Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

A ja tak sobie cichutko mysle,ze jesli ktos chce,zeby inni przeczytali to, co on napisał, to pisanie czcionką wielkości ziarenka maku sensu nie ma. bo na przykład taki dogomaniacki niewtajemniczony jak ja, wpatruje sie w ekran oczami krótkowidza i duma, cóż tam jest napisane.....sztuczki z cytatem nie znam ( dotychczas nie znałam), widzieć nie widzę i cóz mi po tym tekscie. I myslę wtedy,ze piszący chyba nie chciał,żeby ktos inny to czytał .I tu zagadka: TO PO CO PISAŁ ???? Moze właśnie ja czytać nie mam ??? TO PO CO NAPISANE na forum ogólnym ??? Troche to sztuczne, nie sądzicie, drodzy drobnoczcionkowcy ?

Posted

Aluzja napisał(a):
Nie wiesz Fliare gdzie to u nas????
Nie wiem, gdzie dla Ciebie w tym zdaniu było "u nas", bo "u nas" zależy od kontekstu. Dla mnie "u nas" może znaczyć na Mokotowie, albo w Warszawie, albo na Mazowszu, albo w Polsce, albo nawet w Europie. Albo na dogomanii, na tym topiku. "U nas" może znaczyć każde z tych miejsc. Ale gdy piszę tutaj, "u nas" raczej znaczy na dogomanii, a szczególnie na topiku o AT.

Posted

Aluzja napisał(a):
do Nitencji ten airedale wyblakl:-))))))z glodu :-)))))))

Rozumiem,że apetyciki związane z odmiennym stanem ( świadomosci :wink: ) spowodowały,że biednemu "airedalowi" z miski wyjadasz i dlatego z głodu zanikł mu czaprak :wink:

Posted

niedzwiedzica napisał(a):
A ja tak sobie cichutko mysle,ze jesli ktos chce,zeby inni przeczytali to, co on napisał, to pisanie czcionką wielkości ziarenka maku sensu nie ma.
Dokładnie tak :D . Dlatego małą czcionką napisałam coś, co nie specjalnie chciałam, żeby inni czytali.

To po co w ogóle napisałam??? Bo uczciwość nie pozwalała inaczej... :wink:

Tak właśnie jest używany mały druk, nie tylko na forach, ale również czasem na najrozmaitszych formularzach, umowach itd. Napisana małym drukiem informacja musi być podana, ale autor wolałby, żeby osoba wypełniająca umowę jej nie czytała. :wink:

Posted

sorrki,ale teraz nie rozumiem,po co w takim razie pisac w ogóle ??? albo moze pisac, kto MOŻE to czytac a kto nie ???? tylko po co w takim razie info,ze można te mała czcionke przeczytac , uzywając opcji "cytuj' ???
'Dla mnie to nie uczciwośc, tylko hipokryzja :evilbat:

Posted

No wlasnie -ja tez nie rozumiem. Albo pisze i wszyscy to czytaja albo nie pisze i juz. No inna rzecz ze niektorzy lubia pisac pewne rzeczy o ktorych nikt ich nie prosil bo "ucziwosc nie pozwala" :evilbat:

Posted

sorrki,ale teraz nie rozumiem,po co w takim razie pisac w ogóle ??? albo moze pisac, kto MOŻE to czytac a kto nie ???? tylko po co w takim razie info,ze można te mała czcionke przeczytac , uzywając opcji "cytuj' ???
'Dla mnie to nie uczciwośc, tylko hipokryzja :evilbat:
Dobrze, postaram się wytłumaczyć, ale zacznę od tego, że to nie moje wymysły jakieś - raczej, tłumaczę konwencje używania forum. NB, najprościej, żeby te konwencje zrozumieć, to pobyć na forum przez jakiś czas, poczytać różne działy, różnych autorów. W ten sposób nabywa się wyczucia, w jaki sposób używane są narzędzia typu mała czcionka.

A więc tak. Słowa pisane są z natury rzeczy o wiele uboższe "komunikacyjnie" niż słowa mówione. Gdy rozmawiasz z kimś, słyszysz jego ton głosu, widzisz jego wyraz twarzy, widzisz gesty. Wszystko to tracisz przez słowo pisane.

