Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

bos napisał(a):
Przepraszam , jakos mi uszło Twoje pytanie , ale wracam Tam i odszukam , bo nie wiem czego dotyczy

Tak po krótce.....planuję wyjazd 27,28 lipiec do Kolonii Ostrowo pod camping , to zapewne jak wiesz jest rzut beretem do Karwi.
Bylismy tam w zeszłym roku i bardzo mile wspominamy ten czas , wiec przydała by nam sie powtórka. Tewrmin pobytu ok 2-3 tygodnie , zależnie od pogody :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
[......]Myslisz, ze spadnie snieg:loveu::loveu::loveu:Bywam w Karwii od dziesiecie lat, ten niestety miniony pobyt wspominam mile. Parys chyba tez, to jego pierwsza taka podroz, no i zobaczył morze.:crazyeye::crazyeye::crazyeye:

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

rita60 napisał(a):
[......]Myslisz, ze spadnie snieg:loveu::loveu::loveu:Bywam w Karwii od dziesiecie lat, ten niestety miniony pobyt wspominam mile. Parys chyba tez, to jego pierwsza taka podroz, no i zobaczył morze.:crazyeye::crazyeye::crazyeye:

Jak to możliwe że Cię do tej pory nie zauważyłem............:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:
Idę po nowe brele.....:evil_lol::evil_lol: :lol: ;) :cool1:
Do Karwi jeżdziliśmy na zakupy bo tam było najtaniej........np śliwki po 3zł....:evil_lol::loveu: ;)

Posted

Coztego stwierdzili niedoczynnosc trzustki, wet nie chce narazie wchodzic z lekami bo to młody piesek, narazie dieta, ale jakie to trudne kiedy jesz i widzisz wpatrzone w ciebie te brazowe błagalne oczka koszmar. Apetyt to on ma tylko nie wiadomo kiedy zaczynaja sie sensacje albo z biegunka albo ze zwracaniem.

Posted

A ja bym sie do znajomosci,nawet krotkiej,z panem K.nie przyznawala :cool1:

U nas rowniez zero deszczu niestety i ogolnie pogoda parszywa.Dzisiaj mielismy 38st. i nic nie zapowiada zmiany na lepsze,a gdy jeszcze slysze np.spikera w radiu "zapowiadana na jutro pogoda jak zwykle doskonala" to mam ochote wywalic radio badz telewizor za okno.

BTW.Z racji faktu,ze obecnie jestem na etapie kardiomiopatii to mam niedyskretne pytanie.Na "vet servisie" pisze,ze rowniez m.in.airedale naleza do ras szczegolnie zagrozonych,tak wiec czy ktorys z Polskich hodowcow wykonuje swoim reproduktorom badz sukom hodowlanym regularne echo serca ?
BTW2.Wiem,wiem jestem upierdliwa z ta kardiomiopatia :oops:

Posted

Bos niemozliwe, zebys mnie przeoczył mam 1,70 wymiary 90-60-90 i blond włosy do pasa i oczy z tyłu głowy......... hi,hi,hi. A teraz powaznie jak zrobic taka ramke do odpowiedzi z cytatem .

Posted

carragan napisał(a):
......tak wiec czy ktorys .... wykonuje ..........regularne echo serca ?

..........ja miałem robione echo w Katowicach -Ochojcu we wtorek i teraz idę znowu we wtorek jeszcze raz.............:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :cool3: :lol: :lol:

Posted

rita60 napisał(a):
......... hi,hi,hi. A teraz powaznie jak zrobic taka ramke do odpowiedzi z cytatem .

To trzeba zamówić u znajomego stolarza.........:evil_lol: :evil_lol: :cool3: ;)

Posted

rita60 napisał(a):
Bos niemozliwe, zebys mnie przeoczył mam 1,70 wymiary 90-60-90 i blond włosy do pasa i oczy z tyłu głowy......... hi,hi,hi .

Pameli Anderson nie widziałem na bank..........:shake: :shake:..........

Bosze ......czyżby -6 dioptrii było aż taką przeszkodą :diabloti: :diabloti: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

[quote name='rita60']Mojemu Paryskowi jak sie przydarzy wtedy chodzi i przeprasza, a ma taka minke, ze tylko całowac ten pyszczek. Pewnie Wind by powiedziała, ze to nie pedagogiczne.:lol::evil_lol::lol:

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Oj rita, mnie tez przytrafia sie cele MNOSTWO niepedagogicznych poczynan! :evil_lol: Po pierwsze wyjatkowo niepedagogiczne jest to, ze swojej suki nie leje :mad: ;) A zasluguje! Wezmy na przyklad wczorajsze zdarzenie :p Ide sobie na lekcje obedience, mowie uradowana mojej trenerce, ze zobaczy najpiekniejszy aport tego dnia (biorac pod uwage to, ze wczesniej trening mial Erti, najlepiej wytrenowany pies w Polsce :loveu: , bylo to raczej karkolomne stwierdzenie :oops: ), biore koziolek, nakrecam sucz, wyrzucam koziolek, sucz aportuje i co? No i lanie sie nalezy :angryy: Sucz podbiegajac, robi tup, tup przy mojej nodze i siada KRZYWO :angryy: :mad: Uslyszalam jedynie "wierze Ci, ze bardzo chcesz pokazac mi co dobrego ... odbierz aport i pochodzcie przy nodze" :eviltong::evil_lol:

