lewkonia Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 Może mamunia miała odpowiednio silny "dar przekonywania"?:razz: Quote
kasia_m Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 wiesz , on dostal kase i uwaza , ze jest ok. jej Mama twierdzi, ze skoro z nim wyjasnila to juz jest ok. i dlatego dla niej sprawa jest zamknieta. Quote
lewkonia Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 Ale ślady machinacji pozostały. Panna podszyła się pod schronisko i wymyśliła wirtualnego psa! Zbyt wiele osób wpłacilo pieniądze, żeby mozna było mówić o "małej szkodliwości spolecznej". Quote
Guest Mrzewinska Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 To nie kierownik schroniska zostal oszukany. I nie on bedzie decydowac czy sprawa jest, czy jej nie ma. Jesli zlodziej zlapany za reke odda to co ukradl, bo musi, nie znaczy ze znika fakt kradziezy. Zofia Quote
AlmaMater Posted July 5, 2006 Posted July 5, 2006 kasia_m napisał(a):wiesz , on dostal kase i uwaza , ze jest ok. jej Mama twierdzi, ze skoro z nim wyjasnila to juz jest ok. i dlatego dla niej sprawa jest zamknieta. Mam nadzieję, że mamusia się przykro rozczaruje. Nie popuszczajcie dziewczyny. Draństwo trzeba tępić. Quote
lewkonia Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 No i zobaczcie. jak tylko temat spoważniał - to pannica zniknęła. Pisała tylko po to, aby wmówić wszystkim "dobre intencje", ale takowymi to piekło jest wybrukowane!:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
black sheep Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Dziewcze pisze maile do osob z allegro, ze to nie prawda z tym oszustwem, naprawde daremne! Mam kontkat z wiekszoscia z nich, duzo tu zagląda, i są z nami. Quote
lewkonia Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Lasia wie, że sprawa jest baaardzo poważna. black_sheep błagam wysyłajcie to doniesienie.:razz: Quote
AlmaMater Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 lewkonia napisał(a):Lasia wie, że sprawa jest baaardzo poważna. Do więzienia jej nie wsadzą, ale: 1. skończyła 17 lat, więc sprawa w zwyczajnym sądzie, a nie jakieś tam głasiu-głasiu w sądzie dla nieletnich 2. człowiek skazany prawomocnym wyrokiem musi zapłacić za swój proces, a to zawsze jest ładnych parę tysięcy, nie licząc wynagrodzenia adwokata - mamuska będzie musiała wybulić 3. mam nadzieję, że wszyscy poszkodowani zażądają dużej nawiązki na rzecz organizacji zajmujących się ochroną zwierząt - też trzeba będzie zaplacić 4. wyrok będzie nieduzy i w zawieszeniu, ale wstyd duży i przez 5 lat trzeba będzie wszedzie w oficjalnych dokumentach wpisywać 'karana' Reasumując, oceniam koszt wyciągnięcia panienki z bagienka, w jakie wlazła, na jakieś 5 do 10 tysięcy złotych. Quote
lewkonia Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Z wyrokiem "w zawiasach" przez 5 lat nie znajdzie pracy nawet w supermarkecie! Quote
Guest Mrzewinska Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Czy mamy tu prawnika? Byc moze wystarczy do zgloszenia oszustwa podanie faktu, ze ogloszenie mialo na celu wyludzenie pieniedzy - dowod numer konta i zdjecie niezyjacego zwierzecia. Zofia Quote
karenina Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Mrzewinska napisał(a):Czy mamy tu prawnika? Byc moze wystarczy do zgloszenia oszustwa podanie faktu, ze ogloszenie mialo na celu wyludzenie pieniedzy - dowod numer konta i zdjecie niezyjacego zwierzecia. Zofia Oczywiscie ze wystarczy. Paragrafów jest w tej sprawie kilka, oszustwo, wyłudznie, posługiwanie sie nieprawdziwymi danymi osobowymi, pewnie coś jeszcze.. Nie mam KK pod reka. Sprawe taką zgłasza sie na allegro ( juz zrobine) i do prokuratury ( jak sie pojdzie na komisariat każą zazwyczaj zgłosic bezposrednio doniesienie w prokuraturze.). Do prok. można wysłac list, nie trzeba isc osobiscie. Moze to byc cos takiego : "[SIZE=2]Zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa Zgodnie z art. xxx paragraf x kpk zawiadamiam o popełnieniu przestępstwa z art. xxx pafagraf x KK_1 wnoszę na zasadzie art. xx paragraf x kpk o wszczęcie i przeprowadzenie postępowania przygotowawczego. " Dalej opisac cała sprawe konkretnie podajac date kiedy sie w aukcji brało udział, przedmiot aukcji, dane osoby na którą składamy doniesienie. Dalej napisac co sie okazało, ze zostało sie oszukanym bo pies nie zył itd. Jest tu przeciez dziewczyna prawniczka w temacie, zredagujcie to, wyslijcie, po problemie, nie wiem na co czekac, to nie jest jakas wielka filozofia.. Quote