Autorzy pomysłu forów komputerowych szybko zauważli, że przez ten uboższy sposób komunikowania dochodzi do wielu nieporozumień. Te same słowa bowiem moga znaczyć zupełnie co innego powiedziane głośno, niż cicho, albo z uśmiechem, czy bez. Dlatego ci autorzy zaczęli szukać sposobów, które pomogłyby wzbogacić komunikacyjnie pisane słowo i bardziej upodobnić dyskusję komputerową do normalnej konwersacji. Bardzo szybko zaczęły ustawiać się rozmaite konwencje, takie jak pierwsze emoticony (jeszcze wtedy nie było dla niech obrazków - składały się one tylko z kombinacji liter i znaków dostępnych na klawiaturze, takich jak :-) ). Z czasem, przerodziły się one w te obrazeczki, wbudowane w interfejs forum, aby były łatwo dostępne.

Jedną z takich konwencji jest rozmiar czcionki. Mała czcionka znaczy, że coś mówisz cichutko - tak jak w rozmowie gdy chciałabyś, żeby te osoby blisko Ciebie usłyszały, a te dalej - już nie. Tyle że na forum, każdy może sobie wybrać, czy chce byc "blisko" i usłyszeć, czy "dalej" i nie usłyszeć. Również pisanie samymi dużymi literami, TAK JAK TO, jest jedną z takich konwencji. Ta akurat jest nawet wyjaśniona w Regulaminie forum, bo pisać dużymi literami znaczy, na forum, krzyczeć, co jest raczej niegrzeczne. :wink:

To byłoby tyle. Mam nadzieję, że teraz jest jaśniej. :D

Posted

Niezależnie do tego jaką czcionką co było napisane gratuluję API i FLAIRE bo wiem, że na takie wyniki trzeba ciężko pracować :D
i proponuję otworzyć nowy topić na pozostałych terrierach : OFF TOPIC czyli SOCJOLOGIA :evilbat:

Posted

flaire piekny wyklad......osiolki takie to my nie jestesmy zeby az tak oswiecac. ;-) w kazdym razie co bys nie napisala uwazam to za straszne infantylne pisanie mala czcinka bo nie wypada sie chwalic ?? nie pojme tego no ale to chyba te roznice kutlurowe wychodza. 8)

Posted

Martini***, dzięki, ale cała praca to była jej właścicieli, którzy ją szkolą. Ja się załapałam na gotowe. :wink:

A przy okazji, dzięki wielkie dla wszystkich, którzy tak skutecznie trzymali za nas kciuki i proszę o raz jeszcze, jutro, gdy będziemy się wystawiać w Krakowie. Airedale zaczynają się o 10:15.

Dobranocki. :D

Posted

Nitencja napisał(a):
pisanie mala czcinka bo nie wypada sie chwalic ??
Nitencja, może powinnaś przeczytać, co tą małą czcionką było napisane? :wink: Chwaliłam to ja się normalną.

Jeśli znasz konwencje używania forum, to nie naciągaj mnie na tłumaczenia udając, że ich nie znasz, np. tutaj:

Nitencja napisał(a):
No wlasnie -ja tez nie rozumiem. Albo pisze i wszyscy to czytaja albo nie pisze i juz. No inna rzecz ze niektorzy lubia pisac pewne rzeczy o ktorych nikt ich nie prosil bo "ucziwosc nie pozwala" .

Ja chcę tylko pomóc i uniknąć nieporozumień. Jeśli Tobie wytłumaczenia nie są potrzebne, to nie pisz, że nie rozumiesz, albo ich nie czytaj.

Posted

Nitencja napisał(a):
mam nadzieje ze zdazymy na at i bedzie mozna zrobic zdjecia. Byleby nie padalo bo chyba at na dworze.
Podobno w hali - tak mi powiedział ktoś, kto tam dzisiaj był.

Posted

Niestety, ja jestem matoł forumowy, bo dalej nie rozumiem. Jesli kazdy moze sobie powiększyc post i przyczytac go, to dyskrecja pisania małą czcionką przypomina wykrzykiwanie wiadomości na rynku w poludnie .
Dla mnie, niezaleznie od regulaminu to hipokryzja :wink:
Martini-precz z socjologią !!!! :wink:

Posted

w kazdym razie co bys nie napisala uwazam to za straszne infantylne

hmmmmmmmmm jeśli się doprowadza do potrzeby takich tłumaczeń...
w ogóle ten temat jest bez sensu więc go nie ciągnijmy :-?

