Wojtek Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Dzięki Niedźwiedzico i Flaire :grins: A jak często należy trymowac w tym systemie? Czy krótkie partie inaczej niż długie?
Wojtek Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 zachraniarka napisał(a):Czemu??? Ja go bardzo lubię.. Czemu? Już Ty wiesz... ;)
Flaire Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Wojtek napisał(a):Dzięki Niedźwiedzico i Flaire :grins: A jak często należy trymowac w tym systemie? Czy krótkie partie inaczej niż długie?To już zależy od tego, jak szybko rośnie włos i jak długi włos chcesz utrzymywać. Ja krótkie partie staram się trymować co tydzień-półtora. Jeśli odłożysz na dużo dłużej (czasem nawet już po dwóch tygodniach), to masz tam taki problem, że ta krótsza warstwa robi się na tyle długa, że trudno wyrwać tylko tę dłuższą (bo w tych miejscach wszystko jest stosunkowo krótkie, więc różnica długości pomiędzy krótką warstwą a długą jest mała - najlepiej więc usuwać długą warstwę wtedy, gdy krótka jest na tyle krótka, że bardzo mocno przylega do skóry - wtedy jej nie złapiesz razem z dłuższą). Natomiast na czapraku jest trochę więcej luzu, bo tam ogólnie włos jest dłuższy i masz więcej warstw, więc nie porobisz dziur. Tam można spokojnie trymować co dwa tygodnie.
Terry Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Ina to wlasnie jest moja kosiarka. Niestety czeka mnie klejenie uszu i przyznaje , ze nie bardzo wiem jak sie za to zabrac , bo moje poprzednie merdelki mialy uszka idealne.Narazie czekam na klej, potem bede myslec dalej.
Flaire Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Terry, gratuluję szczyla!!! :loveu: Mam nadzieję, że da Ci motywacji, żeby zostać z nami na dłużej! ;-)
Ali26762 Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Ale super kosiarka :D Wszystkie szczyle są takie cudne! Szkoda, że tak krótko trwa szczenięctwo...
Terry Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Dzieki Flaire. Ale ja jestem z Wami caly czas , nawet wtedy kiedy nie mialam jeszcze kudlatej to i tak podgladalam co sie tu u Was dzieje:lol: .Nie zawsze pisze ale zawsze czytam.:p
fjolka Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 witam! kochani spelnilo sie moje marzenie i od kilku tygodni jestem najszczesliwsza na swiecie i baaardzo niewyspana wlascicielka SERDELKA :laola: maluszek to juz calkiem spora klucha, wazy 12kg i w nastepnym tyg. skonczy 4 miesiace,a od soboty zaczela nam sie wymiana zebow :multi:, ktora przezywam chyba bardziej niz on. jutro postarm sie wstawic zdjecia szorstka, mam nadzieje, ze mi sie uda. pozdrawiam jolka
fjolka Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 oj, zapomnialam sie wam przedstawic :oops: a moze raczej przypomniec, bo juz kiedys zdarzylo mi sie na dogo cos tam skrobnac, ale to bylo tak dawno... no wiec na imie mam jolka, mieszkam sobie od jakiegos czasu na bawarii, a moj szorstek to sezam (szept wiatru) kementari, chociaz powinien miec na imie torpeda;) pozdrawiam
Flaire Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 fjolka, gratulacje i dawaj zdjęcia! :-) fjolka napisał(a):a moj szorstek to sezam (szept wiatru) kementari, chociaz powinien miec na imie torpeda;)Jak wiatru więcej niż szept, to może Tornado? ;-)
Terry Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Sluchajcie , czy bede bardzo niedobra pancia , jesli wyskubie moja 10 tyg. hipiske? Kiedy zaczynaliscie pierwsze skubania?
Ali26762 Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Ooooo, kolejny szczyl na forum, suuuuper! fjolka, czy to Ty mniej więcej półtora roku temu zastanawiałaś się nad wzięciem erdela? Pamiętam, że jak ja zaczęłam pisać na Dogo to był taki temat i nie wiem dlaczego kojarzę go z Tobą :)
Flaire Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 zach, napisz coś więcej o polskich dzieciach Eyka... Po jakich suczkach? W jakim są wieku? Czy były kryte na podstawie jego niemieckich papierów, czy też on ma polskie uprawnienia hodowlane? No i witaj po powrocie ze wschodu! Jeszcze krótki reportaż z naszego wyjazdu... Niestety, z punktu widzenia sportowego, wyjazd się nie udał. :-( W pierwszym przebiegu Misia dostała detkę na trzeciej przeszkodzie, z mojej winy oczywiście. A w drugim przebiegu ja odniosłam kontuzję, która uniemożliwiła mi dokończenie tego przebiegu, jak i startów w następnych, i tego dnia, i następnego. :-( W czasie tego przebiegu, nagle, bardzo zabolał mnie mięsień w łydce. Myślę, że go wtedy jakoś naciągnęłam czy naderwałam. Potem już całkiem nie mogłam chodzić, następnego dnia - tylko na paluszkach, dzisiaj jest już dużo lepiej, ale ciągle bardzo boli. Na szczęście nie jest to staw, więc tak czy inaczej w końcu się samo naprawi... Ale i tak spróbuję wybrać się do lekarza, bo niewiele wiem o urazach mięśni i jak się z nimi obchodzić (w odróżnieniu od urazów stawów, w których niestety jestem ekspertem :-( ). W każdym razie, po zawodach zostałyśmy sobie z Mokką jeszcze na jeden dzień w ŁĄcku w celach wypoczynkowych, z czego mamy troszkę zdjęć... :-) Dokładnie to chyba kilkaset, więc pewnie coś się znajdzie, żeby tu zamieścić! :-)
Ali26762 Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Terry napisał(a):Sluchajcie , czy bede bardzo niedobra pancia , jesli wyskubie moja 10 tyg. hipiske? Kiedy zaczynaliscie pierwsze skubania? Ja wzięłam Derysia jak miał 3 miesiące, a miesiąc później po raz pierwszy wyczesałam go trymerem. Nie było to jeszcze skubanie z prawdziwego zdarzenia, ale przy takim zabiegu część szczenięcego włosa wylazła na tyle, że pies z futrzanej kulki zrobił się bardziej podobny do welsza :D
Ali26762 Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Przykro mi, Flaire - kuruj się i szybko wracaj do formy!
