Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Flaire napisał(a):
Swoją drogą z tą toaletą to była ciekawa sprawa. Były trzy i kiedy przyszłam, była spora kolejka. Podczas całego czasu mojego stania w tej kolejce, zmieniały się osoby tylko w jednej z tych trzech toalet. Pozostałe dwie były cały czas zajęte (przez zadymione szybki widać było jakieś szamotania) przez te same osoby. Nie chcę nawet próbować zgadywać, co się tam działo! :wink:

No jak to co ?
Mobile Grooming Service....

Na desce...
Klozetowej.

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

Ja chyba się znów wszystkim narażę, ale podoba mi się airedale klasyczny, a to... takie dziwadło DLA MNIE. Nie gustuję w mahoniowo-sobolowych. Nie ma takiego umaszczenia zreszta we wzorcu :evilbat:

Posted

bo napisał(a):
Nie ma takiego umaszczenia zreszta we wzorcu :evilbat:
Hm, z tym to chyba, jak zwykle z wzorcami, troszkę kwestia interpretacji :wink: . We wzorcu jest na temat tego coloru użyte tylko jedno słowo: "tan". To słowo jako opis koloru ma dosyć szerokie znaczenie, od bardzo wyblakłych, aż po całkiem ciemne. Czy akurat ten kolor, który w Polsce jest nazywany "sobolowo-mahoniowym" może być uznany za "tan"? Poglądy ekspertów się różnią. :wink:

Posted

mnie rowniez nie zachwyca to osmolone.Nigdy nie bylam fanka tego koloru zreszta zauwazylam ,ze z tym kolorem ciagnie sie wiele sprzezonych cech jak szary podszertek i bardzo cienka kosc oraz slabe wybarwianie sie na udach ,szyji i glowie.A te cechy akurat sa juz wadami.

Posted

Flaire w zasadzie masz rację. Fachowcy i znawcy oraz FCI jakoś unikają tematu airedali mahoniowo-sobolowych. Jezeli jest tan taki jak u suki na poprzedniej stronie, to z tego co do tej pory widziałam, trudno jest mówić o black.

Posted

Obawiam sie że 90% ocen na terenie europy bylo by w zakresie tego koloru "nieprawidłowy". Mniej kontrowersyjne ubarwienia tyle że ciemniejsze od przecietnego lub majace np. odcień taki bardziej wpadający w pomarańcz były oceniane negatywanie. Mnie się to nie podoba. Ale to wiedza chyba wszyscy. Dla mnie te psy maja inny wyraz.

Posted

Aluzja napisał(a):
mnie rowniez nie zachwyca to osmolone.Nigdy nie bylam fanka tego koloru zreszta zauwazylam ,ze z tym kolorem ciagnie sie wiele sprzezonych cech jak szary podszertek i bardzo cienka kosc oraz slabe wybarwianie sie na udach ,szyji i glowie.A te cechy akurat sa juz wadami.
Mnie akurat ten kolor również się nie podoba (choć wolę naturalny mahoniowy od psów sztucznie barwionych), natomiast widziałam w tym kolorze sporo AT i szarego podszerstka nie widziałam u żadnego. Również obserwacja na temat cienkiej kości różni się od mojej (raczej, w tych, co widziałam, przeciwnie, ale podejrzewam, że to kwestia przypadku). Natomiast jeśli chodzi o wady z tym kolorem, to wada, którą widziałam najczęściej to absolutny brak czarnego czapraka - całe psy były w dwóch odcieniach brązu, czasami nawet bardzo do siebie zbliżonych. Ale oczywiście nie wszystkie - niektóre miały wyraźny czarny czaprak. No i często zdarza się więcej białego, niż pozwala na to wzorzec - bardzo duże krawatki bądź białe łapy.

Posted

RAczej traktuje ten kolor jako ciekawostke i kolejny wybryk natury(?).
Jesli komus sie podoba to moze takiego miec.Mnie nikt by nie namowil.
Hodowcom tego koloru nparwade gratuluje pewnego bohaterstwa w propagowaniu i utrzymywaniu tego koloru.szkod atylko ,ze wiaze sie wciaz i wciaz z kryciem w pokrewienstwie.A co sie z tym wiaze wiekszosc osob wie..dziedziczy sie nie tylko kolor i dobre cechy.

Posted

Jest troche fanów tego koloru. Ale tak jak napisała Aluzja komu sie podoba to ma. Z tym kryciem w pokrewieństwie to znowu nie przesadzajmy. Od jednorazowego inbredu jeszcze nic sie nie dzieje.

