Amber Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 A może ktoś wstawić zdjęcie psa dyszącego pełną mordką w kagańcu baskerville? O ugryzieniu kogokolwiek nie ma mowy. Twój pies próbował? Quote
Unbelievable Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 pełną mordką pewnie się nie da : P ale wystarczająco żeby pies się nie udusił. Moja sucz w swoim plastiku też mniej- więcej tak samo ryj może otworzyć, jak było mega gorąco to jej po prostu zdejmowałam kiedy mogłam, a tylko jedną taką sytuację mieliśmy. Z tym że fakt, ona ma kaganiec właściwie tylko w komunikacji ;) i nie nosi na co dzień niemniej jednak, jak się nasz plastik rozwali (używany dosyć często od 2 lat) to pewnie kupię baskerville :) Quote
Luzia Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 [quote name='Illusion']Wiecie może, czy jest gdzieś jasno określone co nazywamy kagańcem? Czy jeśli pies ma na pysku kantar albo luźno założoną tubę, to kierowca i tak może wyprosić z autobusu, bo stwierdzi, że to nie jest kaganiec?[/QUOTE] Ja z Pamirem jeżdzę wszędzie na halti i jak narazie nikt się nie przyczepił ( już 3-4 lata ), mamy metalowy ale nie lubię go bo potem muszę nosić to żelastwo, halti wrzucam do torby i zajmuje niewiele miejsca :) Z resztą jak woziłam psy do nowych domów to też zwykle na halti ;) Quote
Illusion Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 Tak właśnie myślałam, że jak się jakiś czepliwy trafi, to mogę mieć wtedy problem. Kagańca praktycznie w ogóle nie używam, ale jak jeżdżę komunikacją miejską to na wszelki wypadek mam w torbie tubę. Kupiłam fizjologa, ale okazał się za duży i chyba nie ma odpowiedniego rozmiaru na mojego psa :roll:. Są jakieś inne kagańce, które da się jakoś fajnie dobrać tak, żeby pies mógł sobie swobodnie ziajać? Quote
gops Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 [quote name='Illusion']Tak właśnie myślałam, że jak się jakiś czepliwy trafi, to mogę mieć wtedy problem. Kagańca praktycznie w ogóle nie używam, ale jak jeżdżę komunikacją miejską to na wszelki wypadek mam w torbie tubę. Kupiłam fizjologa, ale okazał się za duży i chyba nie ma odpowiedniego rozmiaru na mojego psa :roll:. Są jakieś inne kagańce, które da się jakoś fajnie dobrać tak, żeby pies mógł sobie swobodnie ziajać? Najlepiej poprzymierzać w zoologu , ja dla moich obu psów dobrałam idealnie metale z dingo . suka nosiła "owczarek mały" a młody póki co nosi "duży bokser" (niestety jest na styk długość i mu obciera ryjka trochę dlatego kupuje dodatkowo ten z maga) Jednak jakbym chciała psu kupić kaganiec taki żeby mógł dyszeć pełnym pyskiem to musiałabym chyba na kaukaza kupić ;) Quote
Amber Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 Tak ma maxa to chyba faktycznie musiałoby być wiadro, bo nawet w fizlogogu nie jest to pełne rozwarcie paszczy: Natomiast wydaje mi się, że i tak jest to dużo więcej niż z baskeville. Quote
Unbelievable Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 raczej więcej, też pewnie zależy od psa i pyska ;) moja brum akurat ma bardzo wymiarowy ryjek i dużo kagańców na nią pasuje, więc pewnie by się udało dobrać dobrze ;) Gram dla odmiany ma zupełnie niewymiarowy :evil_lol: Quote
Kirinna Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 [quote name='diabelkowa']w skrocie : fizjologi to normalne funkcjonalne kagance a baskerville to fanaberia[/QUOTE] rozwiń swoja wypowiedz jeśli mozesz Quote
IZMADO Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 [quote name='gops'] Ooo, i to wygląda super! Ja również zastanawiam się nad rozmiarem 3, Ewa czy można prosić Twoją koleżankę o wymiary pyska? Quote
