Paskuda_Bandzior Posted June 28, 2006 Posted June 28, 2006 Mam takie dziwne pytanie... kiedy można powiedzieć w agility, że jest sie już np. średniozaawansowanym, a kiedy są to nadal podstawy? Jeśli pies potrafi przebiec tor składający się z kilkunastu przeszkód, ale są to treningi "domowe" (nie mielismy styczności z żadnym instruktorem) to nadal jest "podstawowy" ? Rozumiem, że nie idzie ująć tak tego dla ogółu, ale chyba są jakieś delikatne graniece.... :roll: z góry dziękujemy za odpowiedź. Paula i Bandzik Quote
Rauni Posted June 28, 2006 Posted June 28, 2006 Ja bym uznała, że pies średniozaawansowany ma klasę A2 lub przynajmniej zaliczony jeden bezbłędny przebieg w klasie A1. Quote
zakla Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Rauni napisał(a):Ja bym uznała, że pies średniozaawansowany ma klasę A2 lub przynajmniej zaliczony jeden bezbłędny przebieg w klasie A1. Kłóciłabym się z tym stwierdzeniem, ale przemilczę;) Każdy w końcu ma swoje zdanie...:) Quote
Mokka Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 [quote name='Rauni']Ja bym uznała, że pies średniozaawansowany ma klasę A2 lub przynajmniej zaliczony jeden bezbłędny przebieg w klasie A1. Ale żeby przejść do A2 nie trzeba mieć bezbłędnych przebiegów w A1. Poza tym sformułowanie "zaawansowany" czy "średniozaawansowany" jest dosyć względne. Ja skłaniałabym się do opinii, że pies średniozaawansowany to taki, który potrafi pokonywać wszystkie przeszkody, a także pokonuje tor, czyli jest gotów do startu w zawodach open. Quote
zakla Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Są psy, które nigdy nie beda mialy A2 chociazby ze wzgledu na swoje tempo. Moim zdaniem moj pies po dwoch latach biegania nie jest poczatkujacy, wybaczcie. Tak samo nie sadze, zeby np.Happy byla psem poczatkujacym. :roll: Quote
OlaAB Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 zakla napisał(a):Są psy, które nigdy nie beda mialy A2 chociazby ze wzgledu na swoje tempo. ale dlaczego?? przecież do A2 nie musisz stawać na pudle? Quote
OlaAB Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 [quote name='Mokka']Ale żeby przejść do A2 nie trzeba mieć bezbłędnych przebiegów w A1. tylko w Polsce:evil_lol: z regulaminu: The ‘FCI AGILITY CERTIFICATE’ will be awarded to dogs having obtained the qualification ‘Excellent’ 3 times, with clear rounds, under two different judges in Agility 1 competitions. Quote
zakla Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 OlaAB napisał(a):ale dlaczego?? przecież do A2 nie musisz stawać na pudle? Dlatego, ze moj pies przy niektorych sedziach potrafi dostac nawet mimo czystego przebiegu 20pkt za czas:roll: Quote
OlaAB Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 sama piszesz "przy niektórych" czyli "przy niektórych" wyrabiacie się w czasie... wystarczy tylko startować Quote
zakla Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 No tak, przy czasach malo wysrubowanych miescimy sie meidzy 5 a 10 pkt za czas:lol: Co nie zmienia faktu, iz nie uwazam mojego psa za poczatkujacego. Quote
OlaAB Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 zakla "nie obraź się" bo nie o to mi chodzi ale na ilu zawodach wystartowałaś i ile trenujesz ze Żwirkiem? (pytam bo nie wiem) chodzi mi o zawody typu open nie o "zerówki", które są właśnie dla początkujących i na których niekiedy startują już psy po 4 treningach Quote
zakla Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 W zerowkach startowalismy tylko raz, nasz debiut w Pecicach w zeszlym roku. Trenujemy dwa lata. Quote
OlaAB Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 czyli tylko RAZ wystartowałaś na zawodach i to w "zerówkach" czy RAZ w "zerówkach" - to ile razy w "openach"? Quote
zakla Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 OlaAB napisał(a):czyli tylko RAZ wystartowałaś na zawodach i to w "zerówkach" czy RAZ w "zerówkach" - to ile razy w "openach"? powiedz mi jeszcze, ze nigdy mnie z malym nie wdzialas na zawodach...:roll: W openach do tej pory tylko 10 razy:lol: Ale mamy zamiar jeszcze kilka razy wysartowac, zeby nie bylo:eviltong: Quote
OlaAB Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Żaklina, to że widziałam Cię w miejscu zawodów nie świadczy o tym, że wiem czy biegłaś w "zerówkach" czy "openie":eviltong: a moje pytanie dotyczyło uściślenia Twojej wypowiedzi :cool3: a cała dyskusja pokazuje to (co i tak chyba każdy wie), że ile osób tyle zdań - każdy ocenia siebie i psa wg własnych kryteriów ty oceniasz Żwirka na średniozaawansowanego a ja Blue - czyli są w tym samym worku ;) Quote
