Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam wszystkich!!mam do was jedno male pytanko:)mianowicie chce sobie kupic psa z ktorym bede bral udzial w roznych konkursach sportowych itp:)jaka rase mi polecicie bo ja mam metlik w glowie:)mam nadzieje ze mi pomozecie!!

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
witam wszystkich!!mam do was jedno male pytanko:)mianowicie chce sobie kupic psa z ktorym bede bral udzial w roznych konkursach sportowych itp:)

Co masz na myśli? Domyślam się, że chodzi o jakieś sportowe zawody, ale musisz sprecyzować swoje zainteresowania. Zupełnie inny pies polecany jest do agility, zaprzęgów, wyścigów, posłuszeństwa, obrony, zaganiania...

Posted

Jeśli jesteś ambitny i chcesz osiągnąć coś w sporcie, ale liczysz się z pracą jaką w to trzba włożyć, to polecam Ci:

Agility - owczarek belgijski (1 tervueren, 2 malinois, 3 groenendael) lub border coli

Obrona - owczarek belgijski malinois

Są to rasy pracujące, które doskonale sprawdzają się tych sportach, ale wymagają od właściciela sporych umięjętności. Więc, jeśli nie masz dużego doświadczenia w pracy z psem, to może lepiej nie porywaj się na te potencjalnie najlepsze rasy, bo możesz sobie nie poradzić!

Wejdź sobie na:

www.owczarkibelgijskie.waw.pl - Baza Danych Polskich Owczarków Belgijskich

www.belgi.w.pl - też o belgach

www.fort.w.pl - Sportowy Klub Agility FORT

Posted

ambitny to ja jestem bardzo ale wlasnie nie wiem czy umiejetnosci mam odpowiednie:)a czy malinois sprawdzi sie tez w agility???ja juz mam jednego ast i wlasnie robie z nim pt ale mysle ze dwa psy beda mnie bardziej mobilizowac i chce sie sprawdzic w owczarkach bo do tej pory znam sie tylko na psychice terierow i jamnikow ,ktorych niestety juz ze mna niema:(jak myslisz poradze sobie??

Posted

Maliniaki nadaja się doskonale do agility. Wymieniłem je w liście polecanych ras. Osobiście uważam, że terviki są do tego lepsze, ale maliniak sprawdzi Ci się również w obronie.

Ten Twój ast, to pies czy suka?

Posted

piesek mlody teraz ma 9mies a nowego psa bede bral na wakacje wiec bede mial dla niego duzo czasu a moj ast jest dominujacy ale mysle ze z socjalizacja nie bedzie problemu

Posted

Pod warunkiem, że teraz weźmiesz sobie sukę!

Osobiście uważam, że między psami powinno byś ok. 5 lat różnicy wieku. Szczególnie jak myślisz o czynnym uprawianiu sportu. W pzreciwnym razie będziesz miał 2 równocześnie starzejące się psy i w końcu 2 emerytów. I co wtedy?

A teraz możesz sobie robić agilty z amstafem. Załapiesz o co chodzi, to i z belgiem lepiej Ci będzie szło :)

Posted

Robull apropo tych emerytow.....Jeden z moich 12letnich psow robi bez Adamie a moze wezmiesz do tych sportow belga ale innego ?Tzn.nie tervika ani gronka ani maliniaka a lakenoisa....Jest rownie uzdolniony jak pozostale ale duzo mniej popularny.....Musialbys go sprowadzic do Polski z innego kraju ale bys go nieco "spopularyzowal"....

• 2 weeks later...
Posted

Adam:

Na "co" sie zdecydowales? :wink:

Stawiam na bordera :bigok:

chyba masz racje:)myslisz ze ast nadaje sie na agility??

Odnosnie astow, to u mnie w klubie biegaly dwa, albo trzy [czesto wagarowaly niestety :-? ] i byly niesamowite.

Slalom w ich wykonaniu to niesamowite widowisko, robily to lepiej od BC. :wink:

Posted

narazie to ja musze miec pozwolenie w domu na nowego psa bo narazie ciezko jest przekonac rodzicow......hmm border collie tez sa bardzo fajne:)

• 2 years later...
Posted

Ja chciałam tylko tyle powiedziec że bardzo dobre sa chinskie grzywacze (ale tylko do agility anie do obrony ) . Nie myslcie ze tak mowie bo mam grzywacza , ale one sobie swietnie daja i dadza rade w takich zabawach i sportach , bo one bardzo to lubia , przedde wszystkim one sa bardzo zwinne , szybkie i sa bardzo zabawne i agility traktuja jak zabawe , bo to lubia . A tak na prawde to w agility liczy sie to zeby pies pokonał tor jak najszybciej i jak najzwinniej , a one to potrafią !!!!!!!! Naprawde !!!!!!! Tylko nie wolno agility (z kazdym psem) zaczynac w wieku rozwoju poniewaz one maja bardzo słabe stawy i jesli zamocno sie pochyla np. na huśtawce to moga sobie cos zrobic .

• 1 year later...
Posted

Moim zdaniem świetnie w agility sprawdzi się golden retriever, ponieważ jest to pies odważny, zwinny i dokładny. Może nie za szybki ale nad tym można popracować.Poza tym goldeny świetnie sprawdzą się w samyh skokach. Mam goldenkę która potrafi skoczyć 100cm po rozgrzewce na małych i średnich przeszkodach. A szeregi skacze super! Nawet wysokie na skok-wyskok.

Posted

Świetne do agility,posłuszeństwa ,frisbee czy flyballu są mudi, są bardzo rzadkie i przez to może nie doceniane, kilka mudików jest reprezentantami swoich krajów na Mistrzostwa Agility. na koniec roku planowany jest miot w Polsce po parze nadającej się świetnie do agility, jedno z przyszłych rodziców ćwiczy i będzie startować, jeśli jesteś z Warszawy jak nie to sorki nie doczytałam to w sobotę w podwarszawskich Pęcicach można będzie zobaczyć mudi w akcji, zapraszamy!

Posted

Mam znajomą w Niemczech która startuje z cziłką i nieźle im idzie.

Too fajnie...:eviltong: Mam nadzieje ze nam sie tez uda , byliśmy na seminarium w szczecienie i bardzo ladnie nam poszło :p Ale nie wiem co dalej bedzie , bo ja jestem nerwowa wiec boje sie ze ja znie chece :roll: :oops: Ale mam nadzieje ze nie.:diabloti:
Agility to sport dla KAZDEJ rasy i nie-rasy. Wazne, zeby pies byl zdrowy i chcial sie w ten sposob bawic :smile:

Z tym to nie ma problemu , Ladu jest zdrowa i widze , ze jej to przyjemnosc sprawia :multi:
Mysle ze nam sie uda :cool3: :loveu: