny wybór NSwR nie spodobał się? Czyżby suka zbyt odbiegała typem, a może wzrostem od psów stojących przed nią? Ot taka mała ciekawostka.

Jak już wcześniej pisałam pełne wyniki mamy w sumie przez przypadek i mój refleks. Znowu nikt nie pisał ich na tablicy, a stolik sędziowski stał poza zasięgiem widzów. Obsługa ringu prawie dała do zrozumienia, że stanowią one "tajemnicę" - co za kretyni chyba nikt z nich nie był na wystawie tej rangi i chyba nie znają zwyczajów panujących na nich w tej kwestii. Mi się udało zrobić fotkę notatek sędziowskich i voila.
No cóż po raz kolejny mogę powiedzieć, że Słoweńcy nie dorośli do takich wystaw.
Pzdr

• 4 weeks later...
Posted

[FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]
[FONT=Calibri][/FONT]

[FONT=Calibri][/FONT]

cdn