zakla Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 OlaAB napisał(a):Żaklina, to że widziałam Cię w miejscu zawodów nie świadczy o tym, że wiem czy biegłaś w "zerówkach" czy "openie":eviltong: a moje pytanie dotyczyło uściślenia Twojej wypowiedzi :cool3: a cała dyskusja pokazuje to (co i tak chyba każdy wie), że ile osób tyle zdań - każdy ocenia siebie i psa wg własnych kryteriów ty oceniasz Żwirka na średniozaawansowanego a ja Blue - czyli są w tym samym worku ;) Blue jest szetlandem, a Zwir malamutem, i nigdy nie bylabym w stanie pwoeidziec, ze moj pies ebdzie beigal lepiej czy tak jak sredniozaawasowany szetland, bo on nie ejt w stanie tak biegac :lol: Ale masz racje, Ty sadzisz, ze Zwir jst pczatkuajcy, ja ze sredni, a tak naprawde wynika to tylko i wylacznie z roznicy zdan i podejscia. :p Quote
OlaAB Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Żaklina - wyluzuj nigdzie nie napisałam ani słowa o tym za jakiego psa uważam Żwirka - jeżeli napisałm to pokaż mi gdzie? a poza tym mówimy o stopniu wyszkolenia a nie o porównywaniu ras Blue nigdy nie będzie biegał jak border co nie znaczy, że nie mogę porównywać stopnia wyszkolenia Blue z innym psem i akurat mnie nie chodzi tylko o znajomość przeszkód, umiejętność pokonywania toru podczas moich zmian (chociaż tu w niektórych przypadkach powinniśmy wrócić(i na treningach wracamy) do "przedszkola") ale także o prędkość pokonywania toru, prędkość reakcji na gest/słowo przewodnika, chęć pokonywania toru Quote
zakla Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 OlaAB napisał(a):a poza tym mówimy o stopniu wyszkolenia a nie o porównywaniu ras Blue nigdy nie będzie biegał jak border co nie znaczy, że nie mogę porównywać stopnia wyszkolenia Blue z innym psem i akurat mnie nie chodzi tylko o znajomość przeszkód, umiejętność pokonywania toru podczas moich zmian (chociaż tu w niektórych przypadkach powinniśmy wrócić(i na treningach wracamy) do "przedszkola") ale także o prędkość pokonywania toru, prędkość reakcji na gest/słowo przewodnika, chęć pokonywania toru Wiec nie da sie tu nie brac pod uwage rasy psa. Ja zdaje sobie sparwe z tego, ze z malym wiele nam do idealu brakuje, i niektore z tych rzeczy sa nei do odwrocenia, bo zaczelam pracowac z juz bardzo zepsutym i bojazliwym, tzryletnim psem. Mi nie zalezy na wygranych, wiec nie bede sie upierac nigdy, ze mam super zaawansowanego psa, bo nie mam. Ale przynajmniej dajemy z siebie wszystko, startujemy w openach, a nie w zerowkach czy debiutach, bo czujemy sie na tyle zaawansowani i fair, zeby po dwoch latach treningow w tych openach biegac (i przynajmniej konkurencji nikomu nie robimy :lol: ). Quote
OlaAB Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 znowu chyba nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi:shake: ale nie mam już siły dalej pisać Quote
zakla Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 OlaAB napisał(a):ale nie mam już siły dalej pisać To bardzo pozytywna informacja. Milego dnia zycze:diabloti: Quote
OlaAB Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 [quote name='zakla']Napisał(a) OlaAB ale nie mam już siły dalej pisać To bardzo pozytywna informacja. Milego dnia zycze:diabloti: mnie też się miło rozmawiało. Quote
Paskuda_Bandzior Posted June 29, 2006 Author Posted June 29, 2006 Czyli nawiązała się dziwna (?) dyskusja... nie podchodziłam do tego w sposób "na ilu zawodach, w jakiej klasie", ale to rzeczywiście może być jakis wskaźnik "poziomu" psa, chociaż mój pies pokonuje tor, zna i umie przeszkody (problemy z huśtawką niestety:/) ale na zawodach bałabym się, bo nie jest przyjaźnie nastwiony do innych psów. Zdaję sobie sprawę, że jeśli reprezentowalibyśmy jakiś porządny poziom to powienien słuchać mnie w KAŻDEJ sytuacji...:roll: co do ras to ma to jakieś znaczenie i uważam że Żwirek raczej początkujący nie jest (chociaż na żywo niw widziałm), ale początkujący to jak sama nazwa wskazuje taki co stawia w tym sporcie pierwsze kroki :) Widzę, że jak w każdej dziedzinie są różne spojrzenia :) przynajmniej mniej więcej wiem o co chodzi i dzię ki za odpowiedź :)) pozdrawiam, Paula z Bandziorkiem. Quote
PATIszon Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 Jak dla mnie to proste: poczatkujace psy startuja w A1 sredniozaawansowane w A2 a zaawansowane w A3 Takie jest moje zdanie. Ale na szczescie kazdy ma prawo do wlasnego.:cool3: Quote
Mokka Posted June 29, 2006 Posted June 29, 2006 [quote name='PATIszon']Jak dla mnie to proste: poczatkujace psy startuja w A1 sredniozaawansowane w A2 a zaawansowane w A3 Takie jest moje zdanie. Ale na szczescie kazdy ma prawo do wlasnego.:cool3: A te, które startują w zerówkach? Quote
Recommended Posts