Flaire Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Terry napisał(a):Sluchajcie , czy bede bardzo niedobra pancia , jesli wyskubie moja 10 tyg. hipiske? Kiedy zaczynaliscie pierwsze skubania?Opinie się różnią - oto moja: Nic na siłę, ale te szczenięce piórka same aż się proszą, żeby je wyrwać - tak łatwo wyłażą, więc ja je wyciągam... Tylko to co łatwiutko wyłazi i tylko w krótkich sesyjkach. Piesek potem wygląda dużo schludniej, a w upały niewątplie mu chłodniej. Niektórzy to futerko zostawiają, inni - obcinają maszynką, ale dla mnie najłatwiej po prostu wyciągnąć i tak robię. :-)
Flaire Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Słuchajcie, pomimo że Misia na całych zawodach pokonała w sumie może 5 przeszkód, to i tak załapała się na kilka zdjęć!!! Oto moje ulubione (autor: Marysia_i_gończy):
zadziorny Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Flaire ekstra :cool2:. Oprawić i na ścianie powiesić :cool3: :multi:
rita60 Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Terry, fjolka witajcie na forum, ja jestem pancia tego uszatka dogomaniackiego/ okreslenie Borsaf/. Terry Sezam sliczny, przypilnuj sprawe podklejenia uszow,ja nie miałam tyle szczescia i wiadomosci na temat erdeli co teraz. Wojtek dzieki za informacje, a juz myslałam,ze jestesmy skoligaceni.:lol: :evil_lol: :lol: Flaire fota cudna,psie jeszcze bardziej.:multi:
INA Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Piękne zdjęcie :loveu: - Bardzo mi przykro wracaj Flaire szybko do formy, Ja zaś mimo że nie trenuje:roll: chodzę przez tego mojego szorstka ciągle posiniaczona a to wpadnie na mnie jak torpeda a to obije się kagańcem a to w czasie pływania zachaczy- teraz mam piękne całą łydkę wykolorowaną na sino - w pracy już dziwnie na mnie patrzą:razz: :roll: Terry - śliczna Kosiarka - ja wyskubywałam Vigusiowi piórka te które chciały wychodzić - ręką albo gumową rękawiczką jedynie z pyszczka było trudno Fjolka - witam swiezo upieczoną posiadaczkę Erdelka :multi: Fjolka Terry - teraz macie powód aby z nami zostać :razz:
INA Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 :evil_lol: Ali26762 napisał(a): Jedyne zdjęcia serdli, które mam, to te, których namiot był obok naszego: Ja i bez podpowiedzi Agi - byłam raczej przekonana że to załoga Elizy jednak co rodzina to rodzina i podobieństwo szczególnie jeśli chodzi o paszcze jest:razz: a Machonka na tym ostatnim to nawet wypisz wymaluj:lol:
Nitencja Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Kochani , prosze o przesylanie fluidow dla Jantarka !!! WLasnie jest w lecznicy i jest operowany , na cale szczescie przez Pana weterynarza airedalowca. Zrobila mu sie narosl przy 5 paluchu i ma ja wycinana oraz brodawke, ktora zrobila sie obrzydliwie wielka. aaaa i Roxy zostala wymacana i podobno w ciazy jest.
rita60 Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 [quote name='Nitencja']Kochani , prosze o przesylanie fluidow dla Jantarka !!! WLasnie jest w lecznicy i jest operowany , na cale szczescie przez Pana weterynarza airedalowca. Zrobila mu sie narosl przy 5 paluchu i ma ja wycinana oraz brodawke, ktora zrobila sie obrzydliwie wielka. aaaa i Roxy zostala wymacana i podobno w ciazy jest. NITENCJA trzymam kciuki:happy1: :happy1: :happy1: wszystko bedzie dobrze, a jak z Roxy bedzie mamusia czy nie :crazyeye: :multi:
INA Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Nitencja za Jantarka :thumbs: :kciuki: :kciuki: oby wszystko poszło gładko/ no a dla Roxy to gratulacje się należą:cool3: :lol:
Nitencja Posted August 1, 2006 Posted August 1, 2006 Ina wielkie dzieki ale te gratulacje to chyba sie naleza dla tatuśla :razz:
Recommended Posts