bety Posted October 5, 2010 Posted October 5, 2010 Celje (Słowenia) 3.X.2010 (Specjalistyczna) Sędzia: Sophia Kaluzniacki (USA) PSY Klasa szczeniąt: JAMES L'EAU DES CALANGES - wo2 WOORLOCK CHICAGO - wo1 BANDIT BOY - nb CHEVEYO BORN TO BE WILD - nb Klasa młodzieży: LEGENDARY RED BARON DE GABRITHO - V3 CLONROOT THAT'S MY BOY AT MELODOR - V2 NEKMAR EXPRESS YOURSELF - V1, Zw.Mł., Best Junior, BIS Junior 1 m. SONDAISA HIGH FIVE - nb WOORLOCK YANKEE'S AVATAR - bdb4 Klasa pośrednia: LORD OF THE RING BUNTARO - bdb2 BUCKRIDGE'S YUKON GOLD - V1, CAC Klasa otwarta: LORIEN BUNTARO - V4 WOORLOCK WOODOO - nb TORAZO'S CAPTAIN AMERICA - V3 REGALIA'S MEANT TO BE - V2, Res.CAC MAROTEAM LEGENDARY STONE - V MELODOR SHAKA ZULU - V1, CAC DE KANER'S WOLVERINE REVENGE - nb Klasa championów: AMADAR TRUE COLOUR AT REDWITCH - V1, CAC, NPwR, Best Sex, BOB, BIS 1 m. NAMIKA'S BORN IN THE USA - V4 BUCKRIDGE'S DRIVING FORCE - V3 REDWITCH TURNING HEADS - V2, Res.CAC SUKI Klasa baby: SATREBOR WALK MY TALK - wo, Best Baby, BIS Baby 2 m. Klasa szczeniąt: CHEVEYO WILD AT HEART - wo1, Best Puppy SENSEO THE WORLD IS NOT ENOUGH - nb NEKMAR TRUE SPIRIT - wo2 Klasa młodzieży: KEEP THE DISTANCE DE GABRITHO - nb LEGEND OF THE FALL DE GABRITHO - nb NOSFERATU'S DARK PHOENIX - V3 OWELAN CHIPPEWA - V4 SENSEO SO DAMN BEAUTIFUL - V1, Zw.Mł, Best Sex CHEVEYO DAPPER DRAKE - bdb MARA-SHIMAS ONE WORLD ONE DREAM - V2 Klasa pośrednia: WOORLOCK YAZMINE - V1, CAC Klasa otwarta: MOONLIGHT'S SHADOW DE L'EAU DES CALANGES - nb WOORLOCK VENUS - V1, CAC KYODAI SHINKA - nb Klasa championów: HOTTER THAN HELL DE GABRITHO - nb RUTHDALES SUPERMODEL - V2, Res.CAC LORD OF ODATES INHERITANCE ENIGMA MAYA - V3 BUCKRIDGE'S ALWAYS ON MY MIND - V1, CAC, NSwR MELODOR CAUSE I'M WORTH IT - nb Wyniki dzięki niezłemu mojemu kombinowaniu - muszę się nauczyć kląć w kilku językach - bo by na tej wystawie przydało się :diabloti:. Resztę opiszę jutro, bo jest co opisywać i wyjaśniać. Skrótowo - to ja jeszcze takiej wystawy nie widziałam. :crazyeye::evil_lol: Pzdr Quote
bety Posted October 7, 2010 Author Posted October 7, 2010 Od czego by tu zacząć? Pewnie każdy zauważył odwiedzając stronę wystawy europejskiej, że nie było tam informacji dotyczących wystaw klubowych i specjalistycznych. Ani w jakiej hali, ani o której godzinie będą się odbywać. Już na miejscu od osób wystawiających w dniach wcześniejszych dowiedzieliśmy się, że ich klubówki/spec. odbywały się po ocenie ras wystawianych na euro na tych samych ringach - mniej więcej o godzinie 17 - 18. Trochę się tym zdenerwowaliśmy, bo nikomu nie uśmiechało się siedzieć na halach do nocy. Wystawcy jedynie dostali na maila karteczkę/potwierdzenie do wydrukowania, z informacją że ocena odbędzie się na hali C. W sobotę poszliśmy więc do informacji, żeby się wszystkiego dowiedzieć. Panie tam będące po konsultacji ze sobą stwierdziły, że nie wiedzą jeszcze o której godzinie ma się zacząć wystawa specjalistyczna. Dzień przed wystawą?!?!?!?!?! Ciekawe prawda. No i kazały nam przyjechać na 10. Na całe szczęście hala C od rana była wolna i sędziowanie