Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted
Dzisiaj za to była Api strasznie "nie-wyżyta" i dopominała się również o 3 spacer
To pewnie trochę moja wina, bo ona u mnie często wychodziła rano 3 razy :oops: . Najpierw o 5, bo już musiała siusiać. Potem troche poganiała, ale szła z powrotem spać. Wstawaliśmy już naprawdę ok. 7:30-8, pies od razu na kolejne siusiu, potem śniadanko, trochę zabawy, no i trzeci spacer na kupę. Potem jeszcze trochę zabawy i spać. :lol:
  • Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

Witam

Jestem juz po urlopie.Byłam niedaleko Misia :roll: Nie zdążyłam się pożegnać bo akurat miałam problemy z komp. a juz czas na powitanie.

Jak ten czas leci...

Boże jaka Api już duża. :D już niedługo dogoni mamę.

:wink: A ja jadę w niedzielę na wystawę do Torunia i narobię trochę zdjeć.Może ktoś będzię??

Posted

W najnowszym PSIE portret rasy: Airedale- król terierów. Jest i historia rasy w Polsce, w skrócie, w expresowym skrócie. Jest i o Misi, Flaire.

Posted
W najnowszym PSIE portret rasy: Airedale- król terierów. Jest i historia rasy w Polsce, w skrócie, w expresowym skrócie. Jest i o Misi, Flaire.
No właśnie, jeszcze tego nie widziałam, ale tak słyszałam od właścicieli misinej córeczki, Api. :oops: I o Apuni podobno też jest, tak pośrednio, bo kiedy wspomniane jest, że Misia była kryta w USA, to Api jest właśnie tego skutkiem :D . Czyli była słynna jeszcze przed urodzeniem :wink: :oops:
Posted

Coś mi jeszcze wciaż komp. nawala :x

........

Zaraz pobiegnę kupić gazetkę; poczytamy, obejrzymy. Dzięki Sortis. :P

Flaire - co z Anselkiem?

Na stronce Eliza zapowiada, że wktótce umieści zdjęcia .

Po 25. 08 będze u Fraszki USG po 12.09 maluchy :lol:

Api jest juz taka duża :P wiesz-- wydaję mi się, że Misiu w wieku trzech m-cy był sporo mniejszy.

Posted

Mam ostatnio problem z Demonem.Strasznie mu sie zepsula siersc.Jest matowa z bardzo duza iloscia podszerstka/chociaz byl trymowany na lyso ok miesiac temu/ i cos bialego /lupiez?/ sie z niego sypie.Co z tym robic?Czy to moze byc alergia?Ale nie drapie sie i z trawieniem tez ok.Pewnie

wybiore sie do weta ale moze ktos z was terierowcy ma jakis sposob

na takie "sparszywienie".Do tej pory Demo mial wyjatkowo piekna ,blyszczaca twarda siersc karmie go tym samym i nie bardzo wiem

o co chodzi.Czekam na ewentualne porady .Czesc

Posted

Najpierw Bebe - nie chcę aby serdelek w potrzebie pozostał bez odpowiedzi...

Ja sie nie chcę wypow. może odp. ktoś mądrzejszy, albo zapytaj na weteryn. Ja nieśmiało mogę podpowiedzieć, że taki stan mogą powodować skutki zmiany diety,

stres, kuracja antybiotyk. ( Misu miał łupiez spowodowany stanem zapalnym skóry- ale to całkiem inna bajka) choroby skóry.

Ja bym się przeszła do weta. zbadała psiaka tak profil. jestem pewna że wystarczą jakieś dobre Witaminki, i dobry szampon

przeciwłupieżowy :wink:

-------------

Flaire - byłam wczoraj w Toruniu na wystawie.

Rozmawiałam dobrą godzinkę z Elizą. Opowiadała też o Anselku.

Jest bardzo dumna i ponoć odważniak z niego :lol:

Zaprosiła mnie do siebie na cały dzień i chyba z tego skorzystam :P

Mówiła, że mam się ubrać tak abym mogła pobawić się i poprzytulać

wszystkie psiaki :lol: :lol: :lol:

Zrobiłam kilka zdjęć--- sama "P.R" :lol:

Posted

INA, bardzo Ci zazdroszczę, że zobaczysz mojego wnusia! No i inne Airedaleki również, oczywiście. Ja przynajmniej mam okazję widzieć Apunię od czasu do czasu i wczoraj nawet buzi dostałam! :D Apunia robi piękne postępy w agility, przez slalom coraz ładniej chodzi, na kładkę zaczyna się wspinać, no i przez niziutkie hopki zaczyna skakać również, bardzo śmiesznie. A tunel, tak jak mamusia, bardzo lubi i śmiga przez niego, że hej!