A tak na powaznie. Psy dziela sie na takie, ktore nawet gdyby im pecherz rozsadzalo nie sikna w domu i na takie, ktore w tej systuacji siusiu zrobia. Wole miec psa drugiej kategorii i nie zamartwiac sie, ze gdyby kiedys cos, gdzies mnie zatrzymalo z dala od domu, to moj pies wijac sie z bolu bedzie trzymal swoje plyny :cool3:

W.

Posted

carr,

Przyznaje, ze ja tez regularnie co pol roku robie SOBIE echo serca :cool3: I wszystko u mnie ok :razz: Nawet lepiej niz ok, a ostatnie proby wysilkowe utwierdzaja moja kardiolog, ze regularny trening areobowy czyni cuda :loveu:

Posted

carragan napisał(a):
A zaliczasz sie do reproduktorow czy suk hodowlanych ? :razz:

.........:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Posted

bos napisał(a):
To trzeba zamówić u znajomego stolarza.........:evil_lol: :evil_lol: :cool3: ;)
[.........] Bardzo smieszne Bos, a gdzie zyczliwosz i kolezenstwo dla bliznich:eviltong::eviltong::eviltong:

Posted

Wind mysle, ze ja popełniłam duzo takich gaf pedagogicznych,moze dlatego, ze to moj pierwszy erdel, do tej pory nie znałam tej rasy. Ale wychodze z załozenia,ze pies potrzebuje duzo miłosci, a moj erdel odpłaca mi podwojnie i o to chyba chodzi.:buzi::buzi::buzi:

Posted

carragan napisał(a):
Na "vet servisie" pisze,ze rowniez m.in.airedale naleza do ras szczegolnie zagrozonych,tak wiec czy ktorys z Polskich hodowcow wykonuje swoim reproduktorom badz sukom hodowlanym regularne echo serca ?

Carragan - takie badania ja robiłam Borysowi (u goldenów dobrze jest coś takiego zrobić) u dr. Magdaleny Garncarz (w W-wie na SGGW).

Posted

Carragan nie slyszałam, żeby takie badania rutynowo robiono u erdelków, ale moze na ten temat wypowiedza sie hodowcy.
W jakiejś psiej książce przeczytałam w zeszłym roku, że erdelki własnie sa na ta kardiomyopatię wrażliwe tzn mogą ja miec dziedzicznie. Dotąd o tym nie slyszałam, a potem skojarzyłam, że moja poprzednią sunię o jakąś chorobe serca podejrzewałam. Otóz Kercja bardzo entuzjastycznie biegała za rzucana piłeczka. Taki urodzony aporter. Sęk w tym, że po 5-7 rzutach siadała i dyszała. To trwalo chwile, naprawde niedlugo i ponownie skakała, żeby jej rzucać. Najpierw brałam to za brak kondycji, ze młoda, ale jak 2 lata skończyla i nadal tak sie zachowywała to rozmawialiśmy juz na temat badań w tym kierunku. Nie zdążylismy więc nie odpowiem na to pytanie kompetentnie.
Regon tez po 5 rzutach siada, ale on nie dyszy, on jest tą zabawą znudzony:angryy:

Rita ja Regona mam na suchym, obecnie Eucanuba adult, dotychczas był ma junior. Oczywiście doje sobie to, co wyżebra, ale nie są to jakieś wielkie ilości. On nigdy nie wymiotował, a koopy na Royalu miał takie dziwne, jak zmieniłam na Eucanubę unormowalo się i jest wszystko ok. Faktycznie, to ONki sa znane z tej przypadłości trzustkowej. Max, kumpel Regona właśnie taki jest. Ma obecnie chyba 6 lat i całe dorosłe życie musi mieć bardzo starannie dobierana karmę, a i tak od czasu do czasu ma wymioty i biegunki. Poza tym wygląda świetnie, sierść mu się lśni i energii ma adekwatnie do wieku. Z tego wniosek, że i Parys ze swoją przypadlością też może swobodnie żyć, ale pod kontrolą. Maxowi np. nie można nic dawać w wiekszej ilości nowego. Musi mieć stałe pory posiłków i zawsze to samo. On dostaje ryż z mięsem rano, a na wieczór suche, chyba chappi. Jego pancie nie stac na wyższa półkę, niestety.

