Fuka Posted November 7, 2004 Posted November 7, 2004 a propos poznania to NANDO Ramir wziąl rasę, co mnie cieszy ogromnie, bo mi się Karinowe eNy podobają, no i w koncu to rodzina - przyrodnie rodzeństwo Fuki :P
aga_ostaszewska Posted November 7, 2004 Posted November 7, 2004 Jura: no to witam Cie juz po wystawie! Okazalo sie, ze Jura jest moja stara znajoma z ... (uwaga!) harcerstwa! Milo bylo Cie zobaczyc! Przeslij mi zdjecie Fredzi na a.ostaszewska@b59.net to wkleje je tutaj :D
Fuka Posted November 7, 2004 Posted November 7, 2004 Aga - nie kop lezącego - czyzbym przegapila kolejną osobę na wystawie? Może dogomaniacy powinni byc jakoś specjalnie oznakowani :lol: też byłam w harcerstwie, nawet byłam członkiem założycielem ZHRu, ale potem zaraz sie zmyłam.... padam - pewnie bredze strasznie, mam 2 noce w plecy - dobranoc wszystkim
aga_ostaszewska Posted November 7, 2004 Posted November 7, 2004 Oj Fuka Fuka, z Toba to same problemy! :D Jura tez byla na wystawie, ale nie wystawiala Fredzi. Przyszla w celach towarzysko pogladowych jak mniemam :D
Flaire Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Jura tez byla na wystawie, ale nie wystawiala Fredzi. Przyszla w celach towarzysko pogladowych jak mniemam :DNo właśnie, tak miło, a ja ją całkowicie zignorowałam, bo nie skojarzyłam nicka! :oops: aga_ mnie przedstawia, a ja nie kojarzę, kto to taki, a że i dużo się działo to i zachowałam się raczej mało towarzysko - przepraszam, Jura!bogula pytała, co u maluszków na A - więc Api nie widziałam już ponad tydzień, co się rzadko zdarza, bo normalnie widzę ją na szkoleniu. Może Rafał sam napisze? :wink: A od Ansela słyszałam w zeszłym tygodniu - waży już ponad 20 kg, więc maluszkiem to już chyba nie jest! :wink: INA, Ty zdaje się teraz jesteś na urlopie macierzyńskim, ale pisz jak najszybciej o maluszku!!! I zdjątka też poprosimy!
aga_ostaszewska Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 No tak Ina, prosimy o info! Moze Twoj chlop cosik napisze, bo my to niecierpliwi jestesmy i chcemy uslyszec jak maluch odnalazl sie w nowym domku! Flaire: A Misia to pewnie tak jak mowilas, zmeczyla sie powstrzymywaniem od skonsumowania 15 kg karmy... prawdziwe cwiczenie silnej woli, wiec nie dziw sie, ze taka zmeczona :D Przeciez ona taka niedokarmiona... Wytarmos Misie za ucho ode mnie!
eselu Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Hmmm witam wszystkich forumowiczów ;] Na końcóweczke czerwca, bądź lepiej początek lipca planuję sprowdzenie do domku nowego przyjaciela, a raczej przyjaciółkę - suczkę airedale terrierka ;] Właśnie jestem w trakcie szukania hodowli, w której będzie taki miot. Ale nie o tym chciałam tu pisać :) Chciałam mianowicie dowiedzieć się co oznacza mahoniowo-sobolowe umaszczenie erdelków. To znaczy jak taki piesek wygląda? ;> Pozdrawiam wszystkich Flaire - ponieważ forum czytam praktycznie codziennie w wolnych chwilach widzę, że specjalistka z Ciebie od airedali :) Mam nadzieję, że mi wszyscy pomożecie, jak będę miała //odpukać// jakieś problemiki z moim nowym urwiskiem. Tak w ogóle to juz sie nie moge doczekac lipca :) hihi. Pozdrawiam jeszcze raz!
Flaire Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Chciałam mianowicie dowiedzieć się co oznacza mahoniowo-sobolowe umaszczenie erdelków. To znaczy jak taki piesek wygląda? U takiego pieska, te elementy, które normalnie są rude czy złote, są bardzo ciemno brązowe. U niektórych z nich, czaprak jest również brązowy, czasami trudny lub niemożliwy do odróżnienia od reszty.Zdjęcie mahoniowej suczki było w starym numerze Teriera o airedalach. Jak mieszkasz w Poznaniu, to zadzwoń do Elizy Tomczak (hodowla Poezja Ruchu) - ona ma to zdjęcie i więcej - w chwili obecnej ma szczenię mahoniowe, więc mogłaby Ci pokazać, jak to wygląda. Flaire - ponieważ forum czytam praktycznie codziennie w wolnych chwilach widzę, że specjalistka z Ciebie od airedali :) eee tam, od razu specjalistka... Miałam je po prostu całę długawe już życie no i pasjonatką jestem :wink: .Na pewno wszyscy Ci z problemami pomogą - już pewnie wiesz, że na dogomaniaków można liczyć! :D A koszt to tylko jakieś zdjątko piesia od czasu do czasu :wink: .
