Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie mam problem :placz: Pare minut temu zadzwoniła wet Parysa, pisałam wczesniej o tym ,ze miał problemy, myslałam, ze to wynik zjedzenia kostki do czyszczenia zebow. Dla spokojnego sumienia dałam kał do analizy. Okazało sie ,ze moj Parysek cierpi na zespoł wrazliwej trzustki.Moze ktos z was zna temat, bardzo sie martwie.:placz::placz::placz::placz::placz:

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

rita60, zajrzyj do działu Weterynaria, tam już było sporo tematów o trzustce.

INA napisał(a):
coztego wstawiała mi nie jeden raz fotki - prawda Natalia

To było tak dawno, że już nawet nei pamiętam ;) Teraz INA jest mistrzem we wstawianiu fotek :cool1: rita60, jeśłi chcesz wstawić zdjecia, a Cię to przerasta to przyślij śmiało, wstawimy :cool1:

Posted

Zespół wrażliwej trzustki" jak to ładnie brzmi, naukowo, a tak naprawde to nie wiadomo skąd są te biegunki. Z tego co sie orientuj e to na trzustkowe przypadlości dość często ON-ki chorują. Rita jak nie znajdziesz na naszym forum to spróbuj zalogowac sie na forum owczarka niemieckiego.
Podstawa leczenia będzie napewno dieta. Nie wiem jak Parys je suchą karmę ale u weta dostaniesz specjalistyczna karmę trzustkową. Ja miałam kiedys problemy z sunią, która miała chorą wątrobę i trzustkę (przerzuty) i wtedy ja na tej karmie trzymałam, poprawilo się. Ona zjadała wszystko jak dostala miske przy drugim psie. Penie i trociny by zjadła byle nic Borysowi nie zostawić.
Zauważyłam, że Regon tak samo reaguje i sie z tego bardzo cieszę.
Jak przychodzi kolega Max do domu, Regon do michy i wcina:evil_lol:. Bardzo to pożyteczny nawyk, przydaje się.
Ja Regona tylko mam na suchej karmie. Początkowo ambitnie mu gotowałam ale był czas, że wybrzydzał i szlag mnie trafiał jak wyrzucałam. Od ok 6-7 misiąca jest tylko na suchym, obecnie Eucanybie, i mu juz nie robię galimatiasu w jelitach.

Posted

Borsaf ja cały czas gotuje Paryskowi. ryz, kurczak marchewka,kluski, biały ser, suche daje mu w małych ilosciach tylko rano. Szlag mnie teraz trafia bo nie wiem juz co jest lepsze.Wet powiedziała ze narazie nie ma potrzeby wchodzenia z lekami, wystarczy ta dieta co stosuje czyli ryz, kurczak,marchew.Chyba,ze nie daj boze znowu cos sie zaczeło, czyli biegunki itp. Narazie psiurek ma apetyt, własnie wsunał miche.Teraz tylko szlaban na podjadanie 'ludzkich' kaskow.

Posted

Rita - własnie zacznij od tego, że to co z pańskiego stołu to nie dla psa - a potem jezeli on ma wrażliwą trzystkę to moze zadeklarujesz się i przestawisz albo tylko na gotowane albo na dietkę suchą
NO i czytaj na ten temat jak najwięcej...
Internet to koplania wiedzy... Od weta też wszytkiego dokładnie się nie dowiesz ---wiem co mówie miałam cięzkie doswiadzczenie...:shake:

Posted

coztego napisał(a):
.

To było tak dawno, że już nawet nei pamiętam ;) Teraz INA jest mistrzem we wstawianiu fotek :cool1:

Coztego - i gdzie tu widzisz mistrzostwo - zmiejszyć fotkę, wrzucić na serwer i wkleić na dogo:hmmmm: :niewiem: ;) :eviltong:

Posted

Ina wiem co przeszłas, ja przeszłam to samo, z ta roznica ze ja mogłam cieszyc sie swoim walijczykiem prawie 15 lat. Byłam na stronach Teczowego Mostu , poprzednie posty skojarzyłam z twoim Misiem, bardzo mi przykro. Moj ARES ma zasadzony kwiatek w Krainie Psiej Szczesliwosci. Dlatego tak sie boje o Paryska, kazda taka niespodzianka doprowadza mnie do rozstroju nerwowego.

Posted

bos napisał(a):
Witam Cię zatem bardzo serdecznie.......:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: i myślę że tym postem nie zakończysz dzisiejszej bytnosci wśród rodziny dogomaniackiej:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: :eviltong: ;)

No mam nadzieję, że w dniu dzisiejszym usatysfakcjonowałam( trudne słowo:crazyeye: )Cię ilością moich postów:cool3: ale to nie wszystko , planuje także fotki wstawić:eviltong: ;)

Posted

Rita - odszukałaś posty o moim Misiu- Xendusiu:crazyeye: :calus:
mimo że minęlo już dwa lata - jak sobie przypomnę tamten straszny okres to serce mnie boli i łzy same napływają do oczu..:-(
Mój pierwszy Airedale ...- był z nami krótko ale pozostanie w mej pamięci na zawsze...
Topic nerkowy na wet - który złożyłam żyje swoim życiem do dziś - niestety jego aktywnośc swiadczy tylko o tym że ciągle przybywa psów z wyrokiem...
Rita świetnie cie rozmiem - ja się też jestem strasznie przewrażliwiona .

Posted

No to na początek może zarosnięty ( znowu zaprzestałam trymowania jakieś dwa tygodnie temu...) Viguś na łódce -fajna była ta niedziela:lol:
Obok moja kuzynka - nie ja:razz:

Posted

Wiki typowa naturalna aporterka :lol:

Trzeba było ją przywiązać bo tak kocha pływać...i przynościć aport a nasza babcia już przeciez serducho ma nie to..

A Vigo wolał brodzić w trzcinach, wypatrując, nasłu****ąc niewiadomo czego;)

Pańcia musiała osobiście pokazać psu że pływanie jest fajne

W końcu udało się i psiaki aportowały każdy swoją zabawkę:multi:

Już się cieszyłam że Vigo połknął bakcyla i

niestety pasji do aportu to on nie ma;)

Posted

Niestety fotki są mało wyrażne bo żle ustwiłam aparat - w czasie silnego nasłonecznienia ale jako ze oddają klimat poprzedniego weekendu to postanowiłam je zachować..
Mam jeszcze fotki z ostatniego weekendu są wyrażniejsze ale to nie dziś....

Posted

Na koniec próbowałm mu wyskubać głowę
ale moje wysiłki spełzły na niczym bez klatki (zastepuje stół) i szubinicy nie dało rady:cool3: i jeszcze pies mi się obraził..

Posted

Witajcie Serdecznie !!!

Foty cuuudne czy to wodołaz ? :evil_lol: :evil_lol: :loveu: :loveu:

Aga zaczynam trzymać :happy1: :happy1: :thumbs: :thumbs:

będzie wszystko dobrze strach ma wielkie oczy będzie dobrze:loveu:

Posted

INA napisał(a):
Jura - mój 1600 post przeznaczam na pomyślność badań Fredzi

INA :buzi:
Jak pisałam jestem dobrej myśli, choć jeszcze nie mam takiego psa, jakiego miałam. Fredzia jest osowiała, najchętniej stoi. Myślę, że po prostu ciągnie ją szew. Nie jest wprawdzie duży i ranka na szczęście nie wygląda niepokojąco. Zaraz przyjdzie wet zrobić zastrzyk z antybiotykiem, może da coś przeciwbólowego. Wet jest sąsiadem moich rodziców, do których z racji tego sąsiedztwa przeprowdziłyśmy się na czas rekonwalescencji.

Posted

A Aga pewnie juz rozluźniona śmiało odpowiada na pytania.:lol:
Niechby jej tylko spróbowali niedocenić:mad:

Posted

borsaf - tak wystawiłam kolanka kuzynki na wabia coby Bos nie kuśtykał nigdze lasek szukać a z nami na dogo został:cool3: ;)
zadziorny - mam jeszcze kilka fot jak już wklejam to strzele seryjką wieczorkiem :cool3:

Posted

Jura - ale masz wygodę - wet po za płotem :cool3: no to o komplikacje z ranką nie musisz się obawiac
Aga - trzymam kcukasy chociaż wiem że pewnie nie będa potrzebne bo piąteczkę masz zapisaną już w genach:razz:
Ela - dobre:multi: - wodołaz- trafnie tego mojego udałka nazwałaś - ale niestety to tylko gra słów - bo wiem że wodołoazy uwielbiają pływać i kochają wodę:lol: :evil_lol:

Posted

Ina Vigo sliczny, ja jeszcze nie miałam okazji przekonac sie jaki jest stosunek Paryska do duzej wody. Wiesz weszłam na strone Weterynaria i im wiecej czytam tym bardziej jestem przerazona. Szkoda, ze nie ma Flaire.

Posted

Wind, dziękuję za odpowiedzi na pytania :) :) :)

Zadziorny, ja nie straszę, ja tylko ostrzegam ;) ;) :razz: :razz: :evil_lol:

INA, Vigo jest cuuuudny :loveu: :loveu: i zazdroszczę, że potrafisz go tak wyskbać :)

Jura, trzumam kciuki za Fredzię, a z tym vetem za płotem to masz luksusowo :cool1: :)

Znalazłam ostatnie na stronie klikerowej tłumaczenie 'The canine aggression workbook' James O'Heara ( z braku laku dobre i tłumaczenie :) ) i muszę przyznać, że mi się ta książka bardzo podoba :lol:
Zastanawia mnie jednak to, że autor klasyfikuje: chow chow, rottweilra, komondora, shar pei i DALAMTYŃCZYKA ( ???!!!! ) jako rasy, które mogą mieć potencjelne problemy z agresją, resztę rozumiem ale dalmatyńczyk :crazyeye: :crazyeye:

http://www.dogs.gd.pl/kliker/agresja/ohara.html

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...