Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

mama przecudna:loveu: :crazyeye: , gratulacje...........
Z Jagą siedzimy i przeglądamy to airedalkowe forum i żalujemy że wcześniej tu nie trafiłam, albo nie nawiązałam kontaktu z prawdziwym fanem airedali , bo po szkoleniu podstwowym pobawiłabym sie z Jagą w coś jeszcze..... Nasz trener bardzo ją chwalił za szybkość uczenia sie... a teraz gdy na świecie już jest dzidzia to psu nie można już tak dużo czasu poświęcać jak by sie chciało.... ale może jak dzidzia podrośnie to wspólnie coś będziemy kombinować, a w Wa-wie można gdzieś w słoneczne letnie dni pobiegać z psem na jakimś torze pod okiem trenenra.........

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

kasia&jaga, najlepiej dzidzię przysposobić, coby z pieskiem biegała :lol: . Myślę, że dzieci juz w wieku 7-8 lat dadzą sobie radę w agility.

Posted

ja jak zwykle na ogonach:diabloti:
jał ale się przez to jedno popołudnie narobiło!!!!!

Przede wszystkim dla Flaire - GRATULACJE nowego maluszka - niech się spełnią w przyszłości wszelkie związane z nią plany i marzenia....
czekam z niecierpliwościom na wszelkie relacje związane z naszym najmłodszym serdelkiem:iloveyou:

Wind - byłam na Twojej stronce - patrzyłam , patrzyłam ,patrzyłam:happy1:

No i zdrówka i wszystkiego na, naj dla Lordzika - Lordzik ma dziś świeto razem z ciocią Iną:razz:

Posted

INA, no to wszystkiego naj dla Ciebie również!!!

[quote name='Ali26762']Flaire - co tam u maluszka słychać? Jak się klimatyzuje?No powolutku. Właśnie odkryła lustro :roflt: . Kradną sobie z Misią nawzajem zabawki. Misia nie jest z małą tak delikatna jak bym chciała, ale mała daje sobie radę, bo po prostu zwiewa pod łóżko, a potem robi kolejny atak. Ogon jej chodzi niemal cały czas (no z wyjątkiem jak zwiewa :lol: ), ale ciągle jest troszkę onieśmielona. Ale zjadła z apetytem :) .

Posted

Pierwsze chwile takiego szczyla w domu to niezapomniane chwile. Szkoda, Flaire, że nie masz sprawnego aparatu :(
Już sobie wyobrażam jak Mała odkryła lustro - Deryl też, jak tylko wszedł, zobaczył "kolegę" :D
Faaaaajny czas u Was nastał :D

INUŚ - skoro świętujesz, to Tobie też wszystkiego, wszystkiego najlepszego !!! :BIG: :beerchug:

Posted

Flaire , to by było wspaniałe gdyby mała miała taką pasję, (choć na początek to rodzice muszą chyba to pielęgnować!!) zobaczymy, tylko czy moja Jaga da radę za 8 lat startować z Wiorką w agility, bo w kwietniu skończy 4latka.
Spieszę z pytaniem czyli myślicie że "Woocoated" airdalki nie ma sensu trymować w ogóle, czy podtrymować i resztę zgolić, czy tylko golić, bo w domu po godzinnym trymowaniu to mam ze 2-3 reklamóweczki wełenki, nawet zastanawialiśmy sie nad swetrami dla domowników;) .
No cóż trafił sie mi taki ancymon:loveu:
a czy w jakiś specjalny sposób traktujesz obie suczki, tzn czy utrwalasz hierarchię stada, że Misia jest ważniejsza niż Maluch, bo starsza itd.
Pytam bo za 2 tygodnie odbieram 11 tygod. azjatę i zastanawiam sie nad postępowaniem żeby nie skrzywdzić Jagi, żeby wiedziała że jest ważniejsza, choć pewnie potem on ją zdominuję......bo moja sucz to taki wielki misiek, teraz jak zarosła w zimowe futro to wszyscy sie za nami oglądają że to prawdziwy pluszak

Posted

kasia&jaga, ja bym pewnie strzygła, bo sierść będzie taka sama tak czy tak. Chociaż muszę powiedzieć, że wiem o jednym przypadku, gdzie osoba z psem z taką sierścią tak zdecydowanie i zapale trymowała, że w końcu wychodowała kilka twardych włosów.... Ale to było dosłownie kilka włosków tylko i moim zdaniem nie warte zachodu.

