Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

EDIT: Inusia juz po operacji: Zostaje w swoim DT ! :) yupi !

WYDATKI:
51 zl - wizyta przed operacja /leki/
826 zl - operacja
36,30zl - leki wykupione przez DT
16zl - wyroznione allegro

WPLATY:
600zl - Taks
150zl - Skarpetka
400zl - Ania z Poznania

rachunki w poscie #322.

SALDO: 236,70 zl :)
______________________________________________________________________________________________________________________
EDIT 27.11.2010: Sprezynka (nowe imie Inka:) ) juz po konsultacji okulistycznej u Dr Garncarza, ktory stwierdzil, ze za 6 miesiecy Inka calkowicie oslepnie. Zacme z jednego oka da sie jeszcze usunac operacyjnie, jesli operacje przeprowadzi sie w ciagu tych 6 miesiacy. koszt operacji 700zl - 1000zl. Zbieramy deklaracje i szukamy DT dla malej przylepki. Szczegoly - strona 17.

EDIT: Sprezynka jest juz w DT. Dochodzi do siebie po sterylce. Jak wydobrzeje pojedzie na konsultacje okulistyczne.

_____________________________________________________________________________________
Witajcie,

Spręzynka ma okolo 6 lat, wszyscy dają jej wiecej ze wzgledu na jej starte, zolte zeby. Wet Dabrowski mowi jednak, ze to niemozliwe by miala tyle lat na ile wskazuja jej zeby i wycenil jej wiek na okolo 6 lat.

Spręzynka mieszka w przytulisku w Dopiewie od ponad 2 lat. Trafiła do nas z dwoma koleżankami. Jedna już znalazła dom, druga została i niestety troche małą zdominowała. Dziewczyny mieszkają w jednym boksie, mają jedną miskę więc Spręzynka dorywa się do miski jak jej koleżanka skończy.

Nie byłoby nic niezwyklego w jej historii gdyby nie fakt, ze Spręzynce zaczely zachodzic mgłą oczy. Na jednym oku widać białe bielmo. Wystosowałam prośbe do Prezesa przytuliska, zeby pozwolil mi wziac Spręzynkę do doktora Dąbrowskiego na konsultacje. Zgodził sie. Wczoraj pojechałysmy.

Niestety... Spręzynka uslyszala wyrok. Bedzie niewidoma. Na jedno oku już nie widzi, drugie jeszcze sie trzyma, ale juz zachodzi powoli takim samym bielmem. Z powodu temteramentu Spręzynki (żywe sreberko, dużo skacze w boksie - stąd jej imie, na widok człowieka piszczy i skacze) nie ma mowy o operacji bo po takij operacji na oku pies powinien sie prawie nie ruszac przez 2 tygodnie. U Spręzynki nie ma na to szans.

Dodatkowo sunia ma duzego guzka na boku, ale wet mowi, ze to niegrozny miesak i nie trzeba nic z nim robic tylko obserwowac.

Smutne bylo to, ze spedzilam caly dzien ze Spręzynka i w zyciu nie widzialam takiej przytulanki. Sunia dawala sobie robic wszystko jesli tylko ktos ja glaskal. Cieszyla sie na wszystko i wszystkich, na ludzi w poczekalni, na weterynarza.

Gdy musialam ja odwiezdz spowrotem przepelnil mnie wielki smutek, nie dosc, ze sunia jest cudowną przylepką to niedługo bedzie calkowicie ślepa. Mieszka w schronisku.
Nie mam słow...tylko bym ryczala.:-(

Bardzo prosze o pomoc w oglaszaniu suni.
Na razie wrzucam tylko 2 zdjecia, wieczorem wrzuce wiecej.
Pomozcie prosze. Nie finansowo, ale szukajac jej DT lub DS.

Uploaded with ImageShack.us

• Replies 445
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

i ja jestem na zaproszenie...
maleńka.... jak Ci pomóc....
ogłoszenia.... kto może zrobić allegro ? ja w wolnej chwili mogę porobić trochę ogłoszeń na innych portalach. tylko ktoś musiałby stworzyć jakiś zgrabny tekst

a czy ta operacja na drugie oczko uchroniłaby maleństwo przed ślepotą ?

Posted

O widzę, że malutka już nie jest taka samotna dzięki dobrym Cioteczkom :).
Tutaj sunia jest taka urocza, i ma takie słodkie ucholki:
http://img408.imageshack.us/img408/4283/zdjcie0022i.jpg.
A czy żadne leczenie, kropelki, nic takiego nie może pomóc, chociaż opóźnić tę chorobę ? Pewnie pomogła by operacja, czytałam w necie że dr Garncarz takie przeprowadzał, ale to tylko w warunkach domowej opieki, no i pewnie sporo pieniążków taka operacja kosztuje.

Posted

Niestety. Wet Dąbrowski tez przeprowadza takie operacje, ale mowi, ze decydujacym czynnikiem jest charakter psa. Jesli pies jest taki zwawy i skoczny jak Sprezynka, to operacja na oku nie wchodzi w gre bo trzeba by potem psa przez kilka tygodni trzymac na lekach uspakajajacych, zeby sie nie ruszal gwaltownie. Nie wspominajac juz o tym, ze pies po operacji nie moze wrocic do schronu.
Bardzo mi smutno z tego powodu. Wet wyrazil sie dosyc jasno, nie ma szans dla Sprężynki :(
Okropne jest zwlaszcza to, ze ona przez 6 lat swojego zycia widziala, a teraz stopniowo przestaje widziec. To musi byc tragedia dla psa, ktory nie rozumie co to zacma i bielmo.

