Jump to content
Dogomania

!Airedale i inne (prosimy zakladac oddzielne tematy!)!

Recommended Posts

Posted

Aluzja, nie oczekiwałam, że potwierdzisz, bo nie po to tyle czasu się trudziłaś, aby teraz wszystko wyjaśnić.
"Pies wokół jatki" to jest stare polskie powiedzenie i nie ma na celu nikogo obrażać, a opisać sytuację. Jeśli poczułaś się obrażona, to przepraszam, nie wiedziałm, że tego nie znasz.
A właśnie - skoro tyle osób pyta i chce się czegoś dowiedzieć, to dlaczego im nie odpowiedzieć. Napiszę jeszcze raz - wiele osób prosi o rady, specjalnie po to, aby zadać parę pytań wchodzi na to forum. Jedni chcą z nimi rozmawiać, inni wolą milczeć.

Aluzja napisał(a):
Dziekuje Ci Mokko za stylowe i z wielka klasa przedstawienie swoich argumentow

Doceniam pochwałę. :P
Aluzja napisał(a):
Ciekawe jak to jest ,ze porownywanie mnie do psa itp nie zostalo uznane przez moderatora za obrazliwe?

Moderator, proszę mnie ukarać!
Aluzja napisał(a):
A wiec dostosowujac sie do tonu tego forum:piekne zdjecia Flaire,Mokka wspaniale ujelas temat i doskonale mi przylozylas.

To też doceniam. :P

• Replies 23.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Flaire

3356

• INA

1370

• borsaf

1264

• zadziorny

1221

Top Posters In This Topic

Posted

. Tak a'propos, to te nasze wnuczęta powinny lada dzień na świat przyjść, prawda ?

Zgadza sie na dniach.... wlascicielka jest chyba bardziej przejeta jak sunia:-))Nie ma nic piekniejszego jak takie uczucie ,ze wszystko sie udalo kiedy patrzysz na tluste czarne kulki mlaskajace nie adekwatnie glosno do swojej wielkosci.
Dziekuje za dostrzezenie mojej pracy przy Sambie...ale sam wiesz ,ze glowa Samby to jej wielki atut zal by bylo tego nie podkreslac.
Heheh popatrz Niedzwiedzico a mowi sie ,ze konkurencja sobie nie pomoze :-))))))))))))) :lol:

Do tematu glowy airedale...glowa mojej XENII NONY

Darkstorm jesli uda Ci sie utrzymac linie zmiany dlugosci wlosa z dlugiego na bardzo krotki -linie ciaganca sie od kacika warg do zewnetrznego kacika oka to reszta pojdzie Ci "sama".Kolejny wazny punkt to taki aby od gory patrzac linia brwi nie byla trymowana ani cieta (sa dwie szkoloy wymodelowania) w "szpic" czyli zewnetrzna strona dlugich brwi ma byc prowadzona rownolegle do nosa.

