Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

No ładnie kobitki pociągnęły temat precla... :evil_lol:

A w temacie serdeli to zwróćcie uwagę, że od jakiegoś czasu pojawiają się tu zdjęcia tylko świetnie wytrymowanych szorstków. Śmiem twierdzić, że poziom mamy już wysoki. Dogomania górą! :multi:

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

Wojtek - zapomniałeś, że ja też wstawiałam fotki:razz: czyli "tylko" zamień na "przeważnie":lol:
Fakt upał chyba niektórym dał się we znaki ;) :evil_lol: ...
...a ja tak dyskretnie chciałam
przekazać myśl ze choć na focie- jak nie mozna w rzeczywistości -;) uda mi się zamienić chłopa np w kamień, drzewo albo w kępke trawy hihi
A tak poza tym ja nigdze na moich fotkach nie widze wyskubanego psa - widze tylko kłaczyska proszące o wyskubanie...:placz:
Zadziorny - jak możesz porównywać pięknie wyskubanego przez Niedzwiedzice Vigusia z zeszłego roku z tym co jest obecnie :shake: :crazyeye: :cool3: ;)

Niestety upał w pracy nie najlepiej działa na moje komórki mózgowe - w pomieszczeniu około30 C:crazyeye:
moje komórki mózgowe są tak wysuszone i chyba przestały wogóle działać:crazyeye: no ale do 15.00 trzeba wytrzymać.
borsaf-Dzięki za maila w domku przeczytam

Posted

INA, Wojtek również Ciebie miał na myśli i ja się z nim w pełni zgadzam. Vigus wygląda sputer - przynajmniej na zdjęciach. Wygląda jak ładnie utrzymany AT. Ze skubaniem na wystawę to jest tak, że tak naprawdę super wyglądającego psa to masz tylko jeden-dwa dni raz na ileśtam, bo juz następnego dnia coś jest ciut za długie, a jak wyskubiesz, to się zrobi za krótkie. ;-) Tak więc w Apcię wkładam teraz bardzo dużo roboty (kilka godzin tygodniowo), skubię ja regularnie, a i tak za każdym razem jak ją widzę to jest kolejne kilka godzin roboty... A w międzyczasie wygląda ot tak sobie, a moje pozostałe psy - o wiele gorzej jeszcze. Więc nie narzekaj - Viguś wygląda tak, jak ma wyglądać.

A w ogóle to zgadzam się na 100% z Wojtkeim - dogomania górą! Bardzo mnie cieszy, że tyle osób skubie i ładnie utrzymuje swoje psy! :-)

Posted

dla tych co bukwy znaja :) wyniki z Eurodogshow :

Евро Дог Шоу -2006
10.06.2006. Финляндия. Хельсинки
эксперт Jorge Hallem(Уругвай)

кобели
Класс Юниоров

1 отлично. Sterling Nan Flibustier ( Est Etiam Anno Domeni – Golden Gypsy Fike)
2 отлично. Extempore Just Joker ( Annott Oliver – Extempore Am Top Dancer)
3 отлично. Margarielle Jaque Boy ( Apollo van’t Asbroek – Ferryman’s Unsercover Miss Marple)
4 отлично. Big Lady’s Wombat Justice ( Oidiron Justawesome – Big Lady’s Rhythm Dancer)

Класс интермедиа
1 отлично. Big Lady’s Timothy (Big Lady’s YukonJack – Brait Lend Be My Destiny)
2 отлично. Sterling Nan Aristokrat ( Rollingstone Torussia Withlove – Aria Gymbeline Anna Akmhmatova)
3 отлично. Konstanta Ross Kasper ( Antares – Magik Queen of Nessland for Konstanta Ross)
4 оч.хор. Django van’t Asbroek (Apollo van’t Asbroek – Bernice)

Класс открытый
R.CACIB, САС, 1 отлично. Est Etiam Anno Domeni (Mastercopy v d Locher Muehle – My Nutzen Est Etiam)
2 отлично. Rus Kornels Ego Velichestvo ( Zeus De Nagual – Rus Kornels Bravo Ekaterina)
3 отлично. Rus Kornels Miron Vivat (Rus Kornels Sebastian – Rus Kornels Bravo Elizaveta)
4 отлично. Big Lady’s Maxwell Smart (Gaylord vom Norden – Big Lady’s Rhythm Dancer)
оч. хорошо Cymbeline Sterling Silver ( Indys Just Mad About Harry – Aria Gymbeline Anna Akmhmatova)
оч. хорошо Midale Gaudeamus ( Soft–Air Bono – Ayensaid Baby)
оч. хорошо Rus Kornels Zoloto Moe Aleksandr (Rollingstone Torussia Withlove – Rus Kornels Stylish Alexandra)
оч. хорошо Stargus Galiano ( Stargus Galileo – Stargus Patty Queen)