Poszukajmy dla suni dobrego domku. Takiego, ktory zaadoptuje niewidomego psa.

Posted

Jestem na zaproszenie :)

... biedna sunia, rzeczywiście operacja byłaby najlepsza, ale skoro wet wykluczył to bardzo smutne, bo to znacznie ogranicza szanse suczynki na nowy domek..

Posted

ania z poznania napisał(a):
Ewanko, wykluczył ją ze względu na warunki schroniskowe, w domu mogłaby po operacji trafić do kennelu i tam spokojnie siedzieć.

Tak Aniu ale jak utrzymać psiaka by się nie ruszał?

Posted

ania z poznania napisał(a):
Ewanko, wykluczył ją ze względu na warunki schroniskowe, w domu mogłaby po operacji trafić do kennelu i tam spokojnie siedzieć.

Obawiam się, że to niestety złudzenie, u mnie jest Lenka (wczasowiczka ;) ) z wielkim temperamentem i nie było mowy, by choć przez chwilę siedziała w klatce, nawet otwartej, dawałam jej tam jedzenie i zachęcałam na różne sposoby ... a gdy zamknęłam ją raz na 5 min. to drapała, skakała itp. oczywiście zaraz otworzyłam i już wiedziałam, że to nie dla niej, a miała się tam wyciszyć.

Z małą Sprężynką może być podobnie ... niestety :(

Posted

Aniu, tez mialam taka nadzieje, po to ja wzielam ze schronu i pojechalam do Dabrowskiego, myslalam, ze jako najlepszy (wedlug niektorych) wet poradzi sobie z tym wyzwaniem, ale leakrz nie mial dla nas duzo czasu. W czasie naszej wizyty operowal i przyszedl tylko na chwile zagladnac malej w oczy i zawyrokowac. Nie wiem...moze by zapytac innego weterynarza, juz bez meczenia suni, czy faktycznie temperamentna sunia nie moze byc operowana. Wartoby moze zasiegnac drugiej opini. Jak masz jakiegos znajomego weta... ja swoje koty lecze wlasnie u Dabrowskiego.
Ja tez malej nie widze w klatce. Ona jest zbyt wesola, ruchliwa. Bedzie plakac. Trzeba by ja caly czas ( 2 tyg) trzymac na lekach uspokajajacych, a to na pewno nie bedzie obojetne dla jej zdrowia.
Jednak na pewno nie zaszkodzi zasiegnac drugiej opinii, w koncu chodzi o cale przyszle zycie malej.

Posted

[quote name='conceited']Aniu, tez mialam taka nadzieje, po to ja wzielam ze schronu i pojechalam do Dabrowskiego, myslalam, ze jako najlepszy (wedlug niektorych) wet poradzi sobie z tym wyzwaniem, ale leakrz nie mial dla nas duzo czasu. W czasie naszej wizyty operowal i przyszedl tylko na chwile zagladnac malej w oczy i zawyrokowac. Nie wiem...moze by zapytac innego weterynarza, juz bez meczenia suni, czy faktycznie temperamentna sunia nie moze byc operowana. Wartoby moze zasiegnac drugiej opini. Jak masz jakiegos znajomego weta... ja swoje koty lecze wlasnie u Dabrowskiego.
Ja tez malej nie widze w klatce. Ona jest zbyt wesola, ruchliwa. Bedzie plakac. Trzeba by ja caly czas ( 2 tyg) trzymac na lekach uspokajajacych, a to na pewno nie bedzie obojetne dla jej zdrowia.
Jednak na pewno nie zaszkodzi zasiegnac drugiej opinii, w koncu chodzi o cale przyszle zycie malej.

Może małą faktycznie powinien jeszcze obejrzeć inny lekarz, skoro ta wizyta u dr.Dąbrowskiego tak wygladała... Dr.Garncarz, będzie w Poznaniu w tym miesiącu.
Kopiuję z jego strony internetowej:

Wiemy już, że w dniach 23-24.10.2010 będziemy badać okulistycznie i kardiologicznie psy i koty w Poznaniu. Chętnych zapraszamy do zapisywania się u nas w rejestracji pod nr tel. 22 858 80 62. Do zobaczenia!

http://www.garncarz.pl/

Zacznę robić Sprężynce ogłoszenia. Posiłkując się Twoim tekstem z pierwszego postu,
conceited, ułożyłam taki tekst do ogłoszeń:

Sprężynka ma okolo 6 lat, niektórzy dają jej więcej ze względu na jej starte, żółte zęby. Przebywa w przytulisku pod Poznaniem od ponad 2 lat. Trafiła tam z dwiema koleżankami. Jedna już znalazła dom, druga została i niestety trochę małą zdominowała. Suczki mieszkają w jednym boksie, mają jedną miskę ,więc Sprężynka je dopiero, jak jej koleżanka skończy. Sprężynce zaczęły niedawno zachodzić mgłą oczy. Na jednym oku widać białe bielmo. Suczka ślepnie... Dodatkowo sunia ma dużego guzka na boku, ponoć to niegroźny mięsak i nie trzeba nic z nim robić tylko obserwować...
Sprężynka jest śliczną, małą suczką, taką psią przytulanką, bardzo potrzebuje bliskości człowieka. Prosimy, jeśli możesz, podaruj Sprężynce dom, daj jej miłość i opiekę. Ona bardzo tego potrzebuje. I naprawdę na to zasługuje.
Sprężynka jest zaszczepiona, odrobaczona, zaczipowana (?).
Chętnie pomożemy w transporcie suni do jej nowego domu.

Kontakt w sprawie adopcji: (?)

Co zmienić, dopisać, jaki kontakt? Wszelkie sugestie mile widziane ;)