Posted

Aluzja: Wiem, ze nie chcesz ciagnac tej dysputy i ja tez nie chce... ale pomyslalam sobie, ze moze jednak cos skrobne.
Nie sadze, aby Twoim cele byla chec obrazenia, czy tez przytyku do Falire, ale (z calym szacunkiem) przyklady osob, ktore podalas (jeden miot itp.) mozna bylo uznac za "prztyczek". Nie chodzi tutaj o zastosowanie powiedzenia "na zlodzieju czapka gore", ale o to... jesli ktos zna Flaire, to z pewnoscia te pojedyncze sormulowania mogl tak odebrac! Przypominam, ze nie twierdze, ze bylo to celowe! Moglo tak wyjsc! Uwazam, ze zdanie takich osob jak Flaire, Ty, Niedzwiedzica, Nitencja sa dla nas wszystkich tutaj na forum bardzo cenne. Dlatego czesto tyle pytan i watpliwosci tu pada! I nie chodzi tu o to by kazdemu slodzic, naprawde - przynajmniej ja to tak odbieram. Doswiadczenie Twoje czy Niedzwiedzicy jest dla nas baaardzo pomocne (nawet nie wiesz jak sie ucieszylam, gdy zobaczylam teraz przykladowo zrobiony lepek Twojego psiaka). Zdanie Nitencji jako osoby, ktora ocenia psy tez jest bardzo wazne!
Niestey Wy wcale az tak czesto nie radzicie!
I jie chodzi tu o sytuacje (ktorej nie chcialam przypominac i za to przepraszam) w ktorej Minio wkleil zdjecia, a bo zaczela je totalnie krytykowac... to akurat bylo przykre... w tej sytuacji nikt nie czekal na ocene psa jak modelu na wystawie. Tu chodzilo o posmianie sie ze zdjec z rozbieganego, szalonego szczeniaka. Nie bylo tam zdjecia eksterieru i pytania :co na ten temat sadzicie?
Uffff... ni mniej ni wiecej chcialabym podkreslic, ze Flaire nie tylko mowi (i bierze za to co mowi 100% odpowiedzialonosc), ona przede wszystkim pomaga i robi! Wiem, ze mozna to odebrac jako przymilanie sie moje do Flaire, ale tak nie jest! Flaire jest osoba (w moim rozumieniu) o duzym doswiadzceniu. Zdarzylo mi sie do niej dzwonic po porade i... przysiegam nigdy nie odmowila pomocy! Poza tym jej zdanie na temat weterynarii czy trymowania jest dla mnie bardzo wymierne!
I znow (egoistycznie) posluze sie wlasnym przykladem... ale to wlasnie F;aire uczyla mnie (i uczy) przygotowac Czike do wystaw itp. Ja nie jestem jedyna osoba! Przeciez u niej w domu uczylo sie kilka osob - jest to przedstawione w temacie "wspolne przygotowanie na wystawe".
I powtarzam nie chce licytowac kto ma wieksze a kto mniejsze doswiadczenie!
Wiem, ze osoby wymienione przez mnie wczesniej sa dla mnie (i pewnie nie tylko) autorytetami!
Dlatego wiele osob tak bardzo liczy na Wasze opinie! Niestety osoba, ktora zawsze odpowiada na pytania jest Flaire! Reszta czesto pozostawia pytania bez odpowiedzi!
Agnieszka my naprawde tu oczekujemy szczerych odpowiedzi! Nie wiem dlaczego odnosisz wrazenie, ze tutaj mozna sobie tylko kadzic...
Pozdrawiam!

Posted

wydaje mi się ze zyjemy w kraju w którym panuje wolnośc słowa i każdy ma prawo wyrażać swoją opinię. Aluzja: jesli nie chcesz bym się pytał lub też pytam się za dużo to powiedz- to wtedy się nie będe pytał i wszyscy będą szczęsliwi. Ale może jednak mi odpowiesz na pytanie jak powinien wyglądać "pożądny typ airedale'a"?

Posted

Darkstorm, im więcej wiedzy, tym lepiej, więc szukanie innych opinii czy tez przykładów na pewno tylko pomoże, a nie zaszkodzi. :D Niemniej myślę, że sporo możesz się nauczyć ze wstawionych tu zdjęć. Wszystkie te wystawowe łby były "robione" przez profesjonalistów, bądź też osoby z ogromnymi osiągnięciami (żaden przeze mnie :wink: ), więc powinny dobrze oddawać, jak taki łeb powinien wyglądać.

Posted

Forum to nie tylko temat o airedale....
Forum to kilkaset tematów i kilka tysiecy osob.
Forum to nie jedna osoba.
I moze w tym tkwi problem.
A myslalam ,ze teoria geocentryzmu padla wraz z okrzykiem " a jednak sie kreci" :-)

Posted

[quote name='Aluzja']Forum to nie tylko temat o airedale.... A no właśnie! I np. tutaj masz pytanie, gdzie na pewno mogłabyś mieć sporo ciekawego do powiedzenia i komuś pomóc. A ja nie. :wink:

Posted

Aga_ostaszewska : napisałaś "Reszta czesto pozostawia pytania bez odpowiedzi! " Troszkę mnie tą wypowiedzią zdziwiłaś. Może dlatego,że czuję się wlasnie tą resztą. Jak zapewne zauwazyłaś, wypowiadam się na forum od niedawna i (może z kolei nie zauważyłaś) bywam on-line tylko po kilka razy dziennie ,po kilka minut. Powodów jest kilka, główny to brak czasu. Na pytanie skierowane DO MNIE odpowiadam zawsze. Czasami po kilku minutach ,czasami po kilku godzinach. Jesli pytanie jest natury ogólnej i ktos z forumowiczów odpowie na nie wcześnie i jego odpowiedz jest zgodna z tym, co ja bym powiedziała, zwykle nie pisze nic. Szkoda mi czasu i waszego i mojego.Jesli natomiast nie zgadzam się z tymi wypowiedziami, czasami napisze, czasami NIE. Dlaczego NIE : ponieważ i zycie i to forum nauczyło mnie ,ze często jest tylko jedna opinia i jedna racja. Duzo nauczył mnie przykład BO... Więc nie pisze wtedy nic. po co denerwowac i was i siebie ?? Przeciez ma byc milo i przyjemnie. A że w zyciu często nie jest-może po to sa takie fora, żeby sobie ludzie umilali szarą egzystencję ??

