Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 719
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale ślady machinacji pozostały. Panna podszyła się pod schronisko i wymyśliła wirtualnego psa! Zbyt wiele osób wpłacilo pieniądze, żeby mozna było mówić o "małej szkodliwości spolecznej".

Guest Mrzewinska
Posted

To nie kierownik schroniska zostal oszukany. I nie on bedzie decydowac czy sprawa jest, czy jej nie ma. Jesli zlodziej zlapany za reke odda to co ukradl, bo musi, nie znaczy ze znika fakt kradziezy.

Zofia

Posted

kasia_m napisał(a):
wiesz , on dostal kase i uwaza , ze jest ok. jej Mama twierdzi, ze skoro z nim wyjasnila to juz jest ok. i dlatego dla niej sprawa jest zamknieta.

Mam nadzieję, że mamusia się przykro rozczaruje. Nie popuszczajcie dziewczyny. Draństwo trzeba tępić.

Posted

No i zobaczcie. jak tylko temat spoważniał - to pannica zniknęła. Pisała tylko po to, aby wmówić wszystkim "dobre intencje", ale takowymi to piekło jest wybrukowane!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

lewkonia napisał(a):
Lasia wie, że sprawa jest baaardzo poważna.

Do więzienia jej nie wsadzą, ale:
1. skończyła 17 lat, więc sprawa w zwyczajnym sądzie, a nie jakieś tam głasiu-głasiu w sądzie dla nieletnich
2. człowiek skazany prawomocnym wyrokiem musi zapłacić za swój proces, a to zawsze jest ładnych parę tysięcy, nie licząc wynagrodzenia adwokata - mamuska będzie musiała wybulić
3. mam nadzieję, że wszyscy poszkodowani zażądają dużej nawiązki na rzecz organizacji zajmujących się ochroną zwierząt - też trzeba będzie zaplacić
4. wyrok będzie nieduzy i w zawieszeniu, ale wstyd duży i przez 5 lat trzeba będzie wszedzie w oficjalnych dokumentach wpisywać 'karana'
Reasumując, oceniam koszt wyciągnięcia panienki z bagienka, w jakie wlazła, na jakieś 5 do 10 tysięcy złotych.

Guest Mrzewinska
Posted

Czy mamy tu prawnika?
Byc moze wystarczy do zgloszenia oszustwa podanie faktu, ze ogloszenie mialo na celu wyludzenie pieniedzy - dowod numer konta i zdjecie niezyjacego zwierzecia.

Zofia

Posted

Mrzewinska napisał(a):
Czy mamy tu prawnika?
Byc moze wystarczy do zgloszenia oszustwa podanie faktu, ze ogloszenie mialo na celu wyludzenie pieniedzy - dowod numer konta i zdjecie niezyjacego zwierzecia.

Zofia

Oczywiscie ze wystarczy. Paragrafów jest w tej sprawie kilka, oszustwo, wyłudznie, posługiwanie sie nieprawdziwymi danymi osobowymi, pewnie coś jeszcze.. Nie mam KK pod reka.
Sprawe taką zgłasza sie na allegro ( juz zrobine) i do prokuratury ( jak sie pojdzie na komisariat każą zazwyczaj zgłosic bezposrednio doniesienie w prokuraturze.).
Do prok. można wysłac list, nie trzeba isc osobiscie.
Moze to byc cos takiego :

"[SIZE=2]Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa

Zgodnie z art. xxx paragraf x kpk zawiadamiam o popełnieniu przestępstwa z art. xxx pafagraf x KK_1 wnoszę na zasadzie art. xx paragraf x kpk o wszczęcie i przeprowadzenie postępowania przygotowawczego
. "

Dalej opisac cała sprawe konkretnie podajac date kiedy sie w aukcji brało udział, przedmiot aukcji, dane osoby na którą składamy doniesienie. Dalej napisac co sie okazało, ze zostało sie oszukanym bo pies nie zył itd.

Jest tu przeciez dziewczyna prawniczka w temacie, zredagujcie to, wyslijcie, po problemie, nie wiem na co czekac, to nie jest jakas wielka filozofia..

Posted

karenina napisał(a):
Jest tu przeciez dziewczyna prawniczka w temacie, zredagujcie to, wyslijcie, po problemie, nie wiem na co czekac, to nie jest jakas wielka filozofia..

