Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Ja też już wróciłam, zaraz wybywam na rower.:loveu:

Aaaa, czyli to był Shaggy! Widziałam go z daleka, jest BOSKI! :loveu:

Ali, Fuka - WIELKIE GRATULACJE! :multi: :multi: :multi:

Ja poznałam kolejną malinę, z którą spędziłam sam na sam kilkanaście minut i która mnie po prostu obezwładniła. :loveu: Wytuliłyśmy się i wycałowałyśmy, baaardzo socjalna, radosna, zero lęków, pewna, 7-miesięczna suczka. :loveu: A może to tylko ja mam szczęście do takich maliniaków.. ;) ;) A cała reszta, czyli te nerwusy agresywne, które tylko czekają, co by kogoś udziabać, pozostaje w ukryciu. ;)

Nic to... Wracając do tematu - zach, był krótki pokaz erdelków (tych Twoich ulubionych :evil_lol: )! Wyszły 4 czy 5 psów i właściciele opowiadali o rasie, mam parę fotek, wrzucę, jak znajdę kabelek. ;)

Co do samej wystawy - fakt - duży zawód... Stoiska dziadowskie (oprócz tego z akcesoriami Red Dingo, niestety nadal nie mogę się zdecydować co nabyć ;)), mało miejsca, ale również zauwazyłam, że wystawiających mniej (nawet yorków jak na lekarstwo)... W porównaniu z zeszłym rokiem - niebo a ziemia. :roll: Szkoda...

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

Doszły mnie wieści, że Elmo pierwszy na grupie, a Makaron trzeci!!!
:laola: :laola:

zach, był krótki pokaz erdelków (tych Twoich ulubionych :evil_lol: )!

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol:

Ibolya
bardzo się cieszę, że się podobał występ w tv, mam nadzieję, że też go kiedyś zobaczę :roll:

Posted

Ali, Fuka. Deryl, Elmo i Makaron Wielkie, jeszcze wieksze, Olbrzymie Gratulacje!

Niech zyją terriery!:klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz::klacz:

:cunao::cunao::cunao::cunao::cunao::cunao:

:laola::laola:

:drinking::drinking::drinking::drinking::drinking:

Posted

Gosia_i_Luka napisał(a):

był krótki pokaz erdelków (tych Twoich ulubionych :evil_lol: )!

Pokaz erdelków? Dlaczego ":evil_lol:"

zachraniarka napisał(a):
Doszły mnie wieści, że Elmo pierwszy na grupie, a Makaron trzeci!!!

Na taką informację czekałam.
:laola::laola:

Posted

Hejka, a ja mam niespodziankę. Pewnie wobec tych sukcesów to blada niespodzianka, ale wkleję,

Uwaga, rzucamy!, Regon, przynies kijek!

Już idę, Fe, tu mokro!

Ja płynę!

Posted

[quote name='borsaf']

"Żeby tylko nie zamoczyć brody"
Takie pływanie to niezłe ćwiczenie na wyciąganie szyi.
Regon, dzielny pies
A na następnych zdjęciach to ja widze malęńkie jedzonko, a nie szkolonko;)

Posted

Borsaf-a nie mówiłam ;);)będzie p[ływał jak motorówka, zobaczysz :loveu:jeszcze będziesz miała problemy, bo ci zacznie na własną"lape " do wody wchodzic, niezależnie od pogody,jak tylko stwierdzi,że mu za ciepło:diabloti:

Zach-gosia i luka- ciesze się,ze mój maluch poszedł na wystawe i poznał swojego tatę :diabloti:pewnie mu kibicował, ile tylko mógł. Podobno nie przejmował się gromadą psów wokoło, pełen luz i spokój :multi: ciekawe, czy sobie z Lordem do gustu przypadną, bo zwykle airedale bawią się ze soba pięknie-one maja spceyficzny sposób zabawy, który nie wszystkim piesom odpowiada. Prosze o relację ze spotkania !!!! No i ciesze się,że się weam podobał :loveu:, pomimo paskudnego wieku ( to okres " terriera szafowego " :diabloti:), czyli paskudnej kijanki z uszami cockera i szczudłami zamiast łap ;)

Posted

Jura napisał(a):
Pokaz erdelków? Dlaczego ":evil_lol:"

Na ringu honorowym prezentowano hodowle różnych ras, opowiadano o psach, sukcesach itp. Była też prezentowana pewna hodowla erdli, dość podobnych w typie- wszystkie o posturze mojego laba i stąd to :evil_lol:
Przy takich eksterierach mój szkaradny użytek to na pięknisia wyglądał ;)

borsaf napisał(a):
Hejka, a ja mam niespodziankę.

