an1a Posted December 31, 2009 Posted December 31, 2009 Sprawdzałaś, czy na pewno spadnie jak jest luźniej zapięty? Bo może sprawiać takie wrażenie, ale wystarczy go trochę ścisnąć po bokach. U Nera też wydaje się, że jest bardzo luźno, ale to tylko złudzenie. Nie każdy pies musi się uśmiechać jak mu się każde pozować ;) Quote
Agnes Posted December 31, 2009 Posted December 31, 2009 moja suka to model jak sie patrzy wiec nie ma problemu z "usmiechaniem" a widzialam jej wyraz pyska jak po raz drugi zalozylam kaganiec:evil_lol: ale uwazasz, ze moze byc? (glownie o dlugosc mi chodzi) sprawdze jak powyginam troche po bokach Quote
an1a Posted December 31, 2009 Posted December 31, 2009 Kwestia reakcji na coś nowego ;) Kaganiec sam w sobie jest "dziwny" i ja miałam przez pierwsze dni ogromne poczucie winy jak patrzyłam na swojego psa. Na tym zdjęciu: http://1.1.1.1/bmi/i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Aza2009/IMG_2470.jpg jest idealnie, bo ani paska nie ma pod samymi oczami, a między nosem a kagańcem jest spokojnie 1cm (?) miejsca. Tak samo wygląda Nero w swoim kagańcu. Quote
Agnes Posted December 31, 2009 Posted December 31, 2009 an1a napisał(a):Kwestia reakcji na coś nowego ;) Kaganiec sam w sobie jest "dziwny" i ja miałam przez pierwsze dni ogromne poczucie winy jak patrzyłam na swojego psa. dlatego dlugo nie bralam pod uwage fizjologa, ale odkad suka chodzi codziennie w kagancu o lata w nim po 2h w lesie...to pomyslalam o czyms wiekszym an1a napisał(a):Na tym zdjęciu: http://1.1.1.1/bmi/i248.photobucket.com/albums/gg186/Prejska/Aza2009/IMG_2470.jpg jest idealnie, bo ani paska nie ma pod samymi oczami, a między nosem a kagańcem jest spokojnie 1cm (?) miejsca. Tak samo wygląda Nero w swoim kagańcu. to jest wlasnie ta opcja luzniejsza - aczkolwiek zgielam po bokach troche i jest jakby lepiej....sprawdze na spacerze czy nie spada:lol: ona trze pyskiem o ziemie, wiec jak bedzie za luzno to zgubi raz dwa Quote
Czekunia Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 Proszę o poradę. Noszę się z zamiarem kupna dla swojego futra kagańca fizjologicznego, ale ponieważ w naszym mieście nie ma szans na kupno w jakimkolwiek zoologiku, będę zamawiać przez internet. Tylko zupełnie nie wiem, jak zmierzyć prawidłowo pysk, żeby kaganiec był jak najlepiej dopasowany. Wiem, że najważniejsze wymiary to długość pyska oraz szerokość. Jeśli chodzi o długość pyska, to po zmierzeniu odległości od oczu (nieco poniżej) do końca nochala wyszło mi 10cm. Czy do tego wymiaru dodać na zapas 1cm i w rezultacie zamówić fizjologa długości 11cm? Co z szerokością? W którym miejscu najlepiej mierzyć? W miejscu przełyku, że tak to ujmę? Bo z tym mam największy problem.. Quote
GameBoy Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 wejdz na strone ipo sklepu tam w dziale fizjologow jest pokazane jak sie mierzy ;) Quote
łamAga Posted January 6, 2010 Posted January 6, 2010 Czekunia napisał(a):Proszę o poradę. Noszę się z zamiarem kupna dla swojego futra kagańca fizjologicznego, ale ponieważ w naszym mieście nie ma szans na kupno w jakimkolwiek zoologiku, będę zamawiać przez internet. Tylko zupełnie nie wiem, jak zmierzyć prawidłowo pysk, żeby kaganiec był jak najlepiej dopasowany. Wiem, że najważniejsze wymiary to długość pyska oraz szerokość. Jeśli chodzi o długość pyska, to po zmierzeniu odległości od oczu (nieco poniżej) do końca nochala wyszło mi 10cm. Czy do tego wymiaru dodać na zapas 1cm i w rezultacie zamówić fizjologa długości 11cm? Co z szerokością? W którym miejscu najlepiej mierzyć? W miejscu przełyku, że tak to ujmę? Bo z tym mam największy problem.. Ja jak kupowałam fizjologa dla mojego psa zmierzyłam mu długość pyska dodając 1 cm i szerokość zmierzyłam na lini oczy hmmm jak to napisac żeby było bardziej zrozumiałe , przyłożyłam mu miare pod oczami rozciągnęłam żeby po pół centymetra było luzu po każdej stronie , a najlepiej wejść gdzieś na stronę z daną rasą psa i zobaczyć jakie tam są wymiary :) Quote
Czekunia Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Dziękuję za odpowiedź. Właśnie jeśli chodzi o długość, nie ma większego problemu - poprostu dodam 1cm na zapas. Gorzej z tą szerokością, na szczęście koleżanka też ma dla swojego psiaka fizjologa, więc przyniesie dziś do pracy i sprawdzę dokładnie, co i jak zmierzyć. Pozdrawiam:) Quote
dino i roki Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 Pewnie chodzi Ci o kaganiec "Fizjologiczny" Quote
Czekunia Posted January 7, 2010 Posted January 7, 2010 dino i roki napisał(a):Pewnie chodzi Ci o kaganiec "Fizjologiczny" A o czym innym piszemy, jak nie o kagańcu fizjologicznym? Wystarczy dokładnie czytać treść postów;) Quote
lolsferros Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 ......................................... Quote