Класс Чемпионов
BOB, CACIB, 1 отл. Rus Kornels Kavaler Comme II Faut (Rus Kornels Bravo Elisey– Rus Kornels Stylish Alexandra)
2 отлично. R.CAC. Brait Lend Bourjeous (Rollingstone Torussia Withlove – Greenfield Light for Me)
3 отлично. Moden Taip Sean (Rollingstone Torussia Withlove – Moden Taip Harita)
4 отлично. Quick Fly Nocturn of Spring (Unusuel Exellent – Quick Fly Viewpoint)
Отлично Joval’s Dare To Dreams ( Stanstead Second Straike At Jokyl – Jokyl Flashback)
оч. хорошо Ares Sensable ( Veyland Boy From York Hills – Chelesta)
оч. хорошо Big Lady’s Elfin Troll (Britham Pendragon Wrath-Amon – Big Lady’s Lipreader)
оч. хорошо Rus Kornels Bravo Elisey (Rollingstone Torussia Withlove – Impression of Beauty Kornels)
оч. хорошо Soft–Air Bono (Gaylord vom Norden – Soft-Air Yasmin)

Класс Ветеранов
оч. хорошо Bruce Willis ( Jokyl Unison from Tintara – Soft-Air Vichy)
Отсутствовал Sher Eshen Dlya Konstanta Ross ( Searover – Sher Asti)

Суки
Класс щенков

Rus Kornels Stolichnaya Krasavitsa (Stargus Galiano × Rus Kornels Krasa Nenaglyadnaya)

Класс юниоров
1 отл. Sterling Nan Favoritka (Est Etiam Anno Domeni × Golden Gypsy Fike)
2 отл. Sher Only Best (Stargus Galileo × Quick Fly Original Style)
3 отл. Big Lady’s Wallaby Dancer (Oidiron Justawesome × Big Lady’s Rhythm Dancer)
4 отл. Rus Kornels Dobraya Feya (Rus Kornels Kavaler Comme II Faut × Rus Kornels Folina)
отл. Big Lady’s Very Merry Beat (Big Lady’s Elfin Troll × Big Lady’s Disco Beat)
оч. хор. Extempore Just Like Live (Annott Oliver × Extempore Am Top Dancer)
оч. хор. Holywind (Joval Light My Fire × Kassiopeia’s Salt N’ Pepper)
оч. хор. Kissofandel (Joval Light My Fire × Kassiopeia’s Salt N’ Pepper)
оч. хор. Xyntia vom Erfurther Hof (Napoleon Du Haillet des Corneiredes × Sonni vom Erfurther Hof)

Класс интермедия
BOS, CACIB, 1 отл. Tatinesos Galactica (Greenfield Soldier O’Fortune × Tatinesos Sar)
2 отл. Sterling Nan Perlvace (Cymbeline Sterling Silver × Sterling Nan Pleasures of Life)
3 отл. Midale Kabiria (Rus Kornels Kavaler Comme II Faut × Atifis Marianna))
4 отл. Sher Enia From New Millenium (Quick Fly Vindicator × Quick Fly Original Style)
оч. хор. Big Lady’s This Is My Destiny (Big Lady’s Yukon Jack × Brait Lend Be My Destiny)
оч. хор. Terrydale H K Mama Mia (Old Iron Justawesome × Terrydale H K Moraine Chozem)

Класс открытый
R.CACIB,САС, 1 отл. Rus Kornels Margarita (Rus Kornels Sebastian × Rus Kornels Bravo Elizaveta)
2 отл. Rus Kornels Elena Prekrasnaya (Zeus De Nagual × Rus Kornels Bravo Ekaterina)
3 отл. Midale Grace Kelly (Soft-Air Bono × Ayensaid Baby)
4 отл. Big Lady’s Look Twice (Big Lady’s Yukon Jack × Big Lady’s Promise To Keep)
отл. Konstanta Ross Prelest (Katherina’s Land Carry Garry × Sterling Nan Paradise for Konstanta Ross)
отл. Quick Fly Kiwi Caramel (Rollingstone Torussia Withlove × Polette Fly Bright Nose)
оч. хор. Ten Black Jill Honey Star (Ten Black Jasper Creature × Jokyl Keep Faith)
оч. хор. Midale Greta Garbo (Soft-Air Bono × Ayensaid Baby)
оч. хор. Big Lady’s Key of Joy (Big Lady’s Yukon Jack × Big Lady’s Twiligth Blues)
оч. хор. Skerly Charodeika dlya Konstanta Ross (Britham Pendragon Wrath-Amon × Aprill Love)
оч. хор. Sher Lizzi Lits (Big Lady’s Travel Agent × Flame of Love)
оч. хор. Shellkit Cruise Brunner (Rollingstone Torussia Withlove × Shellkit All To Me Victoria)