Posted

[quote name='rita60']Coztego stwierdzili niedoczynnosc trzustki, wet nie chce narazie wchodzic z lekami bo to młody piesek, narazie dieta,
Skoro tak, to ja bym się zdecydowała na specjalistyczną karmę weterynaryjną.

ale jakie to trudne kiedy jesz i widzisz wpatrzone w ciebie te brazowe błagalne oczka koszmar

Ja nie mam takich problemów, moje brązowe oczka nigdy nie wpatrują się we mnie kiedy jem :p Podczas posiłków zapominam o tym, ze mam psa ;) i to mój największy (o ile nie jedyny :evil_lol: ) sukces wychowawczy. :cool1:
Apetyt to on ma tylko nie wiadomo kiedy zaczynaja sie sensacje albo z biegunka albo ze zwracaniem.

Tym bardziej warto pomyśleć o karmie weterynaryjnej.
[quote name='carragan']Na "vet servisie" pisze,ze rowniez m.in.airedale naleza do ras szczegolnie zagrozonych,tak wiec czy ktorys z Polskich hodowcow wykonuje swoim reproduktorom badz sukom hodowlanym regularne echo serca ?
carr, z ust mi to wyjęłaś ;) Własnie przeczytałam tekst na vetserwisie, a jako, że planuję przyszłość z airedalem, to chciałabym wiedzieć, co wiedzą o tej chorobie hodowcy. :razz:

Posted

[quote name='rita60']A teraz powaznie jak zrobic taka ramke do odpowiedzi z cytatem . Naciskasz przycisk na dole po prawej stronie w poście, który chcesz zacytować, następnie w pojawiającym się oknie wstawiasz kursor za ostatnim znakiem "]", wciskasz ENTER i już możesz pisać co Ci ślina na język przyniesie :cool3: :razz: ;)

Posted

[quote name='zadziorny']Naciskasz przycisk na dole po prawej stronie w poście, który chcesz zacytować, następnie w pojawiającym się oknie wstawiasz kursor za ostatnim znakiem "]", wciskasz ENTER i już możesz pisać co Ci ślina na język przyniesie :cool3: :razz: ;) Ciekawe, jak to wyjdzie? Czy z taka ramką ładną? No, próbuję!

Posted

rita,

Na Twoim miejscu zrobilabym tak, jak radzi coztego :-) Specjalistyczna karma nie zaszkodzi, a na pewno moze pomoc w tych nawracajacych problemach z trawieniem.
Odnosze wrazenie, ze dosc duzo AT ma ogolnie rzecz ujmujac dosc wrazliwe zoladki. Nawet jesli nie jest to spowodowane np. problemami z trzustka, to biegunki zdarzaja sie dosc czesto. Dwa, z trzech zyjacych na moim osiedlu AT, miewa biegunki np. ze stresu :-o Nie mowiac juz, ze jakakolwiek zmiana w sposobie karmienia tez im nie sluzy ... Nadmiar nagrod na spacerach tez skutkuje rozwolnieniem itp. itd. Pewnie nie jest to regula, ale z tego co tutaj piszecie, tez odnosze wrazenie, ze zoladki u AT sa mocno arystokratyczne ;)

coztego,

Gratuluje sukcesu wychowawczego! Wiem ile konsekwencji i samozaparcia wymaga nie nagradzanie tych wielkich, wyczekujacych i pelnych nadziei oczu wpatrzonych raz w twarz konsumujacego, raz w talerz z ktorego jest cos konsumowane :evil_lol: O ile mnie sie to jeszcze udalo, o tyle moj Marek ZAWSZE jada swoje posilki z psem na kolanach :evil_lol: Sniadanko, obiadek, kolacje, desery a nawet kawe z mlekiem dziela miedzy soba moi domownicy i nie wyobrazaja sobie, aby moglo by byc inaczej :cool3: Maja skrzetnie korzysta z talerza swojego Pana, nawet wtedy gdy jest dopiero co po kolacji. Nazywamy ja "Maja pusty brzuszek", bo zawsze jest tam miejsce na wchloniecie dodatkowej porcji z ludzkiego (czyt. Markowego) stolu ;)
I pomyslec, ze mi sucz schudla ostatnio ... :p

Posted

Wind napisał(a):

I pomyslec, ze mi sucz schudla ostatnio ... :p

I pomyśleć, ze moja przytyła :p Chyba zacznę ją dokarmiać przy stole, może wtedy zacznie tracić na wadze :evil_lol:

Posted

[quote name='rita60']Ciekawe czy wyjdzie ramka:cool3:
Wyszła:multi::multi::multi: widzisz Borsaf, jak przy mojej niewiedzy mozna sie czegos nauczyc. Dzieki Profesorze Zadziorny:modla::modla::modla:Bos sam sobie idz do stolarza :watpliwy::watpliwy::watpliwy:

Posted

Jeszcze jedno bo bym zapomniała, dzisiaj mija miesiac jak jestem z wami.Na duzo nie licze, moze jakas orkiestra ? albo ewentualnie dziewczynki w strojach ludowych wreczajace kwiatki ?:errrr::errrr::errrr::B-fly::B-fly::B-fly:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...