Posted

[quote name='"aga_ostaszewska"'][b]! Uwazam, ze zdanie takich osob jak Flaire, Ty, Niedzwiedzica, Nitencja sa dla nas wszystkich tutaj na forum bardzo cenne. Dlatego czesto tyle pytan i watpliwosci tu pada! I nie chodzi tu o to by kazdemu slodzic, naprawde - przynajmniej ja to tak odbieram. Doswiadczenie Twoje czy Niedzwiedzicy jest dla nas baaardzo pomocne (nawet nie wiesz jak sie ucieszylam, gdy zobaczylam teraz przykladowo zrobiony lepek Twojego psiaka). Zdanie Nitencji jako osoby, ktora ocenia psy tez jest bardzo wazne!
Niestey Wy wcale az tak czesto nie radzicie!
IUffff... ni mniej ni wiecej chcialabym podkreslic, ze Flaire nie tylko mowi (i bierze za to co mowi 100% odpowiedzialonosc), ona przede wszystkim pomaga i robi! Wiem, ze mozna to odebrac jako przymilanie sie moje do Flaire, ale tak nie jest! Flaire jest osoba (w moim rozumieniu) o duzym doswiadzceniu[quote/]

.... i w Twoim poscie Aga dalas odpowiedz. Ja przynajmniej bede dawala rady na ringu :wink: . Natomiast reszta jesli juz zostala tak obszernie przedyskutowana przez FLaire to po co pisac 2 razy ?? Prawda??
a co do zdjec Minia . to byla tylko opinia i tylko tyle......Nie wiem czemu taka burze wywolala :niewiem:

Posted

Darkstorm napisał(a):
wydaje mi się ze zyjemy w kraju w którym panuje wolnośc słowa i każdy ma prawo wyrażać swoją opinię. Aluzja: jesli nie chcesz bym się pytał lub też pytam się za dużo to powiedz- to wtedy się nie będe pytał i wszyscy będą szczęsliwi. Ale może jednak mi odpowiesz na pytanie jak powinien wyglądać "pożądny typ airedale'a"?

Darkstorm, wolnośc słowa panuje, ale nie wiem dalczego uparłeś się, ze Aluzja nie chce żebyś sie pytał! Sorry miałam sie nie mieszac - bo wg mnie cała ta awantura jest niepotrzebna... ale Tobie odpowiem - jestes na forum całe 3 dni i połowa Twoich postów wygląda jak dolewanie oliwy do ognia. Jak Ci to sprawia przyjemność - prosze bardzo, bo panuje wolnosc słowa. ale wiedz, ze zauważyłam.
I wiesz - ja Ci z checia odpowiem jak wyglada pożądny typ airedala - dodam, że nie jestem ekspertem, wprawdzie airedale były w moim domu jeszcze przed moim urodzeniem i sa po dzis dzien, ale z wystawowymi at zetknelam sie 3,5 roku temu, ale przez ten czas widzialam troche czołowych Europejskich psow, jezdzilam dosc dużo na wystawy poza Polske, przez 3 mce oglądałam prawie co tydzien rożne at w Belgii i Holandii, przez poł roku uczyłam sie miedzy innymi o airedalach - u expertow, bo w hodowli Saredon - jednej z topowych na swiecie, jednoczesnie na wielu wystawach angielskich, w tym na najbardziej prestizowych gdzie stawki at dochodzily do 80 - widzialam troszke airedali. W woiesz co Ci powiem - że jeżeli w Polsce sa jakieś airedale w pożądnym typie - to znajdziesz je w domach Aluzji i Ramirki! I sa one piekne nie tylko w statyce - ale takze w RUCHU!!!!!!!!!!!!!
i jeszcze - jezeli chodzi o odpowiadanie na pytania - ja Ci powiem tak - to że kazdy ma swoje życie na głowie jest chyba oczywiste, ale przyjmij do wiadomosci, że i Aluzja i Ramirka - mają w domu także psy, ktorymi sie zajmuja, wiec trudno sie spodziewac żeby każda z nich rzucała wszystko i leciala do komputera, bo ktos poprosil na forum o zdjecie glowy. Dodam, że internet jest pelen zdjec dobrze wytrymowanych głow, jest tez mnostwo głow zle wytrymowanych albo ostrzyżonych nozyczkami - ale poszukac i wyrobic sobie łwasne zdanie chyba możesz skoro masz tyle czasu!

