Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

borsaf - witam no to my też mamy cos wspólnego(nie chodzi o szybkie męczenie się psa - mam nadzeje że EKG nie trzeba będze :roll: )
Ja poprzedniego AT mialam też z hod. Bricassart po Versie Aluzji i Jankesie Y H. Mój kochny Xenduś odszedł zaraz po swoich 1 urodzinach( ciężko chorował)
wiem że i Versa - mamusia dołączyła do niego po 3 miesiącach.
Teraz Vigo jest z Poezji Ruchu - po Fraszce i Easy R dzdkiem jest Sasza
a babcią Prima Poezja Ruchu..
Tylko teraz strasznie się denerwuje Vigo do 7 miesiąca - zdrów jak ryba
nagle złapał grykę ( po kontakcie z naszym jeziorkiem?) i teraz własciwe podejrzewam że to juz 3 raz wróciło -
Juz 3 noc zwymiotował delikatnie śliną....niestety znowu dzis czeka mnie pewnie wet.....Tak wogóle to poza meczeniem sie nadal zachowuje sie jak diabełek apetyt ma kupki idealne, zabawki jak to u At
latały w powietrzu :lol:
po wczorajszych szleństwach zasnęłam spokojne myślałąm że juz ok a w nocy_ punktualnie o 3.00 znowu koncert :x
strasznie się denerwuje...

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Aluzja']sliczna ta lakelandka...zawsze mni ejednak zastanawia wystawianie lakie w tak krotkim wlosie o o wlasciwej strukturze..w przypadku tej rasy i u czerwonych to graniczy nieco z cudem lub niesamowitymi sztuczkami groomerskimi :-)
Aluzja, tu cudów nie było - Rose ma po pierwsze swietny włos, a po drugie - krótkie partie rzeczywiscie jej nie do końca odrosły na czas - co czasami zdarza sie nawet najlepszym - nie zdarza sie tylko tym, ktorzy front i doope jada maszynka...
A co do pokazywania psów na krótkim włosie - w tej chwili jest taka tendencja i najlepsi groomerzy na swiecie - prezentuja psy krótko wytrymowane, gładziudkie, bez sterczacych kłaków i dorabianych kłębów, tyłków itp - fakt trzeba miec dobrego psa, no i umiec skubać, ale tak sie akurat składa, że hodowcy i własciciele Rose - są znakomitymi groomerami, sędziują konkursy groomerskie i trymowania uczą w szkołach.

Posted

no jesli wszystkie wyniki sa tak rzetelne ..to ja dziekuje.Moj PRIMUS nie byl wystawiany a napisano tam ,ze byl bardzo dobry..intereeeesujaca interpretacja...hmmm ...

Posted

Aluzja napisał(a):
no jesli wszystkie wyniki sa tak rzetelne ..to ja dziekuje.Moj PRIMUS nie byl wystawiany a napisano tam ,ze byl bardzo dobry..intereeeesujaca interpretacja...hmmm ...
No tak - ja też już wielokrotnie słyszałam, że Misia dostała w tyłek na wystawach, na których była nieobecna. :(

Posted

Nitencja typowa rosyjska interpretacja heheheheh:-))
Zartuje..mysle ,ze to tylko braki w jezyku niemieckim...podejrzewam ,ze wpisane "nieobecny" wzieto za bardzo dobra i tyle.Chociaz nazwisko sedziego Petrik tez zmieniono.

Flaire :-))i to jest najbardziej urocze hahahaha w tym swiatku:-))Z anegdotek opowiem inna typowa historyjke.
Pewien wlasciciel suki welsh terrier bardzo mnie prosil abym nie wystawial swojego psa (chodzilo o miedzynarodowa Wroclaw) poniewaz tak bardzo bardzo choc raz chcialby wygrac rase..... nastawiona zyczliwie zgodzilam sie.Owszem suka owego Pana Rase wygrala...ale ..wedlug niego moj pies nie zostal zgloszony:"bo Agnieszka bala sie przegrac rase z moja suka".Od tego czasu generalnie mi przeszla uprzejmosc na wystawach:-)))

By the way..suka Klasa posrednia ..FRUU Baikis Esperanza...suka z CAC i res.CACIB:-)) KOlejne zwycieskie dziecko mojego NAPOLEONA.....
a zeby bylo smieszniej polsiostra mojej GIRAPPY.
MYsle,ze z duma moge powiedziec ,ze NAPOLEON (wciaz kryjacy) naprawde odcisnal pietno na europejskich airedale ,,mam nadzieje ,ze i kangurom cos pieknego zostawi:-)))
A mowiono ,ze NApoelon to...hahah hihihi hohoh.