Ewa&Duffel Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 [quote name='IZMADO']Ooo, i to wygląda super! Ja również zastanawiam się nad rozmiarem 3, Ewa czy można prosić Twoją koleżankę o wymiary pyska? Proszę bardzo ;) [FONT=lucida grande]Obwód zamkniętego pyska 26 cm, długość 6,5 cm[/FONT] Quote
IZMADO Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 [quote name='Ewa&Duffel']Proszę bardzo ;) [FONT=lucida grande]Obwód zamkniętego pyska 26 cm, długość 6,5 cm[/FONT] Wielkie dzięki za ekspresową odpowiedź! Tylko, że teraz nie wiem co zrobić, bo Janka ma w obwodzie 20 cm., a po długości 7,5 cm... Który rozmiar wybrać? Quote
Maron86 Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 [quote name='IZMADO']Wielkie dzięki za ekspresową odpowiedź! Tylko, że teraz nie wiem co zrobić, bo Janka ma w obwodzie 20 cm., a po długości 7,5 cm... Który rozmiar wybrać? Znalezione na allegro: [TABLE="class: MsoNormalTable, align: left"] [TR] [TD]rozmiar [/TD] [TD] długość kufy [/TD] [TD] obwód kufy [/TD] [/TR] [TR] [TD] 1 [/TD] [TD] 8 cm [/TD] [TD] 23 cm [/TD] [/TR] [TR] [TD] 2 [/TD] [TD] 10 cm [/TD] [TD] 30 cm [/TD] [/TR] [TR] [TD] 3 [/TD] [TD] 11 cm [/TD] [TD] 34 cm [/TD] [/TR] [TR] [TD] 4 [/TD] [TD] 12,5 cm [/TD] [TD] 36,5 cm [/TD] [/TR] [TR] [TD] 5 [/TD] [TD] 14 cm [/TD] [TD] 42 cm [/TD] [/TR] [TR] [TD] 6 [/TD] [TD] 14,5 cm [/TD] [TD] 45 cm [/TD] [/TR] [/TABLE] Z mojego pkt widzenia (patrząc po rozmiarach) ten kaganiec mija się z celem... Mój pies musiał by mieć rozmiar 6, ale ma krótką kufę więc na długość kufy potrzebował by rozmiar 2... Quote
Pinesk@ Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 Moja ma takie metalowe 'wiadro' i może ziać praktycznie pełną gębą. Fakt, do komunikacji nie nadaje się za bardzo i na zimę też nie ale na długie spacery w gorące dni- jak najbardziej. Jest o jakieś dwa cm za długi bo to rozmiar sznaucer olbrzym (sama jest mixem rottka/ONa) ale woli wiadro od mniejszego, dobranego fizjologa 'zimowego' ;) Aczkolwiek też się zastanawiałam nad baskervilem do komunikacji i chyba jednak wolę skórzany ze względu na cenę i wybór rozmiarów. Quote
gops Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 [quote name='IZMADO']Wielkie dzięki za ekspresową odpowiedź! Tylko, że teraz nie wiem co zrobić, bo Janka ma w obwodzie 20 cm., a po długości 7,5 cm... Który rozmiar wybrać?[/QUOTE] Weź 3ke , 2ke ma Ares Marty kory ma podobny pysk do Twojej i wedlug mnie jego kaganiec jest dość mały . Ja mam to samo na mojego musiałabym wziąć 4 lub 5tke ale na długość pasuje tylko 1 :evil_lol: Quote
LalaAla Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 [quote name='hecia13']Jako osoba handlująca fizjologami nie jesteś wiarygodna. Baskerville jest bardzo funkcjonalnym, leciutkim kagańcem, Pies może swobodnie dyszeć. Moja Mańka z ziemi nie wyżera, ale z trawą miała problem, nie udało jej się paść ;) O ugryzieniu kogokolwiek nie ma mowy.[/QUOTE] Szczerze mówiąc sama chciałam to napisać. Twoje nagabywanie na kagańce, którymi handlujesz i obrzucanie błotem innych jest nachalne i irytujące. Dostaliśmy dziś Baskervilla i jest O NIEBO lepszy niż te, które uważasz, że nieskalane ideały. Kaganiec jest leciutki, funkcjonalny, mogę bez najmniejszego problemu podawać smakołyki (co przy fizjologu było niemożliwe), pies nie próbuje go w ogóle zdjąć(co próbował robić z fizjologami) i co najważniejsze- nie jest to wielki, nieporęczny obrok na pysk. Jak dla mnie to teraz kaganiec numer 1 :) Quote
jamnicze Posted September 30, 2013 Posted September 30, 2013 Ja też zdecydowałam się na Baskervilla i teraz go testujemy :), o: Przerabiałam już różne. Najlepszy był plastikowy, ale go zgubiłam :placz:. A na moją mendę nie tak łatwo dostać rozmiar. Kolejny plastikowy jakoś jej nie pasował - zdecydowanie go nie lubiła. Skórzane szybko się deformowały (zwłaszcza po jedzeniu gu.... :diabloti:). Kupiłam jej tez fizjologa: suka-jamnik ale jak jej założyłam, to biedaczce głowa opadła niemal do ziemi :evil_lol: (obecnie ten kaganiec nosi pies jej rasy i jak na faceta przystało "dzielnie radzi sobie z ciężarem ;)). Ostatnio nosiła metalowy, był bardzo lekki (ciężar podobny do baskervilla) ale trochę mnie denerwował pasek między oczami. Quote