Posted

WROCILAM!

Api: Juz nie moge doczekac sie az Was zobacze! Na zdjeciach Api wyglada, jak prawie dorosla dziewczyna!

Flaire: Cudnie, ze masz taki kontak z Api! No i ze mam z coreczka tak dobrze sie rozumieja i slicznie bawia!

Posted

Flaire- gratulacje z powodu posiadania tak slicznej wnuczki.To prawdziwe erdelowe cudo i pwena kandydatka do wystawowych laurow.

Co do trymowania Demcia to byl to juz jego trzeci raz i za kazdym razem

robila to ta sama pani p.Beata ....../nie mam po reka wizytowki/.Uwawialam sie z p.Korpetta ale ciagle cos nam wypadalo i sprawa nie doszla do skutku. Acha i Demo ma to swinstwo tylko na grzbiecie /czapraku/ reszta jest ok .Na podbrzuszu skora zdrowa rozowiutka.,zadnej wysypki drapania.Co sadzisz o prep Gammolen?

I jeszcze jedno chcialam wstawic zdjecia Demcia -sa juz w czesci na Onecie w fotoalbumie ale jakos nie potrafie ich wkleic na Dogo.Przepraszm ze nudze ale gdybys miala chwile to moze napiszesz mi dokladnie co mam zrobic zeby je sciagnac.Z gory dzieki.

Posted

BEBE, pytałam, czy to jego pierwszy raz, bo chciałam się upewnić, że wiesz, jak on normalnie reaguje na trymowanie. Zakładam, że poprzednio nie było takich problemów, chociaż tu pora roku również może na tę reakcję wpływać.

Jeżeli się nie drapie, to raczej nie alergia.

Dlaczego ma ten łupież? Nie wiem... Nie bardzo się znam na łupieżu, bo żaden z moich psów na łupież nie cierpiał, a poza tym Demcia nie widziałam. Ale moim zdaniem to może być reakcja na trymowanie. Jak był goły, to chroniłaś go przed słońcem? Z porostem sierści po trymowaniu często tak się zdarza, że najpierw rośnie podszerstek, więc o to bym się nie martiwła, tylko bym usuwała ten podszerstek. Czy jesteś pewna, że osoba, która go trymowała nie pomogła sobie maszynką? Bo to by również niektóre z tych objawów tłumaczyło. Ale jeśli nie, i jeśli jej ufasz, to może zacznij od telefonu do niej - ona przynajmniej go stosunkowo niedawno widziała i ma z jego sierścią doświadczenie, więc może będzie potrafiła Ci pomóc.

Czytałam tu na dogomanii chyba, że szampon Nizoral (ludzki pantyłupieżowy) działa u psów, ale osobistego doświadcznia nie mam (ani u ludzi, ani u psa :wink: ).

Jeśli chodzi o Gamolen, to owszem, słyszałam, bo bardzo się reklamują, ale nigdy nie używałam. Ludzie, którzy używają, raczej chwalą, tak Gamolen, jak i Lawetę. Ja uważam, że pies, który je zbilansowaną karmę, już raczej nic innego na sierść nie powinien potrzebować... Więc z reguły nie daję moim psów żadnych takich preparatów - nie chcę ich przewitaminowć. Niemniej akurat w chwili obecnej, bardzo nam zależy na tym, żeby Misi szybko odrosła sierść po szczeniakach - chcemy zdążyć na wystawę w Poznaniu, która mogłaby nam zakończyć Int. Ch. - więc wet przepisał trzy różne preparaty na sierść, które regularnie podaję, pomimo że tak naprawdę myślę, że takie preparaty działają raczej na zasadzie placeba... :wink:

Posted

BEBE, przyszła mi jeszcze do głowy jedna sprawa: czy zmieniło się ostatnimi czasy coś w jego otoczeniu lub diecie? Coś dodałaś, coś odjęłaś? Co on w ogóle je?

Bo ja zuważyłam, że Misi teraz również rośnie inna sierść niż normalnie. Dużo gęstsza, ale również miększa. Bardzo ładna, intesywnie ruda i gęsta, więc nie narzekam, ale zdecydowanie jest to inna sierść niż przed szczeniakami. Nie wiem, czy to jeszcze skutki szczeniąt, czy też zmiany diety (którą wprowadziłam w celu zwiększenia przemiany materii i przyspieszenia porostu sierści).