Pewnie jako 12-latka Jaga nie będzie już chciała biegać, ale za to następny piesek - hoho ;) ! Natomiast co do biegania agility z maluszkiem, to muszę Ci powiedzieć, że mamy to na dogo kilka ekspertek... Niejaka PATIszon niemal nie urodziła dziecka na torku w czasie seminarium (urodziła następnego dnia), a potem dzielnie przyprowadzała małą w wózku na treningi, aż w końcu dziadkowie się zlitowali ;) . A Różyczka Magdy i Sagi na "Sylwestrowych zawodach agility o butelkę szampana" miała niecały roczek i wyglądała tak (obok niej Mokka trzyma pszczółkę-Monię i moją Misię):

i tak:

podczas gdy jej mamusia (Magda) zajmowała z gończym polskim Sagą czołowe miejsca w swoich klasach! :)

Posted

kasia&jaga napisał(a):
a czy w jakiś specjalny sposób traktujesz obie suczki, tzn czy utrwalasz hierarchię stada, że Misia jest ważniejsza niż Maluch, bo starsza itd.
Hmm, to jest trudne pytanie. To znaczy, ja wiem, co robię w konkretnych sytuacjach, ale nie wiem, czy to się da uogólnić. Z jednej strony ważne jest dla mnie, żeby Misia nie czuła się gorsza - i tak naprawdę to wolałabym, żeby ona została wyżej w hierarchii. Ale z drugiej strony, mała jest teraz trochę zbyt onieśmielana przez Misię z powodu rozmiarów - chociaż to zmienia się nawet w trakcie jak to piszę: właśnie ślicznie się bawią, a to w ten sposób, że mała leży pod łóżkiem, a Misia leży obok i w ten sposób walczą na paszcze. Gdy Misia odskakuje troszkę, albo odchodzi, mała leci za nią i nawet poszczekuje, co powoduje, że Misia wraca do niej, mała - myk pod łóżko, Misia kładzie się obok (bo tylko z pozycji leżącej może małą dosięgnąć), wtedy mała kłap za brodę i zabawa dalej trwa na całęgo!

Ale wracając do tematu - obecnie muszę troszkę małą chronić przed zbyt natarczywą Misią, ale to się może zmienić nawet jutro (jeśli nie dzisiaj - właśnie Misia poleciała do drugiego pokoju, a mała za nią i nie wiem, co tam robią, słyszę tylko, że mała poszczekuje :lol:). Ale na dłuższą metę, myślę, że same ustalą swoje relacje.

Jeśli ten azjata będzie psem, to w moim doświadczeniu często pies suczce ustępuje. Ale z azjatami doświadczenia mam dokładnie zero. ;)

A z małą miałam właśnie pierwszy, malutki sukces... Ponieważ jest zima, to wymyśliłam, że będę ją uczyć czystości na gazety na balkonie - bo w środku nocy jak zaczęłaby piszczeć, to zanim bym się ubrała, to już by świtało ;), już nie mówiąc o tym, że na razie ma kwarantannę. Zresztą Misia, której nigdy nie uczyłam załatwiać się na balkonie i nigdy tego nie robi, pomimo to, gdy chce wyjść, idzie właśnie do balkonowych drzwi. Tak więc teraz, gdy mała się obudziła, wyniosłam ją na te gazey na balkon, a ona na początek się na nich położyła, ale potem zaraz grzecznie zrobiła siusiu! :)

Posted

O rany, dzidzia agilitowa fajna, ale... co do licha stało się z Monią??? :crazyeye: Chora??? :crazyeye: :lol:

Flaire, jak obiecasz, że będziesz na bieżąco opisywac co słychać u bezimiennej (nadal?) szczylki, to ja obiecam, że to będzie mój ulubiony topik :cool3:

Posted

Obiecać to nie obiecuję, ale póki co i tak nie mogę spać z powodu zmiany czasu. :-( A Ty możesz nas odwiedzić i sama na żywo zobaczyć ;) .

Więc mała zjadła troszkę. Dotąd była karmiona suchą karmą (z dodatkami rozmaitymi), ale namoczoną, a ja chcę, żeby umiała jeść i całkiem suchą. Robię więc tak, jak robiłam od zawsze z moimi szczeniakami, czyli część karmy jest namoczona, ale coraz mniej, a część nawet całkiem sucha, ale do tego dodaję troszeczkę jogurtu i dokładnie mieszam. Mała, tak jak i moje szczyle, uwielbia jogurt, więc tak spreparowaną karmę wtrynia bez problemu.

A po kolacyjce, jak zauważyłam, że zaczyna się kręcić, wysadziłam ją na balkon na kolejne siusiuniu i tym razem zrobiła bardzo szybciutko. :) Teraz dalej rozrabiają z Misią; jak skończą i mała się gdzieś ułoży, to przeniosę ją do kontenerka na noc.

Posted

Flaire napisał(a):
Mój aparat nie działa, więc liczę na Ciebie, aga_o! :)

Wygląda na to, że nagle będę miała mnóstwo gości ;):cooldevi:

Jasne... aprata będzie obowiązkowo....

A goście... a czego innego moglaś sie spodziewać :multi:

Posted

aga_ostaszewska napisał(a):
Jasne... aprata będzie obowiązkowo....
aga_o, Ty lepiej idź spać, bo rzeczywiście "apratę" tutaj przywleczesz... ;)

Posted

flaire---cóż powiedzieć? tylko najlepszego dla sucek i wiele, wiele radości i sukcesów hodowlanych dla Ciebie; no, i pisz=opowiadaj o suńkach.:shiny:

Posted

Flaire, Ali - dziękuje za życzonka - teraz znowu jestem starsza o rok:shake: ;)

Flaire - nocny marek z Twojej suni - :lol: acha z niecierpliwościom czekam na imię dla malucha .

Te zabawy maluchów z odbiciem z lustra są takie urocze:loveu: - pamiętam
Haniu jak zazdrościłaś nam niedawno maluszków w domu:lol: a teraz ja zazdroszcze Tobie:cool3:

Posted

Flaire cieszy mnie bardzo, że chciało Ci się jechać po maluchę tak daleko:lol: A jak imię rodowodowe maluszki??

Posted

Kasia&Jaga Mam doswiadczenie w chowaniu erdelki i azjaty.
Moja domowa erdelka Safra miała rok, jak do kojca przyszedł 12 tyg Borys, owczarek kaukaski, kupionyod "ruskich" bezpapierowiec, ale przepiekny.
Bylo lato wiec od poczatku byl na dworzu i tam bawil sie z Safrunia. Mimo,że już 12 tyg, byl duży, a potem rósł szybko, to Safra ustanowila hierarchię, czyli siebie wyżej. Bałam sie, że jak będzie dorosły to będzie chcial zmienić ten stan rzeczy. Obawy bezpodstawne sie okazały. Całe swoje życie byl podporządkowany Safrze, uznawał jej dominacje. Tak śmiesznie wyglądało, jak wielki Borys nie podszedł do swojej miski, jak Safra raczyla do niej podejśc i jeść. Jedno jej warkniecie i wielkolud byl 2 metry odniej i sie łasił.Jak przychodzil do domu to prawie nie miał prawa oddychac przy Safrusi, rozstawiala go po katach.
Tak wiec, nie masz sie co bać o wzajemne relacje erdelki i azjaty.
Erdelka potrafi!:evil_lol:

Posted

Imienia jeszcze nie ma - ani "na codzień", ani rodowodowego (w USA rodowodowe imię nadaje nabywca). A u mnie obecnie brak natchnienia - może powinnam ogłosić konkurs? ;)

[quote name='bo']Flaire cieszy mnie bardzo, że chciało Ci się jechać po maluchę tak daleko:lol: Ech, wiesz, niemal tak samo długo jak samolotem do Chicago jechałyśmy autem w śnieżycy do Ciechocinka na Sylwestrowe zawody agility ;) . A jeszcze w Stanach mogłam przy okazji nodwiedzić rodziców. :)

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...