hecia13 Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 [quote name='Amber']Twój pies próbował?[/QUOTE] Człowieka nie, ale moją drugą sukę próbowała złapać za tyłek i jej się nie udało - na przeszkodzie stoi poprzeczny element z przodu kagańca. Quote
gops Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 [quote name='hecia13']Człowieka nie, ale moją drugą sukę próbowała złapać za tyłek i jej się nie udało - na przeszkodzie stoi poprzeczny element z przodu kagańca.[/QUOTE] Masz ten kaganiec dla boksera? mogę prosić zdjęcie ? Mój ma ryjek krótki i zastanawiam się jakby to wyglądało z takim zapasem z przodu luzu . Quote
diabelkowa Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 [quote name='Kirinna']rozwiń swoja wypowiedz jeśli mozesz[/QUOTE] w dobrze dobranym fizjologu pies moze swobodnie dyszec, nie zawsze (choc w wiekszosci) dobieramy zgodnie z rasa, np. na amstaffy etc. lepsze sa boksery pies moze ziajac, nie stwarza niebezpieczenstwa dla innych ( nie moze ugryzc) i dla siebie ( nie moze nic zjesc). Oczywiscie jak rozpedzony pies walnie nam kagancem w twarz to nie do konca jest bezpieczne dla nas , ale to dotyczy kazdego kaganca. Baskerville to dla mnie nedzna imitacja fizjologa, wedlug opini niby jest minimalnie lzejszy , duzo trudniej dobrac rozmiar, pies ma zdecydowanie mniej miejsca na ziajanie , ma wieksze mozliwosci zjedzenia jakiegos swinstwa i zatrucia sie. Z tego co widze to te kagance dotykaja nosa, a nie do konca komfortem dla psa jest kaganiec, ktory dotyka mu nosa, dlatego w fizjologach zostawia sie troche miejsca. Ja propaguje fizjologi tzn, nie koniecznie chopo sa rowniez inne firmy jak maszer, ja po prostu nienawidze meczenia psa w zle dobranych kagancach. Jakbym nastawiala sie na zysk to bym sprzedawala tylko to sie najlepiej sprzedaje np. nylonowe tuby Edit. Poza tym w luzniej zalozonych baskervilach pies majacy tylozgryz moze wyjac pysk z kaganca Quote
gops Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 (edited) Model bokser nie jest dobry dla ttb! zasłania oczy ;) widziałam już kilka ttb w tych kagańcach w każdym przypadku jest to samo , przez ten dziwny kształt pies ma ograniczone pole widzenia co nie jest komfortowe. bokser (dla mnie totalna lipa z tą górką na kagańcu) normlany fizjolog nie ograniczający widzenia Edited October 1, 2013 by gops Quote
LalaAla Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 [quote name='diabelkowa']w dobrze dobranym fizjologu pies moze swobodnie dyszec, nie zawsze (choc w wiekszosci) dobieramy zgodnie z rasa, np. na amstaffy etc. lepsze sa boksery pies moze ziajac, nie stwarza niebezpieczenstwa dla innych ( nie moze ugryzc) i dla siebie ( nie moze nic zjesc). Oczywiscie jak rozpedzony pies walnie nam kagancem w twarz to nie do konca jest bezpieczne dla nas , ale to dotyczy kazdego kaganca. Baskerville to dla mnie nedzna imitacja fizjologa, wedlug opini niby jest minimalnie lzejszy , duzo trudniej dobrac rozmiar, pies ma zdecydowanie mniej miejsca na ziajanie , ma wieksze mozliwosci zjedzenia jakiegos swinstwa i zatrucia sie. Z tego co widze to te kagance dotykaja nosa, a nie do konca komfortem dla psa jest kaganiec, ktory dotyka mu nosa, dlatego w fizjologach zostawia sie troche miejsca. Ja propaguje fizjologi tzn, nie koniecznie chopo sa rowniez inne firmy jak maszer, ja po prostu nienawidze meczenia psa w zle dobranych kagancach. Jakbym nastawiala sie na zysk to bym sprzedawala tylko to sie najlepiej sprzedaje np. nylonowe tuby Edit. Poza tym w luzniej zalozonych baskervilach pies majacy tylozgryz moze wyjac pysk z kaganca[/QUOTE] To co piszesz jest niestety kompletnie niezgodne z prawdą :) W Baskervilu mój pies dyszy najnormalniej w świecie, swobodnie otwiera pysk. Dodatkowo uderzenie tym kagańcem w jakąkolwiek część ciała jest O NIEBO lżejsze i mniej niebezpieczne niż jakimkolwiek kagańcem. Minimalnie lżejszy?? 