Jeżeli dobrze zrozumiałam, to już jakieś zawiadomienia o przestępstwie poszły. Tu będzie ze 60 albo i więcej poszkodowanych osób, a każdy może złożyć osobne zawiadomienie.
Sprawą zajęła się Kasia_m, która jest adwokatem.

Posted

Świetnie :klacz: :klacz: :klacz:

Brak mi słów, ale widać do czego są zdolni oszuści :mad: :mad:

I to później wpływa niekorzystnie na autentyczne apele pomocy, bo ludzie są zdezorientowani :shake:

Posted

Kodeks karny:

Art. 10. § 1. Na zasadach określonych w tym kodeksie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat.

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Art. 33. § 2. Sąd może wymierzyć grzywnę także obok kary pozbawienia wolności wymienionej w art. 32 pkt 3, jeżeli sprawca dopuścił się czynu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub gdy korzyść majątkową osiągnął.

Możliwa do zasądzenia liczba stawek dziennych od 10 do 360 w wysokości od 10 do 2000 zł jedna.

Zachowanie sprawcy przy oszustwie polega na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem poprzez jeden z trzech wymienionych sposobów, tj. przez: wprowadzenie w błąd, wyzyskanie błędu lub wyzyskanie niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania -> w tym wypadku wprowadzenie w błąd.
Oszustwo jest przestępstwem bez względu na wartość osiągniętej korzyści majątkowej. Jest ścigane z urzędu - wystarczy wspomniane zawiadomienie o przestępstwie. Oszustwo jest popełnione w momencie wyrażenia żądania korzyści majątkowej, tj. z chwilą założenia aukcji.

Oj Reebok, w kapciach będziesz chodził/ła, a nie w reebokach jak ci się do tyłka dobiorą :eviltong:

Pozostaje jeszcze naruszenie praw autorskich do zdjęcia :razz:

Posted

Przebrnęłam przez cały wątek, na początku było mi dziewczyny żal bo sama jestem z tego rocznika(a błędy popełnia każdy), ale żeby robić coś trzeba mieć głowę na karku. Sama pomagam w schronisku, jednak nie pracuje, pieniądze dostaje od rodziców a wiadomo, że ubrać się trzeba, czasem gdzieś wyjść wiec w wsparciu finansowym to niestety nie dam rady, ale za to biorę psiaki na spacery , nie pomyślałaś, aby pójść do schroniska zapytać co możesz dla zwierząt zrobić? Pewnie, że nie pomyślałaś bo to nie zwierzętom chciałaś pomóc, zobaczyłaś na allegro aukcje charytatywne i stwierdziłaś, czemu ja nie mogę spróbować? Przecież to jest Internet, jestem anonimowa, nic bardziej mylnego jak już się zapewne przekonałaś, a w najbliższym czasie przekonasz się dokładniej...będę śledzić ten wątek ...

Posted

posty Kasi m zniknely bo niestety u Kasi m w pracy dowiedziano sie o dogo i moj szef powiedzial wyraznie, ze sobie nie zyczy tego typu "zabaw"
nie mnie to oceniac.
jezeli ktos ma jakies pytania prosze na PM.

Posted

w pracy dowiedziano sie o dogo i moj szef powiedzial wyraznie, ze sobie nie zyczy tego typu "zabaw"

Sorry, ale nie rozumem. Twoje hobby i cała działaność pozazawodowa to chyba nie jego sprawa.

Posted

nie do konca
wykonuje zawod tzw "wysokiego zaufania"
owszem moge sie postawic
ale jak sie konczy budowac dom i ma male dziecko nie zawsze ma sie ochote na takie zabawy

jestem na PM i od dzis na forum oficjalnie po 18

Posted

No wiesz, wszystko zależy od interpretacji i dobrych chęci ;) "Wysokie zaufanie" to dla mnie także niesienie bezinteresownej (w rozsądnych granicach) pomocy potrzebującym - lekarzem nie przestajesz być po wyjściu z gabinetu, prawnikiem też jest się w pewnym sensie całą dobę...

Ale z drugiej strony, przyznajmy to uczciwie - w godzinach pracy ogromna większość z nas nie powinna się zajmować dogomanią :evil_lol: