Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

I jakie umaszczenie!!!
Śniado-czekoladowy marmur!

(Dla bardziej zorientowanych: a^y, bb, E, kk, Mm )

Kolo mnie mieszka kundelek sniado-czekoladowy (a^y, bb), ale ten jeszcze go przebija!

Bede strzelac: Mix rudego cattle doga i czekoladowo marmurkowego bordera???

Posted

Aussie napisał(a):

Bede strzelac: Mix rudego cattle doga i czekoladowo marmurkowego bordera???

Odpowiadam sama sobie: tylko, ze wtedy cattle dog musialby przenosic czekolade, a o ile wiem to u nich rzadkie... Moze wiec jednak mix kelpie czekoladowego i marmurkowego bc, tylko skad u niego wtedy czaprak lub sniadosc? Zdarza sie u bc, a jeszcze rzadziej chyba u kelpie(?), ale w sumie nie czesto.

Posted

ULA jestes niesamowita w tych wywodach:loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: jak poszlo WAM w KRAKOWIE-nam nie najlepiej bylismy w podobnym skladzie jak w LUBLINIE-niestety wracalismy zaraz po ocenie
POZDRAWIAM:lol: teraz szykujemy sie do USTRONIA

Posted

Poszlo nam bardzo dobrze :-) Asti skonczyla Mlodziezowy Championat (a jej siostrzyczka Kea wygrala zerowke obedience). Opis, jaki dostala Asti na mojej stronie, niestety tym razem nikt nie robil nam zdjec (chyba, ze ktos z dogomaniakow sie zglosi z jakimis fotami ? ;))

• 2 weeks later...
Posted

Nie wiem, czego mieszanką jest ten pies, bo pochodzi ze schroniska w Swarzędzu.., Klub Kelpie z USA opisał jego umaszczenie jako czekoladowy merle. W każdym razie bardzo przypomina Kelpie (no może poza kolorem) i świetnie zagania........... Blue :D:D:D
Może takie umaszczenie mogło by wyjść z mieszanki czekoladowego i kremowego Kelpie? Nie wiem, nie jestem mocna w genetyce umaszczenia, bo się tym szczegółowo nie interesowałam.
W każdy razie będziecie go mogli zobaczyć "na żywca" w Sopocie, bo wystawiam Blue, a nie zostawię go samego w domciu.
Pozdrawiam :)

Posted

Cudny jest kundel:loveu: A umaszczenie ma mniamusne, tyle ze nie jest to red merle, tylko red merle z czyms:lol: Tak jak Ula napisala:eviltong:

Posted

diamantina napisał(a):
Może takie umaszczenie mogło by wyjść z mieszanki czekoladowego i kremowego Kelpie? Nie wiem, nie jestem mocna w genetyce umaszczenia, bo się tym szczegółowo nie interesowałam.
W każdy razie będziecie go mogli zobaczyć "na żywca" w Sopocie, bo wystawiam Blue, a nie zostawię go samego w domciu.
Pozdrawiam :)

A jak wyglada "kremowy" kelpie? ;-) Kremowy cos mi sie widzi jako plowy ee, a na takim kolorku merlingu nie widac (co najwyzej w niebieskich oczkach).
Buu, a mnie w Sopocie nie bedzie, bo w tym roku nie robia tam agility :-(
Podobno organizator uznal, ze "odciaga publike od ringow" :-o
To kurcze, jacy totalnie porabani musza byc ci ludzie na Crufcie, bo tam pelno imprez towarzyszacych: agility, obedience, taniec z psem itp. itd....

Posted

A ja myślę, że to nie jest kelpie ani cattledog, ale z pewnością coś z pastucha/ów w sobie ma. Używając cytatu z "Europa,Europa" można powiedzić, że "geny jego przodków przemieszały sie w przeszłości":evil_lol:
W każdym razie jeśli tak dla zabawy upieramy sie przy którymś z powyżej wymienionych to ja obstawiam jednak kelpie bo u nich merle w liniach pracujacych nie należy do rzadkości;)

Posted

A nie jest wtedy toto (znaczy sie merle kelpie) nazywane "German Coolie" vel po prostu Koolie? ;-)
Koolie moga byc krotkowlose i wtedy wygladaja jak kelpiaki albo poldlugowlose i wtedy wygladaja jak aussiki z ogonem :-)
A w ogole to one wszystkie sa ze soba mniej lub bardziej spokrewnione :-)

No, w kazdym razie zgadzam sie, ze z pastucha cos musi miec napewno, bo merlaki nie biora sie z niczego (zbyt skomplikowana mutacja, zeby mogla zajsc sobie przypadkowo po raz drugi w historii ;))

Posted

Aussie napisał(a):
Buu, a mnie w Sopocie nie bedzie, bo w tym roku nie robia tam agility :-(
Podobno organizator uznal, ze "odciaga publike od ringow" :-o

Gdyby tak było to pewnie organizator nie wstawiłby w miejsce agility pucharowych zawodów PT oraz Mistrzostw Polski Obedience..

