Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

Martini napisał(a):
Tak chodzi o skrobanie, podobno tego nie da się już uniknąć.

Martini mój airedale miał ten zabieg robiony w Warszawie przez dr Garncarza pare lat temu - rezultat: nic nie pomogło, takze rozglądaj się rownież za innymi rozwiązaniami.

Posted

[quote name='zadziorny']INA - fajnisty ten Twój Viguś :lol:
Tylko kto Wam tę wodę tak na fioletowo i beżowo zabarwił? :wink:
eh zadziorny nie znasz się na sztuce ?8) :wink:

Posted

INA napisał(a):
eh zadziorny nie znasz się na sztuce ?8) :wink:
Właśnie, zadziorny, co z Tobą? Nawet mój pies się zna na sztuce, szczególnie sztuce mięsa! :wink: :lol:

Posted

Martini mój airedale miał ten zabieg robiony w Warszawie przez dr Garncarza pare lat temu - rezultat: nic nie pomogło, takze rozglądaj się rownież za innymi rozwiązaniami.

Podaję nowe krople -> jest lepiej -> jestem dobrej myśli :)

Posted

[quote name='Martini***']

Podaję nowe krople -> jest lepiej -> jestem dobrej myśli :)A Mokka dopiero co leczyła swojego psa na tę przypadłość u doktora Garncarza bez zabiegu i z tego co wiem, wszystko jest dobrze. Może pogadaj z nią. Z mojej lektury wynika, że kiedyś to się leczyło takim zabiegiem, ale obecnie uważa się, że to rzadko kiedy jest skuteczne. A szczególnie, o ile pamiętam (tu moge się mylić, a nie mam czasu sprawdzić), wiele młodych psów z tego po prostu wyrasta.

Posted

Mokka leczyła, ale nie na to. To znaczy - wet "ogólny" rozpoznał zapalenie grudkowe i zalecił wymrażanie, ale dr Garncarz stwierdził, że to jest coś innego (Leon jest za stary na grudki, jest to podobno przypadłość młodych psów) i leczył nas na coś innego. Oczka są na razie w porządku.

Posted

Flaire napisał(a):
A szczególnie, o ile pamiętam (tu moge się mylić, a nie mam czasu sprawdzić), wiele młodych psów z tego po prostu wyrasta.

Witam,
Z airdelami mam tyle wspólnego, znam Wojtka i Fu :-) (ale oprócz hovki, mam też yorkę - to niby terier :D). Ale muszę się wtracić ;-)

Moja Rajka miała grudkowe zapalenie trzeciej powieki. Konsultowałam sie z kilkoma wetami,dwóch zalecało skrobanie, ale moja wetka stwierdziła, że to po skrobaniu moze sie odnowić. Nie zdecydowałam sie na zabieg, stosowaliśmu Dicortineff (ale tylko wtedy kiedy w oczach po nocy była wydzielina) . Rajka po prostu z tego wyrosła. W ten sam sposób uniknął zabiegu brat Rajki. Jest to częsta przypadłość u młodych duzych psów.

Posted

A Mokka dopiero co leczyła swojego psa na tę przypadłość u doktora Garncarza bez zabiegu i z tego co wiem, wszystko jest dobrze. Może pogadaj z nią.
Mokka napisz mi tylko jakie krople dostawał Leon i jak długo. Chciałabym móc porównać to do leczenia które mi zalecono.
Z mojej lektury wynika, że kiedyś to się leczyło takim zabiegiem, ale obecnie uważa się, że to rzadko kiedy jest skuteczne. A szczególnie, o ile pamiętam (tu moge się mylić, a nie mam czasu sprawdzić), wiele młodych psów z tego po prostu wyrasta.

Z tym wyrastaniem to prawda. Poczytałam sobie również na vet serwisie...
Niektórzy lekarze uważają, że najlepszym sposobem walki z tym schorzeniem jest mechaniczne usunięcie rozrośniętych grudek (skrobanie/mrożenie grudek). Zabieg ten musi być przeprowadzony w znieczuleniu ogólnym (narkozie) i nie daje pewności, że problem nie powróci - u około 50% psów po zabiegu dochodzi do ponownego rozrostu grudek i nawrotu choroby.
Ponadto ze względu na ważną funkcję obronną, jaką stanowią grudki i fakt, że chorobę można kontrolować dopóki pies z niej "nie wyrośnie", o wiele lepszym rozwiązaniem jest rezygnacja z zabiegu i zamiast niego zastosowanie środków przeciwzapalnych, dzięki czemu pies zachowa tak ważny element obrony w walce z infekcjami jakim są grudki chłonne.

Postanowiłam poczekać z zabiegiem, tym bardziej że wet poinformawał: po zabiegu może się pogorszyć, zaognić i pies może oślepnąć :o o takich mam specjalistów w tym moim WhiteHillside... :-?
Moja Rajka miała grudkowe zapalenie trzeciej powieki. Konsultowałam sie z kilkoma wetami,dwóch zalecało skrobanie, ale moja wetka stwierdziła, że to po skrobaniu moze sie odnowić. Nie zdecydowałam sie na zabieg, stosowaliśmu Dicortineff (ale tylko wtedy kiedy w oczach po nocy była wydzielina) . Rajka po prostu z tego wyrosła.