Класс чемпионов
1 отл. Rus Kornels Zveozdnaya Koroleva (Rollingstone Torussia Withlove × Rus Kornels Stylish Alexandra)
2 отл. Rus Kornels Krasa Nenaglyadnaya (Rus Kornels Bravo Elisey × Rus Kornels Stylish Alexandra)
3 отл. Quick Fly Lilly of the Valley (Rollingstone Torussia Withlove × Quick Fly Viewpoint)
4 отл. Soft-Air Cherie (Felix vom Michelbach × Soft-Air All My Dreams)
отл. Sher Tirrit of Trelyut (Quick Fly Vindicator × Sher Trasy Flaya)
оч. хор. Kassiopeia’s Salt N’ Pepper (Kassiopeia’s Orli × Kassiopeia’s Naughty B’Nice)
оч. хор. Sterling Nan Pleasures of Life (Rollingstone Torussia Withlove × Konstanta Ross Domino)
оч. хор. Brait Lend Be My Destiny (Rollingstone Torussia Withlove × Greenfield Light for Me)
оч. хор. Big Lady’s Odette (Jokyl Unison from Tintara × Big Lady’s Yentl)

Класс ветеранов
оч. хор.Jokyl Keep Faith (Jokyl G-Forse × Jokyl Keepsake)

отл. - doskonala
оч. хор - bardzo dobra

Posted

Większości z tych psów oczywiście nie znam, ale pomimo to, bardzo to dla mnie ciekawe... Dużo ocen b. db - w niektóre aż trudno uwierzyć... bo w końcu bardzo zasłużone i znane psy ze słynnych hodowli, albo importy z równie słynnych, które ktoś zdecydował zgłosić na Europejską... A sędzia też mi nie znany, co jest o tyle niezbyt dziwne, że pochodzi z Urugwaju... a ja nic nie wiem o urugwajskich AT.

Jakoś mi się zdaje, że tam miał sędziować ktoś inny - mylę się?

Posted

:crazyeye: wlasnie Flaire .... w rozpisce Matti Luoso
..WIekszosc psow to psy rosyjskie ale i finskie ktore sa dosc utytulowane!! Bardzo bym chciala wiedziec czym kierowal sie pan sedzia dajac tym psom bardzo dobre

Posted

[quote name='INA']Wojtek - zapomniałeś, że ja też wstawiałam fotki:razz: czyli "tylko" zamień na "przeważnie":lol:
Skromność przez Ciebie przemawia kobieto... :razz:

Posted

Ale z tej mojej suki jest oszustka :mad: Wróciłam z pracy, Kreśka przywitała mnie miną pt: "zaraz się posikam", łaziła za mną i popiskiwała żałośnie, ziewała dramatycznie, więc poszłam z suczą na spacer. Pod koniec spaceru łaskawie wysikała kilka kropelek, a po powrocie do domu okazało się, że była na spacerze z mamusią chwilę przed moim przyjściem :evil_lol:

Posted

A ja się pochwalę, że ostatni egzxamin napisałam na 4 i oficjalnie zaczynam wakacje!! :multi:

I fajnie udało mi się załapać na wyjazd do Krakowa. Także jutro wieczorem z Szorstkim pakujemy się do autka i jedziemy pospacerować po starówce. Trzeba w nagrodę za te godziny wkuwania trochę zmienić otoczenie :D

Posted

Gratulacje! Fajnie Wam!