Posted

Darkstorm napisał(a):
troche inaczej wyoblazalem sobie łeb ale, nic nie szkodzi. poszukam jeszcze innych opini na temat tyrmowania łba :)

Twój pies, twój wybór sposobu robienia glowy :D
Ja staram sie robic głowy w sposób, który wyobrazili sobie twórcy rasy, tworząc wzorzec i opisując go :wink:

Posted

[quote name='Nitencja']
.... i w Twoim poscie Aga dalas odpowiedz. Ja przynajmniej bede dawala rady na ringu :wink: . Natomiast reszta jesli juz zostala tak obszernie przedyskutowana przez FLaire to po co pisac 2 razy ?? Prawda??
a co do zdjec Minia . to byla tylko opinia i tylko tyle......Nie wiem czemu taka burze wywolala :niewiem:

Aga,
a powiedz mi jak Ty sobie to wyobrazasz - po kazdej odpowiedzi Flaire - inni maja sie powtarzac? Czy tez siedziec non stop przy kompie zeby byc pierwszym?
Dodam jeszcze Flaire ma dużo zapału i talentow dydaktycznych - wyobraz sobie, że nie kazdy je ma. Ja nawet jak cos wiem - kompletnie nie umiem tego przekazac, meczy mnie to, ale tak mam. Moja siostra jest na mnie wsciekla, ze nie pomagam jej dzieciom w angielskim - ale ja NIE UMIEM!
Dlatego ciesze sie, że znalazła sie osoba taka jak Flaire, ktorej nie dosc, że sie chce, to jeszcze potrafi przekazac swoje rzemiosło groomerskie. Szczegolnie, że sa,ma wim jakie to trudne, znam kilku znakomitych groomerow, ktorzy kompletnie nie umieja przekazaac innym swoich umiejetnosci - i wcale nie chodzi o to że nie chca....
I powiem wiecej - wszyscy tu obecni airedalowcy - cieszymy sie, że ktos sie wzial za propagowanie porzadnej obrobki terrierow szorstkowlosych!

A i jeszcze jedno - znam tez wielu znakomitych hodowcow - i w Polsce, i w Anglii, ktorzy potrafia wyhodowac psy lepsze od innych, a nie potrafia ich pozniej zrobic. Znam tez takich ktorzy potrafia psa fantastycznie przygotowac, a hoduja psy mierne. Nie jestem doswiadczonym hodowca, wyhodowalam jeden miot, ale wiem patrzac na innych - ile to pracy wymaga, jak dużo zachodu, a efekty maja tylko nieliczni.

Posted

Coś mi się widzi, że troszkę się tu zrobiło nie miło, a ja muszę coś z tym zrobić. Niemal każdy post stanowi lub zawiera osobisty atak na inną osobę (niedźwiedzica, Twój bardzo sensowny post był jednym z wyjątków).

Tak więc zaczynam od tego, że proszę Was zaprzestać zaczepnego tonu i ataków. Dosyć już. Mam nadzieję, że taka prośba wystarczy. Jeśli dalej będzie tu panował ferment, to zamknę topik. Oczywiście każdy z Was może rozpocząć nowy - więc taka akcja nie będzie służyć żadnemu kneblowaniu nikogo, a raczej eliminacji topiku, który był z nami długo i dzielnie, ale obecnie przestał być użyteczny.

Forum polega na tym, że każdy może pisać albo nie - jak mu wygodnie. Każdy może odpowiadać na pytania, albo nie - jak mu wygodnie. Nikt się nie musi tłumaczyć, dlaczego coś pisze albo nie pisze. To, co i jak piszemy wystawia każdemu z nas świadectwo.