I widzisz!!! A tak niedobra pani wątpiła w Regonika, a on pokazał na co go stać :multi: :multi: :multi:

niedzwiedzica napisał(a):
ciekawe, czy sobie z Lordem do gustu przypadną, bo zwykle airedale bawią się ze soba pięknie-one maja spceyficzny sposób zabawy, który nie wszystkim piesom odpowiada. Prosze o relację ze spotkania !!!!

Na pewno będą relacje i foto-relacje. Póki co Shaggy zdecydowanie bardziej polubił mojego niezrównanego laba. Huguś ze swoim stoickim spokojem wzbudza szybko zaufanie. Natomiast od Ludwisia-świra młodszy kolega trzymał się trochę na dystans.. i nic dziwnego, bo nigdy nie wiadomo co wpadnie do tej szalonej głowy. Ale na pewno jak Shaggy trochę podrośnie to chłopaki będą szaleć ze soba :loveu:

Posted

zachraniarka napisał(a):
Na Natomiast od Ludwisia-świra młodszy kolega trzymał się trochę na dystans..
W odróżnieniu od Loci, która zakochała się na zabój! :lol: Ale zdecydowała, że jej ukochany będzie jeszcze piękniejszy z prostym ogonkiem, więc przez cały tydzień na siłę próbowała wyprostować mu precla... momentami nawet jej się udawało... :evil_lol:

Uff - nareszcie przebrnęłam aż do końca, ale teraz idę spać, więc póki co tylko witamy Was wszystkich serdecznie po dłuuuugiej przerwie, a więcej napiszę jutro. :-)

Posted

UWAGA! UWAGA!

Na koniec dnia jeszcze jeden terrierowy sukces!
Wiadomość szczególnie miła dla erdelomaniaków!

Dziś w Krakowie odbyły się Mistrzostwa Polski IPO. W najwyższej i najtrudniejszej kategorii IPO3 startowało 11 psów. Były oczywiście owczarki niemieckie i belgijskie maliniaki. Jednak Mistrzem Polski został Airedale Terrier zostawiając konkurencje daleko w tyle.

Wielkie brawa i gratulacje dla Pat i Eyka, bo oczywiście ta para zwyciężyła!

Jestem bardzo dumna z mojego ulubionego erdela :laola:

Posted

A proszę Cię bardzo:

IPO1
1. AGIS Canislog (ON,pies); Piotr Stypułkowski; 268 ( 92 / 89 / 87 ) MISTRZ POLSKI IPO1
2. ARA vom Fuchsgraben (ON,suka); Magdalena Królikowska; 265 ( 70 / 98 / 97 ) I V-ce MISTRZ POLSKI IPO1
3. ROCCO z Polytanu (ON,pies); Włodzimierz Gossa; 260 ( 89 / 86 / 85 ) II V-ce MISTRZ POLSKI IPO1
4. DIRO Skilos (ON,pies); Agnieszka Leszczyńska; 243 ( 70 / 80 / 93 )
5. HARKA z Jurchstanu (ON,suka); Tomasz Nowak; 228 ( 53 / 81 / 94 )
6. HURAN Conan Bohemia (ON,pies); Marta Fryc; 226 ( 76 / 75 / 75 )
7. VAIN Cevaro (ON,pies); Krzysztof Willamowicz; 222 ( 71 / 63 / 88 )
8. PORTO Panta Rei (boxer,pies); Marcin Pogorzelski; 215 ( 80 / 55 / 80 )
9. FUKS z Bukowca (ON,pies); Wojciech Poskrop; 151 ( 71 / 80 / 0 )
10. ANET (ON,suka); Emy Chrapla; 74 ( 74 / - / - )
- ARUN Rewir - Konin (ON,pies); Tomasz Opszalski; 0 ( 15 / 49 / 0 )
- UNO Jasmon (ON,pies); Martin Bariak; 263 ( 91 / 84 / 88 )

IPO2
1. OSKAR Bono Campo (OB-malinois,pies); Bartosz Przykuta; 231,5 ( 60 / 84 / 87,5 ) MISTRZ POLSKI IPO2

