foxydoxy Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Flaire napisał(a):Swoją drogą z tą toaletą to była ciekawa sprawa. Były trzy i kiedy przyszłam, była spora kolejka. Podczas całego czasu mojego stania w tej kolejce, zmieniały się osoby tylko w jednej z tych trzech toalet. Pozostałe dwie były cały czas zajęte (przez zadymione szybki widać było jakieś szamotania) przez te same osoby. Nie chcę nawet próbować zgadywać, co się tam działo! :wink: No jak to co ? Mobile Grooming Service.... Na desce... Klozetowej.
bo Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Ja chyba się znów wszystkim narażę, ale podoba mi się airedale klasyczny, a to... takie dziwadło DLA MNIE. Nie gustuję w mahoniowo-sobolowych. Nie ma takiego umaszczenia zreszta we wzorcu :evilbat:
Flaire Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 bo napisał(a):Nie ma takiego umaszczenia zreszta we wzorcu :evilbat:Hm, z tym to chyba, jak zwykle z wzorcami, troszkę kwestia interpretacji :wink: . We wzorcu jest na temat tego coloru użyte tylko jedno słowo: "tan". To słowo jako opis koloru ma dosyć szerokie znaczenie, od bardzo wyblakłych, aż po całkiem ciemne. Czy akurat ten kolor, który w Polsce jest nazywany "sobolowo-mahoniowym" może być uznany za "tan"? Poglądy ekspertów się różnią. :wink:
Aluzja Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 mnie rowniez nie zachwyca to osmolone.Nigdy nie bylam fanka tego koloru zreszta zauwazylam ,ze z tym kolorem ciagnie sie wiele sprzezonych cech jak szary podszertek i bardzo cienka kosc oraz slabe wybarwianie sie na udach ,szyji i glowie.A te cechy akurat sa juz wadami.
bo Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Flaire w zasadzie masz rację. Fachowcy i znawcy oraz FCI jakoś unikają tematu airedali mahoniowo-sobolowych. Jezeli jest tan taki jak u suki na poprzedniej stronie, to z tego co do tej pory widziałam, trudno jest mówić o black.
Ramir Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Obawiam sie że 90% ocen na terenie europy bylo by w zakresie tego koloru "nieprawidłowy". Mniej kontrowersyjne ubarwienia tyle że ciemniejsze od przecietnego lub majace np. odcień taki bardziej wpadający w pomarańcz były oceniane negatywanie. Mnie się to nie podoba. Ale to wiedza chyba wszyscy. Dla mnie te psy maja inny wyraz.
Flaire Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Aluzja napisał(a):mnie rowniez nie zachwyca to osmolone.Nigdy nie bylam fanka tego koloru zreszta zauwazylam ,ze z tym kolorem ciagnie sie wiele sprzezonych cech jak szary podszertek i bardzo cienka kosc oraz slabe wybarwianie sie na udach ,szyji i glowie.A te cechy akurat sa juz wadami.Mnie akurat ten kolor również się nie podoba (choć wolę naturalny mahoniowy od psów sztucznie barwionych), natomiast widziałam w tym kolorze sporo AT i szarego podszerstka nie widziałam u żadnego. Również obserwacja na temat cienkiej kości różni się od mojej (raczej, w tych, co widziałam, przeciwnie, ale podejrzewam, że to kwestia przypadku). Natomiast jeśli chodzi o wady z tym kolorem, to wada, którą widziałam najczęściej to absolutny brak czarnego czapraka - całe psy były w dwóch odcieniach brązu, czasami nawet bardzo do siebie zbliżonych. Ale oczywiście nie wszystkie - niektóre miały wyraźny czarny czaprak. No i często zdarza się więcej białego, niż pozwala na to wzorzec - bardzo duże krawatki bądź białe łapy.
Aluzja Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 RAczej traktuje ten kolor jako ciekawostke i kolejny wybryk natury(?). Jesli komus sie podoba to moze takiego miec.Mnie nikt by nie namowil. Hodowcom tego koloru nparwade gratuluje pewnego bohaterstwa w propagowaniu i utrzymywaniu tego koloru.szkod atylko ,ze wiaze sie wciaz i wciaz z kryciem w pokrewienstwie.A co sie z tym wiaze wiekszosc osob wie..dziedziczy sie nie tylko kolor i dobre cechy.
Ramir Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Jest troche fanów tego koloru. Ale tak jak napisała Aluzja komu sie podoba to ma. Z tym kryciem w pokrewieństwie to znowu nie przesadzajmy. Od jednorazowego inbredu jeszcze nic sie nie dzieje.
Flaire Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 A ja z innej beczki: jest ktoś zgłoszony do Łodzi?
Flaire Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Ramir napisał(a):My nie jedziemy.Ramir: uff! nnno, to znaczy, bardzo żałuję, że Cię nie zobaczę! :D
aga_ostaszewska Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Martini: Miracle jest od Elziy i jest siostra z miotu Mahonki. Była wystawiana i zajecia 1 miejsce w klasie szczeniat w suniach.
Ramir Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Moze się wybiore tylko poogladać ale jeszcze nie wiem.