Zabrałam się w końcu do podskubywania Dakara na poważnie ( z powodu głąbokiej desperacji :evilbat: ), robię to teraz palcami, jakoś idzie, jak wyjdzie ładnie to dobrze, jak wyjcie źle czli a'la "daleko do wzorca" to też dobrze :D 8)

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='niedzwiedzica']sorrki,ale teraz nie rozumiem,po co w takim razie pisac w ogóle ??? albo moze pisac, kto MOŻE to czytac a kto nie ???? tylko po co w takim razie info,ze można te mała czcionke przeczytac , uzywając opcji "cytuj' ???
'Dla mnie to nie uczciwośc, tylko hipokryzja :evilbat:Dobrze, postaram się wytłumaczyć, ale zacznę od tego, że to nie moje wymysły jakieś - raczej, tłumaczę konwencje używania forum. NB, najprościej, żeby te konwencje zrozumieć, to pobyć na forum przez jakiś czas, poczytać różne działy, różnych autorów. W ten sposób nabywa się wyczucia, w jaki sposób używane są narzędzia typu mała czcionka.

A więc tak. Słowa pisane są z natury rzeczy o wiele uboższe "komunikacyjnie" niż słowa mówione. Gdy rozmawiasz z kimś, słyszysz jego ton głosu, widzisz jego wyraz twarzy, widzisz gesty. Wszystko to tracisz przez słowo pisane.

Autorzy pomysłu forów komputerowych szybko zauważli, że przez ten uboższy sposób komunikowania dochodzi do wielu nieporozumień. Te same słowa bowiem moga znaczyć zupełnie co innego powiedziane głośno, niż cicho, albo z uśmiechem, czy bez. Dlatego ci autorzy zaczęli szukać sposobów, które pomogłyby wzbogacić komunikacyjnie pisane słowo i bardziej upodobnić dyskusję komputerową do normalnej konwersacji. Bardzo szybko zaczęły ustawiać się rozmaite konwencje, takie jak pierwsze emoticony (jeszcze wtedy nie było dla niech obrazków - składały się one tylko z kombinacji liter i znaków dostępnych na klawiaturze, takich jak :-) ). Z czasem, przerodziły się one w te obrazeczki, wbudowane w interfejs forum, aby były łatwo dostępne.

Jedną z takich konwencji jest rozmiar czcionki. Mała czcionka znaczy, że coś mówisz cichutko - tak jak w rozmowie gdy chciałabyś, żeby te osoby blisko Ciebie usłyszały, a te dalej - już nie. Tyle że na forum, każdy może sobie wybrać, czy chce byc "blisko" i usłyszeć, czy "dalej" i nie usłyszeć. Również pisanie samymi dużymi literami, TAK JAK TO, jest jedną z takich konwencji. Ta akurat jest nawet wyjaśniona w Regulaminie forum, bo pisać dużymi literami znaczy, na forum, krzyczeć, co jest raczej niegrzeczne. :wink:

To byłoby tyle. Mam nadzieję, że teraz jest jaśniej. :D

Nie wierze i zasmiewam sie do lez :roflt: :roflt: :roflt:

Flaire, dajesz sie wpuscic w maliny po same uszy! :lol:
Bosze, nie chodzi tutaj o ta cholerna mala czcionke :lol: Kazde powod jest dobry, aby Ci nawtykac i tyle!
Ja Ci to wszystko wytlumacze innym razem, a teraz ide pod prysznic bo padam po calym dniu na pysk. :D

Milego wieczoru Szanowne Panie, a jutro samych sukcesow na Wystawie. :D :D

Posted

Niestety, ja jestem matoł forumowy, bo dalej nie rozumiem. Jesli kazdy moze sobie powiększyc post i przyczytac go, to dyskrecja pisania małą czcionką przypomina wykrzykiwanie wiadomości na rynku w poludnie .
niedźwiedzica, świat wirtualny nigdy nie będzie identyczny z realnym, więc i dyskrecja działa inaczej w tych dwóch światach. :wink: W świecie realnym, Ty wybierasz, kto słucha, gdy mówisz cichutko - w świecie wirtualnym natomiast, Twoi słuchacze wybierają, czy chcą Cię słyszeć, czy nie. Może trudno się do tego przyzwyczaić, może nie rozumiesz celu, ale zapewniam Cię, że to swój cel ma, o czym swiadczy fakt, że jest przez wiele osób używane. Jestem pewna, że jeśli poczytasz forum i zobaczysz wiele tego przykładów, to stanie się to jasne.

Posted

Martini*** napisał(a):
A IDŹCIE WY SIĘ WSZYSCY DOBRZE WYSPAĆ !!!
Zartujesz! Jutro jedziemy do Krakowa, o wyspaniu się nie ma mowy! :wink:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...