Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Hmmm, Fuka, jak z lat 70, to powinnam natychmiast pamiętać... Ale pomyślę, może coś wymyślę. Choć z tą pamięcią jest na prawdę bardzo źle. Zaraz po tym, jak napisałam, że pamiętam nazwiska tylko dwóch nauczycieli z podstawówki, zdałam sobie sprawę, że nie pamiętam ANI JEDNEGO nazwiska nauczyciela z liceum...

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted
Fuka,

Ty chyba spac nie mozesz ;) Oczyma wyobrazni widze, jak w glebokiej nocy majaczy Twoja postac, dzierzaca - nagryziony zebem czasu - trymer i w smudze swieczki podskubujesz i skubiesz :lol:

Wind, :wink: A Ty z KGB, czy jak - skąd wiesz?

Dzisiaj to im nawet dałam troche pospac i po wypraniu łap, drobnym podróbkach (Esterce nawet dość drastycznie wyrównałam łapy) i wypudrowaniu tego i owego - 2 pylące na biało stwory umościły sie w moim łóżku i regenerowały sie przed wystawa, a ja sobie komputerzyłam jak to ja.

Ale rzeczywiście - jestem nocnym markiem, do tego problemy z mobilizacją iii już koło 23 zaczynam wdrażać siedo dzaiałań wszelakich....

Aaaaaa o nadgryzonym zebem czasu trymerze nie wspominaj, bo mi sie moj ulubiony wykanczcz złamał :cry: I na razie to ostrze przykleiłam plastrem do usznego marsa i poki co odpukac jeszcze działa. A światło też mam kiepskie bo mi żarowka poszła i nie miałam dośc mocnej na jej miejsce....

Posted
A Ty z KGB, czy jak - skąd wiesz?

Tak sie sklada, ze chwilowo jestem w Sosnowcu, a stad lepsza mam widocznosc na Wroclaw niz z Warszawy :lol:

A tak na powaznie, to "czuc" od Ciebie trymersko-pelegnacyjna pasje na wiele kilometrow, wiec coz innego moglabys w nocy robic, anizeli przyjemnosc zycia czyli skubanie :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam,

Posted

Flaire - ale to taka ckliwa historia jak dzielny pies wyratował swoich panstwa z pozaru. tyle, że wspominaja na poczatku kto go wyhodował i wyszkolil, a potem bajeczka - ale słodka i ma urok, bo tyczy at...

A co do pamieci - ja tez nie pamietam już nazwisk wielu nauczycieli, ale to małe piwo, bo nawet imion kolegow z liceum i ze studiow, ze o podstawowce nie wspomne. No i z tym psem jest tak samo - a tak niedawno mi o nim opowiadano. Ehhhh - mysle, że gdybyś miała w domu jakas amerykanska historie rasy - to on tam jest, sama widzialam go w takiej ksiazce - tam jest lista psow wydrywajacych airedalowe puchary i on tam sie licznie powtarza przez kilka lat z rzedu i w Terrier Type

Magazine - był taki stary numer poswiecony at i bodaj tam był z długa lista championow ktore splodzil.

Posted

Nie mam w domciu książki... wszystko zostało w USA, choć nawet tam niewiele ich miałam. Hmm. Na początku lat 70 czyli tuż przed Adonisem, tak? Bo Adonis wygrywał i wygrywał, ale pod koniec lat 70 i na początku 80 chyba.

Posted

To może jednak mi sie dobrze wydawało, ze to był Adonis.... Tylko mnie imieniem kennelowym zmyliłaś, no i zaczełam sie z niego wycofywać. Gdyby mnie ktoś oswiecił po kim on był - to może by mnie oświećiło :oops:

Posted
Gdyby mnie ktoś oswiecił po kim on był - to może by mnie oświećiło :oops:
Matką była na pewno Prelude of Turith. A ojcem - niestety nie pamiętam. :( Ale spróbuję się dowiedzieć - ciągle jeszcze nie zadzwoniłam do Bobbi...
Posted

Cześć, miałem nie wtrancać się, przepraszam, że zmącę na chwilę spokój na tym forum, moim agresywnym postem, ale jestem zmuszony ustosunkowując się do wypowiedzi Aluzji...

Frał Aluzjo, jeszcze raz, skoro wolno łapiesz, jeśli Twoje określenie "poldebil" mam czytać -"Polaka debila" to faktycznie nie musisz wymieniać ze mnią ani jednego zdania. Od nacjonalizmu jestem wolny, ale przepraszam, take publiczne lżenie potrafi nawet takiego prostego kosmopolite jak ja, wykształconego chłopaka z krainy granczącej z walczącą Ukrainą, doprowadzić do wq...... i reakcji.