Wind Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 foxydoxy napisał(a):Ha! Byłem prawie pewien - kobieta z dużym, białym obiektywem... Więcej szczegółow nie znałem. Ale moż Ona też czyta dogo. Podobno na Wystawie byla tez inna kobieta z Canonem i bialym obiektywem, ale troszke krotszym od mojego :lol: :lol: :lol: Wiec to ja zbesztales :lol: Jako "lajkonik" powiem tylko, ze w mahoniowo-sobolowym nie do twarzy, tzn. nie do pyska jest AT. Widziany przeze mnie na wystawie mahoniowy AT, jakos nie zrobil estetycznego wrazenia, ale to tak jak napisalam powyzej, jedynie osobiste i subiektywne odczucie.
Wind Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 A jeszcze zapytam. Czy jest jakas celowosc w hodowli (dopuszczaniu do dalszego rozmanazania) mahoniowych AT?
Flaire Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Wind napisał(a):A jeszcze zapytam. Czy jest jakas celowosc w hodowli (dopuszczaniu do dalszego rozmanazania) mahoniowych AT?Wind, niektórym podoba sie ten kolor - to wszystko. Również gatunek sierści, który idzie z tym kolorem jest bardzo pożądany, ale to chyba nie jest głównym czynnikiem dla tych, którym podoba się kolor. W każdym razie, uzyskać takie psy nie jest aż tak łatwo, bo to jest recesywny gen i i ja znam go tak naprawdę tylko w jednej linii. Tak jak napisała Aluzja, potrzeba dużo odwagi i samozaparcia ze strony hodowcy, żeby chcieć hodować i wystawiać takie psy, bo sa co najmniej kontrowersyjne. W USA odważyła się na to tylko jedna osoba...
Flaire Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Aga przysłała mi kilka zdjęć Apci z wystawy, więc pozwolę sobie wstawić jeszcze jedno czy dwa :wink: . Najpierw, Api podczas oceny: A potem... No cóż, niestety to nie Api. :( Ramir, narzekałaś, że sunia na wcześniejszym zdjęciu niezbyt pięknie stała. A tę poznajesz? :wink:
Wind Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Flaire, Dzieki za wyjasnienie. Jesli chodzi o kolor AT to jestem tradycjonalistka :-) Jesli chodzi o Api to z pyska sunia wyglada jak Misia :-)
Ramir Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 To moja Hara? A kto ja tak paskudnie wyskubał :wink: Trzeba przyznac że to ja sie teraz nie popisalam :o Oj to lenistwo.
aga_ostaszewska Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Flaire: Wstawiaj wstawiaj... zawieruszylo mi sie zdjatko..., ale przynajmniej dzieki temu ujrzalo swiatlo dzienne :lol: Api ma 100% wyraz pyska Misii! Czyli... obie maja przepiekny pyszczek at! Aluzja: Nie denerwuj sie juz... bylo minelo :wink: Twoj maluch jest cudny, kochany i przytulanski! A co do mahoniowych, to mi sie one bardzo podobaja - ale nie koniecznie z punktu widzenia wzorca, ale takiego laickiego... ten kolorek jest taki intensywny... fajny!
Martini*** Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Wacając do AT o ubarwieniu s-m. Mi się te pieski podobają, chociaż nie bardziej niż tradycyjne AT ( na pewno są lepsze od czarnych albo całych podpalanych AT ), to jakaś nowość i może prowadzić do czegoś dobrego. Myślę że warto podtrzymać występowanie tego koloru :) Pani Elizie gratuluję samozaparcia i odwagi :)
Flaire Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Martini*** napisał(a): to jakaś nowość Martini, to nie jest nowość... :wink: Pierwsze widziałam ponad 20 lat temu. Tak więc już z grubsza wiadomo, do czego prowadzi - po prostu recesywny gen. A całe czarne czy też całe rude są na pewno wbrew wzorcowi i nie słyszałam, żeby występowały w hodowlach, które psy wystawiają.
BEBE Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Mnie też się podobają.A ta mała Miracle na wystawie była powalająca-sam urok i wdzięk. :D No ale mnie się podobały też te całe czarne amerykańskie wynalazki.W końcu w wielu rasach występują różne warianty umaszczenia i tak chyba jest ciekawiej.A chyba najważniejsze jest jak pies jest zbudowany i jak sie porusza.Widać też erdelki które zamiast rudej mają jasną beżową sierść nawet wpadającą w popiel i niektóre chyba odnoszą sukcesy. Jeszcze jedno pytanie odnośnie cięcia ogonków.U jednej z suczek/ klasa baby lub młodzież/ widziałam obiety ogonek.Jak to jest ? Wolno ciąć czy nie wolno ?
Ramir Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 W młodzieży moja Hara miała cięty ogon. ur. sie przed 1.05.2004 czyli przed wejsciem oficjalnego zakazu. Do tego czasu kopiowałam ogony bo mnie osobiscie AT z niecietym ogonem sie nie podoba. Teraz to juz wszystkie AT beda miały długie.
Recommended Posts