Niestety po ostatnich zawodach agility związek został z wielkim długiem, który później musiała odpracować oddziałowa komisja szkolenia (wiem bo odczułam to na własnej skórze..). Niestety odbył się duży przekręt z pieniążkami i związek stwierdził, że zamiast zapraszać do organizacji zawodów osoby spoza to woli oprzeć się na swoim zespole. Niestety na placu związkowym nie mamy (jeszcze) agility, dlatego organizujemy zawody PT i obi..

A w plotki lepiej nie ma co wierzyć, bo często są pełne sensacji ;)

Pozdrawiam!

Ps. A pies superowy, umaszczenie ma niesamowite, ale głowę jak poczciwy owczarek niemiecki.. Może to mix jakiegoś merlaka właśnie z popularnym owczarem?

Posted

Też tak nieśmiało myślałam o kolaku z czymś tam, ale ja sie tam wolę nie wychylać zbytnio bo mnie później na jakiejś wystawie Monika obuchem w łeb walnie i Bluebirdem poszczuje a moje suki z szacunku dla matki być może nie będą mnie chciały bronić i co ja wtedy zrobię:evil_lol::evil_lol::evil_lol:

Posted

Niestety po ostatnich zawodach agility związek został z wielkim długiem, który później musiała odpracować oddziałowa komisja szkolenia (wiem bo odczułam to na własnej skórze..). Niestety odbył się duży przekręt z pieniążkami

Zach z tego co pamiętam organizatorem był Wasz oddział i GKSzP. Chcesz powiedzieć ze oddział czy GKSzP zrobiła przekret z pieniazkami?
To przeciez sa jeszcze jakies drogi dochodzenia roszczeń. W końcu i oddzial i GKSzP podchodzi pod ZG.

Posted

Laluna
organizatorem oficjalnym był nasz oddział i GKS. Natomiast w praktyce organizacją zajmowały się osoby spoza związku. Koniec końców wyszło, że uczestników było znacznie więcej niż wpływów na konto. Stało się i nie wiadomo co o tym zdecydowało. Efekt tego jest tylko taki, że w tym roku oddział nie zdecydował się na zawody agility, a w to miejsce wstawił zawody PT i obi.

Posted

Koniec końców wyszło, że uczestników było znacznie więcej niż wpływów na konto.

To znaczy ilosc startujacych, była mniejsza niz zgloszonych?
Ale to chyba nie oznacza ze oddzial stracił jakies pieniadze bo musiał wypłacic komus. TAk to zabrzmialo. CZyli braki dotyczyły finansów spodziewanych a nie wyłozonych przez oddział.
Oczywiscie zakładasz ze czesc osób które sie zgłaszały mogły nie dojechać?

Posted

zachraniarka napisał(a):
Z tego co wiem to wyłożonych.

Za startujacych?
Zach ja mysle ze jezeli oddział został w jakikolwiek sposób pokrzywdzony to napewno potrafi sam sciagnać to co mu sie należy. Jezeli nie ściagnał a osoby te nadal sa członkami ZKwP to znaczy ze nie nalezało mu się. Dla mnie poruszanie to w taki sposób na internecie, w sposób mało precyzyjny i bez dowodów to jest bardzo niesmaczne. I nie wnikam kto mial racje a kto nie. Od tego sa Sady Koleżeńskie i inne komisje.

Posted

LALUNA
temat poruszyłam jak Ty to mówisz nieprecyzyjnie, a dla mnie powierzchownie dlatego, że uważam właśnie, że net to nie jest od dyskusji na takie tematy. I zobacz to Ty drążysz ten temat nie wiadomo po co. Mi chodziło tylko o to, że oddział nie organizuje zawodów agility dlatego, że boi się że odciągnie publiczność od ringów. Tylko po prostu nie chce korzystać po raz kolejny z osób z poza oddziału, a sam torem agility nie dysponuje na ten czas. Dlatego organizuje zawody posłuszeństwa. I tylko tyle. Nie wiem po co po raz kolejny kręcisz aferę, może by tak czytać ze zrozumieniem zamiast doszukiwać się ciągle jakieś drugiego dna??