Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

w tych cenach brałabym chopo lub maszera, a nie baskerville. na wiele psów nie pasują baskery, nie mogą swobodnie dyszeć itp. nawet jeśli to pociąg to wolałabym chopo który jest na lata i jest mega wygodny

Posted

Rumi. napisał(a):
w tych cenach brałabym chopo lub maszera, a nie baskerville. na wiele psów nie pasują baskery, nie mogą swobodnie dyszeć itp. nawet jeśli to pociąg to wolałabym chopo który jest na lata i jest mega wygodny

Póki co trzymam się przy baskerville, ponieważ podejrzewam, że będę go używać tylko raz.. i to pewnie przez pare minut, a baskerville jest dostępny w zooplusie i mogę go kupić przy okazji z płatnością po 14dniach, co ma duży plus, ponieważ teraz mam jeszcze inne wydatki. Najprawdopodobniej za miesiąc kupię lepszy. Teraz potrzebuję po prostu kagańca, aby pokazać konduktorowi, i ewentualnie założyć na godzinkę. Pewnie nie jest AŻ tak zły, doradzicie w wybraniu rozmiaru? :oops:

Posted

Polecam charcie wyścigowe kagańce :) Szczególnie na taki pyszczek powinien być super. Lub kantarek po prostu, w ciągu tygodnia dwa razy jechałam intercity + koleje wielkopolskie z Warszawy do miejscowości pod Poznaniem (ok. 4,5h w pociągu) z psem z kantarku a w drodze powrotnej nawet bez niczego i nikt nie miał żadnych ale ;)

Posted

[quote name='fridaso']Wybieram kaganiec do pociągu dla Ozziego.

http://www.zooplus.pl/shop/psy/smycz_obroza_dla_psa/kaganiec_dla_psa/372178
Czy ten by się nadawał? Ozzy ma obwód 28cm., a długość 10cm. Wybrać rozmiar 2, czy 3? :)

Weź 3 jeśli chcesz żeby był luźniejszy, a nie na styk;)

Ja mam baskerville i jakoś mój nie ma problemu ze swobodnym dyszeniem, jest miejsce na otwarcie pyska, więc nie wiem skąd te opinie.

Posted

Ja też mam baskerville'a i widzę same zalety. Przede wszystkim jest miękki w przeciwieństwie do chopo/maszera i pies spokojnie może się położyć, co jest absolutnie niemożliwe w tych kubełkach, a to ważne w podróży. Jakoś mam nieodparte wrażenie, że te kagańce krytykują osoby, które w życiu ich na żywo nie widziały.

Posted

hecia13 napisał(a):
Ja też mam baskerville'a i widzę same zalety. Przede wszystkim jest miękki w przeciwieństwie do chopo/maszera i pies spokojnie może się położyć, co jest absolutnie niemożliwe w tych kubełkach, a to ważne w podróży. Jakoś mam nieodparte wrażenie, że te kagańce krytykują osoby, które w życiu ich na żywo nie widziały.

a mój pies się kładzie w chopo ;) co prawda musi się nakombinować i klatka mu odstaje z ryjka, ale nie ma tragedii, jakby przeszkadzało,to by się nie kładł, bo to jest księżniczka i jeśli coś nie pasuje, to dobitnie to pokazuje (raz przestał 8h drogi w pociągu, bo mu nie odpowiadało, że nie weźmiemy go na kolana. stał, ani na moment nie usiadł, jak zasypiał to też na stojąco, z łbem opartym o moje nogi ;) )

Posted

Oczywiście, że pies w fizjologu może się płożyć. Nieraz się tak zdarzało, że zostawiałam psa w kagańcu na kilka godzin jak wychodziłam z domu (żeby nie rozwalał opatrunku) i nic mu z tego powodu nie było ;)

A mógłby ktoś wkleić zdjęcie jak wygląda pies w baskerville z otwartym pyskiem?

Posted

Zawsze będę odradzać basketa.

