westie222 Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 mam pytanko związane z panującymi upałami. Czy lepiej ostrzyc psa na bardzo krótko, czy może zostawić długi włos. spotkałam się z różnymi opiniami. Niektórzy twierdzą, że długi włos chroni przed upałem Quote
Irviers Posted June 27, 2006 Posted June 27, 2006 Tak, dłuższy włos chroni przed słońcem i przed oparzeniami :) Nie zaleca sie np trymowania do łysa w wielkie upały. Wiec mysle ze lepiej zostawic troszkę włosa :) Quote
ramzes Posted June 30, 2006 Posted June 30, 2006 Wyjątkiem są np. nagie grzywacze. Ich skórę zabezpiecza się za to środkami z filtrem UV żeby nie dostały poparzenia. Quote
weszynoska Posted June 30, 2006 Posted June 30, 2006 a ja zauważyłam, że wszystkie króciutko ostrzyżone "na upał" pieski cierpią z zupełnie innego powodu :placz: gryzą ich komary !!!!!! Quote
Agnisia =) Posted July 30, 2006 Posted July 30, 2006 NO właśnie ja też chciałam swojego podciąć, ale wet powiedział, że pies długowłosy ma inną gospoderkę cieplną niż ten krótko i że te włosy go chronią. Z kolei ostatnio czytam w MP że niewystawowe pieski warto obciąć. I teraz to sama nie wiem. Jak narazie przeżedziłam trochę włos i czekam co będzie dalej. Quote
Recommended Posts