Podaję te krople 3 razy dziennie, jest zdecydowanie lepiej :) . Dziś rano prawie nie było ropy, odwinęłam powiekę, była trochę zaczerwieniona ale bez zadnych paskudnych zmian ( wcześniej sprawdziłam jak to powinno wyglądać ).

Posted

[quote name='Martini***']

A Mokka dopiero co leczyła swojego psa na tę przypadłość u doktora Garncarza bez zabiegu i z tego co wiem, wszystko jest dobrze. Może pogadaj z nią.
Mokka napisz mi tylko jakie krople dostawał Leon i jak długo. Chciałabym móc porównać to do leczenia które mi zalecono.

[quote name='Mokka']Mokka leczyła, ale nie na to.
Nie ma co porównywać, bo schorzenie było inne.

Posted

Stawka airedali zgłoszonych do Sopotu, welshy też dużo:

Airedale Terrier Psy młodzieży ATUT Ptasie Siedlisko
Airedale Terrier Psy młodzieży GIN Kawiłęg
Airedale Terrier Psy młodzieży MAESTRO Poezja Ruchu
Airedale Terrier Psy pośrednia CARAT Erbetki
Airedale Terrier Psy pośrednia DEXTER Sonora
Airedale Terrier Psy otwarta ARAMIS Irenkaz
Airedale Terrier Psy otwarta BARON Rudy Przyjaciel
Airedale Terrier Psy otwarta EMERSON FITTIPALDI Poezja Ruchu
Airedale Terrier Psy otwarta Prima ZEFIR
Airedale Terrier Psy championów Prima MANFRED
Airedale Terrier Psy championów NIMROD of Malton
Airedale Terrier Psy weteranów BENGAL Geografica
Airedale Terrier Suki młodzieży ARIADNA Ptasie Siedlisko
Airedale Terrier Suki młodzieży CARYCA Sfora znad Jeziora
Airedale Terrier Suki młodzieży MISTY IN ROOTS Poezja Ruchu
Airedale Terrier Suki młodzieży NUMA POMPILIUSZ From Reda Dale
Airedale Terrier Suki pośrednia COCO CHANEL Erbetki
Airedale Terrier Suki pośrednia Prima FILOZOFIA
Airedale Terrier Suki otwarta BIANKA Rudy Przyjaciel
Airedale Terrier Suki otwarta GINA Forma
Airedale Terrier Suki otwarta OLIMPIA Aluzja
Airedale Terrier Suki otwarta QUINTA Bricassart
Airedale Terrier Suki otwarta XANTIA Bricassart
Airedale Terrier Suki otwarta Prima ZAZULA
Airedale Terrier Suki użytkowa DOLLY Ja-Fa
Airedale Terrier Suki użytkowa VIRGINIA Kocia Łapka
Airedale Terrier Suki championów LUNA Magnitudo
Airedale Terrier Suki weteranów BAJKA Tunezja

Posted

Ja byłem na wystawie w Sopocie tylko raz, w 2001 roku. Bardzo mi się podobała. Odbywała się chyba na terenie hipodromu, niedaleko morza :lol:
Do tego wszystkiego była piękna słoneczna pogoda, ale bez upału :lol:
I też było wtedy zgłoszonych sporo welshy :bigcool:

Posted

swallow - mozesz pstryknąć z jedno Xantii Bricassart - to siostra mojego sp
Xendusia...nie mogłam z nimi nawiązać kontaktu a chciałam zobaczyć jak panienka wyrosła .Klasie młodzieży też jakbyś miała ochote :roll: tam rodzeństwo mojego chapiona niedoszlego :wink: :wink:

Posted

Ja w Sopocie też jestem, niestety bardzo zabiegana, bo w oba dni mam pokazy. Lord Ludwik będzie miał swój debiut na ringu- od razu z grubej rury, bo na honorowym 8)

Jeżeli tylko mi czas pozwoli porobię zdjęcia wszystkim wystawianym airedale i zrobie fotorelacje jak z Gdyni :D

Posted

!Airedale i inne! ;)

Od lewej Darkstorm i erdel Argos, dalej Abi i parson russell terrier Didi, a za nimi bokser Bazyli, potem zachraniarka z szczylastym Lordem i labem Hugusiem pod ławką oraz Ali i welsh Deryl. Na głównym planie koordynatorka całego zamieszania- Misia. Autorem zdjęcia jest nasza nieoceniona Flaire :D

W czwartek zawitała do Gdańska Hania, a okoliczni terieromaniacy wykorzystali ją ile się da. Były też miłe rozmowy, pyszna pizza i pokonywanie naszych strażackich przeszkód. Myślę, że wszyscy bawili się świetnie, ja przynajmniej i moje chłapaki-razrabiaki bardzo i z niecierpliwością czekamy na kolejne tak miłe spotkania!

Haniu dziękujemy za wszystko!! I serdecznie zapraszamy w przyszłości!

Posted

Myślę, że wszyscy bawili się świetnie
Pewnie ze się świetnie bawiliśmy :D :D
z niecierpliwością czekamy na kolejne tak miłe spotkania!
jasne ze czekamy na następne spotkanie. najblizsze będzie w Sopocie :D :D

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...