[quote name='Robokalipsa']
Kasta -
długość kufy 8cm - obwód pyska przed oczami 29,5cm

Mamy rozmiar 4 - wymiary podane przez producenta :
4 /Długość 12.5cm / Obwód kufy 36.5cm

Spójrzcie na zdj i powiedzcie mi ***** czy to ja jestem jakaś głupia czy te wymiary mają się nijak do rzeczywistości?
Gdzie te 12,5 cm długośći? 12cm to ma białas w fizjologu - model on pies. :angryy:
Najlepsze,że dop teraz zaczęłam się nad tym zastanawiać :huh:

Według rozmiarów baskerville
Wdług producenta Kasta powinna mieć rozmiar : 2 / Długość 10cm / Obwód kufy 30cm

A teraz Wam pokażę jakie są naprawdę wymiary haha pokusiłam się właśnie w tym momencie :D smiech na sali :

Długość

Jest tak wyprofilowany ,ze + - ten obwód:

Tak ,tak - to rozmiar 4! :mad:

I mieści się w ręce maleństwo :p

Dziękuję za uwagę,już nikomu nie polecę Basketa !
Oszuści :angryy:

Posted

Amber napisał(a):
Oczywiście, że pies w fizjologu może się płożyć. Nieraz się tak zdarzało, że zostawiałam psa w kagańcu na kilka godzin jak wychodziłam z domu (żeby nie rozwalał opatrunku) i nic mu z tego powodu nie było ;)

Tina czasem jedzie ze mną 8h pociągiem, całą drogę śpi. Fizjolog to jedyny kaganiec przy którym suka mi nie protestuje.

Posted (edited)

[quote name='Robokalipsa']Zawsze będę odradzać basketa.

Namieszało mi to w głowie. Nie wiem, chyba zaryzykuję, bo i tak muszę w zooplusie kupić kaganiec... tylko oni mają zapłatę po 14dniach, a mam jeszcze sporo do kupienia. :shake:

a czy baskerville nadaje się w ogóle na taką budowę pyska, jaką ma Ozzy? :/

EDIT.
A może taki? :D :-o

http://allegro.pl/wygodny-kaganiec-dla-psa-hit-usa-rozmiar-s-i4372837700.html

są większe rozmiary! :grin:

Edited by fridaso
Posted

robokalipsa, ale ty chyba źle ten kaganiec zmierzyłaś ;) długość na dole(calkowitą) będzie miał faktycznie 12, a obwód zmierzony poprawnie (nie przez najbliższą drogę) też będzie miał 36,5. Po prostu trzeba wziąć na to poprawkę, bo nie uwierzę, że amstaff miałby mieć kaganiec na foksa i sznaucera miniaturkę(bo tak podaje producent). Ludzie, trochę myślenia... ja swojej borderce też będę kupować baskerville jak nie znajdę naszego plastiku, bo wydaje mi się, że to najsensowniejszy kaganiec dostępny w sklepach, poza zwykłymi plastikami.

Posted

Sama nie wiem, może źle mierze, bo wyszło mi, że mój psiak na styk ma rozm. 2, a producent sugeruje, że jest to rozmiar dla ras takich jak beagle, czy foxterrier... Dla luzu wybieram rozm 3. Jednak znowu producent sugeruje, że to rozm. na border collie, a Ozzy jest dużo większy od BC i ma większą kufę. :roll:
Wybrać rozmiar 4? :shake:

Posted

Yuki_ napisał(a):
A materiałowy szyty na miarę?

Materiałowy byłby najlepszy - wygodny, a my też potrzebujemy kagańca tylko dlatego, że takie są wymogi w pociągu, dlatego im mniej pies to odczuje - tym lepiej. Gdzie taki kaganiec można zamówić? :D

Posted

Wywalić 70zł na coś co jest totalnie zrypane - proszę bardzo. Ja wyraziłam swoje zdanie.

Długość zmierzyłam tak jak zawsze sie mierzy przy doborze i nigdzie mi 12cm nie wyszło w tym modelu.
Amstaff musiałby mieć rozmiar 5.

A teraz głupie pytanie. W jaki sposób kaganiec basketa największy rozmiar dedykowany jest rottkowi i dogowi niem.. ?

Nikt nie musi mnie słuchać. Ja nie polece i tyle ;)