Posted

To, co mnie uderzyło czytając te listy to ogromna ilość - wręcz przewaga! - Airedali z krajów dawnego demludu. Czy w pozostałej części Europy nie hodują Airedali??? :niewiem: Jeśli dobrze liczę, to na 10 AT zgłoszonych w klasie championów, tylko co najwyżej trzy były z poza "naszej" części Europy, to samo w sukach.

Mnie wygląda na to, że wystawcy z reszty Europy nie biorą tej "europejskiej" wystawy poważnie, przynajmniej w AT.

Posted

Aluzja pewnie tak bylo ale warto napisac na strone ze to pomylka i zeby sprostowali. Ja juz napisalam, ale im wiecej tym lepiej :).
A to fakt milo jest jak dzieci wygrywaja :-D

Posted

Nitencja, a u Ciebie na stronie jest napisane, że są wyniki, ale mnie się nie pokazują... I Leszna też nie ma, i jeszcze innych, które Ci kiedyś dawno podesłałam... :(

Posted

Flaire - mozesz u mnie przeczytac ile airedale bylo w Szilvasvaradzie. Jakie psy byly obecne w Bratyslawie na Europejskiej i w Dortmundzie - nie mam niestety Paryza. Rosjanie powaznie biora sie za wystawy Europejskie i Swiatowe byli nawet w Hiszpanii!! U nas jest tylu hodowcow i at i welshy i jakos nie widac by sie pchali na te prestizowe wystawy a przeciez Tulln czy Bratyslawa czy Dortmund nie byly daleko .Wiadomo, najlepiej sie krytykuje. We Francji to chyba tylko Ramir byla ?

Posted

bo u nas znow server szwankuje :evil: i jeszcze nie odswiezone. A te wystawy co podeslalas to mialas na mysli ow Bydgoszcz ktory przeslalas po miesiacu ?;-)

Posted

Nitencja napisał(a):
Rosjanie powaznie biora sie za wystawy Europejskie i Swiatowe byli nawet w Hiszpanii!!
To super, że Rosjanie są wszędzie, ale mnie nie o to chodzi. Bardzo mnie cieszy, że jest dużo Rosjan, ale dlaczego w Tulln było tak mało psów z poza Europy "wschodniej"? Trzy w klasie championów z całej "zachodniej" Europy - to strasznie mało jak na tyle państw. :( Tak mnie się przynajmniej wydaje.

Posted

Flaire co do Tulln...mam kontakt z hodowcami z zachodu i wiem,ze generalnie wiekszosc nie chciala byc oceniania przez te wlasnie sedzine.
To forum jest o At wiec mozna powiedziec sobie szczerze i wiecej niz normalnie wiec nie zmieniam zdania ,,ja rowniez zglosilam PRIMUSA i nie palilam sie do jego wystawienia....bardzo malo bylo Niemcow..Hoelndrow ,Belgow tez jak kot naplakal.Rosjanie ostatnio ida na duze wystawy sila ...i tonie tylko w airedale.Moze to i dobrze bo reszta swiata moze wyjdzie z marazmu jaki ogranal np.hodowcow AT>
Co do rosyjskich at....sa to ladne psy ,przede wszystkim pieknie przygotowane ... prezentowane przez ZNANE TWARZE ( w koncu jezdza i jezdza i jedzdza).Dla tej sedziny w pewnej mierze bylo to wyznacznikiem.
Dla sedziny,ktora nie jest sedzina ,ktora widziala duzo na zachodzie ale za to widziala duzo ze wschodu.Znalam opinie o niej od osob ,ktore akurat ja znaja i ...miesiac przed wystawa wiedzialam ,ze ocena bedzie przeprowadzaona na jakies tylko sedzinie znanej zasadzie:-)))
Ja mialam podobna sytuacje w manchesterach.Oceniala Gitti Schwab-jej pojecie o rasie bylo zerowe!!!! Wygranym okazal sie gdzie tylko bylo to mozliwe pewien Wloch,,znany jej osobiscie..poniewaz Luxemburg i WLochy leza na tyle blisko siebie ,ze nie trudno sie znac.To ,ze "reszta" swiata ze zdumieneim obserwowala poczynania sedziny juz nie ma znaczenia w tym momencie.Z tylu zostaly wszystkie czolowe hodowle -tyle tylko ,ze nie tak intensywnie gestukulujace jak WLoch hehehe.
Ring dla sedziego jest miejscem gdzie powinien zapomniec o kolegach i znajomych,,jesli sedzia ocenia po "twarzach" znaczy to tylko jedno:nie czuje sie pewnie w rasie,nie zna jej i uwaza,ze jak da wygrac komus kogo pare razy widziala gdzies tam na grupie to zrobi dobrze.Bzdura.Gdyby wszyscy tak sedziowali ,,kynologia stanela by w miejscu preferujac tylko i wylacznie jeden typ rasy a raczej jedna jej wersje.Oznaczaloby to tez ,ze nie warto byloby jezdzic na wystawy....