Fuka Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Chciałam mianowicie dowiedzieć się co oznacza mahoniowo-sobolowe umaszczenie erdelków. To znaczy jak taki piesek wygląda? Flaire Ci odpowiedziała, ja jeszcze kilka słow dodam - widziłam w swoim życiu tylko jedną mahoniowa sukę - i podpalanie miała w kolorze setera irlandzkiego. Wygląda to bardzo ladnie, mi się podobało. Ale jest jedno ale - ponieważ umaszczenie to jest nietypowe dla rasy, więc wystawianie psa w takim kolorze praktycznie mija się z celem.
aga_ostaszewska Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Chciałam mianowicie dowiedzieć się co oznacza mahoniowo-sobolowe umaszczenie erdelków. To znaczy jak taki piesek wygląda? Flaire Ci odpowiedziała, ja jeszcze kilka słow dodam - widziłam w swoim życiu tylko jedną mahoniowa sukę - i podpalanie miała w kolorze setera irlandzkiego. Wygląda to bardzo ladnie, mi się podobało. Ale jest jedno ale - ponieważ umaszczenie to jest nietypowe dla rasy, więc wystawianie psa w takim kolorze praktycznie mija się z celem. Ja nie powiem wiele w tym temacie, ale... szkoda, ze wlasnie tak jest! Piekne sa psiaki tak ubarwione! A szczeniaki... mhm tylko calowac takie mahonki!
Fuka Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Eselu tak w ogóle to zapomniałam o najwazniejszym - witaj w naszym gronie! :B-fly: Miło poznać kolejną osobę, która poznała się na airedalach! Powodzenia w szukaniu!
Jura Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Aga zaproponowała, że wklei zdjęcie Fredzi. Może nie prezentuje ono wdzięków mahoniowego cuda w całej pełni, ale może będzie coś widać. Po wystawach jako kibic tułam się już od b. dawna, ale odkąd mam Fredkę z trochę mniejszą częstotliwością. Wystawiałam ją dwa razy i choć efekt był opłakany to bardzo miło to wspominam. Korci mnie, żeby w przyszłym roku jeszcze spróbować. Chciałabym ją zobaczyć na tle innych psiaków. Aga, na pewno już nasłuchałaś się pochwał, że fachowo zaprezentowałaś psa. Czika wcale nie wyglądała na zestresowaną, choć się tego obawiałaś. Wczorajszy dzień był doprawdy tak emocjonujący, że całkiem nie dziwię się Flair, że mnie nie skojarzyła.
aga_ostaszewska Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Jura: Wyslij mi koniecznie zdjecie Fredzi na a.ostaszewska@b59.net a ja zrobie co w mojej mocy, zeby Fredzi zagoscila u nas "prawie osobiscie"... :wink: Czekam na foteczki :D Dzikei za dobre slowa. Jestem dumna ze swojej suki!
aga_ostaszewska Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Ha ha ha, zeby nie byc goloslowna, to prezentuja Fredzie, ktorej wlascicielka jest Jura! I niech mi tylko ktos powie, ze takie mahonki nie sa piekne! :evil: Jura: Wytarmos ode mnie Fredzie za uszyska! Mowie zupelnie powaznie, uwilbiam taki kolor! Prosze o wiecej fotek :D
Jura Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Hip, hip. Hura. Fredzia oczka ma dwa! Niestety nie mogę zasypać zdjęciami Fredki, ale może jeszcze coś zobaczycie
aga_ostaszewska Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Jaka tam niemota?! Zobacz sama juz druga fotke Twojego malenstwa wklejam :D
aga_ostaszewska Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Jura: Na jakich wystawach kiedy i gdzie bylyscie? Moze gdzies uda sie wyszperac zdjecia Fredzi z wystaw... Kolor jest cudny! Czy ona ma czaprak czarny, czy taki ciemno brazowy?
Jura Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 Maleństwo? Kobyła - 27 kg. Też wołam na nią mała (a także Żabko, Kotku, Niuniu... Ruda Małpo). Byłyśmy na klubowej w Warszawie i na międzynarodowej we Wrocławiu dwa lata temu (fotek brak). Potem była wystawa, na którą pojechałyśmy pociągiem który nie chodził, a potem zgłoszenie do Płocka i chora łapa. Kolor czapraka jest różny w zależności od oświetlenia, ale raczej mahoń z pojedynczymi rudymi i białymi włosami.
aga_ostaszewska Posted November 8, 2004 Posted November 8, 2004 No i jeszcze 3 zdjecie przeslane przez Jure (co za piekny widok):
eselu Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 Dziekuje bardzo za dokładne przybliżenie mi tematu :) Kolorek faktycznie bardzo ładny. Hmmm i mam jeszcze jedno pytanko - około ilu kilogramów ma dorosła suczka airedale'a? Pozdrawiam was gorąco :*
Flaire Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 około ilu kilogramów ma dorosła suczka airedale'a?Misia waży 23,5 kilo.
bo Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 A ja pamietam pieknego mahoniowego airedale'a z hodowli pani J. Szczepańskiej, który był w rekach pani Świętoń - Prima RED FACE. Jego zdjęcie można znaleźć w katalogach z wystay championów w Lesznie. Wygrał tam kiedyś grupę (myślę, że to był 1999 rok).
Fuka Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 Jura - tak myślałam, że to Ty, pamiętam Cię z Warszawy i z Wrocławia i Twoją Fredzię też :D Strasznie mi przykro było wtedy, że to się dla Was tak skończyło. Na zdjęciach Fredzia wygląda super - prosimy o więcej! :fadein: Eselu moja Fuka jest mega airedalką i waży 27-28, ale jej córki na szczęscie bardziej wdały się wzrostowo we wzorzec niż w matke i są niższe i ważą mniej.
BEBE Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 Jura-twoja Fredzia jest sliczna -pal licho sedziow.
bogula Posted November 9, 2004 Posted November 9, 2004 INA! :D -------czy jesteś na "macierzyńskim"? jak Ci/Wam idzie z nowym piesiem? ODEZWIJ się do nas szybciutko :D :D :D
Recommended Posts