vege* Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 zaba14 napisał(a): teraz nie wiem co zrobić, bo czym szerszy kaganiec tym i dłuższy.. :/ Te kagańce są dość elastyczne, ja swój odgięłam na boki i jest ok :-) (nie mam ttb, ale Nuka ma szerokie poliki w porównaniu z pyskiem), spróbuj je odgiąć ;-) Quote
Olson Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 hecia13 podejrzewam, że Ty po prostu masz kaganiec z jakiejś starej partii kiedy to były one jeszcze ok ze skóry. socurek, ma już aktualnie kagańce, czyli te ze skaju. i wyślij mu te makro foto, ciekawe co powie. ;) Quote
vege* Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 A czym się wgl różni chopo od maszera? Ja mam taki tylko to pod paskiem mam czerwone http://www.ipo-sklep.pl/index.php?p253,kaganiec-dalmatynczyk-hasky-ogar-labrador-skora-suka-kod-ch-42 na pewno mam skórzane paski bo śmierdzą skórą :evil_lol: Kaganiec mam od półtora roku, fakt mało go używam, ale używam i nadal jest w świetnym stanie, prawie jak nówka, prawie bo dorobiłam sobie dziurkę w pasku i na nosie ma minimalnie zdartą gumę ;-) Quote
Olson Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Skóra ma to do siebie, że nie śmierdzi po kilku użyciach. ;) Śmierdzą tylko złej jakości eko-skóry doskonale imitujące skórę. Quote
socurek Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 hecia13 napisał(a):Może teraz są inne paski niż kilka lat temu? Być może... ale nadal próbę wmówienia mi, że kaganiec jest skórzany, uważam za nie na miejscu... Mnie pewnie można by było zarzucić, że jestem adwokatem CHOPo, ale to, co mój pies wyrabia z kagańcami to jest kosmos - on uwielbia nosić kamienie w pysku, ryje nim też czasem w betonie, żeby koniecznie podnieść kamień. Chodzi w nim codziennie i ten kaganiec naprawdę wytrzymuje absolutnie wszystko. Amber, gorzej niż twój kaganiec po dwóch latach mój wygląda po pół roku ^_^ a CHOPo nieskórzany poległ po trzech tygodniach... Vege* - masz CHOPo. Quote
vege* Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Olson napisał(a):Skóra ma to do siebie, że nie śmierdzi po kilku użyciach. ;) Śmierdzą tylko złej jakości eko-skóry doskonale imitujące skórę. Może dlatego mój śmierdzi bo go nie używam, tzn nie śmierdzi tak, ze go czuć na odległość, ale jak się w nim nos zatopi to normalnie czuć skórę, ale widać gołym okiem, że mój kaganiec to skóra ;-) socurek napisał(a): Vege* - masz CHOPo. dzięki ;-) ale nadal nie wiem czym to się różni :evil_lol: tym, że maszer ma skaj a nie skórę? Quote
socurek Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Ja myślę, że one się niczym nie różnią... No... poza tymi paskami... ale może Maszer też miał kiedyś skórzane.... Quote
Diora Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 socurek napisał(a):Maszer odpisał, że to skóra cholewkowa. Nie wiem czy robią debila ze mnie, czy z siebie, bo z tej skóry chamsko wystają białe nici. Czyli sytuacja taka sama jak u Mali, ale ja się nabrać nie dam. W takim razie nie wiem co to jest, ale jeśli to jest skóra, to zwierzę, które ją nosiło, musiało ją utkać własnoręcznie. Nigdy dotychczas nie widziałam w skórze białych nici. Poważnie, to nie jest żadna skóra, nikt mi tego nie wmówi! Jak tylko przyjdę do domu zrobię makro i pokażę, czym się różni CHOPo skórany, CHOPo "nieskórzany" i Maszer z "cholewkowej skóry". Myślę, że to otworzy oczy "adwokatom" Maszera :D przepraszam, to nie złośliwe, ale ja się czuję oszukana... To z czego wykonane są paski to jest taki materiał jak do obijania skóropodobnych kanap. Bardzo jestem ciekawa tych zdjęć :) Dostałaś paragon? Quote