IPO3
1. EYK von Erikson (Airedale Terrier, pies); Patrycja Frolenko; 285 ( 96 / 92 / 97 ) MISTRZ POLSKI IPO3
2. INGE z Huckelovy vily (OB-malinois,suka); Tomasz Wlizło; 274 ( 97 / 85 / 92 ) I V-ce MISTRZ POLSKI IPO3
3. PAMIR Paka Wilkołaka (ON, pies); Mirosław Kaps; 272 ( 95 / 86 / 91 ) II V-ce MISTRZ POLSKI IPO3
4. ATHENA SK Sion (OB-malinois,suka); Jerzy Klaczak; 265 ( 91 / 81 / 93 )
5. RONJA vom Stadtfeld (ON, suka); Mirosław Bienia; 255 (84 / 81 / 90 )
6. UNKA z Tuszyńskiego Lasu (ON, suka); Marcin Człapa; 237 ( 71 / 81 / 84 )
7. DAGO z magnowej Zahrady (ON, pies); Nina Górnowicz-Charęża; 199 ( 76 / 41 / 82 )
8. BRITA Psi Kantor (ON, suka); Ludwik Pisarczyk; 165 ( 95 / 70 / 0 )
- BISCAYA van de Duvetorre (OB-malinois, suka); Maria Kowalska; 155 ( - / 80 / 75 )
- Viskadalens BOGART (ON, pies); Lennart Majewski; 152 ( 78 / 74 / - )
- VAT Cevaro (ON, pies); Sławomir Kawka; 92 ( 92 / - / - )

Przekopiowane oczywiście z psysportowe.pl

Posted

borsaf - wyściskaj swojego pływającego bohatera od ciotki Ali, ucałuj czarną kichawę za odwagę :loveu:

Super wiadomość i super fotki :multi:

niedzwiedzico - Shaggy jest suuuuuper !!! A jego pańcia bardzo miła! Cieszę się ogromnie, że ich poznałam :)

Posted

Zach, superwiadomość!
(Okropna baba jestem, bo ucieszyłam się, że erdel ONkom dokopał :evil_lol:.)

Flaire, już myślałam, że będziemy Cię musieli szukać w tych górach, bo się tam zastołowałaś na stałe.

Posted

A więc witajcie oficjalnie po dwutygodniowej przerwie! (Te moje wczorajsze posty się nie liczyły ;-) ). Ile się tutaj wydarzyło!

Po pierwsze, bos, bardzo mi przykro. :-( Dobrze Cię mieć z nami.

carr, wymiziaj Maleństwo. Bardzo smutna wiadomość o jego zdrówku, ale przynajmniej choroba łagodna. :-(

rita60, ja niestety na problemach z trzustką sie zupełnie nie znam - mogę Ci tylko powiedzieć, że w moim doświadczeniu, u AT takie problemy zdarzają się rzadko. Na pewno skontaktowałabym się z hodowcą - może on(a) ma jakieś z tym doświadczenie, a w każdym razie powinna wiedzieć, że pojawiły się takie problemy. (W żadnym wypadku nie sugeruję tu, że to wina hodowcy - po prostu wiem, że jako hodowca, ja chciałabym o takich problemach - każdych problemach - wiedzieć).

Jura, cieszę się, że Fredzia już dobrze się czuje po zabiegu. A jak wyniki histopatologii? (No i jak "Rozpustnik", byłaś w końcu?)

INA, ja moim psom gryźć patyków nie pozwalam - miałam już osobiście kilka złych doświadczeń, ponadto znajomy kynolog opowiadał mi o psie, którego stracił na skutek patyka, który przekłuł temu psu tchawicę. (Api również nie dostaje już żadnych miękkich piłek ani innych zabawek w rozmiarach do połknięcia, chociaż tu trzebba sporo wyobraźni odnośnie tego, co ona byłaby w stanie połknąć ;-) ).

A teraz same gratulacje: Fuce - urodzinowe, Martini - bulikowe (no wiem, że nie Twój, ale cudny jest!), INIE - wczasowe (bardzo Ci zazdroszczę!), adze_o - magisterskie, Bondowi - urodzinowe, Terry - "powrotne" i szczeniakowe (zostaniesz już z nami? :-) ), Fuce - wystawowo-zwycięzkie (i z Elmem, i z Makaronem), Ibolyi, Ali - jak wyżej (Ali dodatkowo młodzieżowo-championatowe ;-) ), zach - również zwycięzkie (no na zawodach agility, no!), Welsh Terrierowi - powitaniowe ;-), a jborowemu - szczylowe ;-) .

Niewątpliwie o kimś/czymś zapomniałam, za co z góry przepraszam. :-( Również, pomieszałam chyba troszkę nowin stąd i z welshów... Ehhh... Starość nie radość.