Posted

foxydoxy napisał(a):
Ha!
Byłem prawie pewien - kobieta z dużym, białym obiektywem...
Więcej szczegółow nie znałem.
Ale moż Ona też czyta dogo.

Podobno na Wystawie byla tez inna kobieta z Canonem i bialym obiektywem, ale troszke krotszym od mojego :lol: :lol: :lol: Wiec to ja zbesztales :lol:

Jako "lajkonik" powiem tylko, ze w mahoniowo-sobolowym nie do twarzy, tzn. nie do pyska jest AT. Widziany przeze mnie na wystawie mahoniowy AT, jakos nie zrobil estetycznego wrazenia, ale to tak jak napisalam powyzej, jedynie osobiste i subiektywne odczucie.

Posted

Wind napisał(a):
A jeszcze zapytam. Czy jest jakas celowosc w hodowli (dopuszczaniu do dalszego rozmanazania) mahoniowych AT?
Wind, niektórym podoba sie ten kolor - to wszystko. Również gatunek sierści, który idzie z tym kolorem jest bardzo pożądany, ale to chyba nie jest głównym czynnikiem dla tych, którym podoba się kolor. W każdym razie, uzyskać takie psy nie jest aż tak łatwo, bo to jest recesywny gen i i ja znam go tak naprawdę tylko w jednej linii.

Tak jak napisała Aluzja, potrzeba dużo odwagi i samozaparcia ze strony hodowcy, żeby chcieć hodować i wystawiać takie psy, bo sa co najmniej kontrowersyjne. W USA odważyła się na to tylko jedna osoba...

Posted

Aga przysłała mi kilka zdjęć Apci z wystawy, więc pozwolę sobie wstawić jeszcze jedno czy dwa :wink: .

Najpierw, Api podczas oceny:

A potem... No cóż, niestety to nie Api. :( Ramir, narzekałaś, że sunia na wcześniejszym zdjęciu niezbyt pięknie stała. A tę poznajesz? :wink:

Posted

Flaire,

Dzieki za wyjasnienie. Jesli chodzi o kolor AT to jestem tradycjonalistka :-)

Jesli chodzi o Api to z pyska sunia wyglada jak Misia :-)

Posted

Flaire: Wstawiaj wstawiaj... zawieruszylo mi sie zdjatko..., ale przynajmniej dzieki temu ujrzalo swiatlo dzienne :lol:
Api ma 100% wyraz pyska Misii! Czyli... obie maja przepiekny pyszczek at!

Aluzja: Nie denerwuj sie juz... bylo minelo :wink: Twoj maluch jest cudny, kochany i przytulanski!

A co do mahoniowych, to mi sie one bardzo podobaja - ale nie koniecznie z punktu widzenia wzorca, ale takiego laickiego... ten kolorek jest taki intensywny... fajny!

Posted

Wacając do AT o ubarwieniu s-m. Mi się te pieski podobają, chociaż nie bardziej niż tradycyjne AT ( na pewno są lepsze od czarnych albo całych podpalanych AT ), to jakaś nowość i może prowadzić do czegoś dobrego.
Myślę że warto podtrzymać występowanie tego koloru :)

Pani Elizie gratuluję samozaparcia i odwagi :)

Posted

Martini*** napisał(a):
to jakaś nowość
Martini, to nie jest nowość... :wink: Pierwsze widziałam ponad 20 lat temu. Tak więc już z grubsza wiadomo, do czego prowadzi - po prostu recesywny gen.

A całe czarne czy też całe rude są na pewno wbrew wzorcowi i nie słyszałam, żeby występowały w hodowlach, które psy wystawiają.

Posted

Mnie też się podobają.A ta mała Miracle na wystawie była powalająca-sam
urok i wdzięk. :D No ale mnie się podobały też te całe czarne amerykańskie wynalazki.W końcu w wielu rasach występują różne warianty umaszczenia i tak chyba jest ciekawiej.A chyba najważniejsze jest jak pies jest zbudowany i jak sie porusza.Widać też erdelki które
zamiast rudej mają jasną beżową sierść nawet wpadającą w popiel i niektóre chyba odnoszą sukcesy.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie cięcia ogonków.U jednej z suczek/ klasa
baby lub młodzież/ widziałam obiety ogonek.Jak to jest ? Wolno ciąć czy
nie wolno ?

Posted

W młodzieży moja Hara miała cięty ogon. ur. sie przed 1.05.2004 czyli przed wejsciem oficjalnego zakazu. Do tego czasu kopiowałam ogony bo mnie osobiscie AT z niecietym ogonem sie nie podoba. Teraz to juz wszystkie AT beda miały długie.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...