Skoro jesteś taka "antypolska", spróbuj walnąć tekst w stylu usadebil, ukdebil, uadebil, und andere, na odpowiednim zagranicznym forum, jeśli zdobędziesz się droga pariotko na odwage. Tak, nie mam zamiaru z tobą nic wymieniać! Szlussssss. Są do cholery jakieś wartości życiu!!!

Posted

Wojtek, czy Ty obierasz "poldebil" jako insynuację, że WSZYSCY Polacy są debilami? Bo jeśli tak, to jestem pewna, że Aluzja tak nie uważa i nie to miała na myśli - co zresztą wynika z jej wypowiedzi.

Czy może twierdzisz, że w Polsce nie ma w ogóle debili, więc coś takiego, jak "poldebil" nie istnieje? Bo jeśli tak, no to rzeczywiście różnicie się opiniami, ale chyba nie tylko z Aluzją :wink:

Więc ja proponuję pokój - każdy kraj ma swoich debili, i USA i UK i może nawet Pol. A to forum na pewno nie jest odpowiednim miejscem na tego rodzaju przepychanki. Więc proszę Was oboje, żeby dalej ten topik kontynuować na priw i z góry dziękuję!

Posted
no to chyba to on :beerchug:
Jeszcze może Ci pomoże (a może nie) nazwisko jego amerykańskiego właściciela: Walter Troutman (hodowla Wataire, o której pewnie nikt nie słyszał). A wystawiany był, oczywiście, przez Petera Greena, bo wtedy mało kto inny się liczył :D .

Myśląc o tym temacie i szperając trochę w poszukiwaniu informacji, zdałam sobie sprawę, że Adonis jest rzeczywiście w wielu rodowodach amerykańskich obecnych zwycięzców, ALE TYLKO POPRZEZ TE (DWA?!?) KRYCIA W ANGLII, zanim wyjechał! Mam na myśli to, że w późniejszych czasach, jego angielscy potomkowie (tacy, jak już wspominany przeze mnie Scott) byli importowani do USA, gdzie stali się bardzo wpływowymi. Natomiast krycia w USA nie były złe, ale na pewno nie były tak wpływowe. Nie wiem, co to znaczy. :niewiem:

No a ja porozmawiałam sobie z Bobbi, która mówi, że ona też już zaczyna zapominać... I w ogóle miała cięzkie czasy ostatnio. Jedna z jej najbliższych przyjaciółek zginęła, gdy wysiadł silnik w samolocie, którym pilotowała. Miała 72 lata... Pomimo że nie mieszkały blisko siebie, Bobbi widziała się z nią dwa dni wcześniej, po drodze na Montgomery. Jej śmierć spowodowała, że na Montgomery Bobbi nie dotarła, po raz pierwszy od wielu, wielu lat. :( No i tak. Nic nie trwa wiecznie. :(

Posted

Flaire,Fuka,Aluzja-niestety nie znam sie nam tym o czym piszecie,ale moze dzieki temu czytam to z prawdziwym rozanieleniem tzn prawie jak bajke -dawn,dawno temu byl wspanialy pies........To bardzo przyjemne i inspirujace -te wasze dociekania a w dodatku pouczajace.

A pomyslec ,ze umnie to zainteresowanie eredelami wyniklo calkiem

przypadkowo.Poprostu chcialam kupic walijczyka..... a okazalo sie ze tak naprawde to chcialam erdelka ,tylko ze nie zdawalam sobie sprawy

ze istnieja takie olbrzymie teriery.

Posted

Hmm, BEBE, a ja myślałam, że to wszystko nudy wielkie dla prawie wszystkich. :D Ale cieszę się, że nie.

A co do AT, to ja też je mam dlatego, że chciałam dużego welsha!!! :D Ale teraz już wiem, że to nie dokładnie to samo :wink: .

Posted

Flaire ........ a ja chcialam malego at ;-). I tak cos mi sie wydaje ze na razie zostane przy tych malych draniach.