Posted

Flaire - a kiety jest wystawa w Poznaniu??? Eliza własnie na nią mnie zapraszała...Nie mogę uruchomić info. na dogomanii...

Jeszcze jedno czy stosowałas kiedyś Algolith preparat z alg morskich.Zapomnialam jak to się pisze.Słyszałam o tym preperacie co nie co i też nadaje bardziej nasycony pomarańczowy kolor sierści.

Posted

Flaire- Demco regularnie je Acane.Jednak ostatnio byl tydzien u mioch

rodzicow i poniewaz nie bardzo chicial zajadac /rozlaka i upaly/ dokladali

mu do suchego troche z puszki Animoda ale trwalo to tylko kilka dni i w domu ijuz tego nie dostawal.Ja sie zastanawiam czy to jednak nie stres

/kilka dni poza domem a wczesniej pogryziona pupa/.Tylko nie bardzo

wiem co dalej zrobic i jak sie pozbyc tego pazkudztwa.Czy przejdzie samo czy cos dzialac.Nie chcialabym jeszcze pogorszyc sprawy.

Posted
Flaire - a kiety jest wystawa w Poznaniu???
Coś około 10 czy 11 listopada.
Jeszcze jedno czy stosowałas kiedyś Algolith preparat z alg morskich.Zapomnialam jak to się pisze.Słyszałam o tym preperacie co nie co i też nadaje bardziej nasycony pomarańczowy kolor sierści.
Ni, nie stosowałam, choć już mi to ktoś polecał. Ale misina sierść jest w tej chwili bardzo intensywnie ruda, więc w zakresie koloru nic nie muszę zmieniać... :D
Posted

BEBE: To, co opisujesz wyglada jak to co miala moja Czika. Taki mini lupiez pojawil sie po trymowaniu i potem zaczal stopniowo znikac. Mimo wszystko poszlam z tym do vet i dotalam Kerabol- krople z wysokowartościowym polaczeniem biotyny i cynku.

Posted

A mi wet polecił kupić -w Aptece WEt. taki specjalny szampon leczniczy

przeciwłupieżowy.( jakieś 15 zł)

Misu nie zdążył skorzystać :cry: ale Wiki już stosowała i z powodzeniem :lol: ( Wiki jest alergiczką )

Ale też miałam przypadek-jak Wikusie trymowałam ( wydawało mi się że to było trymowanie :wink: )

to podrazniłam jej skóre i zaczęły jej się odrywać od skórki łuski łupieżu.

Czyli to było na skórze ja się tylko przyczyniłam, że łupiez się bardziej uwidocznił.

U nas szampon skutki załatwił .Jednak łupiez po kilku miesiącach powracał i zaczęliśmy sprawdzać co jest powodem.

Flaire jak wszystko" dobrze pójdzie" to na początku listopada 2-10.11

będą maluchy do odbioru... to może wtedy dwie pieczenie na jednym ogniu bym załatwiła :roll:... Tak sobie tylko głośno myśle....

Jak wszystko dobrze pójdzie........ :roll:

Posted

BEBE: Cosik mi sie wydaje, ze snucie domyslow na ten temat nie ma sensu. Jesli problem trwa juz jakis czas, trzebaby przejsc sie do veta. Ja zignorwalam (tylko troszke, bo przez 5 dni) zaczerwienione oczka Cziki i pewnego dnia rano sunia obudzila sie z rozdrapanymi powiekami az do krwi... Byla to oczywiscie alergia, ale nie spodziewalam sie ze w ciagu 1 nocy mozna tak sobie zalatwic oczka...

Mam nadzieje, ze szybko malenstwo wyzdrowieje i to "cos" lupiezo podobne ustapi!

INA: Jakie maluchy, gadaj szybko!?

Posted
Flaire wystawa w Poznaniu jest jednodniowa i jest w niedziele 7.11 :)
No, czyli miałam rację - około 10 czy 11. :wink: Ja wolę dokładnie nie sprawdzać - Misi łapy ciągle gołe są.
Posted
dotalam Kerabol- krople z wysokowartościowym polaczeniem biotyny i cynku.
Misia też teraz, przed Poznaniem, Kerabol wcina. Jest już na drugiej buteleczce i bardzo jej smakuje. Nie wiem, czy coś pomaga - sierść tę, co ma, ma piękną, rudzielec mój kochany, ale ona zawsze piękną miałą, tylko te szczyle jej czasowo zniszczyły, ale to normalne, szczeniaki zawsze znaczą rujnację sierści.
Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...