spec. zaczęło się od tej 10. Hala C duża za to ringi małe, dywaniki na ringach oblepione sierścią i innymi śmieciami (czyżby na Słowenii był brak odkurzaczy i ekip sprzątających???). Nawet sędzia patrzyła na to zniesmaczona. Sama ocena dosyć sprawnie przebiegała, aż do pewnego momentu (ale o tym za chwilę). Tym razem można było zauważyć co lubi sędzia - duże psy (samce). Z sukami miała wyraźny kłopot, bo czasem długo się zastanawiała nad werdyktem (kilkukrotnie kazała biegać i dłużej się przyglądała, porównywała). Jak dla mnie trochę zbyt łagodne oceny, zwłaszcza porównując dzień poprzedni. Najbardziej zdziwiła mnie ocena dla suczki NEKMAR TRUE SPIRIT - po tym co wyprawiała powinna zejść z obniżoną oceną. Suczka wpadła w histerię, wiła się, piszczała, a nawet próbowała ugryźć handlera (dzień wcześniej robiła dokładnie to samo). Najciekawsze rzeczy zaczęły się dziać przy wyborze BOB-a. Wcześniej zostały wybrane NJwR (wygrał piesek), NPwR i NSwR. Tak więc na ring weszły w takiej o to kolejności: NEKMAR EXPRESS YOURSELF AMADAR TRUE COLOUR AT REDWITCH BUCKRIDGE'S ALWAYS ON MY MIND Sędzia spojrzała i... kazała zejść suce z ringu. Sama podeszła do stolika i zaczęła coś tłumaczyć obsłudze ringu, ta z kolei poleciała konsultować się z sędziami z sąsiednich ringów. Zrobiło się niezłe zamieszanie, nikt nie wiedział o co chodzi. Po jakiś 10 min. gospodarz ringu wyszedł na środek z tabliczką gdzie było napisane: "BEST SEX nr.82 i 89" - i zaczęło się porównanie psów juniora z dorosłym - wygrał AMADAR TRUE COLOUR AT REDWITCH. Następnie ogłoszono wybór "BEST SEX nr.108 i 118" czyli porównianie suk juniorki z dorosłą - wygrała juniorka SENSEO SO DAMN BEAUTIFUL. Po tych wyborach do porównania o BOB-a stanęli AMADAR TRUE COLOUR AT REDWITCH i SENSEO SO DAMN BEAUTIFUL (suka która przegrała porównanie o NJwR!!!!!). Rasę wziął Mitch, ale gdyby wygrała suka mielibyśmy dziwny przypadek. Zastanawiające jest dlaczego sędzina zmieniła zasady sędziowania, czyżby jej własny wybór NSwR nie spodobał się? Czyżby suka zbyt odbiegała typem, a może wzrostem od psów stojących przed nią? Ot taka mała ciekawostka. Jak już wcześniej pisałam pełne wyniki mamy w sumie przez przypadek i mój refleks. Znowu nikt nie pisał ich na tablicy, a stolik sędziowski stał poza zasięgiem widzów. Obsługa ringu prawie dała do zrozumienia, że stanowią one "tajemnicę" - co za kretyni chyba nikt z nich nie był na wystawie tej rangi i chyba nie znają zwyczajów panujących na nich w tej kwestii. Mi się udało zrobić fotkę notatek sędziowskich i voila. No cóż po raz kolejny mogę powiedzieć, że Słoweńcy nie dorośli do takich wystaw. Pzdr Quote
bety Posted November 1, 2010 Author Posted November 1, 2010 [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] cdn Quote
bety Posted November 1, 2010 Author Posted November 1, 2010 [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] cdn Quote
bety Posted November 1, 2010 Author Posted November 1, 2010 [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri][/FONT] [FONT=Calibri]cdn[/FONT] Quote
Recommended Posts