Nasz dwutygodniowy urlop spędzony był całkowicie na bieganiu z psami - pierwszy tydzień obóz agility z Lotką (i zach z Ludwisiem :loveu: ), a drugi - z Misią. Na obu było super, chociaż u mnie góruje ten pierwszy. Nareszcie miałyśmy z zach dosyć czasu na porządne wyplotkowanie się ;-). Ludwiś jest cudowny, a zach spędza każdą wolną chwilę muskając go do perfekcji - czemu nikt z Was, którzy widzieli go w Warszawie bądź w tv nie wspomniał o tym, jaki jest pięknie wytrymowany? Moje psy przy nim to zarośnięte kundle (no już obecnie mniej zarośnięte, bo właśnie obie odkudłaczyłam - ale to osobna historia).

W wolnych chwilach jeździłyśmy z psami nad zalew, żeby się wypławiły. Ludwiś i Misia pływały za piłkami bądź kijami (niestety głupia pańcia zapomniała przywieźć ulubiony misiny wodny aporcik), a Lotka zapomniała, że już umie pływać i co najwyżej brodziła. :-( No nic, będziemy ją uczyć dalej. niestety nad tamtym zalewem warunki nie były do końca sprzyjające nauce. Natomiast Ludwiś zrobiła się na super pływaka - na początku pływał jak początkujący pies, czyli kraulem, ale pod koniec pobytu pływał już doskonale i pewnie "po piesku" i skakał z pomostu - normalnie zawodnik do konkurencji "Dock dogs". :-)

Pomiędzy dwoma obozami były zawody - Ludwiś spisał się w swoim debiucie superancko, Locia zresztą też, a Misia w pewnym sensie najlepiej, bo jeden przebieg w jumpingu wręcz wygrała, podczas gdy młodzież musiała się zadowolić miejscami drugimi i trzecimi. (Za to następny przebieg, w środku upalnego dnia, miała tak fatalny, że w tym trzecim z kolei już z nią nie wystartowałam). Stojąc z obydwoma moimi sukami w oczekiwaniu na wyniki było mi bardzo smutno, bo spodziewałam się wygranych Lotki, ale nie Misi (która miała przebieg czysty, ale - wydawało mi się - zbyt powolny) i myślałam o tym, że właśnie następuje zmiana pokoleń: kończy się era Misi, następuje era Lotki. :bigcry: Więc ogłoszone zwycięstwo Misi było super niespodzianką - dzielna moja kochana dziewczynka :loveu: jeszcze tronu smrodowi nie ustępuje! (A nasza trenerka Magda, gdy usłyszała to, co napisałam powyżej, powiedziała - Misia wcale nie biegła tak wolno, przyzwyczaiłaś się po prostu do Lotki i teraz stawiasz Misiołkowi jakieś głupie wymagania ;-) ).

Drugi obóz był już niestety bez zach i Ludwisia. :bigcry: Biegała Misia, Lotka się nudziła. Tak jak Lotka była na swoim obozie psem chyba najmłodszym (była jeszcze grupa szczeniąt w jej wieku, ale Magda zdecydowała, że Lotka jest na tę grupę szczeniąt zbyt zaawansowana i przydzieliła ją do normalnej, "dorosłej" grupy), tak Misia była jednym z najstarszych, dodatkowo ona kiepsko znosi upały. Tak więc byłam bardzo dumna, że Misiątko podołało zadaniu i przez cały obóz biegało chętnie i wesoło (oczywiście pomiędzy treningami starałam się ją oszczędzać). Natomiast ja sama odnoszę wrażenie, jakbym po tym obozie cofnęła się w moim agilitowym rozwoju. Może to kwestia zmęczenia, ale zdecydowanie pod koniec miałam dużo większe niż normalnie problemy z wyborem odpowiednich dla Misi sposobów pokonywania kolejnych torków. :niewiem: Na szczęście Misia najczęściej potrafiła nadrobić za moje pomyłki i głupie pomysły.

No i to by było na tyle. Niestety, dzisiaj już koniec lanistwa i do roboty... :bigcry: :bigcry: :bigcry:

Posted

Zapomniałam jeszcze napisać, że zgłosiłam Lotkę na jej wystawowy debiut do Sopotu. Niestety wczoraj ogołociłam jej czaprak i nie wiem, czy na czas odrośnie... Ale jeśli tak, to Lotka będzie debiutowała w klasie szczeniąt na międzynarodowej wystawie, a co. ;-) Kiedy spaść, do z dobrego konia. :-)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...