Wróćmy więc, proszę, do tematu, który dla wielu z nas jest najbliższy, czyli naszych psów.

Posted

Nie poczuwam sie do atakowania, jezeli juz to raczej w koncu nie zdzierzylam atakoaania kogos i to zupełnie bez sensu. Howgh!
Ide do Zwiazku! Bawcie sie dobrze! Mama nadzieje, ze wszystko dojdzie do ładu, bo ja lubiłam spokoj na naszym temacie :roll:

Posted

Darkstorm napisał(a):

o wybacz Darkstorm ..blagam wybacz ,,,,, to byl taki lapsus calami...mialam uzyc slowa "pożądany".Zjadlam "a".
Mysle ,ze Ty i inni forumowicze wybaczysz mi moj niecny wystepek.

Posted

Fuka napisał(a):
Nie poczuwam sie do atakowania
Na pewno nikt się nie poczuwa - w tym właśnie leży problem. Więc bez względu no poczuwanie się, czy też nie - proszę zaprzestać.

Posted

Flaire
Taką sytuację na forum wywował Twój "despotyzm" ( nie bardzo moge to inaczej określić). O czym mogłam się przekonać na własnei skórze. Sponiewierałyście mnie równo. Mokka ma wyjatkowy talent:) :lol: I tu wcale nie chodzi o żaden atak na kogokolwiek, tylko o wolność słowa i o własnego zdania ( bez obrazy kogokolwiek). Wiesz a tu czasami same "wrony", może owieczki. Ja lubie rzeczową dyskusję, czasami trzeba się z czymś nie zgadzać ( niezgoda na zastaną rzeczywistość przyczynia sie do postępu). Dzieci mogą być infantylne, ale infantylizm u niektórych dorosłych bywa tylko denerwujący.

Posted

Bo, odnoszę wrażenie, że masz dosyć wybiórczą pamięć. Za TAMTO Twoje wystąpienie byłaś dość ostro atakowana przez wiele osób, ale tylko Flaire i ja pozostałyśmy w łaskawej pamięci.

Posted

czytam ... i nie wiem o co chodzi od kilku stron, ale nieważne.
Mam pytanko: czy przy regularnym trymowaniu pozbędę się problemu łysych śladów? Ja nie mam za co złapać, żeby wytarmosić psa. Wydaje mi się teraz taka delikatna, że boję się jej dotknąć.
Oczywiście Honda nie wydaje się tym przejęta. W ogóle to zlewa. Tylko czasem jak ją wołam i chcę jej dotknąć to ucieka. Boi się mnie czy co?

Posted

Mokka napisał(a):
Bo, odnoszę wrażenie, że masz dosyć wybiórczą pamięć. Za TAMTO Twoje wystąpienie byłaś dość ostro atakowana przez wiele osób, ale tylko Flaire i ja pozostałyśmy w łaskawej pamięci.

Ponieważ Twój takt i kultura dyskusji tak bardzo mnie urzekły :D Teraz tez. Ogłady i kindersztuby koleznki potrzeba.

Posted

JOnquill! Oewnie nie było to dla niej przujemne i teraz mysli ze ty ja będziesz chciała trymowac. Jak wyciagam stół trymerski to niektóre moje psy uciekają a po trymowanie jak je wołam to to samo. Nie przejmuj sie.
Trzeci raz pisze juz ten post i mam dość. Za każdym razem nie moge wysłac. Czy ktos sie zastanowił czemu ta rzadko wypowiadajaca sie reszta ma podobne zdanie?
Owszem, temat mozna zamknąć, obrazić się a na wystawie odwracać głowę przechodzac obok. Tylko co to da?
Wszyscy twoja prace Flaire tu docenili. Nikt nie kwestinuje tu Twojego zapału i pasji. Ale sa tematy w ktorych inni maja większe doswiadczenie co przyznałaś sama. I dobrze by było aby inni też to zrozumieli. Ja odnioslam wrazenie że moje rady sa tu niepotrzebne.

Posted

bo napisał(a):
Mokka napisał(a):

Ponieważ Twój takt i kultura dyskusji tak bardzo mnie urzekły :D Teraz tez. Ogłady i kindersztuby koleznki potrzeba.

Stokrotne dzięki, czuję się doceniona.

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...