A my będziemy kisić sie w długi weekend w stolicy! :mad:

Ale dzisiaj, bez względu na to, co ten debilny ticker wykazuje, Lotka kończy siedem miechów! Niby żaden jubileusz, a jednak! :-)

Posted

[quote name='Nitencja']:crazyeye: wlasnie Flaire .... w rozpisce Matti LuosoPana Luoso łatwo znaleźć w necie jako sędziego i chyba nawet hodowcę (dalmatyńczyków, o ile się nie mylę). Natomiast pana Hallema w necie niet. Bardzo dziwny wybór sędziego, moim zdaniem. Widać w Urugwaju mają doskonałe Airedale, skoro bardzo słynne rosyjskie championy zasługują u tego urugwajskiego sędziego tylko na b. db. :niewiem:

Posted

Przyznam szczerze,że ciut dziwne to sędziowanie na Euro Dogu.. Wygląda troche tak,że tylko psy lokatowe dostawały doskonałą, reszta nie, niezaleznie od eksterieru. Jakoś trudno mi uwierzyć,że Bravo Elisei był żle przygotowany do jednej z najważniejszych wystaw w sezonie. Bo w to,ze mu sie nagle anatomia posuła, tez nie wierzę :diabloti: Można by domniemywać,że sedziemu rosyjski sposób przygotowania nie leży i fryzury,ale tez nieprawda, bo w koncu inne rosyjskie psy wygrały :crazyeye: Bez flaszki sie tego nie rozbierze a i z nia trudno ;) Ciekawe będzie porównanie wyników Euro ze światówką, która coraz bliżej. Kto wystawia swoje terriery w Poznaniu ? proszę sie przyznać ???

Posted

no TO DLA SĘDZIWEJ JUBILATKI;) ZDRÓWKA I DUŻO DUŻO MIZANKA :loveu: :loveu:
OD INY I VIGO
SIEDEM MIECHÓW TO JUZ DOSTOJNY WIEK

Posted

Wojtek napisał(a):
Skromność przez Ciebie przemawia kobieto... :razz:

Na moze raczej odrobina samokrytki:roll: :cool3: i przede wszystkim jawne lenistwo.

Posted

Pewnie wszyscy patrzą na mecz..
Flaire - Na fotkach Vigo jakoś wygląda, bo jak już pisałam Vigo ma fajną sierść zresztą Eliza specjalnie takiego Vigusia mi wybrała:cool3:
Ale ja widze tyle do zrobienia -tylko tego czasu brak... :roll: no i momentami już traciłam wiarę w siebie ale jeśli mnie nikt na dogo nie wyśmiał a były nawet ciepłe i miłe słowa to mnie podbudowało tak że w ten długi wekeend jak tylko będzie to możliwe będę szlifowała szorstaka:razz: :diabloti:

Lece na drugą połowę meczu, bo zawsze oglądam tylko drugie połówki - więcej nie mam cierpliwosci hi hi. :evil_lol:

Posted

Mnie też słowa o ładnie wytrymowanych terierach zdopingowały do roboty. Wijąc się wokół leżącej Fredzi, wytrymowałam troszkę jej szyję. Czy każdy kłaczek musi rosnąć w inną stronę:angryy: A niektóre to w ogóle nie wiem w którą :shake:. Potem postawiłam psa i potrymowałam różne części. Do kondycji wystawowej to oczywiście daleko, ale ogólnie rzecz biorąc, nie jest to zarośnięty futrzak.
Wczoraj spotkałam starszego pana z młodym PONem (i trochę dziwnym podejściem - narzekał, że pies go nie słucha, ale wołając go nie miał żadnego motywatora, mam nazieję, że na szkoleniu, które niebawem rozpocznie, wytłumaczą mu o co chodzi). No wieć ten pan powiedział, ze jego znajomy wkrótce sprowadzi erdelka spod Moskwy. Więcej nie wiem poza tym, że z hodowli, w której nad zdrowiem psów sprawuje opiekę weterynarz przyjeżdżający z Londynu. Piesek, bo chyba to ma być piesek, prawdopodobnie będzie wystawiany.

Posted

Jura napisał(a):
Piesek, bo chyba to ma być piesek, prawdopodobnie będzie wystawiany.

No ja myślę ;) Chyba, że ktoś chce mieć wyjątkowo gustowną ozdobę kanapy :evil_lol:

Posted

[quote name='Flaire']Gratulacje! Fajnie Wam!

A my będziemy kisić sie w długi weekend w stolicy! :mad:

Ale dzisiaj, bez względu na to, co ten debilny ticker wykazuje, Lotka kończy siedem miechów! Niby żaden jubileusz, a jednak! :-) A my jedziemy do Agi na Mazury na weekend :multi: :multi: :multi:

Flaire, wymiziaj pannicę porządnie, podrap za uszkiem, powiedz, że się ciotce baaardzo podoba, a od Derysia przekaż gorące lizy! :loveu:

:BIG: :BIG: :BIG:

Posted

przeglądam czasem Wasz wątek z sympatii do wszystkich terierów, airdale są piękne i super eleganckie-to fakt.
Mam pytanko do Flaire-czy Ty nie mieszkasz przypadkiem niedaleko mnie? Tzn. okolice Niepodl. -Ksawerów:lol: , pytam, bo świat jest czasami b.mały, jeszcze ok. rok temu to oprocz yorka spacerowałam z moja kochaną staruszką kerry blue.