Czekunia Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 lolsferros napisał(a):......................................... Dzięki, to foto widziałam na stronce, z której już zamówiłam kaganiec. Dla pewności jednak chciałam dopytać, jak w praktyce dokładniej wykonać pomiarów:oops:. W rezultacie kaganiec już zamówiony - typ: ogar/husky/dalmatyńczyk - pies. Taki był podany na stronie i taki najbardziej mi odpowiadał po zmierzeniu. Mój psiak jest w typie wyżła niemieckiego, więc myślę, że będzie pasował:lol:. No i że będzie w miarę tolerowany - co prawda problemów z agresją nie mamy, ale Sajan jest dość dużym psem, więc fizjolog przyda się wśród naszych akcesoriów. W każdym razie dziękuję wszystkim za wskazówki;) Quote
jj.julka Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 czy istnieją kagańce fizjologiczne skurzane??? mój pies wyżera śmieci na spacerach i nie mam nad tym kontroli, a nie potrzebuje metalowego ustrojstwa :D (z szacunkiem). czy mogę kupić np. za duży kaganiec skurzany, tak by pies mógł otworzyć w nim pysk-zionąć, ale uniemożliwiał żarcie na spacerach? bo będzie też chyba większy obwód tego kagańca... sama niewiem... Quote
Onomato-Peja Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 fizjolog nie jest metalowy tylko z gumo-platiku ;) Bardzo lekki Quote
jj.julka Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 w http://chopo.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=2&option=com_virtuemart&Itemid=1 jest napisane: "kagańce metalowe" i "kagańce skórzane". w metalowych fizjologiczny, więc ... tak stwierdziłam, że to jednak metal jest ;) poza tym cytat ze stony: "podczas zimy nie istnieje ryzyko przymarzania kufy czy języka do metalowych części kagańca". Więc skoro rdzewieje to znaczy jest metalowy, a ten powlekany ma po prostu warstwę gumoplastiku... może i lekki, ale taki sam skórzany byłby o wiele lepszy w moim przypadku... Quote
Agnes Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 Onomato-Peja tak sie sklada ze nasz kaganiec ma zdarta kratke w dwoch miejscach i ja tam metal widze jak nic - albo cos metalopodobne, ale na bank nie plastik ;) jj.juka - jak Ci pies wsadzi kaganiec skorzany w jakis syf to dopiero bedzie problem:lol: Z fizjologiem jest taki problem, ze on ma bardzo duze dziury i pies moze z nim pewnie wiele zjesc tak naprawde - ja zrobilam kratke z przodu ze sznura: A moze duzy plastikowy? One maja podwojne dno najczesciej, sama mam ten problem i poki co nic innego nie wymyslilam, ze zakratkowanie obecnego fizjologa Quote
Marta_Ares Posted January 10, 2010 Posted January 10, 2010 ale czy znowu plastik wytrzym duzego psa? Quote
Agnes Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Moja chodzila prawie rok w plastiku, 42 kg to chyba juz duzy? ;) Kaganca nie oszczedzala za bardzo Quote
Marta_Ares Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 a no chyba ze tak :) ja mam malego kurdupla, ktory tez chodzil na poczatku w plastiku i tarł nim strasznie o ziemie i nic sie nie stało :D ale taka opinie slyszalam o nich, dlatego zapytalam Quote
Agnes Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Moze sa plastiki i plastiki - ja mialam jakiejs wloskiej firmy, czesto spotykany w sklepach u nas, ale sa tez inne plastiki, innych firm. W kazdym razie mialam 3 z tej firmy i nic sie nie stalo Quote
Marta_Ares Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 ja nawet nie wiem moj jakiej byl firmy, mial skorzane paski z tyły, tylko z tego co pamietam Ares bardzo szybko zgubił w jakiś sposob tą kratke co jest we wnątrz kaganca (dodatkowa z przodu) po którymś bieganiu i tarciu o ziemie non stop ;/ wrocił bez niej Quote
Jami Posted January 11, 2010 Posted January 11, 2010 Ja widziałam w MP, ze na zimę doradzali fizjologi, ale plastikowe jakoś w ostatnich numerach. Tylko gdzie je mnożna znaleźć to nie wiem.. Quote
jj.julka Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Agnes moja sucz gustuje raczej w wyszukiwaniu kości (raczej nie inne świństwa, każdy wie co mam na myśli), czasem znajdzie rybę, chleb dla gołębi, ale wtedy ją odgonię, bo z kostką to ucieka cwana bestia, kładzie się i zajada... ;( nie ma mowy o podmiance (nawet na kurze łapki;) ) chyba zostanę przy skórzanym... albo plastik, nie wiem... skórzany wydaje się być najwygodniejszy. Quote
Agnes Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Nie widzalam dobrze dobranego kaganca skorzanego...najczesciej sa za male, za ciasne. A skoro u Was jest to problem kosci to moze jednak fizjolog? Quote
Pinesk@ Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Ja mam dylemat i chyba swojej nie kupię fizjologa ze względu na jej dzikie wybryki. To jest istny żywioł, w zabawie potrafi wpaść z impetem na kogoś lub coś. Boję się, ze takim kagańcem zrobi krzywdę komuś albo sobie. Na razie mamy skórzany ale nie powiem żeby mnie on satysfakcjonował i moja psica ma takie same zdanie o nim. :roll: Quote
Recommended Posts