zaba14 Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 vege* napisał(a):Te kagańce są dość elastyczne, ja swój odgięłam na boki i jest ok :-) (nie mam ttb, ale Nuka ma szerokie poliki w porównaniu z pyskiem), spróbuj je odgiąć ;-) boki są odgięte, ale całej "tuby" już nie poszerzę :/ Quote
Vailet Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 zaba14 ja bym wymieniła.. może staffik pies z chopo? Quote
hecia13 Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Cokolwiek ma Maszer, na pewno nie jest to skaj, bo skajowe paski po kilku założeniach byłyby dłuższe niż na początku,poza tym rozciągałyby się i zwijały przy każdym założeniu. Skaj jest mocno elastyczny, musiałoby być kilka warstw, żeby się nie rozciągało :) Natomiast zdecydowaną wadą Chopo jest kilo filcu na nosie (przynajmniej w bokserowym kagańcu) :( Moje psy muszą chodzić na zmianę w kagańcu Maszera, bo odparzają sobie nosy w te upały... Quote
zaba14 Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 [quote name='Vailet']zaba14 ja bym wymieniła.. może staffik pies z chopo? mój ma dł 7cm samiec ma stafika w chopo ma 10 :D nie wiem kto tą rozmiarówkę robił, mój jest ciut za długi, a suka należy do tych co mają dłuższy pysk w rasie ;) myślałam bardziej o tym http://ipo-sklep.pl/index.php?p1582,kaganiec-bokser-suka-jvm-kod-0253 ma ktoś ten kaganiec? w końcu bokser ma duży pysk ;) Quote
Vailet Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 myślisz że 0,5 cm luzu nie będzie za mały? mi się wydaje że będzie się jej wciskał w nos. Wgl. daj jej wymiary, to sobie poszperam :D Quote
zaba14 Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Jeśli masz ochotę to proszę dł kufy 5,5cm szerokość ok. 11cm wysokość kufy 7cm ale tu wiadomo ma być o wiele więcej ;) bo mierzyłam przy zamknietej mordce :P Quote
socurek Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 CHOPo skóra: CHOPo nieskórzany (słabo widać, bo nie mogłam chwycić ostrości): Maszer: CHOPo skóra po roku: CHOPo nieskórzany po 3 tygodniach używania: I jeszcze porównanie pasków: Środkowy to Maszer... nie muszę chyba pisać, który jest skórzany ;) Quote
Vailet Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 Nie wiem czy czasami się nie powtarzają. Każdy ma trochę inne wymiary choć taką samą nazwę. http://zoojka.home.pl/pl/p/CHOPO-kaganiec-fizjologiczny-Pitbull-Labrador-suka/114? http://perfekcyjnypies.pl/product-pol-5830-Chopo-kaganiec-fizjologiczny-ocynkowany-Amstaff-pitbull-terrier-suka.html http://zooportal.pl/pies-akcesoria/chopo-amstaff-pit-bull-pies-kaganiec-powlekany jeszcze poszukam. Quote
Olson Posted August 2, 2012 Posted August 2, 2012 socurek, a spróbuj jeszcze delikatnie nadpalić ten pasek z Maszera. ;) nagraj to najlepiej na komórkę, żeby potem nie było. edit. Pierwszy pokazany kaganiec przez Vailet mam ja, tylko dla suki DONa. Ma on bardzo szeroki ten pasek na nochal, co przy psie z takim pyskiem ja owczarek jest na prawdę super, jednak obawiam się, że przy staffie nie będzie dobry, bo będzie zachodził na nos. Quote
hecia13 Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 (edited) socurek, rzeczywiście dziwnie ten twój wygląda... Od zewnętrznej strony ten pasek jest podobny, ale od środka niczego takiego nie mam jak w twoim... Znajoma, która w czasach PRL pracowała w zakładzie kaletniczym, po obejrzeniu pasków Maszera twierdzi, że jest to tzw. dwoina, czyli to: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwoina (przykład: http://esklep.meblolux.com/tapicerki/fotele/skora_dwoina/skora_dwoina.html) Edited August 3, 2012 by hecia13 Quote
socurek Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 (edited) Ja naprawdę bardzo wątpię, żeby to był jakikolwiek rodzaj skóry, jestem pewna, że jest to jakieś eko. Rozerwałam wierzchnią i spodnią stronę w kagańcu CHOPo, bo chyba nie macie wątpliwości, że są z tego samego materiału, a Maszera nie chciałabym tak uszkodzić, bo chcę go po prostu zwrócić. Wygląda to tak: Specjalnie nie pomniejszałam zdjęć, żeby można je było zobaczyć w pełnym wymiarze, więc zainteresowani niech sobie w nie klikną. Jestem na 100% przekonana, że to nie jest żadna skóra, nawet dwoina. To jakieś elastyczne tworzywo, którum był powleczony ten filc-nie filc... Jak to odrywałam od tego materiału to było bardzo elastyczne- rozciągało się, ale po puszczeniu wracało do pierwotnego kształtu, takie trochę "gumowate". Widzicie podobieństwo? :P Jestem strasznie zawiedziona tym kagańcem... szkoda, że przeczytałam post Mali tak późno, bo bym się nie zdecydowała, żeby zaryzykować... Edited August 3, 2012 by socurek Quote
hecia13 Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 No tak, moje paski maszerowe to kompletnie co innego niż to, co pokazujesz na zdjęciach. Ten Chopo to rzeczywiście ekoskóra, czyli skaj. Ale w moim Maszerze nie dałoby się niczego od spodu oderwać, tak jak w tym twoim Chopo, tam jest jednolita całość, nie ma tam żadnego materiału od spodu. I na pewno nie jest to skaj, bo się nie pali tak jak tworzywo, smali się i gaśnie. Wniosek taki z tego, że Maszer daje teraz inne paski niż kiedyś. I to mnie martwi, bo będę musiała zamówić fizjologa jak Mańka podrośnie, a Chopo nie chcę, bo te skórzane paski są za grube i za sztywne i filcu za dużo :( Quote
vege* Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 hecia13 napisał(a):a Chopo nie chcę, bo te skórzane paski są za grube i za sztywne i filcu za dużo :( Moje skórzane paski są bardzo miękkie i przyjemne w dotyku, a filcu nie ma tak dużo ;-) Quote
Olson Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 Moje skórzane paski z Chopo też są bardzo miękkie i przyjemne w dotyku, doskonale dopasowują się do psiej głowy. A jeśli mówisz o podkładce na psi pysk to wystarczy wybrać odpowiedni kaganiec. ;) Quote
Vailet Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 vege* napisał(a):Moje skórzane paski są bardzo miękkie i przyjemne w dotyku, a filcu nie ma tak dużo ;-) dokładnie. Paski są exstra, miękkie i nieostre. A filcu jest w sam raz :D Quote
hecia13 Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 Niestety, w moim kagańcu (http://ipo-sklep.pl/index.php?p1261,kaganiec-bokser-szarpej-suka-kod-ch-529) paski są grube i sztywne (pisałam już tutaj, że zaczęły mi pękać przy używaniu, musiałam je obficie polewać olejem) a pasek na nosie ma co najmniej półcentymetrową warstwę filcu. Kupiłam ten kaganiec zachęcona opiniami i kształtem, niestety jestem rozczarowana (tak jak wy Maszerem :eviltong:) i na pewno już Chopo nie kupię. Spodobał mi się kaganiec Maszera właśnie ze względu na te delikatne a mocne paski i brak filcu, a teraz to już nie wiem... Ale chyba jednak zaryzykuję :) Quote
gops Posted August 3, 2012 Posted August 3, 2012 wychodzi na to że każdy i maszer i chopo używa różnych pasków, moje chopo używane praktycznie codziennie paski ma nadal w idealnym stanie nic mi nie pękło , są miękkie i jak najbardziej w porządku . Quote
Recommended Posts