Posted

Fibi napisał(a):
Mam pytanko do Flaire-czy Ty nie mieszkasz przypadkiem niedaleko mnie? Tzn. okolice Niepodl. -Ksawerów:lol: , pytam, bo świat jest czasami b.mały, jeszcze ok. rok temu to oprocz yorka spacerowałam z moja kochaną staruszką kerry blue.
Tak jest, to my! :-) Ale ja nie pamiętam kerraczka :-( (może skleroza - u mnie z pamięcią coraz gorzej :-( ), a yorków oczywiście widuję bardzo dużo! :-)

Ciągle ktoś nas poznaje "z ulicy" - widać jesteśmy charakterystyczne! ;-)

Posted

[quote name='Flaire']Tak jest, to my! :-)

To super:multi: - Wpadłam na to po przeczytaniu o nieustającej pielegnacji szaty. I tu chcialam zapwenic wszystkich dogomaniaków, ze suczka Flaire, ktora widywalam, nie wiedzac, ze to ona- czy to lato czy zima wyglada zawsze jak w srodku sezonu wystawowego i z ogromną gracja przemierza osiedlowe chodniki- głowa zawsze wysoko, piękny ruch. No a w zimie zaczął dreptać też obok jakiś maluszek-uroczy widok:lol: .
Coż sunia kerry pod koniec zycia nie byla juz meczona strzyzeniem, wiec wygladala jak czarny PON;) , Flaire- kojarzysz moze Yorka -kosmitę, który 2 lata temu chodził w ubranku na papiloty, już od 1,5 roku na szczescie mamy to za sobą:lol:

No i mam nadzieję, że się jakoś na naszych ścieżkach spotkamy;) , bo ostatnio duzo rzadziej Cie widuje:roll:

Posted

[quote name='Fibi']
No i mam nadzieję, że się jakoś na naszych ścieżkach spotkamy;) , bo ostatnio duzo rzadziej Cie widuje:roll:
Lotka pewnie chętnie się pobawi yorkiem...
yyyy chciałam powiedzieć z yorkiem :razz:

Posted

Słuchajcie, musze sie poskarżyc na Regona, może mi ulży.
Wczoraj, w pocie czoła, w upale zrobiłam mu ciasteczka wątróbkowe wg przepisu Niedzwiedzicy. Mogłam wziąć pół porcji ale poszłam na całość. Dwie blachy piekłam, siedziałam w skwarze kuchni przez dwie godziny. Dzisiaj wołam Młodego na smakołyk, a on ledwie powachal i jednym zębem raczyl zjeść!
Takiego wybredzisza na smakołyki to chyba tu nikt nie ma. A ja mam tego dwie blachy! Jak takiego uczyc czegokolwiek? Piłeczki na 5 min starczają, jak na widnokręgu pies to olewa piłeczkę. Ech,...goopi pozostanie i tyle!
Goopi i koffany.

Posted

borsaf napisał(a):
Dzisiaj wołam Młodego na smakołyk, a on ledwie powachal i jednym zębem raczyl zjeść!
To wysyłaj do nas! Na pewno się nie zmarnują. :cool3: Dziewczyny już siedzą nad listem do Ciebie z podziękowaniami! ;-)

A co do nagradzania - z niektórymi psami trzeba popracować, żeby nagródka stała się czymś pożądanym, czy to smakołyk jakiś superancki, czy zabawka. Na przykład nigdy nie używasz jako nagrody zabawki czy piłeczki, do której pies ma dostęp poza sesjami treningowymi. Zaczynasz od krótkich sesji "zabawowych", bawiąc się bardzo intensywnie z psem tą zabawką, po czym - jeszcze zanim pies się nią znudzi! - przerywasz zabawę i chowasz zabawkę. W ten sposób pies zaczyna kojarzyć tę zabawkę z momentami, kiedy poświęcassz mu maksimum uwagi i w ten sposób ta zabawka staje się czymś całkiem specjalnym. Dopiero potem, jak stanie się obiektem pożądania, zaczynasz jej używać jako nagrody w szkoleniu.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...