A odcinki "powiesci" historia airedale bardzo mi sie podoba. :) Aluzja moze napiszesz cos wiecej o historii polskich at??? COs wiecej niz napisala Pani Chwalibog. Zawsze to by bylo dobrze miec cala historie at w jednym miejscu :)

Posted

Ja tez czytam z wielkim zaciekawieniem co piszecie! U Wy mowicie, ze macie kiepska pamiec! Ja mam trudnosc, zeby choc czasem zapamietac osaigniecia jednego psa! Dla duze gratulacje za pamiec "pieskowa"!

Ja dopiero od niedawna pasjonuje sie welshami... jakos tak mnie i ich charakterek wciagnal, ze nie moge sie wyplatac :wink: a moj facet wymyslil, ze u nas w domu bedzie jeszcze AT, wiec powoli powoli bede musiala nasluchiwac opinii osob, ktore maja jedno i drugie

- Nitencjastrzez sie, ja moge czlowieka zameczyc!

Ale tak swoja droga, to takie 2 piechy przygotowac na wystawe, to sporo czasu zabiera, a ja przciez chce sie na ta cholerna plikacje po studiach dostac!

Posted

FLAIRE !!

Ja wiem , że to topic o serdelkach , ale wspomniałas Draba.

No pozycja obowiazkowa w mojej bilblioteczce. Jako nastolatka czytałam kilka razy w miesiącu.

Wpadłam wtedy również na "Wakacje z Zygą", to czytałam niestety tylko raz. Później już jej nie widziałam .

Czy z tym dogiem też miałaś coś wspólnego??

Wogóle wtedy dogi zaprzątały mój umysł, bo w rodzinie były dwa. Zresztą do końca lat 80-tych stanowiły priorytet obok gonczaka. A wyladowałam w końcu z bassetką.

Jak tak zeszło na wspomnienia , to zajrzę na allegro , może ktoś ma "Zygę".

Pozdrawiam

Posted
opowiadanie o psie z lat 30tych, pochodzącym z hodowli pana ktory szkolil at służące podczas pierwszej wojny.
Uuuu! Chcem, chcem, chcem! I zachraniarka pewnie też :wink: ! A tak w ogóle, to już kilku osobom powiedziałam, że potrzebna jest część III artykułu w Psie o AT - właśnie o użytku! Tylko kto miałby to napisać? Może ktoś z Was wie? Bo ja to się o tym, co kto wie i robi w AT w Polsce jeszcze bardzo słabo się orientuję!

Wind, masz ode mnie priw. 8)

Czytam czytam czytam i ledwo nadążam, tak szybko toczy się tu rozmowa :D

Przede wszystkim Flaire dzięki wielkie za pamięć :buzi:

A tak poza tym to dokładnie mam takie samo zdanie na temat artykułu w Psie. Brakuje części o użytkach! Przecież airedale to nie tylko piękny wystawowy pies, ale również wspaniała psychika i materiał do wykorzystania w wielu bardzo różnych dziedzinach. Tym bardziej miałam niedosyt, że pamiętam artykuł o briardach, gdzie właśnie oprócz wielu słów dotyczących piękności był też fragment poświecony różnorodnemu szkoleniu tych psów. Mam nadzieje, że kiedyś doczekam się takiego o erdelkach :)

Posted

Wojtek, niektórzy tutaj na forum piszą używając alfabetu łacińskiego, czyli nie używając znaków polskich ą ć ę ł ń ó ś ż ź. Tak pisze Aluzja, zresztą nie tylko ona, także pisze tak np Wind, czasem aga_ostaszewska i pewnie inni.

I zdanie które w tekście napisanym przez Aluzję brzmiało

Ja czsaem nie mam juz sily tlumaczyc poldebilom,ze suka nie musi miec mlodych,ze wykastrowany pies naprawde nie czuje sie mniej meski,ze gruby pies nie swiadczy o tym,ze ma dobrze w domu i pana stac na jego utrzymanie,ze kapanie psa czeste nie powoduje zlych nastepstw,ze wsciklizna nie jest od goracego jedzenia,,ze pies ,ktory gryzie na oslep nie jest odwazny a po prostu tchorzliwy ....

napisane z użyciem znaków ą ć ę ł ń ó ś ż ź brzmiałoby:

Ja czasem nie mam już siły tłumaczyć półdebilom,że suka nie musi mieć młodych, że wykastrowany pies naprawdę nie czuje się mniej męski,że gruby pies nie świadczy o tym,że ma dobrze w domu i pana stać na jego utrzymanie,że kąpanie psa częste nie powoduje złych następstw,że wścieklizna nie jest od gorącego jedzenia, że pies ,który gryzie na oślep nie jest odważny a po prostu tchórzliwy ....

