Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Staram się, ale sama wiesz jak to jest... Jedni zrozumieją, a innym nie przetłumaczysz żadnymi argumentami. Ostatnio pracuję też nad mężem mojej koleżanki, który chce kupić labradora z pseudo... W ubiegłym roku wzięli jednego od kogoś kto go nie chciał, bo pies mu wymiotował w domu. Zrobili mu badania i się okazało, że psiak ma raka trzustki. Leczą go, ale w tej chwili pies już nie może prawie wogóle jeść. Prawdopodobnie uśpią go niedługo. I teraz znajomy chce kupić psa, bo twierdzi, że taki napewno będzie zdrowy. I mimo, że tłumaczę Mu, jak tylko mogę, ze jest w błędzie to nie rozumie. Zaproponowałam Mu, że jak się zdecyduje adoptować psa to dostanie pisemną gwarancję, że pies jest zdrowy. Powiedział, że się zastanowi. Ale myślę, że powiedział tak dla świętego spokoju...

Posted

[quote name='Monika.D']Staram się, ale sama wiesz jak to jest... Jedni zrozumieją, a innym nie przetłumaczysz żadnymi argumentami. Ostatnio pracuję też nad mężem mojej koleżanki, który chce kupić labradora z pseudo... W ubiegłym roku wzięli jednego od kogoś kto go nie chciał, bo pies mu wymiotował w domu. Zrobili mu badania i się okazało, że psiak ma raka trzustki. Leczą go, ale w tej chwili pies już nie może prawie wogóle jeść. Prawdopodobnie uśpią go niedługo. I teraz znajomy chce kupić psa, bo twierdzi, że taki napewno będzie zdrowy. I mimo, że tłumaczę Mu, jak tylko mogę, ze jest w błędzie to nie rozumie. Zaproponowałam Mu, że jak się zdecyduje adoptować psa to dostanie pisemną gwarancję, że pies jest zdrowy. Powiedział, że się zastanowi. Ale myślę, że powiedział tak dla świętego spokoju...

Moniko, ale takiej gwarancji nikt nikomu, tym bardziej na piśmie, nie da ;)

Posted

ale wiesz...dla samego przeciągnięcia klieta na odpowiednią stronę mocy to kazdy chwyt dozwolony..ja już Monice mówiłam...
1. pseudohodowla = nużeniec, którym ludzie zarazić się mogą, a wyglada jak ŁUSZCZYCA...nikt tego nie sprawdzi, a sie przestraszy :)
2. pokazuje drastyczne foty z pseudo...działa

swoją drogą...dlaczego przy kampani rasowy=rodowodowy nie mówi się ludziom o zagrożeniach pseudo.../nużeniec i niedorozwoje spowodowane przekazywaniem tego samego genu itp./

Straszna jest taka niewiedza co u psiaka :/
jutro zadzwonie...

Posted

Agnieszko wiem, że takiej gwarancji nie można dać. Ale psiaki, które są pod opieką kogoś z dogo są po wizycie u weta, są pod pewną obserwacją i jeśli psiakowi dolegałoby coś poważnego to raczej byłoby to wykryte. Nie często się zdarza, żeby psiak oddany do adopcji okazał się ciężko chory.

Poza tym tak jak pisze Anita - stwierdzenie takie miało na celu przekonanie znajomego do adopcji. A jeśli On znalazłby 'wymarzonego' psiaka to napewno nie myślałby o otrzymaniu takiej gwarancji.

P.S. Sunia na ten moment już nie Tania ;)

Posted

Kundel_Bury napisał(a):
Jak suka do innych suk ?

nie mogę powiedzieć racjonalnie, ze nie przejawia agresi do innych zwierząt...
w momencie kiedy ja zabraliśmy w aucie była sunia...ale nie było kontaktu..potem jak sunie zawiźliśmy do wet otoczyło nas stadko owczarków, ale zachowania suni do nich tez nie mozna oceniać racjonalnie ponieważ była w ogromnym stresie....takie rzeczy bedziemy wiedziec później

Posted

anita_happy napisał(a):
i doopa..sterylki nie było...jakiś leków zabrakło...a ja ze stresu umierałam!

oby zdążyć przed porodem ... uśpienie ślepego miotu/odebranie szczeniąt to straszna trauma dla suni ... lepiej by było żeby nie urodziła
jakiś kolejny termin zaplanowany ?

Posted

sunia w poniedziałek zmienia miejsce bytowania - nie miała sterylki i w nowym miejscu ja bedzie miała. mamy do przejechania 2 x 200 km=400km / koszt transportu to ok 150 zł -paliwo
KTO WSPOMOŻE -kasa szydłwoiaków świeci puchami, to co było zbierane to na opłaty hotelowe...
sunia to takie Emergency i trzeba było ja zabierać, nie mozna było czekac...TERAZ MUSIMY JĄ PRZEWIEZC w bezpieczne miejsce TO DLA NIEJ SZANSA