A warto bo na cale szczesie wiekszosc sedziow zna sie na rasach ,ktore sedziuja.(hehe no na manchesterach niestety malo kto ....ale i tak lepiej niz 10 lat temu :-) )

Posted

Nitencja napisał(a):
Bo moze jest taki kiepski poziom at w Europie :wink:

zapewne :-))najlepsze sa na Kauzkazie:-)))i najsmaczniejsze:-))

Posted

Aluzja napisał(a):
Nitencja napisał(a):
Bo moze jest taki kiepski poziom at w Europie :wink:

zapewne :-))najlepsze sa na Kauzkazie:-)))i najsmaczniejsze:-))

i sprawdza sie uzytkowosc airedale ;-) bo sa do wszystkiego :lol:

Posted

hejehj masz racje:-)...najlepsze sa ugotowane a potem podsmazone:-))
Jedno jednak przyznam Rosjanom....tyle ile oni wkladaja pracy w airedale to juz reszta Europy nieco zapomniala i olala.Tam hodowcy naprawde pracuja z psami.I chwala im za to.

Posted

Aluzja napisał(a):
Jedno jednak przyznam Rosjanom....tyle ile oni wkladaja pracy w airedale to juz reszta Europy nieco zapomniala i olala.
No tak - tam jeszcze królują stare tradycje i receptury. :wink: A masz może jakieś przepisy? Bo ja to Misi tylko grożę, że rosół z niej zrobię, ale moja Babcia, właśnie tradycjonalistka, mówi, że ona za chuda na rosół. Więc mam podtuczyć, czy może masz jakiś inny przepis?

Posted

Flaire -galaaaaretka:-))z marcheweczka ,groszkiem....a potem polac aceto balsamico bianco......
W sumie ja te chudsze to na rosol:-))a jajk do makaronu to wiesz skad biore:-))))
Bosze ...serio ja sobie nie wyobrazam jak mozna zjesc psa......to takie takie niehignieniczne :evilbat:
Ja moim mowie.,..mordy zamknac bo do gara wrzuce.I one baaaaardzo sie tego boja:-) 8)

Posted

Na cóż. Wyniki jak wyniki. Sędzina jaka jest to tez było wiadomo. To że będzie mnóstwo AT z Rosji też było wiadomo od początku, jak i to że mało będzie wystawców z tzw. europy zachodniej. Tak na dobrą sprawę to że rosyjskie AT będą w czołówce to dla mnie było jasne. Wązne że BOB dostał Galileo.

Posted

Witam!
Co do wystawy ... jak to się mówi? Dostaliśmy w dupe!
A tak poważnie to mamy bardzo ładny opis od pani sędziny i żadnych pretensji o b.d. Honda poprostu stwierdziła, że sama na ringu chodzić nie będzie! :evil: tak więc dostało nam się za zachowanie :cry:

Posted

Moja mała dziewczynka czuje sie dobrze rosnie jak na drożdżach. Rachela też chyba dochodzi do siebie. Jest kompletnie zwariowana na punkcie tej małej. Jak ją zabieram to strasznie za nia płacze. Mała będzie miała chyba na imię Geraldine. Chyba że znajdę jej jakieś imię odekwatne do całej sytuacji. To ostatnie dziecko mojej Rachelki.

Posted

Ramir na g to pasuja inne:-)))
Moze Guzdralka:-)))

Ja na etapie wymyslania imion na S..... sztuk 9 mam do wymyslenia:-)
Zastanawiam sie czy SUKINSYN jest obrazliwy :D

WOJTEK....... w domu kot u mnie jest a raczej kota bo to damulka.Przyszla do domu gdzie byly dorosle psy (nie tylko airedale ale tez i manchestery i welshe).SEk wtym,ze nie reagowala histerycznie na psy bo przy psach dorastala.Uwazam ,ze podstawa konfliktow lezy w niezrozumieniu sie zwierzat..cos co kot bierze za atak (machanie ogon,pogdyzanie ,bicie lapami) i wyzwala u niego strach dla psa jest przeciez czyms normalnym.
Moje psy sa zawsze brane na haslo "popatrz dziecko" mowione takim tonem jakby to byl osmy cud swiata.
Jesli kot nie ucieka ,nie drapie i nie gryzie watpie aby Twoja sunia chciala go wyeliminowac.No chyba ,ze ma wybitny instynkt lowiecki.
Zasada jedna jak nie sprobujesz nie bedziesz wiedzial.

dowod.psy ,kot,kawlek glowy owcy i w tym moj cierpliwy tato-airedale olaly foto wrrr

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...