mama_Dorota Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 dusje napisał(a):Ale odjazd:lol: Dimek Brylant bez klejnotow:evil_lol: No nie usmialam sie do lez:loveu: Dorota Kochana, czasem chyba jednak trzeba być nadgorliwym. :angryy: W piątek wieczorem wybierałam się z Dimkiem do naszego weta i przed wyjściem bawił się w pokoju z dziećmi. Gdy weszłam do nich PAN PIES leżał sobie na grzbiecie, młodszy synek drapał go po brzuszku, a on fikał łapkami w powietrzu. Spojrzałam na niego i włos mi stanął na głowie dęba. Ponieważ przed adopcją dowiedziałam się, że był kastrowany a ja ujrzałam powiększone opakowanie po klejnotach. Ponieważ znalazłam tego guzka u niego na klacie, więc się przestraszyłam, że ma kolejnego -być może przerzut. Obmacałam b. dokładnie no i panika -albo ma guza albo mu jeden klejnot wypączkował. Nasz wet zaczął się śmiać jak mnie zobaczył z kolejnym psem. Obejrzał go b. dokładnie i co stwierdził: 1) zęby w paskudnym stanie -obowiązkowo oczyszczenie, żeby ich nie stracił 2) guzek raczej chyba chyba niegroźny -do usunięcia 3) ponieważ nadal mi kulał, więc dostał jakiś zastrzyk o przedłużonym działaniu -jest duża poprawa. Dziewczyny napiszcie mi czy on chodził normalnie, czy lekkie utykanie było już wcześniej. 4) najlepsze -on NIE BYŁ kastrowany, 1 klejnot jest na zewnątrz i oprocz tego jest jednostronnym wnętrem!!! Myślałam, że zemdleję. Gdybym go dokładnie nie obejrzała, to na początku lata miałabym miot pięknych boksio-haszczakowych kundelków! Poza tym we wczesnej młodości najprawdopodobniej przeszedł nosówkę. Nasz kochany wet dał nam jeszcze na dwukrotne odrobaczenie, i za te leki i zastrzyk nie wziął ani grosza. Quote
supergoga Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 :evil_lol: Oj mama-Dorota miałaby pseuhodowle a my byśmy mogli wieszać sobie na kolejnej osobie wszelkie psy. hihihi Ciekawa sprawa - a może Dimek złosliwiec i mu odrosly, jak futro na mojej serdelce.;) Quote
patch75 Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 przeciez w schronisku wyraznie powiedziano, ze Dimek byl wykastrowany:crazyeye: Quote
mama_Dorota Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 No cóż, ja mu ich nie doprawiłam. :evil_lol: I to jedno na zewnątrz a drugie w środku. Całe szczęście, że to drugie jest blisko ujścia i nie trzeba będzie brzucha pruć. Ale wydatek zupełnie nie planowany. A Wena nie miała być na razie kastrowana, bo w pierwszej kolejności będą usuwane u niej guzy i narośla. Jest ich zbyt dużo i to na całym ciele, że wet na jej kastrację za jednym zamachem raczej się nie zdecyduje. Hehe, mama_Dorota pseudohodowczyni! No nie :evil_lol: A szczeniusie po pięknej mamusi i cudownym tatusiu na pewno będą rozkoszne. Znajdziemy im tu dobre domki prawda? :razz: :diabloti: Quote
ewatr Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 [quote=mama_Dorota;2589303. Znajdziemy im tu dobre domki prawda? :razz: :diabloti: masz jak w banku :diabloti:;) Quote
supergoga Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 :evil_lol: :evil_lol: I podzielimy się zyskiem Quote
dusje Posted December 12, 2006 Posted December 12, 2006 Coraz lepiej sie dzieje:lol: Ja kombinowalam w ten sposob, ze po kastracji pozostaje zawsze sladzik widoczny golym okiem, ale skoro Dorota nie zagladala Brylantowi tam i owdzie to mogla byc przekonana ze chlop juz dawno bez tego i owego. Rety, chyba wet sie nie pomylil:evil_lol: Ale w tej sytuacji to tylko na plus, ze Brylancik za jakis czas po usunieciu gor zlota uspokoi swoje zapedy wzgledem Pirulka. Miejmy nadzieje ze nie straca na tym jego zdolnosci terapeutyczne:evil_lol: Poki co Dorota masz skarb :evil_lol: w domu i pilnuj dobrze, prosze ciebie, nie daj Bog opowiadac postronnym, bo przyjda i okradna:evil_lol: Jak siegne pamiecia to jakies tam pasy cnoty kiedys byly tzw majtki blaszane z tylu i z przodu zasznurowane:lol: Oj wesolo mi dzisiaj, za wesolo:diabloti: Trzymaj sie Brylancik, pancia chce cie oskalpowac Quote