AlmaMater Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 karenina napisał(a):Jest tu przeciez dziewczyna prawniczka w temacie, zredagujcie to, wyslijcie, po problemie, nie wiem na co czekac, to nie jest jakas wielka filozofia.. Jeżeli dobrze zrozumiałam, to już jakieś zawiadomienia o przestępstwie poszły. Tu będzie ze 60 albo i więcej poszkodowanych osób, a każdy może złożyć osobne zawiadomienie. Sprawą zajęła się Kasia_m, która jest adwokatem. Quote
lewkonia Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Tak trzymać!:klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz: Quote
paros Posted July 6, 2006 Posted July 6, 2006 Świetnie :klacz: :klacz: :klacz: Brak mi słów, ale widać do czego są zdolni oszuści :mad: :mad: I to później wpływa niekorzystnie na autentyczne apele pomocy, bo ludzie są zdezorientowani :shake: Quote
beria Posted July 7, 2006 Posted July 7, 2006 Kodeks karny: Art. 10. § 1. Na zasadach określonych w tym kodeksie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu 17 lat. Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Art. 33. § 2. Sąd może wymierzyć grzywnę także obok kary pozbawienia wolności wymienionej w art. 32 pkt 3, jeżeli sprawca dopuścił się czynu w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub gdy korzyść majątkową osiągnął. Możliwa do zasądzenia liczba stawek dziennych od 10 do 360 w wysokości od 10 do 2000 zł jedna. Zachowanie sprawcy przy oszustwie polega na doprowadzeniu innej osoby do niekorzystnego rozporządzenia mieniem poprzez jeden z trzech wymienionych sposobów, tj. przez: wprowadzenie w błąd, wyzyskanie błędu lub wyzyskanie niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania -> w tym wypadku wprowadzenie w błąd. Oszustwo jest przestępstwem bez względu na wartość osiągniętej korzyści majątkowej. Jest ścigane z urzędu - wystarczy wspomniane zawiadomienie o przestępstwie. Oszustwo jest popełnione w momencie wyrażenia żądania korzyści majątkowej, tj. z chwilą założenia aukcji. Oj Reebok, w kapciach będziesz chodził/ła, a nie w reebokach jak ci się do tyłka dobiorą :eviltong: Pozostaje jeszcze naruszenie praw autorskich do zdjęcia :razz: Quote
zaba14 Posted July 7, 2006 Posted July 7, 2006 Przebrnęłam przez cały wątek, na początku było mi dziewczyny żal bo sama jestem z tego rocznika(a błędy popełnia każdy), ale żeby robić coś trzeba mieć głowę na karku. Sama pomagam w schronisku, jednak nie pracuje, pieniądze dostaje od rodziców a wiadomo, że ubrać się trzeba, czasem gdzieś wyjść wiec w wsparciu finansowym to niestety nie dam rady, ale za to biorę psiaki na spacery , nie pomyślałaś, aby pójść do schroniska zapytać co możesz dla zwierząt zrobić? Pewnie, że nie pomyślałaś bo to nie zwierzętom chciałaś pomóc, zobaczyłaś na allegro aukcje charytatywne i stwierdziłaś, czemu ja nie mogę spróbować? Przecież to jest Internet, jestem anonimowa, nic bardziej mylnego jak już się zapewne przekonałaś, a w najbliższym czasie przekonasz się dokładniej...będę śledzić ten wątek ... Quote
lewkonia Posted July 7, 2006 Posted July 7, 2006 Co się stało z postami kasi _m??????? Teraz wątek zupełnie się pogmatwał! Kasiu - czy o to chodzi? Quote
kasia_m Posted July 7, 2006 Posted July 7, 2006 posty Kasi m zniknely bo niestety u Kasi m w pracy dowiedziano sie o dogo i moj szef powiedzial wyraznie, ze sobie nie zyczy tego typu "zabaw" nie mnie to oceniac. jezeli ktos ma jakies pytania prosze na PM. Quote
AlmaMater Posted July 7, 2006 Posted July 7, 2006 w pracy dowiedziano sie o dogo i moj szef powiedzial wyraznie, ze sobie nie zyczy tego typu "zabaw" Sorry, ale nie rozumem. Twoje hobby i cała działaność pozazawodowa to chyba nie jego sprawa. Quote
lewkonia Posted July 7, 2006 Posted July 7, 2006 Kasiu - odwiedzaj dogo po godzinach pracy. Wtedy ty jesteś panią swojego czasu i swojego kompa. Quote
kasia_m Posted July 7, 2006 Posted July 7, 2006 nie do konca wykonuje zawod tzw "wysokiego zaufania" owszem moge sie postawic ale jak sie konczy budowac dom i ma male dziecko nie zawsze ma sie ochote na takie zabawy jestem na PM i od dzis na forum oficjalnie po 18 Quote
Dabrowka Posted July 7, 2006 Posted July 7, 2006 No wiesz, wszystko zależy od interpretacji i dobrych chęci ;) "Wysokie zaufanie" to dla mnie także niesienie bezinteresownej (w rozsądnych granicach) pomocy potrzebującym - lekarzem nie przestajesz być po wyjściu z gabinetu, prawnikiem też jest się w pewnym sensie całą dobę... Ale z drugiej strony, przyznajmy to uczciwie - w godzinach pracy ogromna większość z nas nie powinna się zajmować dogomanią :evil_lol: Quote
Recommended Posts