I pomyśl teraz kto kogo potem obraził i kto powinien za to przeprosić...

Posted

Sortis, znowu mnie wyprzedzilas!!!!!!!!!!!!!!! Już wczoraj o tym PÓŁdebilu chciałam, ale w końcu padłam i nie zdążyłam. :lol!:

Posted
Nie było mnie tu kilka dni, a tu tyle nowych postów. Wśród fachowców troche się głupio czuję, ale mam nadzieję, że dowiem się jeszcze wielu ciekawych rzeczy

A co ja mam powiedzieć, skoro nawet teriera w domu nie mam (oprócz teriera śląskiego nieuznawanego przez FCI ;) ).

Ale po to mamy forum, żeby się uczyć :D

Hmm, BEBE, a ja myślałam, że to wszystko nudy wielkie dla prawie wszystkich. Ale cieszę się, że nie.

Flaire, to wszystko jest fascynujące. Ja w życiu nie myslałam, że kynologia jest taka ciekawa! Wciągam się straszliwie i nie mogę nadążyć z czytaniem tego topiku, bo żal mi każdego nieprzeczytanego posta 8)

A co do AT, to ja też je mam dlatego, że chciałam dużego welsha!!! Ale teraz już wiem, że to nie dokładnie to samo

Ja już wiem, ze to nei to samo, chociaż ani jednego ani drugiego jeszcze nie miałam. 8) A z biegiem czasu coraz bardziej któregoś z nich chcę i coraz bardziej nie mogę się zdecydować, którego chciałabym bardziej :wink:

Flaire, kiedyś był na forum topik o amerykańskich psach z linkiem do artykułu o tym, że różne amerykańskie rasy są coraz bardziej do siebie podobne i coraz bardziej odbiegają od europejskich... Tak się zastanawiam, jak się rzecz ma airedelami? Różnią się amerykańskie od naszych? (oprócz tego, że są cięte 8) )

ps: A czym się różni półdebil od całego debila?

Posted
Czy z tym dogiem też miałaś coś wspólnego??
musia, odpowiem Ci na priw, ale pewnie dopiero wieczorem, bo teraz muszę się zabrać za odkudlanie pewnego kudłatego szczeniaka. :D
Posted

zaczne od tego ,ze nie zamierzam tlumaczyc wiecej Wojtkom(tu uzywam tego okreslenia dla ludzi myslacych stereotypowoi ciemnogrodzko ..czyli na Opolszczyznie Niemiec..W Warszawie zlodziej cwaniaczekitp) mojego pochodzenia...wara Wam od tego.

Ale Paniu Wojtku...zapytam inaczej o Pana patriotyzm- ile razy grano z Pana powodu hymn na miedzynarodowych imprezach ile razy powiedziano :The Winner is ......owner Agnieszka Ewa Nowak from POLAND ..?? Jesli tak jest chyle czolo.I mala dygresja Panie Wojtku..o patriotyzmie nie swiadczy wrzask jestem patriota i Polakiem ...wolalabym aby Pan krzyknal"zrobilem to i to dla Polski niech moje czyny swiadcza o mojej milosci do ojczyzny" .Od zawsze byly mi blizsze idealy pozytywizmu czyli prac i praca i praca niz romantyzmu czyli pobrzekiwanie szabelka poparte pustoslowiem... .

Wracajac do Adonisa...istornie przeszedl do historii europejskiej dzieki Barclay'owi of Codale i GAY CHARLIE Of Glentops .W rorachunku cos z niego zostalo.Moze to i dobrze ,ze neiwiele psow m ate linie a te ,ktore makaj wciaz sa czolowka Swiata...czasem taka nauczka duzo daje.

Co do outcrossingu bylabym sceptyczna nieco.Owszem efekty takiego polaczenia sa czesto zaskakujace pod warunkiem ,ze obie linie sa liniami "skoncentrownymi" czyli nie sa to sensu stricto 4 calkowiecie linie (po dzadkach) lecz dwie mocne linie matki i ojca.

Osobiscie jestem zwolenniczka prowadzenia hodowli na linie z ostrozna dolewka nowej krwi.Trudno np .nazwac mojego PRIMUS efektem outcrossingi mimo,ze ojciec jest belgijski a matka polska..i ,ze od lat nie maja wspolnego przodka.Obie bowiem hodowle (moja i Francois'a) bazuja wlasnie na linii Pollux II v.d Schonen Bergen wnuka ADONISA:-)

Pozdrawiam

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...