mama_Dorota Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Kochana, ja go skalpować nie będę tylko klejnoty oddzielę od niego, zabiorę mu z sakiewki :evil_lol: Trudno żebym tak od razu zaglądała tam i ówdzie, skoro mi powiedziano, ze już ciachnięty, a jemu do tej pory nie zdarzało sie wywalić na plecy. Przewaznie lezał na boku. A w tej pozycji, jak i gdy stal, trudno zauwazyć, jeszcze w tym gąszczu sierści, jeden klejnot, o drugim schowanym to już nie wspomne. Gdyby nie lezał na plecach, to teraz tez bym nie zobaczyla, ze coś tam jest. Supergoga, chyba jest wiecej chetnych do podzialu tego zysku. :lol: Chętni do podzialu prosze sie wpisywac, żeby później nie bylo pretensji. A Brylantowy Dimek jest coraz grzeczniejszy. Rowerzystow nie zjada, cześci psów odpuszcza -bedzie dobrze! Dziś mi b. dzielnie pomagal przy tapetowaniu :razz: Ogon i jedna lapka cale w kleju, a mordusią poprawial tapete na ścianie. Teraz zmeczony tapetowaniem spi jak zabity. Quote
mama_Dorota Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Kochani, mój malutki już od co najmniej tygodnia dosyć mocno cieszy się na mój widok, ale tak gdzieś od 2-3 dni gdy wyjdę z domu i potem wrócę, to na mój widok jest istne szaleństwo. Mój Brylancik po prostu tańczy. Wiecie, ja wiedziałam, że psy nie bokserowate też się cieszą na widok człowieka i też często pokazują to ciałem, ale jak mój diamencik więcej zacznie przebywać z Wenusią, to chyba zacznie się cieszyć całym ciałem jak bokser :evil_lol: Zauważyłam też, że psy różnych "gatunków", które mają normalnie inne zachowania, gdy zamieszkają razem to, że tak powiem zapożyczają zachowania od swojego braciszka lub siostrzyczki. Wena np, choć jest u nas niecałe 4,5 mies. już się bawi jak Piruli, choć na początku patrzyła się na niego jak na idiotę :evil_lol: Pirulinek w wielu przypadkach też się zachowuje jak Wenusia, choć wcześniej to było nie do pomyślenia. Ciekawe co teraz od siebie nawzajem przejmą? Oby tylko nie łażenie po szafkach w kuchni :lol: Wprawdzie mi to za bardzo nie przeszkadza, ale lepiej by było, żeby jednak nie :evil_lol: Znajomi i sąsiedzi mówią, że to nie jest ten sam pies, którego przywiozłam 2 grudnia. Widać, że jest radosny, pogodny, uśmiechnięty i wpatrzony w mamusię jak w obraz. Natomiast ci co nic nie mówią pewnie uważają mnie za kompletną idiotkę i pewnie też by mnie chętnie gdzieś zamknęli :evil_lol: Jak można mając jednego psa wziąć ze schroniska drugiego i to starszego. Jak to już jakoś przeżyli to po kolejnych 4 miesiącach pojawił się trzeci. Jak nic -zupełny brak rozumu :evil_lol: Więc może się zastanówcie, czy na pewno dobrze zrobiliście dając mi go? :razz: Quote
ewatr Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 mama_Dorota :loveu: nawet nie wiesz jak ja lubie czytać Twoje opisy zycia z Brylantowym Dimem i cała jego rodzina teraz aktualnie dusze sie ze śmiechu a że jestem w pracy to to troche dziwnie wygląda i wygladam na troche " nie tego " :cool3: / wiesz co mam na myśli / tak ze nie czuj sie osamotniona :evil_lol: Quote
supergoga Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 W razie czego mamo-Dorotko założymy Ci wątek na dogo - "do adopcji z całym bagażem osobniczym" hihihi. Wpisuje się na listę do podziału zysków - tak od razu, póki jeszcze Dimcio ma z czym startować do dziewczyny. Bo póxniej, kicha. A swoją drogą to i tak dobrze, że u psiaków samców widać że cuś mają. Zdarzyło się nie raz u suk schroniskowych, u których przystępowano do sterylki, że już sterylizowana. Ale to dopiero okazywało się często na stole u weta. Buziaki dla Dimusia - a propos, wiem, że Basiaap wysłała klatke - dotarła zdrowo i cało? Quote
mama_Dorota Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 supergoga napisał(a):W razie czego mamo-Dorotko założymy Ci wątek na dogo - "do adopcji z całym bagażem osobniczym" hihihi. Wpisuje się na listę do podziału zysków - tak od razu, póki jeszcze Dimcio ma z czym startować do dziewczyny. Bo póxniej, kicha. A swoją drogą to i tak dobrze, że u psiaków samców widać że cuś mają. Zdarzyło się nie raz u suk schroniskowych, u których przystępowano do sterylki, że już sterylizowana. Ale to dopiero okazywało się często na stole u weta. Buziaki dla Dimusia - a propos, wiem, że Basiaap wysłała klatke - dotarła zdrowo i cało? Ale tylko i wyłącznie z całym bagażem! Tylko może być mały problem, bo jako, że ja jestem szalona, to z czasem bagaż mi się może powiększyć ;) i trzeba będzie szukać chętnego do adopcji Pancia -miliardera, co bym mogła z niego zrobić milionera :evil_lol: Na liście jesteś na honorowym pierwszym miejscu. Muszę i siebie wpisać, bo pewnie jak zwykle o sobie zapomnę i to będzie kicha :lol: Z chłopakami zgadza się, jest łatwiejsze badanie zarówno "naoczne" jak i "rączkowe" :evil_lol: Właśnie z Wenusią mamy mały problem, bo nie wiemy czy była sterylizowana czy nie. Kastrowana nie była bo miała cieczkę, ale tak słabą, że jest duże prawdopodobieństwo sterylki. Ale to tylko podejrzenie a ja muszę mieć pewność. Paczuszka ;) dotarła 5 min temu. Opakowanie całe i zdrowe, a jak czuje się klateczka to zobaczę jak już ją wyciągnę, z tym, że najpierw muszę przesunąć meble, żeby się zmieściła :lol: Powiedzcie mi, czy może być większa miłość niż psiaków do człowieka? Wprawdzie ja za każdym z nich poszłabym w ogień, ale i tak uważam, że w porównaniu z nimi to pod tym względem jestem ułomna. Quote
mama_Dorota Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 [quote name='ewatr']mama_Dorota :loveu: nawet nie wiesz jak ja lubie czytać Twoje opisy zycia z Brylantowym Dimem i cała jego rodzina teraz aktualnie dusze sie ze śmiechu a że jestem w pracy to to troche dziwnie wygląda i wygladam na troche " nie tego " :cool3: / wiesz co mam na myśli / tak ze nie czuj sie osamotniona :evil_lol: No to mi się humor poprawił -nie czuję się już osamotniona :lol: A jak wejdziesz na wątek Wenusi: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=28369 na jeszcze nie zakończoną moją epopeję, to przyda Ci się pampers :evil_lol: Quote
ewatr Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 mama_Dorota napisał(a):......... nie zakończoną moją epopeję, to przyda Ci się pampers :evil_lol: jak pampers :evil_lol: to chyba poczekam z czytaniem na powrót do domu bo w pracy to już całkiem by mnie skreslili nie dość ze psychiczna to jeszcze zawory jej puszczają :crazyeye: ;) Quote
nati_92 Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 No cóz Dimek był kastrowany bo gdyby tak nie bylo niejezdzil by na imprezy an starowke i nie siedizalby z suczkami tylko sam.. a co do kulejacej lapki takie klopoty mial od dluzszego zcasu latem co dzien chodzialm z nim do naszej weternarz na lekarstwo Quote
patch75 Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 wiemy ze MamaDorota ma teraz wydatki: klatka, wizyty u weterynarza, bedzie czyszczenie zebow u Dimka i jego kastracja oraz usuniecie guza u Dimka-to bardzo duzo i jakies leki na lapki oprocz tego wspomaga innych w zwiazku z tym mam apel: pomozmy i zbierzmy sie na AFN dla niej-choc troche, wszystko sie liczy, nawet grosze:razz::razz::razz::razz::razz::razz::razz: Quote
mama_Dorota Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 nati_92 napisał(a):No cóz Dimek był kastrowany bo gdyby tak nie bylo niejezdzil by na imprezy an starowke i nie siedizalby z suczkami tylko sam.. a co do kulejacej lapki takie klopoty mial od dluzszego zcasu latem co dzien chodzialm z nim do naszej weternarz na lekarstwo Nati, ja naprawdę jestem w stanie stwierdzić, że pies ma klejnoty :lol: Dziś dla pewności poszłam do drugiego weta. Potwierdził słowa kolegi: jeden klejnot w sakiewce, drugi blisko ujścia. :razz: Teraz będę spekulować, ale mam tylko 3 pomysły: jeśli był kastrowany w schronisku i jest data, to 1) klejnocik był 4-jajeczny 2) nowe klejnoty wytworzyły się ponownie (może natura chciała zachować i przekazać kolejnym pokoleniom tak cudowne geny) jeśli nie ma daty kastracji w schronisku, to 3) gdy przybył do schroniska był obustronnym wnętrem i to musiały być ukryte dość głęboko, więc podczas badania wet nie mógł znaleźć klejnotów i określił go jako kastrata, a po pewnym czasie klejnoty zaczęły schodzić. Pewne jest jedno: są 2 klejnoty :diabloti: reszta jest wielką niewiadomą. Nati możesz mi napisać jakie leki on dostawał? Quote
mama_Dorota Posted December 13, 2006 Posted December 13, 2006 Aniu klatka dotarła, tylko do ceny zapomnieli Ci dodać jeszcze podatek -wyniosło mnie to 48 zł. :diabloti: Ale to i tak dużo mniej niż za klatkę. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję! :Rose: :Rose: :Rose: Quote
rybon36 Posted December 14, 2006 Posted December 14, 2006 mamo Doroto, zanim przystąpicie do rozległych zadań chirurgicznych u Dimka, to zróbie najpierw morfologię i biochęmię, jeśli chodzi o kastrację, to rozumiem, że robicie ją przez wzgląd na sunię u Was w domu? Jeśli nie , to odpuśćcie sobie, bo w tym wieku niczego absolutnie w zachowaniu Dimka ona nie zmieni a tylko niepotrzebnie się chłopak nacierpi, kastracja ma sens na granicy dojrzałości, wtedy pies uspokaja się ale już np kastrowany w wieku 3-4 lat wszystkie nawyki zachowuje.Trzeba najpierw , bez względu na wszystko przez znieczuleniem zbadać mu wydolność serducha i nerek a także wątroby, żeby nie popsuć nam terapeuty Quote
basiaap Posted December 14, 2006 Posted December 14, 2006 mama_Dorota napisał(a):Aniu klatka dotarła, tylko do ceny zapomnieli Ci dodać jeszcze podatek -wyniosło mnie to 48 zł. :diabloti: Ale to i tak dużo mniej niż za klatkę. Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję! :Rose: :Rose: :Rose: Hm... to trochę nieuczciwe z ich strony:roll: . No cóż... Zawsze to nie 300 złotych za klatkę. Quote
nati_92 Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 mama_Dorota napisał(a):Nati, ja naprawdę jestem w stanie stwierdzić, że pies ma klejnoty :lol: Dziś dla pewności poszłam do drugiego weta. Potwierdził słowa kolegi: jeden klejnot w sakiewce, drugi blisko ujścia. :razz: Teraz będę spekulować, ale mam tylko 3 pomysły: jeśli był kastrowany w schronisku i jest data, to 1) klejnocik był 4-jajeczny 2) nowe klejnoty wytworzyły się ponownie (może natura chciała zachować i przekazać kolejnym pokoleniom tak cudowne geny) jeśli nie ma daty kastracji w schronisku, to 3) gdy przybył do schroniska był obustronnym wnętrem i to musiały być ukryte dość głęboko, więc podczas badania wet nie mógł znaleźć klejnotów i określił go jako kastrata, a po pewnym czasie klejnoty zaczęły schodzić. Pewne jest jedno: są 2 klejnoty :diabloti: reszta jest wielką niewiadomą. Nati możesz mi napisać jakie leki on dostawał? Hmmm:) nawet wschronisku była data jego kastracji za dwa tygodnie bede w schronisku wiec moge sobie date spisac i napisac tutaj:) hehe:) pozdrawiam Ciebierodzinke i cala zgraję Ucałuj ode mnie Dimka Quote
jnk Posted December 15, 2006 Posted December 15, 2006 Rybon, chciałabym zaspokoić swoją małpią ciekawość - zewsząd słyszę, że wnętra trzeba koniecznie wysterylizować, a Ty tymczasem piszesz, żeby sobie odpuścić :roll: i już sama nie wiem, jak to jest: czy sterylizacja wnętra jest rzeczywiście koniecznością, czy tylko młodego wnętra (czyt. na etapie zstępowania jąder, które nie przebiega prawidłowo)? Quote
kiwi Posted December 16, 2006 Posted December 16, 2006 u wnetra jadro z brzucha moze rakowaciec i chyba dlatego sie kastruje Quote
rybon36 Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 tak,moja małpia ceiekawość dotyczy głownie przydatności pacjenta do znieczulenia, żebyście nie wylały dziecka z kąpielą moje panie. A w kwestii kastracji, to kastruje się wnętry po to, żeby po 5 roku życia nie doszło do nowotworzenia jądra wnętroskiego. Dimek ma powyżej dychy, jego organizm jest zniszczony dlatego powiedziałam, że warto zbadać krew przed zabiegiem celem ustalenia czy jego nerki i wątroba są w dostatecznym stopniu wydolne a jeśłi celem kastracji jest zmniejszenie agresji u Dimka do samców, to trud jest daremny Quote
Recommended Posts