100 gramów to dla Ciebie minimalnie? Przy wadze fizjologa 180 gramów? Basker waży 79 gramów. To NIE jest minimalnie. I NIE- te kagańce nie dotykają nosa. Między nosem a prętem jest jakieś 1,5 cm przerwy. Niestety jak dla mnie fizjologi to nietrafiony kaganiec przy Baskerze. Teraz dopiero to widzę gdy mam oba w domu. Quote
diabelkowa Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 [quote name='LalaAla']To co piszesz jest niestety kompletnie niezgodne z prawdą :) W Baskervilu mój pies dyszy najnormalniej w świecie, swobodnie otwiera pysk. Dodatkowo uderzenie tym kagańcem w jakąkolwiek część ciała jest O NIEBO lżejsze i mniej niebezpieczne niż jakimkolwiek kagańcem. Minimalnie lżejszy?? 100 gramów to dla Ciebie minimalnie? Przy wadze fizjologa 180 gramów? Basker waży 79 gramów. To NIE jest minimalnie. I NIE- te kagańce nie dotykają nosa. Między nosem a prętem jest jakieś 1,5 cm przerwy. Niestety jak dla mnie fizjologi to nietrafiony kaganiec przy Baskerze. Teraz dopiero to widzę gdy mam oba w domu. Nie neguje ze jak dobrze dobierzesz to nie moze ziajac w miare z komfortem, ale w wiekszosci psow moga szerzej otworzyc pysk w fizjologu. I wedlug mnie tutaj pies dotyka nosem kaganca a to wwedlug was jest dobrze dobrany baskerville, mowie tutaj o dolnej czesci nosa. Jesli baskerville jest dobrze dobrany to ok chociaz ja bym w zyciu go nie wybrala bo moj pies lubi wyzerac wszystko z ziemi, ale ludzie nie potrafia sobie umiejetnie dobrac kaganca dlatego "bezpieczniejszy " jest fizjolog Quote
hecia13 Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 [quote name='gops']Masz ten kaganiec dla boksera? mogę prosić zdjęcie ? Mój ma ryjek krótki i zastanawiam się jakby to wyglądało z takim zapasem z przodu luzu .[/QUOTE] Niestety nie mam dla boksera, Mańka to kundelek :D Dla bokserów mam fizjologi, Maszera i Chopo. Kupiłabym im Baskerville'a ale te duże są drogie i boję się wyrzucenia kasy w błoto... Też chętnie zobaczyłabym boksera w Baskerville'u, jak to wygląda przy tych plaskatych mordkach i jaki to powinien być rozmiar. Quote
Maron86 Posted October 1, 2013 Posted October 1, 2013 Nie wiem jak w Baskerville'u, ale w Chopo moje psy potrafią bez problemu zjadać z ziemi jak i z ręki przysmaki. O tyle o ile dla psa w typie mastifa tybetańskiego nie miałam żadnego problemu z dobraniem kagańca (dostał nowofunladn samiec), to dla suki w typie hovawart'a jest już problem ogromny... Quote
IZMADO Posted October 2, 2013 Posted October 2, 2013 [quote name='jamnicze']Ja też zdecydowałam się na Baskervilla i teraz go testujemy :), o: Przerabiałam już różne. Najlepszy był plastikowy, ale go zgubiłam :placz:. A na moją mendę nie tak łatwo dostać rozmiar. Kolejny plastikowy jakoś jej nie pasował - zdecydowanie go nie lubiła. Skórzane szybko się deformowały (zwłaszcza po jedzeniu gu.... :diabloti:). Kupiłam jej tez fizjologa: suka-jamnik ale jak jej założyłam, to biedaczce głowa opadła niemal do ziemi :evil_lol: (obecnie ten kaganiec nosi pies jej rasy i jak na faceta przystało "dzielnie radzi sobie z ciężarem ;)). Ostatnio nosiła metalowy, był bardzo lekki (ciężar podobny do baskervilla) ale trochę mnie denerwował pasek między oczami. A czy on nie jest trochę za krótki? Quote
Recommended Posts